OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Malàisia 2018

Malàisia va viure l’any 2018 la fi del mandat de Najib Razak, marcat per diversos casos de corrupció relacionats amb el fons de desenvolupament 1MDB. A l’abril, l’ex-primer ministre va dissoldre anticipadament el Parlament, i, al maig, la coalició de govern, Barisan Nasional, va ser derrotada a les urnes per una gran plataforma de forces progressistes, el Pakatan Harapan. La formació, constituïda pel Partit d’Acció Democràtica, el Partit de la Justícia Popular, el Partit de la Confiança Nacional i el Partit Indígena Unit de Malàisia, va posar fi, així, al domini absolut del Barisan Nasional durant sis dècades.

En aquest context, l’opositor Mahathir Mohammad, va ser nomenat primer ministre immediatament després de la victòria i l’executiu va iniciar els seus primers passos amb una agenda política reformista, dirigida a equilibrar la reducció de l’enorme deute públic, però també a garantir una major despesa governamental. En un altre àmbit, els mesos sota el nou Govern també van estar marcats pels preparatius del judici a Razak i per la derogació de la polèmica llei de “notícies falses” aprovada poc abans de finalitzar el mandat del Barisan Nasional. D’altra banda, el nou primer ministre es va comprometre a planificar la tornada a primera línia política l’històric opositor Anwar Ibrahim. El polític, que ha passat una dècada empresonat acusat de sodomia, succeirà l’actual primer ministre l’any 2020.

En matèria de política exterior, el Govern va donar un gir a la seva relació amb la Xina, sortint d’alguns projectes del programa d’inversió en infraestructures Belt and Road. Tanmateix, les perspectives d’alentiment econòmic a la Xina i la potencial guerra comercial amb els Estats Units van contribuir a moderar el creixement econòmic de l’economia malàisia, que es va situar en un 5%.

Text:

Llegir més...