OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Cronologia dels Països Catalans i del món

Taula       Línia del temps       Calendari: Any | Mes
Mostrant 1 - 250 de 641
Imatge Dates Esdeveniment Època històrica Àrea geogràfica Àrea temàtica
30 de desembre de 2016 El Govern declara el Museu de Lleida bé d’interès nacional

La Generalitat de Catalunya declara el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal bé d’interès nacional. La institució inclou les col·leccions de l’antic Museu Diocesà, el fons d’arqueologia de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el tresor de la catedral de Lleida. La declaració coincideix amb el litigi sobre el retorn de les obres del monestir de Sixena que reclama Aragó. Al juliol, el Govern català havia aprovat el trasllat de 53 peces d’aquest museu a la localitat de Sixena.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
29 de desembre de 2016 Els Estats Units expulsen 35 diplomàtics russos

El Govern nord-americà expulsa 35 diplomàtics russos després que la CIA i l’FBI anunciessin tenir indicis clars que hackers russos es van introduir en els sistemes informàtics dels dos grans partits nord-americans, però només van filtrar informació del Partit Demòcrata, que va ser publicada per Wikileaks. Les informacions eren, sobretot, correus electrònics de Hillary Clinton a un dels seus principals assessors que contenien afirmacions comprometedores o, en principi, impopulars. L’equip del candidat guanyador, Donald Trump, nega aquestes acusacions. En un primer moment, Rússia, que nega les acusacions, anuncia l’expulsió de 35 diplomàtics dels Estats Units, però posteriorment es fa enrere en la mesura, canvi que el president electe Donald Trump elogia.

2016 Món Política i institucions
28 de desembre de 2016 La selecció tunisiana guanya la catalana als penals

Amb l’assistència d’uns 8.000 espectadors, a l’estadi de Montolivi de Girona se celebra el partit de futbol Catalunya-Tunísia, que acaba en empat (3-3), desfet després de la tanda de penals per Tunísia, que s’imposa per 2 a 4. Els gols de Catalunya han estat marcats per Gerard Moreno, Sergio García i Joan Verdú.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
28 de desembre de 2016 Acord d’alto el foc a Síria entre Rússia i Turquia

El ministre d’Afers Estrangers turc anuncia que el seu Govern i Rússia han arribat a un acord per a un alto el foc a Síria que posaria fi als combats entre els rebels i l’exèrcit sirià. De l’acord, en serien excloses les que el document qualifica d’"organitzacions terroristes", en referència a l’anomenat Estat Islàmic i altres grups gihadistes i, aparentment, també la milícia kurda. La signatura del document és precedida, la setmana anterior, de la presa de la ciutat d’Alep als rebels per part de l’exèrcit sirià. Rússia és el principal aliat del règim de Baixar al-Assad, que també rep el suport de l’Iran, mentre que els rebels reben el suport de Turquia. L’endemà, el president rus, Vladímir Putin, confirma l’acord i el dia 31 el Consell de Seguretat de l’ONU hi dóna suport unànime. En cas que la treva es mantingui, es preveu l’inici de negociacions de pau al Kazakhstan al mes següent.

2016 Món Política i institucions
27 de desembre de 2016 Processada l’expresidenta argentina per presumpta corrupció

Un jutge obre una causa contra l’expresidenta argentina Cristina Fernández de Kirchner per associació il·lícita i presumpta corrupció, i li embarga béns per valor de 633 milions de dòlars. Segons el jutge, durant el seu mandat Fernández de Kirchner i diversos alts funcionaris haurien afavorit un contractista en la concessió d’obra pública amb sobrepreus pactats. A banda, el dia 29 els tribunals reobren contra Fernández la causa del "cas Nisman", un fiscal que va aparèixer mort al gener del 2015 després d’haver acusat l’expresidenta d’encobrir els serveis secrets iranians en la investigació de les responsabilitats de l’atemptat contra una associació jueva que va causar 85 morts el 1994.

2016 Món Política i institucions
27 de desembre de 2016 Visita històrica del primer ministre japonès a Pearl Harbor

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, visita la base naval de Pearl Harbor (Hawaii) en el 75è aniversari del bombardeig nipó que va causar la mort de 2.400 nord-americans, majoritàriament personal militar, i que va determinar l’entrada dels Estats Units a la Segona Guerra Mundial. Shinzo Abe és rebut pel president Barack Obama, que al maig va ser el primer president nord-americà a visitar Hiroshima. La visita de Shinzo Abe també és la primera d’un cap de govern japonès a la base de Pearl Harbor.

2016 Món Política i institucions
27 de desembre de 2016 Els Mossos detenen un regidor de la CUP

Els Mossos d’Esquadra detenen el regidor de la CUP de Vic, Joan Coma, que s’havia negat a declarar a l’Audiència Nacional de Madrid per unes declaracions en les quals havia manifestat, amb relació a la desconnexió de Catalunya amb la resta de l’Estat, que "per fer una truita, sempre primer s’han de trencar els ous". Segons el jutge, aquesta frase pot interpretar-se com una incitació a la sedició. Joan Coma, que rep un gran suport del sobiranisme, és deixat en llibertat l’endemà després de declarar a l’Audiència Nacional.

2016 Països Catalans Política i institucions
26 de desembre de 2016 Concert de Sant Esteve de reivindicació independentista

Els cors de l’Orfeo Català ofereixen al Palau de la Música el tradicional concert de Sant Esteve. Per quart any consecutiu, el públic fa crides a la independència al llarg de l’actuació, especialment quan s’interpreta El cant de la senyera. Enguany, el nou director, Simon Halsey, incorpora Els segadors al final del concert. Les estrelles són el leitmotiv de l’espectacle, en correspondència amb el símbol per excel·lència de la independència de Catalunya, l’estelada.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
25 de desembre de 2016 Moren 92 persones en estavellar-se un avió militar rus a la mar Negra

Un avió militar TU-54 que s’enlaira des de la ciutat russa de Sotxi s’estavella a la mar Negra i causa la mort de les 92 persones que hi viatjaven, 64 de les quals eren membres del Grup Alexandrov, un cor de l’exèrcit rus. L’avió es dirigia a Síria, on aquest grup tenia previst actuar per a les tropes russes. Les investigacions descarten la possibilitat d’una explosió a bord i apunten, en canvi, a un defecte en els alerons que hauria estat la causa de l’accident.

2016 Món Societat i economia
25 de desembre de 2016 Homenatge a Francesc Macià

El Govern català, encapçalat pel president Carles Puigdemont, i també la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, reten al cementiri de Montjuïc un homenatge al president Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal de fa vuitanta-tres anys (1933). En els seus parlaments, tant el president de la Generalitat com la presidenta del Parlament coincideixen a destacar l’exemplaritat de Macià per al moment actual que viu Catalunya.

2016 Països Catalans Política i institucions
24 de desembre de 2016 Conquerit un important bastió de Boko Haram

El president de Nigèria, Muhammadu Buhari, anuncia que l’exèrcit ha pres una de les bases principals de Boko Haram al bosc de Sambisa, a l’estat del nord-est de Borno, on aquesta organització terrorista islamista és més forta. Al principi del 2015, Boko Haram controlava una gran extensió al nord de Nigèria, però al llarg dels mesos següents ha anat retrocedint.

2016 Món Política i institucions
23 de desembre de 2016 El Govern italià aprova el rescat del Monte dei Paschi di Siena

El Govern italià, encapçalat pel primer ministre Paolo Gentiloni, autoritza una injecció de 20.000 milions d’euros per a rescatar la tercera entitat bancària del país, el Monte dei Paschi di Siena. El Govern anuncia la mesura l’endemà que l’entitat no hagi aconseguit reunir 5.000 milions d’euros d’inversors privats. Tanmateix, les noves normes de la Unió Europea prohibeixen rescatar bancs amb diners dels contribuents. És per això que el Govern italià assegura que compensarà els afectats pel rescat.

2016 Món Societat i economia
23 de desembre de 2016 El Consell de Seguretat de l’ONU urgeix Israel a posar fi als assentaments

Per primera vegada, el Consell de Seguretat de l’ONU emet una resolució que censura Israel. Concretament, insta a posar fi als assentaments als territoris ocupats de Cisjordània i a Jerusalem Est. La resolució és possible gràcies a l’abstenció dels Estats Units, que, a diferència d’altres casos de crítiques a Israel, sempre havia fet ús del dret de veto. El president de l’Au- toritat Nacional Palestina, Mahmud Abbàs, ho considera un gran cop contra la política israeliana, mentre que el primer ministre Benjamin Netanyahu condemna la resolució perquè considera que és antiisraeliana i diu que no l’acatarà.

