Perú 2018
El país va viure un 2018 força complicat. Sense cap mena de dubte, l’esdeveniment més rellevant va ser la dimissió del president Pedro Pablo Kuczynski, el 23 de març, per evitar ser destituït, a causa de la seva implicació en un cas de suborn. El va substituir Martín Vizcarra.
El nou president va prometre lluitar contra la corrupció. Una de les seves primeres iniciatives va ser signar una llei sobre el canvi climàtic per lluitar contra els gasos d’efecte hivernacle. També va impulsar la convocatòria d’un referèndum constitucional, que finalment es va celebrar el 9 de desembre –tot i els intents dels fujimoristes d’obstaculitzar-lo–. El referèndum va constar de quatre preguntes sobre els temes següents: creació d’un Consell Nacional de la Justícia, regulació del finançament dels partits polítics, prohibició de la reelecció dels diputats i creació d’una segona cambra legislativa. L’opinió pública va valorar positivament la celebració del referèndum. Amb una participació del 72,57%, totes les propostes es van acceptar amb més d’un 85% de vots afirmatius, excepte la darrera, que va obtenir un 90,52% de vots negatius i va ser rebutjada.
El 13 i 14 d’abril, es va celebrar a Lima, la 8a Cimera de les Amèriques, amb l’assistència de trenta-cinc delegacions del continent. Inicialment el tema central era la corrupció i els seus efectes, sobretot arran de la trama de corrupció Odebrecht, que havia esquitxat molts estats, però de seguida, la situació a Veneçuela va esdevenir prioritària. Perú no va convidar el president Nicolás Maduro, i en el seu lloc, hi va anar una diputada de l’oposició al chavisme. El president Donald Trump també va declinar assistir-hi i va ser substituït pel vicepresident Mike Pence.
El 2 de gener, es va produir un accident d’un autobús a Pasamayo, que va caure per un penya-segat i va provocar 57 morts.
Text:
- Josep Sort i Jané