OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Anuaris de l’Enciclopèdia

Països Baixos 2018

Els Països Baixos probablement seran un dels estats de la UE on més afectarà el Brexit, ateses les profundes relacions empresarials i polítiques que històricament els han unit als britànics. Ambdós estats comparteixen una cultura empresarial liberal, que ara es veurà escapçada, cosa que deixarà els Països Baixos més en minoria respecte als estats amb una tradició més intervencionista. D’altra banda, empreses angloholandeses van haver de decidir si mantenien o traslladaven la seva seu social. És el cas d’Unilever, que després de sospesar el trasllat de Londres a Holanda, finalment va decidir no fer-ho, fet que va comportar la dimissió del seu màxim executiu.

El 2018 la tensió amb Rússia va augmentar arran de la detenció, a càrrec dels serveis d’intel·ligència holandesos, de quatre agents russos, que després van ser expulsats, acusats d’espiar la seu de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW, en anglès) a l’Haia. Això va donar lloc a una pugna diplomàtica entre ambdós estats i digital, que va portar la ministra de Defensa holandesa a dir que el país es trobava “en ciberguerra amb Rússia”.

El 21 de març es van celebrar eleccions municipals, que van mostrar un lleu increment del vot a l’extrema dreta, i un referèndum sobre la llei dels serveis de seguretat i intel·ligència holandesos, que va ser rebutjada per un 49,44% en contra i un 46,53% a favor, amb una participació del 51,54%.

El 26 de juny, el Senat va aprovar la prohibició del burca en determinats espais públics (escoles, hospitals, etc.), per una majoria de 44 a 31. El 31 d’agost, a l’estació d’Amsterdam es va produir un atac amb ganivet, a càrrec d’un jove afganès, que va ferir dos turistes americans.

Text:

Llegir més...