2016 Món Política i institucions
23 de desembre de 2016 Cimera pel Pacte Nacional pel Referèndum

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoca els membres del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i els partits a favor de la consulta amb representació al Parlament i al Congrés. En representació dels partits, hi assisteixen líders de la coalició de govern Junts pel Sí, de la CUP i dels diversos integrants de Catalunya Sí que es Pot (ICV, Podem i EUiA). Per part de les entitats, a més de l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència, hi ha representants de Súmate, la Plataforma per la Llengua, la UGT i CCOO. CECOT hi envia representants de perfil més baix. L’objectiu de la reunió és reforçar el consens polític i social per impulsar el referèndum i, a instàncies de Catalunya Sí que es Pot, s’acorda insistir per pactar un referèndum amb l’Estat espanyol. Tanmateix, el president Puigdemont manté el compromís de fer el referèndum abans del final de setembre, amb acord o sense.

2016 Països Catalans Política i institucions
22 de desembre de 2016 L’exèrcit sirià anuncia la presa d’Alep

Fonts de l’exèrcit sirià anuncien la presa definitiva de la ciutat d’Alep, després de quatre anys de combats. El 2012 el control de la ciutat va quedar partida entre els rebels i l’exèrcit d’Al-Assad. La situació va quedar sense definir fins al novembre del 2016, mes en què el Govern sirià, amb el suport de Rússia, va llançar una ofensiva decisiva. Alep és la principal ciutat de Síria, després de la capital, Damasc, i per aquest motiu té una importància estratègica cabdal en la guerra civil. Després de quatre anys, centenars de civils han mort i desenes de milers han fugit de la ciutat, que ha restat en gran part destruïda, incloent-hi la Ciutat Vella, declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Després de la presa té lloc una operació d’evacuació de la població i dels rebels, que són transportats a camps de refugiats a la província d’Idbil (més de 30.000 el primer dia).

2016 Món Política i institucions
21 de desembre de 2016 Sentència de la justícia europea contra la banca espanyola

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) obliga les entitats bancàries espanyoles a tornar tots els diners de les hipoteques subjectes a les clàusules terra, que fixaven uns interessos mínims al marge del preu del diner. La sentència del TJUE en corregeix una altra del Tribunal Suprem que dictaminava que els diners s’havien de cobrar només a partir del 2013, quan va dictaminar que les clàusules terra eren il·legals. En canvi, el TJUE estableix que els diners s’hauran de tornar des de la data de formalització dels contractes hipotecaris, cosa que en conjunt representa, segons el Banc d’Espanya, almenys 4.000 milions d’euros.

2016 Món Societat i economia
20 de desembre de 2016 José María Aznar renuncia la presidència d’honor del PP

L’expresident del Govern espanyol José María Aznar anuncia per carta al cap de l’executiu espanyol, Mariano Rajoy, la seva dimissió com a president d’honor del Partit Popular, càrrec que ocupava des del 2004. En la carta també fa saber que continua com a militant del partit. Fa mesos, Aznar havia formulat des de la presidència de la Fundación para el Análisis y los Estudios Sociales (FAES) missatges crítics contra les polítiques de Rajoy.

2016 Món Política i institucions
19 de desembre de 2016 La cap del Fons Monetari Internacional, declarada culpable sense condemna

El Tribunal de Justícia de la República Francesa declara Christine Lagarde, cap del Fons Monetari Internacional, culpable de negligència, però renuncia a imposar-li cap condemna. El cas pel qual s’ha jutjat Lagarde té l’origen en la compensació de més de 400 milions d’euros que el Govern francès va concedir a l’empresari Bernard Tapie per danys i perjudicis en la venda d’una de les seves empreses quan ella era ministra d’Economia (2008).

2016 Món Societat i economia
19 de desembre de 2016 Atemptat terrorista a Berlín

Moren 12 persones i una cinquantena més resulten ferides en un atemptat a Berlín, quan un camió envesteix un mercat de Nadal en plena activitat. Després de la matança, el conductor surt del camió i fuig. La policia troba mort dins el camió el conductor legal del vehicle, un ciutadà polonès amb ferides d’arma blanca i de bala, probablement assassinat pel terrorista. El dia 23, la policia abat a Milà (Itàlia) Anis Amri, el principal sospitós de la matança, que en un vídeo havia jurat venjar-se en nom de l’autoanomenat Estat Islàmic. Anis, a més, actuava en connexió amb familiars seus a Tunis, que són detinguts. L’atac, molt semblant al que es va produir el 18 de juliol a Niça, va ser reivindicat el 20 de desembre per l’anomenat Estat Islàmic.

2016 Món Política i institucions
19 de desembre de 2016 Assassinat l’ambaixador rus a Turquia

L’ambaixador rus a Turquia, Andrei Kàrlov, és assassinat a trets en una galeria d’art a Ankara mentre pronuncia un discurs. L’autor dels trets, reduït després pels serveis de seguretat, era un policia fora de servei infiltrat en l’acte que, en disparar, havia cridat: "no oblideu Alep!". L’assassinat és immediatament condemnat per les principals potències. Rússia i Turquia el consideren un intent de desestabilitzar les relacions entre ambdues potències.

2016 Món Política i institucions
18 de desembre de 2016 La Marató de TV3

Se celebra la 25a edició de la Marató, el programa de TV3 que dedica tot un dia a activitats i informació per a recollir diners per a investigació mèdica. Enguany es dedica a l’ictus i a les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. Al tancament del programa, la quantitat recaptada és de 8.490.000 euros.

2016 Països Catalans Societat i economia
17 de desembre de 2016 Descobert un arsenal d’ETA

Cinc persones són detingudes per la Guàrdia Civil i la policia francesa en una operació a Luhuso, al País Basc francès, on es localitzen en una casa desenes d’armes curtes i llargues, munició, explosius i material per a confeccionar bombes. Des del Ministeri de l’Interior l’operació es considera un gran èxit, cosa que el Govern basc contradiu.

2016 Món Política i institucions
16 de desembre de 2016 La presidenta del Parlament de Catalunya declara davant del TSJC

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, declara davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un presumpte delicte de desobediència i prevaricació per haver permès la votació de les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent. Al cap de dos dies (18 de desembre), el Tribunal Constitucional (TC) obre un nou procediment contra Forcadell i contra quatre membres de la mesa del Parlament per haver admès a tràmit les resolucions del debat de política general que preveien el referèndum. El 20 de desembre, funcionàries del TSJC lliuren personalment a Forcadell la notificació de la resolució del TC que suspèn el referèndum.

2016 Països Catalans Política i institucions
16 de desembre de 2016 Nit de Santa Llúcia

Se celebra al Poliesportiu Gornal de l’Hospitalet de Llobregat la 66a edició de la Nit de Santa Llúcia. Els guanyadors d’enguany són David Cirici per la novel·la El setè àngel (premi Sant Jordi), Jenn Díaz per les narracions Vida familiar (premi Mercè Rodoreda), Maria Cabrera pel poemari La ciutat cansada (premi Carles Riba), Oriol Canosa per L’illa de Paidonèsia (premi Folch i Torres) i Joan Antoni Martín Piñol per Sentinels (premi Joaquim Ruyra). El setè premi Òmnium de comunicació és per a la revista Enderrock i el 30è Premi Internacional J.B. Cendrós, per a la traductora nord-americana Mary Ann Newman. El Frederic Roda de teatre es declara desert. En entrar al recinte on se celebra la Nit, els assistents expressen amb crits de "Llibertat" el suport a la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, que en el seu discurs adverteix que no admetrà la censura ni a la política ni a les institucions, en al·lusió al procés iniciat contra ella. També assisteixen a l’acte l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, i el vicepresident català, Oriol Junqueras.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
15 de desembre de 2016 Entra en servei Galileo

El sistema europeu de navegació per satèl·lit Galileo comença a oferir els seus serveis, tot i que de manera limitada fins el 2020, que s’espera que funcioni a ple rendiment amb un total de 30 satèl·lits (de moment només en té 18). El Galileo, aprovat el 2002 i desenvolupat per l’Agència Espacial Europea, vol ser l’alternativa al GPS dels Estats Units. El projecte entra en servei amb un retard de vuit anys.

