OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Cambodja 2018

Cambodja va donar l’esquena definitivament a la democràcia durant l’any 2018, amb el tancament del Cambodia Daily i altres mitjans de comunicació independents, l’aprovació d’una llei de lesa majestat pròpia al febrer i una brutal repressió de la dissidència política. Al juliol, el Partit del Poble Cambodjà, que governava, va obtenir una aclaparadora victòria a les eleccions generals, sense oposició real després de la dissolució del Partit del Rescat Nacional de Cambodja. Amb l’obtenció de la totalitat dels 125 escons de la Cambra, Hun Sen, al poder des del 1985, va renovar el seu mandat com a primer ministre i Cambodja es va convertir, de facto, en un règim de partit únic.

Seguint les denúncies d’organitzacions pro-drets humans i observadors electorals, els Estats Units, el Canadà i Austràlia es van afanyar a condemnar la falta de garanties democràtiques i van advertir de la imposició de sancions. La UE, fent un pas més enllà, va posar sobre la taula la suspensió de l’accés preferencial de Cambodja als seus mercats, seguint l’estratègia “Everything but Arms”. Tanmateix, amb el suport explícit de la Xina, les Filipines, Laos i Tailàndia, Hun Sen va mantenir el pas ferm en els primers mesos de nova legislatura.

En un altre àmbit, l’opositor Sam Rainsy, en autoexili a París des del 2015, va continuar rebent amenaces de presó si complia el seu propòsit de tornar a Cambodja. Malgrat l’enduriment de l’escena política, el país va protagonitzar el major creixement econòmic de la regió, amb un increment del 7% del PIB.

Text:

Llegir més...