OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Aràbia Saudita 2018

Malgrat els senyals d’una certa obertura del règim d’aquest país amb l’acceptació que les dones poguessin conduir i el retorn del cinema després de considerar-lo contrari a l’Islam durant més de 40 anys, la política interna i exterior de l’Aràbia Saudita va centrar les crítiques internacionals al llarg de l’any.

L’episodi més truculent va ser l’assassinat del periodista emigrat als Estats Units Jamal Khashoggi, a l’octubre, al consolat saudita a Istanbul. Després de molts dies d’informacions contradictòries i negacions, amb acusacions turques que responsabilitzaven els saudites de la seva mort, finalment les autoritats àrabs van admetre que Khashoggi havia mort dintre del consolat, on havia anat per a aconseguir una documentació que li permetés casar-se. El cos roman sense trobar.

L'enorme polèmica internacional es va centrar en el paper que l’hereu al tron, el príncep Muhàmmad bin Salman, hauria tingut en l’assassinat, ja que alguns dels implicats en la mort de Khashoggi eren persones de confiança del seu cercle més íntim. La reputació internacional del regne saudita es va deteriorar molt, especialment a partir que la CIA i el Senat dels Estats Units declaressin que el príncep havia estat implicat en l’assassinat.

Les critiques internacionals a l’Aràbia Saudita també es van fer extensives al seu paper en la guerra del Iemen, que ha causat una catàstrofe humanitària de grans proporcions, i a la decisió de mantenir el bloqueig de Qatar. Precisament, al desembre, la cimera del Consell de Cooperació del Golf, celebrada a Riad, va finalitzar sense acords importants per a resoldre la crisi diplomàtica iniciada quan els saudites, acompanyats per Bahrain, els Emirats Àrabs Units i Egipte, van començar, el juny del 2017, un bloqueig aeri, terrestre i marítim a Qatar pel suposat suport d’aquest país al terrorisme, i que es va centrar en el rebuig d’aquests països al suport qatarià als Germans Musulmans i al manteniment de la cadena de notícies Al-Jazira.

Text:

Llegir més...