2016 Món Societat i economia
15 de desembre de 2016 El Congrés aprova suspendre l’aplicació de la LOMCE

El ple del Congrés dels Diputats aprova la suspensió del calendari d’aplicació de la LOMCE. És una de les primeres conseqüències de la pèrdua de la majoria absoluta del PP. El dia 9 el Consell de Ministres va aprovar el reial decret de mesures urgents per a la modificació del calendari de la LOMCE, pel qual elimina els efectes acadèmics de les revàlides i deixa en suspens totes aquelles mesures de la llei que encara no havien entrat en funcionament.

2016 Món Societat i economia
14 de desembre de 2016 El TC suspèn les resolucions sobre el procés constituent

El Tribunal Constitucional (TC) admet a tràmit les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya d’impulsar el procés constituent i de suport a la convocatòria d’un referèndum sobre la independència el 2017, amb acord de l’Estat o sense. L’admissió a tràmit comporta, segons el TC, la suspensió automàtica de les resolucions.

2016 Països Catalans Política i institucions
14 de desembre de 2016 Expropiada la casa natal d’Adolf Hitler

El Parlament d’Àustria aprova, després d’anys de controvèrsia, l’expropiació forçosa de l’immoble de la localitat de Branau am Inn, on va néixer Adolf Hitler el 20 d’abril de 1889. La propietària de l’edifici havia refusat vendre’l o renovar el lloguer que li pagava el Govern per evitar que es convertís en lloc de peregrinació de neonazis. A canvi d’expropiar-la, el Govern li paga una compensació generosa. No és clara quina finalitat es donarà a la casa.

2016 Món Política i institucions
13 de desembre de 2016 Cloenda de l’Any Llull

Comença la cloenda de l’Any Llull, que ha celebrat el setè centenari de la mort de l’escriptor i filòsof, amb dos actes simultanis: un a Jerusalem i l’altre a Barcelona. L’elecció de Jerusalem obeeix al fet que la ciutat representa la confluència de les tres grans religions que van centrar la vida de Llull. A Barcelona es representa l’espectacle Entre la vinya i el fenollar, al Teatre Nacional de Catalunya. El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, el conseller català de Cultura, Santi Vila, i la consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu Vinent, presideixen l’acte. A Jerusalem, la Universitat de Jerusalem acull una conferència del Dr. Harvey Hames sobre la relació entre el pensador mallorquí i el món jueu, i el dia 14, el músic català Jordi Savall dirigeix al Jerusalem International YMCA un concert d’homenatge a Llull, interpretat pel seu grup Hespèrion XXI i la Jerusalem Baroque Orchestra, titulat Ramon Llull. Temps de conquestes, de diàleg i desconhort.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
13 de desembre de 2016 Lliurament del premi Sàkharov

El Parlament Europeu lliura el premi Sàkharov, un guardó instituït el 1988 per la cambra europea que reconeix persones i organitzacions per la seva defensa dels drets humans. Aquest any el premi es concedeix a Nadîe Murad i Lemîa Hacî Beşar, dues noies yazidites supervivents del segrest i de l’esclavitud sexual a què van ser sotmeses per l’autoanomenat Estat Islàmic. Després de la seva fuga, les dues noies es van convertir en activistes contra l’esclavatge sexual i van donar a conèixer el genocidi a què els militars islamistes sotmeten el seu poble, una minoria religiosa de l’Iraq.

2016 Món Política i institucions
12 de desembre de 2016 Detingudes cinc persones per cremar fotos del rei Felip VI

Cinc independentistes investigats per cremar fotos del rei durant l’Onze de Setembre són detinguts pels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional. El 2 de desembre, van anunciar la seva desobediència al requeriment de l’Audiència Nacional a declarar, argumentant que no reconeixen el monarca i defensant el "legítim dret d’expressar el rebuig cap a qui és hereu del franquisme i de tota una tradició de segles". El 7 de desembre, es van negar a declarar per videoconferència des dels jutjats de les respectives poblacions. El dia 13, la CUP acusa el conseller d’Interior, Jordi Jané, de torpedinar el procés pel fet de permetre que els Mossos d’Esquadra detinguin els autors de la crema de les fotos, i n’exigeix la dimissió. Jané replica que els mossos van actuar seguint les ordres del jutge i no del conseller, cas que està previst en el reglament del cos, i nega que el seu departament els ordenés obrir diligències a la Diada.

2016 Països Catalans Política i institucions
12 de desembre de 2016 El Govern espanyol anuncia el rescat de les autopistes deficitàries de Madrid

El ministre de Foment espanyol, Íñigo de la Serna, anuncia que l’Estat es farà càrrec de les autopistes radials de Madrid anomenades Accesos de Madrid, construïdes per un consorci participat per Abertis, ACS, Sacyr i Bankia, i de cinc més, entre d’altres, l’Eix Aeroport de Barajas. El cost del rescat s’estima en uns 5.500 milions d’euros. Algunes de les entitats que van finançar la construcció d’aquestes autopistes han venut el deute amb un descompte important, de fins el 70%, a fons d’inversió especulatius.

2016 Món Societat i economia
11 de desembre de 2016 Atemptat en una església copta al Caire

Moren 24 persones, la majoria infants i dones, moren en un atemptat amb bomba durant una cerimònia religiosa a la catedral de Sant Marc del Caire, el principal temple d’aquesta minoria cristiana d’Egipte, que representa el 10% de la població en un país majoritàriament musulmà. El president Al-Sissí condemna l’atac i decreta tres dies de dol al país.

2016 Món Política i institucions
11 de desembre de 2016 Atemptat en un estadi a Istambul

Un doble atemptat amb bomba als voltants de l’estadi del Besiktas dues hores després que finalitzés un partit de futbol de primera divisió provoca 38 morts, 30 dels quals són policies, i 155 ferits. Un dels atemptats és provocat per un cotxe bomba, que s’estavella contra una furgoneta de policia estacionada prop de l’estadi, i l’altre, per un terrorista suïcida que s’immola en una zona pròxima. Els Falcons de la Llibertat del Kurdistan (TAK), una escissió del Partit dels Treballadors del Kurdistan, reivindica l’atac.

2016 Món Política i institucions
10 de desembre de 2016 Lliurament dels premis Nobel del 2016

Se celebren les cerimònies de lliurament dels premis Nobel de l’any 2016. A Estocolm es lliuren els premis Nobel de física (David James Thouless, Duncan Haldane i John Michael Kosterlitz), química (Jean-Pierre Sauvage, Bernard Feringa i James Fraser Stoddart), medicina (Yoshinori Ohsumi), economia (Oliver Hart i Bengt Holmström) i literatura, que recull la cantant Patti Smith en representació del guardonat Bob Dylan, que declina ser present a la cerimònia. Per la seva banda, el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, recull a Oslo el premi Nobel de la pau dos mesos després que hagi estat rebutjat en referèndum l’acord amb les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), el qual havia de posar fi a més de cinquanta anys de guerra civil.

2016 Món Ciència i cultura
10 de desembre de 2016 L’Estat Islàmic ocupa de nou Palmira

Militants de l’autoanomenat Estat Islàmic reocupen l’antiga ciutat i jaciment arqueològic de Palmira nou mesos després que l’organització en fos foragitada per l’exèrcit sirià. L’ofensiva, que agafa per sorpresa les forces sirianes es produeix al mateix temps que l’exèrcit de Baixar al-Assad està a punt de conquerir la ciutat d’Alep als rebels sirians (que no són de l’Estat Islàmic).

2016 Món Política i institucions
9 de desembre de 2016 El Parlament de la República de Corea aprova el processament de la presidenta del país

Per 234 vots contra 56, l’Assemblea Nacional de la República de Corea aprova el judici a Park Geunhye. La decisió arriba després de setmanes de manifestacions massives exigint-li que dimiteixi. La presidenta està acusada de permetre l’accés a informació confidencial a l’empresària Choi Soon-sil, sense cap càrrec al Govern, que hauria acumulat una fortuna gràcies a la proximitat a la presidenta.

