OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Israel 2018

Tot i que no va esclatar un conflicte obert entre Israel i els palestins, es va produir un alt grau de violència al llarg de l’any, amb 289 palestins morts, milers de ferits, i l’expansió de les colònies israelianes i la demolició de 538 cases palestines a Cisjordània. A més, es va mantenir el bloqueig de la franja de Gaza.

L’any 2018 es va commemorar el 70è aniversari de la Nakba (‘catàstrofe’), que va provocar la fugida de 750.000 palestins el 1948.

A partir del juliol, les Nacions Unides i Egipte, que cerca emergir com a mediador entre Israel i Palestina, van intentar que s’arribés a un alto el foc entre Israel i Hamàs, en un context de violència renovada a la frontera amb Gaza. L’acord va arribar finalment al novembre, i va provocar la dimissió del ministre israelià de defensa, Avigdor Lieberman, i la retirada del seu partit, Yisra’el Beitenu, de la coalició governamental a Israel.

Egipte també va intentar mediar entre les faccions rivals palestines, Hamàs i Al-Fatah. Les converses de reconciliació entre les dues parts van romandre aturades. Al-Fatah, que lidera l’Autoritat Nacional Palestina, vol el control total sobre la franja de Gaza, incloent-hi els aspectes de seguretat, cosa que significa desarmar la milícia de Hamàs i les brigades Iz al-Din al-Qassam, una concessió que és improbable que faci Hamàs.

Text:

Llegir més...