OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Bhutan 2018

Des del 2007, Bhutan és subsidiària de l’Índia en matèria de defensa i de política exterior, i per això, quan al 2017 les tropes xineses van ocupar la plana de Doklam –un territori de sobirania disputada entre la Xina i l’Índia, avui integrat a Bhutan–, les tropes índies van intervenir i la puntual escalada de tensió es va resoldre amb la retirada xinesa. L’ensurt per als bhutanesos –molts dels quals desconeixen l’existència del plet– va traslladar-se al 2018 quan es va obrir un debat públic sobre la idoneïtat de mantenir la relació amb l’Índia o de com es pot resoldre la disputa de sobirania amb la Xina. Actualment, Bhutan és el principal receptor d’ajuda internacional índia (800 milions de dòlars) i acull centenars de soldats indis al seu territori. L’Índia respon del 80% de les importacions i el 90% de les exportacions bhutaneses, formades en gran part pels seus abundats excedents d’energia hidroelèctrica.

Al setembre, el país va celebrar les seves terceres eleccions, en les quals es va imposar clarament el partit de centreesquerra Druk Nyamrup Tshogpa (DNT), liderat per Lotay Tshering, que es va convertir en nou primer ministre. El seu primer viatge oficial va ser a Nova Delhi, on esperava poder renegociar les condicions de l’exportació d’energia.

A l’agost, The New York Times es va fer ressò de l’eclosió de la literatura al país en forma d’autors i llibreries. Cal dir que, el 1950, tan sols el 3% dels bhutanesos sabia llegir, una xifra que, el 2018, ja s’havia elevat al 60%.

Text:

Llegir més...