2016 Món Política i institucions
9 de desembre de 2016 El líder de la ultradreta dels Països Baixos, declarat culpable

Un tribunal dels Països Baixos declara culpable el líder de la ultradreta Geert Wilders per incitar a la discriminació, però no li imposa cap pena. El procés li va ser incoat per unes manifestacions en un míting en les eleccions municipals a l’Haia, en les quals preguntava al públic si volien més o menys marroquins a la seva ciutat i al país. El Partit de la Llibertat de Wilders té 12 diputats al Parlament (que en té 150).

2016 Món Política i institucions
8 de desembre de 2016 Dimiteix el president de Súmate

Chema Clavero, president de l’organització Súmate, que agrupa els castellanoparlants partidaris de la independència de Catalunya, anuncia la dimissió "per motius de salut relacionats amb el desgast de l’activitat". Clavero va rellevar a l’abril del 2015 el president fundador de l’entitat Eduardo Reyes. La junta anuncia la convocatòria per a elegir un substitut tan aviat com sigui possible.

2016 Països Catalans Política i institucions
7 de desembre de 2016 Multa de la UE als bancs per manipular l’euríbor

La Comissió Europea multa els bancs HSBC (amb 34 milions d’euros), JPMorgan (337 milions) i Crédit Agricole (115 milions) pels beneficis il·lícits aconseguits entre els anys 2005 i 2008 a través de l’obtenció i l’intercanvi d’informació privilegiada de l’índex borsari europeu, l’euríbor. Les dues primeres entitats neguen haver vulnerat el reglament i anuncien la intenció de presentar recurs. És un cas similar al que va involucrar Barclays, Deutsche Bank, RBS i Société Générale el 2013, i que va acabar amb una multa d’1,7 mil milions d’euros.

2016 Món Societat i economia
7 de desembre de 2016 Moren 47 persones en estavellar-se un avió al Pakistan

L’avió PK-661, amb 47 passatgers (incloent-hi els 5 membres de la tripulació) s’estavella prop de la ciutat de Havelian, al nord del Pakistan. No hi ha supervivents. Les investigacions posteriors revelen que la causa de l’accident és una avaria en un dels motors. La companyia Pakistan International Airways (PIA) té un llarg historial d’accidents. En l’aparell, que cobria el trajecte Chitral-Islamabad, hi viatjava un conegut predicador i cantant pakistanès.

2016 Món Societat i economia
6 de desembre de 2016 François Hollande designa nou primer ministre

El president francès François Hollande designa Bernard Cazeneuve nou primer ministre. Cazeneuve, fins ara ministre de l’Interior, substitueix Manuel Valls, que va dimitir el càrrec el dia 5 per presentar-se a les primàries del Partit Socialista per a les eleccions presidencials del mes d’abril del 2017. Per la seva banda, l’1 de desembre Hol-lande va anunciar que no es presentaria a la reelecció.

2016 Món Política i institucions
6 de desembre de 2016 Dia de la Constitució espanyola

Se celebra el dia de la Constitució espanyola, que el 2016 compleix trenta-vuit anys. A l’acte institucional celebrat al Congrés dels Diputats no assisteixen ni Units Podem ni els sobiranistes catalans i bascos. En el seu discurs, el president del Govern Mariano Rajoy adverteix sobre els riscos d’una reforma de la carta magna. A Catalunya, uns 350 ajuntaments fan algun tipus d’activitat, i alguns dels regidors de l’equip de govern d’un centenar més de consistoris treballen o ho intenten. A Celrà, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, presideix el canvi de nom de la plaça de la Constitució pel de Maria Mercè Marçal.

2016 Món Política i institucions
5 de desembre de 2016 Expulsada de Podem la presidenta del Parlament de les Illes Balears

La comissió de garanties democràtiques de Podem Balears acorda expulsar Concepció (Xelo) Huertas, presidenta del Parlament de les Illes Balears. Huertas va ser suspesa de militància el 7 de novembre per la direcció estatal pel fet de considerar-la involucrada en un escàndol de tràfic d’influències, en afavorir que el Govern contrac-tés un laboratori que dirigeix Daniel Bachiller, també membre de Podem. Juntament amb Huertas i Bachiller, també és expulsada la diputada Montse Siejas, implicada en l’afer. El partit també insta Huertas a dimitir la presidència del Parlament, cosa a la qual aquesta es nega.

2016 Països Catalans Política i institucions
4 de desembre de 2016 Repetició de les eleccions presidencials a Àustria

Àustria celebra eleccions presidencials per segona vegada en un any. Aquest cop el candidat ecologista Alexander Van der Bellen amplia la distància i aconsegueix el 53,6% dels vots, i el candidat opositor, el populista Norbert Hofer, accepta la derrota. Les primeres eleccions van tenir lloc al maig i van donar la victòria per un estret marge a Van der Bellen, però Hofer va impugnar el recompte, cosa que els tribunals van acceptar, alhora que van ordenar repetir les eleccions.

2016 Món Política i institucions
4 de desembre de 2016 Derrota en referèndum de la proposta de reforma constitucional del primer ministre italià

Amb gairebé el 60% dels vots, els italians rebutgen la proposta de reforma constitucional del primer ministre italià, Matteo Renzi, que essencialment volia agilitzar la presa de decisions polítiques, reduint dràsticament el pes i els poders del Senat, i també centralitzar l’Administració. Després d’aquest resultat, Renzi fa efectiva la dimissió i el dia 12 el substitueix el fins aleshores ministre d’Afers Estrangers, Paolo Gentiloni.

2016 Món Política i institucions
3 de desembre de 2016 Rescatats 92 immigrants a la costa sud-est de la península Ibèrica

La Guàrdia Civil i Salvament Marítim rescaten 92 immigrants que anaven a la deriva en cinc pasteres davant de les costes de Màlaga, al cap de Palos (Múrcia), al cap de Gata (Almeria), a Tarifa (Cadis) i a Torrevella (Baix Segura). En una altra operació el mateix dia, 22 immigrants d’origen subsaharià que viatjaven ocults en un camió i que presenten símptomes d’asfíxia i ansietat són interceptats per la Guàrdia Civil en el pas fronterer de Beni-Enzar, entre el Marroc i Melilla. Tots ells són traslladats al Centre d’Estada Temporal d’Immigrants de Melilla.

2016 Món Societat i economia
2 de desembre de 2016 El Teatre Lliure celebra quaranta anys

El Teatre Lliure celebra els quaranta anys de la seva fundació. La companyia va estrenar el 2 de desembre de 1976 el seu primer muntatge, Camí de nit, 1854, un espectacle dirigit per Lluís Pasqual, actual director de la institució. Per a commemorar l’efemèride, es representa un dels muntatges més recordats del Lliure, Les noces de Fígaro (1989), que va dirigir Fabià Puigserver i que va protagonitzar Lluís Homar, un dels actors amb més trajectòria a la companyia, i que ara es fa càrrec de la direcció. Els actes de celebració van començar el 10 de setembre amb una festa creada per Joan Font, d’Els Comediants, i es tancaran el 3 de juny de 2017 amb una revetlla popular.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
1 de desembre de 2016 Proclamat el nou rei de Tailàndia

Maha Vajiralongkorn, fins ara príncep hereu de Tailàndia, és proclamat nou rei. Vajiralongkorn succeeix el seu pare, el rei Bhumibol Adulyadej (Rama IX),que va morir el 13 d’octubre, a 89 anys, i que era el monarca amb el regnat més llarg del món (70 anys). D’acord amb els rituals budistes, el nou monarca haurà d’esperar fins el 2017, un cop el rei difunt hagi estat sotmès a la cerimònia de cremació, per ser coronat amb el nom de Rama X.

