Eslovàquia 2018
La inestabilitat política va marcar l’actualitat política al país durant tot l’any. L’assassinat al final del mes de febrer del periodista Ján Kuciak va provocar una forta contestació ciutadana. Kuciak estava investigant uns presumptes vincles entre el cercle proper al Govern, que presidia el primer ministre, Robert Fico, i el crim organitzat. Les manifestacions a les principals ciutats del país van ser les més multitudinàries des de la caiguda de la dictadura, el 1989, i van exigir la dimissió de Fico, a qui consideraven responsable de la mort de Kuciak.
Finalment la seva dimissió es va produir el 15 de març. Aquesta va ser pactada amb el president del país i condicionada al manteniment de la coalició tripartida governant guanyadora de les eleccions del 2016. Pocs dies després el vice-primer ministre, Peter Pellegrini, es va convertir en primer ministre.
La crisi política arran l’assassinat del periodista va castigar l’SMER, el partit al Govern, en les eleccions locals celebrades al novembre. Les candidatures independents van ser la primera força municipal, i tant Bratislava com dues de les ciutats més importants del país van passar a mans de l’oposició.
El nou govern, dirigit per Pellegrini, va haver d’afrontar una nova crisi arran de la dimissió del ministre d’Afers Estrangers, Miroslav Lajčák, com a senyal de protesta per la negativa de Pellegrini a signar el Pacte Mundial per a la Migració Segura impulsat per les Nacions Unides. Finalment, la seva dimissió no va ser acceptada ni pel primer ministre ni pel president, Andrej Kiska.
Text:
- Sergio Maydeu Olivares