OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Argentina 2018

El país va viure un any convuls, principalment per l’agreujament de la crisi econòmica i la caiguda de més d’un 50% del valor del peso, cosa que va fer que el Fons Monetari Internacional concedís a l’Argentina un préstec de 50.000 milions de dòlars, el més elevat que ha donat mai aquest organisme. Les contrapartides, però, van provocar una resposta social en forma de vagues. A més, es va produir una fuga de capitals i el país va deixar de ser atractiu com a destinació de les inversions estrangeres. Aquesta crisi va provocar una pèrdua de suport popular al president Mauricio Macri. D’altra banda, al novembre, es va celebrar la cimera del G20 a Buenos Aires, a la qual van assistir els principals líders mundials i van discutir sobre el futur del treball, de les infraestructures per al desenvolupament i d’un futur alimentari sostenible. S’hi va acordar la reforma de l’Organització Mundial de Comerç (OMC), es va signar el nou Tractat de Lliure Comerç d’Amèrica del Nord (TLCAN) i es va celebrar una reunió entre els líders nord-americà Donald Trump i el xinès Xi Jinping.

Un altre dels temes que va centrar l’atenció, també en l’àmbit internacional, va ser el debat sobre la legalització de l’avortament, que va polaritzar la societat argentina. Després de ser aprovat a la cambra baixa el projecte de llei que despenalitzava l’avortament, el 8 d’agost, va ser rebutjat al Senat per una estreta majoria de 38 a 31, fet que va causar una profunda commoció entre els sectors progressistes del país.

També va provocar una enorme commoció la trobada de les restes del submarí San Juan, el 18 de novembre, a 907 m de profunditat i a 500 km de la costa argentina, al golf de San Jorge, quan tot just se’n commemorava el primer aniversari de la desaparició. Els familiars van demanar la recuperació dels cossos dels 44 ocupants, però, ateses les circumstàncies, es preveu una operació d’alt risc.

Un altre esdeveniment que va centrar l’atenció internacional va ser la final de la Copa Libertadores, que va enfrontar el Boca Juniors i el River Plate. L’anada es va jugar l’11 de novembre al camp del Boca Juniors, l’estadi de la Bombonera de Buenos Aires, i va acabar amb un empat a 2. Però malauradament la notícia principal van ser els incidents viscuts i els atacs que van patir els jugadors, la qual cosa va fer que l’organització reprogramés la tornada i es traslladés el partit a Madrid, a l’estadi Santiago Bernabéu, el 9 de desembre, on finalment va guanyar el River Plate per 3 a 1.

El mes de desembre, en una sentència històrica, dos directius de Ford Motors Argentina van ser condemnats per complicitat en la mort de 24 obrers durant la dictadura argentina (1976-83).

Finalment, l’expresidenta Cristina Fernández de Kirchner va ser processada, acusada d’haver rebut suborns d’empresaris de l’obra pública.

Text:

Llegir més...