2016 Món Política i institucions
30 de novembre de 2016 Funeral d’estat per a Fidel Castro

A l’Havana té lloc el funeral d’estat dedicat a Fidel Castro, el líder de la Revolució Cubana, el règim comunista instaurat per ell el 1959 i al capdavant del qual va estar fins el 2006, quan va delegar els poders al seu germà Raúl. En la cerimònia multitudinària que se celebra a l’Havana, hi assisteixen sobretot líders de l’esquerra llatinoamericana com Evo Morales (Bolívia), Rafael Correa (Equador) o Nicolás Maduro (Veneçuela) i els presidents de Sud-àfrica i Mèxic, entre d’altres. L’únic president o cap de govern europeu que hi és present és Alexis Tsipras (Grècia), i Espanya és representada pel rei emèrit Joan Carles I. Dels polítics catalans, la CUP hi envia una delegació que encapçala la diputada Anna Gabriel. Fidel Castro va morir el 29 de novembre i les seves cendres es dipositen l’1 de desembre al cementiri d’Ifigenia de Santiago, on és enterrat l’heroi de la independència José Martí.

2016 Món Política i institucions
30 de novembre de 2016 La UNESCO declara les Falles de València Patrimoni de la Humanitat

La UNESCO declara les Falles de València Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La declaració inclou no tan sols les Falles de la capital del País Valencià, sinó totes les de les poblacions valencianes on aquestes festes són tradicionals. Les tradicions dels Països Catalans incloses fins ara en aquesta categoria del Patrimoni de la Humanitat són el Misteri d’Elx, la Patum de Berga, els castells, el Cant de la Sibil·la, les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí, les Falles del Pirineu, el Tribunal de les Aigües de València i la dieta mediterrània.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
30 de novembre de 2016 Accident aeri a Colòmbia

Un avió de la companyia boliviana Lamia s’estavella poc abans de l’aterratge a l’aeroport José María Córdova, de la ciutat colombiana de Medellín. En l’accident moren 71 persones i 6 en sobreviuen. La majoria dels 77 passatgers perta nyien a l’equip de futbol Chapecoense, la revelació de la darrera temporada a la primera divisió brasilera, que havia de jugar l’anada de la final de la Copa sud-americana amb l’Atlético Nacional de Medellín. Les investigacions posteriors conclouen que l’accident es va produir perquè l’avió no tenia prou combustible.

2016 Món Societat i economia
30 de novembre de 2016 Catalunya, el País Valencià i les Illes, contra el sostre de dèficit del Govern espanyol

En la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera s’aprova situar al 0,6% l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes per al 2017, rebaixar-ho fins al 0,3% el 2018 i assolir l’equilibri pressupostari el 2019, en què el dèficit hauria de ser del 0%. A la proposta, només s’hi han oposat Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, mentre que la resta de les comunitats governades pel PSOE s’hi han abstingut. La Generalitat de Catalunya havia reclamat que el dèficit fos de l’1,18%.

2016 Països Catalans Societat i economia
29 de novembre de 2016 Un nou sarcòfag cobreix el reactor nuclear de Txernòbil

Es col·loca una nova coberta (sarcòfag nuclear) sobre el reactor nuclear de la central de Txernòbil (Ucraïna), que evitarà la fuga de material radioactiu almenys durant els propers cent anys. El 1986 l’explosió del reactor va provocar l’accident nuclear més greu de la història. Milions de persones van ser afectades per la fuita radioactiva, i àmplies zones de Rússia, Bielorússia i Ucraïna van haver de ser evacuades. Tot i que es va construir ràpidament una coberta, aviat es va demostrar inefectiva. La construcció del nou sarcòfag, el finançament del qual ha anat a càrrec del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament, ha estat obra d’un consorci internacional en el qual han participat més de quaranta empreses de tot el món i ha durat deu anys (2010-16). El cost ha estat d’uns 1.500 milions d’euros.

2016 Món Ciència i cultura
28 de novembre de 2016 El Tribunal Federal de Justícia alemany confirma la condemna al "comptable d’Auschwitz"

En un comunicat a la premsa, el Tribunal Federal de Justícia alemany fa pública la confirmació de la condemna a quatre anys de presó dictada el 15 de juliol de 2015 per un tribunal de Lüneburg contra Oskar Gröning, conegut com "el comptable d’Auschwitz". Gröning tenia cura dels béns confiscats als jueus internats que després eren enviats a la cambra de gas. La sentència revoca una norma del 1969, segons la qual haver format part del cos de funcionaris d’Auschwitz no era motiu suficient per a ser condemnat. El Tribunal Federal va dictar la sentència el 25 de setembre.

2016 Món Societat i economia
27 de novembre de 2016 Nico Rosberg guanya la fórmula 1

El pilot alemany Nico Rosberg guanya el seu primer títol de fórmula 1 al circuit d’Abú Dabí (Emirats Àrabs Units), on queda en segona posició al darrere del guanyador de la cursa, Lewis Hamilton. El 2 de desembre Rosberg anuncia la seva retirada de la competició.

2016 Món Ciència i cultura
27 de novembre de 2016 Elegit en primàries el candidat presidencial de la dreta francesa

François Fillon, exprimer ministre en el Govern de Nicolas Sarkozy (2007-12), és elegit en segona volta candidat presidencial de Les Républicains, el principal partit de la dreta francesa. Fillon derrota amb el 68,4% dels vots el seu contrincant, Alain Juppé. En la primera volta, Fillon i Juppé van derrotar l’expresident Nicolas Sarkozy. Les eleccions presidencials franceses s’han de celebrar el 23 d’abril i el 7 de maig de 2017.

2016 Món Política i institucions
26 de novembre de 2016 Assemblea de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull

Se celebra a Alzira (Ribera Alta) l’assemblea de la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, unes quantes setmanes després que la ciutat s’hi adherís amb els vots de tots els partits menys Ciutadans i el PP. El propòsit de l’assemblea és expressar l’adhesió a l’Any Llull, i també iniciar una nova etapa, en la qual l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, és escollit nou president de l’entitat, en substitució de Tomàs Ferrandis, alcalde de Xeresa (Safor). En el Manifest que signen la quarantena de ciutats valencianes adherides es constata que, amb el Govern d’esquerres, el País Valencià ha entrat en una nova etapa, i s’insta la Generalitat a adherir-se a la Institució Ramon Llull juntament amb Catalunya i les Illes Balears, propòsit últim per al qual va ser creada la xarxa l’any 2008.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
25 de novembre de 2016 Les FARC i el Govern colombià signen un nou pla de pau

El Govern de Colòmbia i les Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia signen un nou acord de pau. L’anterior, que havia de posar fi a cinquanta anys de guerra civil, va ser signat el 27 de setembre, però va ser rebutjat en el referèndum de confirmació del 2 d’octubre. El nou pla de pau introdueix algunes reivindicacions dels que van votar en sentit negatiu, especialment les compensacions a les víctimes de la guerrilla i l’establiment de responsabilitats penals als culpables de crims i violacions dels drets humans. El nou pla no se sotmet a referèndum i és ratificat per les dues cambres del Parlament: el Senat (29 de novembre) i el Congrés (30 de novembre).

2016 Món Política i institucions
25 de novembre de 2016 Josep Maria Vila d’Abadal, elegit president de Demòcrates de Catalunya

Un any després del Congrés Constituent celebrat a Cornellà (7 de novembre de 2015), Demòcrates de Catalunya, l’escissió d’Unió Democràtica de Catalunya, celebra a Barcelona un consell nacional extraordinari en el qual s’escull president del partit Josep Maria Vila d’Abadal, exalcalde de Vic per UDC i expresident de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), juntament amb altres càrrecs de la direcció. L’anterior president, Joan Rigol, va dimitir el càrrec després de ser criticat per haver participat en un acte de campanya de CDC actual PDeCAT a les eleccions espanyoles del 26 de juny.

2016 Països Catalans Política i institucions
24 de novembre de 2016 Iñigo Urkullu és investit lehendakari

El candidat a la presidència del Govern basc del Partit Nacionalista Basc, Iñigo Urkullu, és investit amb els vots del seu partit i del Partit Socialista d’Euskadi-PSOE. D’aquesta manera, Urkullu repeteix mandat després de les eleccions del 25 de setembre. L’acord amb els socialistes preveu elaborar un projecte de reforma de l’Estatut de Gernika per després sotmetre’l a referèndum.

2016 Món Política i institucions
23 de novembre de 2016 Es presenta la nova Gramàtica de la llengua catalana

Es presenta, en una roda de premsa encapçalada pel president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Joandomènec Ros, la nova Gramàtica de la llengua catalana. Dirigida per Gemma Rigau, Manuel Pérez Saldanya --presidenta de la Comissió de Gramàtica i director de l’Oficina de Gramàtica, respectivament--, i per Joan Solà, que va morir abans de la finalització del projecte, l’obra es reclama hereva de la normativa establerta per Pompeu Fabra el 1918. El tret més rellevant de l’obra de l’IEC és l’establiment de la norma partint de la descripció gramatical i atenent a la diversitat dialectal i de registres. El 15 de desembre té lloc l’acte institucional de presentació de l’obra al Palau Macaya de Barcelona.

2016 Països Catalans Societat i economia
23 de novembre de 2016 Mor Rita Barberà en plena investigació per presumpta corrupció

Rita Barberà, alcaldessa de València (1991-2015) i senadora del Grup Mixt des d’aquest any, mor a 68 anys a causa d’un infart en un hotel de Madrid. Barberà, que havia presentat feia poc la seva dimissió com a membre del Partit Popular per pressions internes, era investigada per diversos casos de corrupció en els quals presumptament va participar quan era alcaldessa. El dia 21, havia declarat al Tribunal Suprem pel "cas Imelsa", de blanqueig de capitals dins el grup municipal del PP de València, en el qual va negar cap mena de participació.

2016 Països Catalans Política i institucions
22 de novembre de 2016 La Generalitat rescata el circuit de Catalunya

La Generalitat de Catalunya aprova l’ampliació de capital per la qual aporta 7,5 milions d’euros a Circuits de Catalunya, la societat que gestiona el Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló (Vallès Oriental). D’aquesta manera, el Govern català vol assegurar la continuïtat d’aquesta infraestructura esportiva, que es troba en situació financera precària des de fa uns quants anys.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
22 de novembre de 2016 El Congrés dels Diputats aprova el suplicatori contra Francesc Homs

Amb els vots a favor del PP, PSOE i Ciutadans (248), i en contra de Podem, ERC, PDECAT, PNB i Bildu (91), el Congrés aprova el suplicatori que li va trametre al mes de setembre el Tribunal Suprem per tal de poder jutjar el diputat Francesc Homs per la consulta del 9-N quan era conseller de Presidència.

2016 Països Catalans Política i institucions
21 de novembre de 2016 Nou delegat del Govern espanyol a Catalunya

En una cerimònia presidida per la vicepresidenta del Govern i ministra d’Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría, pren possessió el nou delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo. Millo substitueix María de los Llanos de Luna, que ocupava el càrrec des del 2012, i que s’havia significat per la seva bel·ligerància contra el sobiranisme català.

2016 Països Catalans Política i institucions
20 de novembre de 2016 El papa anuncia que els sacerdots podran absoldre del pecat de l’avortament

El papa Francesc anuncia, en la carta apostòlica Misericordia et misera, que a partir d’ara els sacerdots catòlics podran absoldre les fidels del pecat de l’avortament. Fins ara, la doctrina de l’Església excomunicava qui hagués comès aquest pecat. Amb motiu de l’Any Sant de la Misericòrdia, celebrat del 8 de desembre de 2015 al 20 de novembre de 2016, el papa Francesc va aixecar aquesta sanció i la possibilitat del perdó, que, en el darrer dia del jubileu, estableix de manera indefinida.

2016 Món Societat i economia
20 de novembre de 2016 Homenatges a Catalunya a les víctimes del franquisme

El dia de la mort del dictador Francisco Franco se celebren a Catalunya diversos actes en homenatge a les víctimes del franquisme. A la presó Model de Barcelona, Òmnium Cultural reclama justícia pels crims de la dictadura, i al paranimf de la Universitat de Barcelona la Generalitat homenatja les víctimes de la repressió, amb actuacions musicals i parlaments dels historiadors Josep Fontana i Borja de Riquer. També s’hi anuncien els noms dels 287 represaliats que són reconeguts per la seva lluita contra el franquisme.

2016 Països Catalans Política i institucions
19 de novembre de 2016 L’OMS retira al Zika el qualificatiu d’emergència sanitària global

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) anuncia que l’epidèmia causada pel virus del Zika ja no és una emergència sanitària mundial. L’OMS va declarar la situació d’alerta al febrer. Tot i així, manté les recomanacions per als països més afectats, com el Brasil.

2016 Món Societat i economia
18 de novembre de 2016 Funeral d’estat per al dictador de Filipines

Ferdinand Marcos, president (1965) i dictador (1972-86) de Filipines, és enterrat amb honors d’estat al Cementiri dels Herois de Manila. Enderrocat per una revolta popular i exiliat, Marcos i la seva esposa van encapçalar una de les dictadures més corruptes del segle XX. Després de la seva elecció al mes de maig, el nou president, Rodrigo Duterte, antic col·laborador seu, va anunciar plans per retornar el seu cos i retre-li un funeral honorífic, cosa que va donar lloc a grans mostres de rebuig. El 8 de novembre el Tribunal Suprem va donar l’autorització perquè fos enterrat al Cementiri dels Herois, reservat per a les personalitats que han fet aportacions destacades a Filipines.

2016 Món Política i institucions
17 de novembre de 2016 WhatsApp i Facebook aturen l’intercanvi de dades d’usuaris de la Unió Europea

L’empresa de missatgeria WhatsApp anuncia en un comunicat la decisió de no dur a terme l’operació d’intercanvi de dades personals dels usuaris de la Unió Europea amb Facebook. Facebook va adquirir WhatsApp al febrer del 2014 i a mitjan 2016 va anunciar que el servei de missatgeria li transferiria les dades personals dels usuaris. Aquesta mesura va ser molt criticada en considerar-se una vulneració del dret a la privacitat, i les autoritats europees de protecció de dades van enviar una carta de protesta a la direcció de WhatsApp el 27 d’octubre.

2016 Món Societat i economia
16 de novembre de 2016 El Barça anuncia nou patrocinador

El Futbol Club Barcelona anuncia el nou patrocinador, que substitueix Qatar Airways. Es tracta de l’empresa japonesa de comerç electrònic Rakuten. El contracte és fins el 2021 i suposarà uns ingressos de 220 milions d’euros. Les negociacions van començar a l’estiu del 2015.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
16 de novembre de 2016 La Comissió Europea decideix no congelar els fons estructurals a Espanya

La Comissió Europea (CE) finalment opta per no aplicar a Espanya la sanció per no haver complert els objectius de dèficit pactats per a l’exercici. Espanya rebrà, per tant, els 1.200 milions d’euros previstos, però, a canvi, el Govern espanyol es compromet a tancar l’exercici amb un dèficit del 4,6% el 2016 i del 3,1% per al 2017, cosa que implica retallades de 5.500 milions d’euros. El 3 d’octubre, el Parlament Europeu va demanar a la Comissió no suspendre els fons estructurals perquè castigaria l’economia i la inversió a l’Estat espanyol.

2016 Món Societat i economia
16 de novembre de 2016 Quatre empreses acorden rellançar l’antiga planta Delphi de Sant Cugat

Quatre empreses catalanes dels sectors de l’aeronàutica, l’electrònica i l’automoció (J. Juan, Gutmar, ISEE i Guilera) confirmen el pla d’inversió conjunta de l’antiga planta de la multinacional Delphi. El pla representa una inversió conjunta d’uns 12 milions d’euros i, en principi, mantindria 208 treballadors dels 540 que té.

2016 Països Catalans Societat i economia
15 de novembre de 2016 Anul·lada la pena de mort a l’expresident egipci

El Tribunal de Cassació, la instància judicial més alta d’Egipte, ordena la repetició del judici que va condemnar a mort l’expresident egipci Muhàmmad Mursí Issà al-Ayyat al maig del 2015 per un cas relatiu a la fuga de detinguts per les protestes del 2011. El dia 22, el mateix tribunal també ordena la repetició del judici a Mursí i altres islamistes detinguts que els condemnava a cadena perpètua per col·laborar amb terroristes i conspirar-hi. Muhàmmad Mursí va ser el primer president d’Egipte elegit democràticament (2012), però va ser enderrocat i empresonat l’any següent en un cop d’estat. A banda d’aquestes dues acusacions, té obertes contra ell altres causes relacionades amb la seva activitat política.

2016 Món Política i institucions
15 de novembre de 2016 El Govern colombià intervé la filial de Gas Natural

El Govern colombià ordena la intervenció de la distribuïdora d’energia Electricaribe, filial del grup Gas Natural Fenosa. Electricaribe es troba immersa en una crisi financera que acumula un deute d’uns 1.260 milions d’euros. El Govern presidit per Juan Manuel Santos considera que la crisi ha repercutit negativament en la prestació del servei als seus clients. Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l’any 2000, empresa que l’any 2009 va passar a Gas Natural.

2016 Món Societat i economia
14 de novembre de 2016 El TSJC suspèn una consulta popular a Tossa

Responent al requeriment de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya suspèn la consulta popular convocada per l’Ajuntament de Tossa de Mar (Baix Empordà) sobre la construcció d’un port, un hotel de luxe i quatre xalets en una zona verge del litoral. El 20 de novembre, dia previst per a la votació, una cinquantena de veïns es concentren a la plaça de l’Església per protestar. L’Ajuntament anuncia que buscarà alternatives al veto de l’Estat per fer una consulta popular.

2016 Països Catalans Política i institucions
14 de novembre de 2016 Google i Facebook es comprometen a combatre les notícies falses

Les companyies d’internet Facebook i Google responen simultàniament a l’onada de crítiques que acusen els seus llocs web de contribuir a disseminar notícies falses (fake news) o distorsionades. Les crítiques han agafat una gran força arran de la victòria de Donald Trump en les eleccions presidencials dels Estats Units, al resultat de les quals haurien contribuït de manera decisiva. Ambdues companyies es comprometen a evitar la disseminació d’informació falsa. Un dels mètodes que projecten implementar és tallar l’accés a la publicitat dels webs que publiquin notícies provadament falses.

2016 Món Societat i economia
14 de novembre de 2016 Mor una dona en situació de vulnerabilitat a Reus

Una dona de 81 anys mor a Reus (Baix Camp) en un incendi relacionat amb la pobresa energètica. Segons els indicis, la dona feia servir espelmes perquè li havien tallat la llum feia dos mesos. L’accident fatal desencadena un creuament d’acusacions entre la companyia subministradora, Gas Natural, i la Generalitat, que es retreuen no haver informat prèviament els serveis socials del tall de subministrament en l’habitatge i no haver desenvolupat la Llei de pobresa energètica, respectivament. El dia 23 la Generalitat obre un expedient sancionador contra la companyia.

2016 Països Catalans Societat i economia
13 de novembre de 2016 Acord de mínims entre el règim chavista i l’oposició de Veneçuela

Amb la mediació del Vaticà, representants del Govern de Veneçuela i l’aliança opositora Mesa de la Unidad Democrática (MUD) acorden la declaració d’entesa Convivir en paz, per resoldre les diferències polítiques en el marc constitucional, un camí democràtic, pacífic i electoral. Els acords, que inclouen l’alliberament d’opositors, van ser precedits per una primera reunió el 31 d’octubre, encapçalada pel president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el cap de l’oposició, Jesús Torrealba, en la qual també es van explorar fórmules per superar la desastrosa situació econòmica del país.

2016 Món Política i institucions
13 de novembre de 2016 Protesta multitudinària a Barcelona contra l’encausament de polítics independentistes

Unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, participen en la manifestació convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI a l’avinguda de Maria Cristina de Barcelona contra l’encausament de càrrecs electes, entre els quals cal esmentar Carme Forcadell, Francesc Homs, Montse Venturós, Joan Coma, l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega per defensar accions vinculades a la independència de Catalunya. L’acte també dóna suport a Santiago Espot, encausat per instigar la xiulada a l’himne espanyol i a Felip VI durant la final de Copa de l’any 2015. La manifestació té per lema "Per la democràcia. Defensem les nostres institucions", i, entre els diversos discursos i actuacions, s’enumeren les suspensions i les anul·lacions del Tribunal Constitucional de lleis catalanes aprovades pel Parlament de Catalunya.

2016 Països Catalans Política i institucions
12 de novembre de 2016 Entra en servei l’estació de l’Euromed a l’Aldea

Comença a funcionar l’estació de l’Aldea (Baix Ebre) del tren Euromed, que cobreix el trajecte Barcelona-Alacant. L’obertura de l’estació, on els trens paren diàriament fins a quatre cops per sentit, és conseqüència de les persistents protestes dels residents de la zona pel mal servei de la línia de Rodalies R16. El servei és, en principi, provisional fins que se solucionin els problemes de l’R16 i el desdoblament de la via previst per al maig del 2017.

2016 Països Catalans Societat i economia
11 de novembre de 2016 Els ajuntaments de la Franja de Ponent declaren el català llengua preeminent

Els ajuntaments de la Franja de Ponent acorden declarar el català llengua d’ús preferent en el seu territori. Aquesta declaració serà utilitzada pel Govern d’Aragó per a establir un mapa lingüístic de la comunitat autònoma.

2016 Països Catalans Societat i economia
11 de novembre de 2016 Desnonada l’entitat organitzadora de la Feria de Abril per impagament

La Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC), que organitza la Feria de Abril a Barcelona, abandona la seu que ocupa al carrer de Mallorca, propietat de la Diputació de Barcelona, després que aquesta institució cursés un requeriment judicial en contra de l’entitat per impagament. La FECAC no pagava el lloguer del local des del 2014, i el deute acumulat és de 41.500 euros.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
11 de novembre de 2016 El Tribunal Suprem anul·la el cànon digital

El Tribunal Suprem acorda declarar nul i inacceptable el cànon digital, que estipulava un sobrepreu per la compra de dispositius i aparells de reproducció i enregistrament audiovisuals amb l’objectiu de compensar els creadors d’aquest sector per les còpies il·legals. Al febrer del 2013, entitats de gestió de drets van recórrer la llei al Tribunal Europeu de Justícia, que al juny del 2016 va dictaminar que el cànon l’havien de pagar els usuaris de còpies privades i no els contribuents, sentència que el Tribunal Suprem ara corrobora.

2016 Món Societat i economia
10 de novembre de 2016 El president de Sud-àfrica supera una moció de censura

Per 214 vots contra 126, el Parlament de Sud-àfrica rebutja la moció de censura al president Jacob Zuma, que podrà continuar en el càrrec. La majoria absoluta de què disposa el Congrés Nacional Africà, el partit del president, permet derrotar amb comoditat l’oposició de l’Aliança Nacional, que havia tramitat la moció de censura (la tercera en menys d’un any). Zuma és acusat de tràfic d’influències en el nomenament de diversos càrrecs ministerials, en els quals hauria seguit les indicacions dels Gupta, una influent família en el món dels negocis.

2016 Món Política i institucions
10 de novembre de 2016 El Parlament de Catalunya aprova la creació d’un impost sobre les begudes ensucrades

Amb els vots a favor de tots els grups de la cambra catalana menys del PP, que s’hi absté, s’aprova una moció presentada per Catalunya Sí que es Pot que insta la Generalitat a crear un impost sobre les begudes ensucrades, seguint les recomanacions de l’OMS de restringir el consum d’aquests aliments pels riscos que presenten sobre la salut. L’1 de desembre, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, proposa un impost sobre les begudes ensucrades que, en cas d’aprovar-se, crearia un conflicte de competències amb el de la Generalitat.

2016 Països Catalans Societat i economia
9 de novembre de 2016 Descoberta arqueològica submarina a l’Empordà

El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya presenta a Girona els resultats del primer sondeig a una nau romana enfonsada a la zona de les illes Formigues (Baix Empordà), explorada pel submarí elèctric Ictineu 3. Localitzades al mes d’octubre, les restes es troben a 40 metres de profunditat, i en la primera prospecció es descobreixen 37 àmfores que transportaven garum, una salsa de peix molt apreciada pels romans. Es creu que n’hi podria haver moltes més. Tan sols hi ha tres derelictes més de característiques similars en tota la Mediterrània: un a Alacant i els altres dos a l’estret de Bonifacio, entre Còrsega i Sardenya.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
8 de novembre de 2016 Eleccions presidencials als Estats Units

Se celebren les eleccions presidencials, que enfronten el magnat nord-americà Donald Trump, candidat pel Partit Republicà, amb la candidata pel Partit Demòcrata, Hillary Clinton, exsecretària d’estat els anys 2009-12 i esposa de qui va ser també president en el període 1992-2000, Bill Clinton. Amb un discurs agressivament antiestablishment que incomoda gran part de la cúpula del seu partit, però que obté una gran acollida en molts estats, Trump guanya les eleccions a la presidència dels Estats Units. En nombre absolut de vots, Clinton té un clar avantatge (el 48,2% contra el 46,3%), però, a causa del sistema electoral dels Estats Units, el candidat republicà obté un avantatge rotund en el nombre de vots electorals (306 contra 232). A banda, en aquestes eleccions, els republicans s’asseguren el control tant del Senat com de la Cambra de Representants. La presa de possessió del nou president ha de tenir lloc el 20 de gener de 2017, data en la qual Trump succeirà el demòcrata Barack Obama i es convertirà en el 45è president dels Estats Units

2016 Món Política i institucions
8 de novembre de 2016 El Govern indi prohibeix els bitllets de banc de més valor

El Govern de l’Índia prohibeix per sorpresa la circulació dels bitllets de 500 i 1.000 rupies. L’objectiu és la lluita contra la corrupció, ja que la majoria de les transaccions fraudulentes es fan utilitzant aquests bitllets. Tanmateix, la mesura, que s’ha anunciat per sorpresa, provoca moltes situacions de caos: alguns bancs es queden sense diner en metàl·lic i en altres s’acumulen les cues. La mesura rep un gran nombre de crítiques, perquè moltes petites empreses i negocis realitzen les seves operacions en metàl·lic. El 7 de desembre, el Banc Central de l’Índia comunica que la mesura ha alentit el creixement i pot perjudicar l’impuls econòmic dels darrers anys.

2016 Món Societat i economia
7 de novembre de 2016 El Govern xinès prohibeix a diputats electes ocupar l’escó a l’assemblea de Hong Kong

El Govern xinès prohibeix als diputats Sixtus Leung i Yau Wai-Ching ocupar els escons al Parlament autònom de Hong Kong. Els dos diputats, elegits en les legislatives del 4 de setembre, pertanyen al partit Youngspiration, sorgit de l’anomenada "revolta dels paraigües" del 2014, que reivindica la independència total de l’excolònia britànica. Segons mitjans oficials xinesos, en la presa de possessió els dos diputats van utilitzar expressions no contemplades en la llei bàsica de Hong Kong.

2016 Món Política i institucions
6 de novembre de 2016 Mesures d’excepció contra la contaminació a Nova Delhi

L’autoritat metropolitana de Nova Delhi, que governa una àrea urbana de 16 milions de persones, decreta mesures d’emergència pels altíssims nivells de contaminació registrats des de fa una setmana (noranta vegades el nivell recomanat per l’Organització Mundial de la Salut). Entre aquestes mesures hi ha el tancament de les escoles durant tres dies, les restriccions en la producció d’electricitat a les tèrmiques i la prohibició durant cinc dies de dur a terme enderrocs i obres per la pols que aquests treballs aixequen, com també la pràctica de cremar deixalles pel carrer. El govern de l’àrea metropolitana també insta els seus habitants a no desplaçar-se i a treballar, si és possible, des de casa.

2016 Món Ciència i cultura
5 de novembre de 2016 S’ajornen els Jocs Mediterranis

El Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) anuncia formalment l’ajornament dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Aquesta edició s’havia de celebrar a l’abril del 2017, però es posposa fins al juny del 2018. El motiu és el retard en les obres de les instal·lacions. Segons el president del CIJM, el retard és conseqüència de la paràlisi en la formació de govern a Espanya, que ha bloquejat les inversions durant deu mesos. La comissió d’organització dels Jocs Mediterranis de Tarragona esperava una injecció de 12 milions d’euros del Govern espanyol que finalment no ha arribat.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
5 de novembre de 2016 Desarticulada una banda que traficava amb cocaïna a Catalunya

Els Mossos d’Esquadra posen a disposició judicial quinze persones de nacionalitat espanyola, colombiana i marroquina en una operació iniciada el 2015 contra una de les principals bandes de tràfic de cocaïna a Catalunya. En l’operació s’intervenen 30 quilos de cocaïna, nombroses armes, cotxes i diners en metàl·lic.

2016 Països Catalans Societat i economia
4 de novembre de 2016 Inaugurat un monument a sant Vladímir a Moscou

El president de Rússia, Vladímir Putin, i el patriarca de l’Església ortodoxa russa, Ciril I, inauguren una estàtua de sant Vladímir a Moscou. El monument, de 16 metres d’alçària, és qualificat de provocació per la data de la inauguració, el Dia de la Unitat, una festivitat soviètica restablerta el 2005 pel president Putin, i també perquè sant Vladímir és considerat, alhora, la figura fundacional tant de Rússia com d’Ucraïna, estats enfrontats obertament des del 2014.

2016 Món Societat i economia
4 de novembre de 2016 Els ministres del Govern del PP juren el càrrec

Els membres del nou executiu del Partit Popular sorgit de les eleccions del 6 de juny de 2016, presidit per Mariano Rajoy, juren o prometen el càrrec en una cerimònia al palau de la Zarzuela. El nou Govern té tretze carteres, com l’anterior. Els canvis més importants són la substitució de Jordi Fernández Díaz i José Manuel García-Margallo per Juan Ignacio Zoido i Alfonso Dastis a Interior i Afers Estrangers, respectivament. Soraya Sáenz de Santamaría continua com a vicepresidenta i ministra de la Presidència i assumeix la cartera d’Administracions Territorials, fet pel qual es converteix en màxima responsable de les relacions amb Catalunya. La substitueix com a portaveu Íñigo Méndez de Vigo, també ministre d’Educació. L’única cartera confiada a un català és Sanitat, que recau en Dolors Montserrat.

2016 Món Política i institucions
3 de novembre de 2016 L’exèrcit iraquià entra a Mossul

Forces de l’exèrcit iraquià i milícies kurdes assistides per l’aviació dels Estats Units entren a Mossul en la darrera etapa d’una ofensiva que va començar el 17 d’octubre. Mossul és la segona ciutat del país, i va ser ocupada per l’anomenat Estat Islàmic (EI) al juny del 2014. Tot i que els efectius dels atacants són uns 100.000 i els militants islamistes tan sols uns 5.000, un mes després de l’assalt els combats, que es lliuren carrer a carrer, continuen. La pèrdua de Mossul significaria per a l’EI la derrota gairebé definitiva del control del territori iraquià. La batalla a la ciutat és un dels desastres humanitaris més greus dels darrers anys: els primers dies de desembre, més de 85.000 residents de la ciutat es refugien en camps dels voltants, i l’ONU calcula que el nombre de desplaçats pot arribar a prop del milió (la població de Mossul és d’1,5 milions).

2016 Món Política i institucions
2 de novembre de 2016 Una jutge ordena al MNAC el retorn dels frescos de Sixena

En una sentència provisional, la jutge del jutjat d’instrucció número 2 d’Osca ordena l’execució de la sentència del 4 de juliol, per la qual obliga el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a lliurar les pintures murals de Sixena. Aquestes pintures murals romàniques van ser malmeses per un incendi perpetrat per milicians anarquistes el 1936. El comissari de patrimoni de la Generalitat, Josep Gudiol, va dirigir l’operació d’arrencada i trasllat de les restes de les pintures a Barcelona, on van ser restaurades i on, des del 1960, es van exposar al Museu d’Art de Barcelona (actual MNAC). Al juny del 2013, l’orde de Sant Joan de Jerusalem, propietari del monestir de Sixena, va cedir els drets sobre les pintures murals al Govern d’Aragó, que des d’aleshores en reclama el retorn a Sixena per la via judicial. El dia 10 de novembre de 2016 el Govern de la Generalitat de Catalunya anuncia un recurs a la sentència. També assenyala els perills de deteriorament de les pintures si són novament sotmeses a una operació de trasllat.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
2 de novembre de 2016 El Tribunal Constitucional aprova la reforma del PP

El Tribunal aprova la reforma del Tribunal Constitucional que li permet suspendre polítics en actiu. L’aprovació, però, s’ha fet sense unanimitat, ja que vuit dels membres hi han votat a favor i tres en contra. La reforma, molt criticada des de la Generalitat, que la considera "nefasta" des de la perspectiva de la democràcia, permetrà suspendre càrrecs com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, acusada per la Fiscalia de desobediència. La majoria del PP va permetre aprovar la reforma del TC a l’octubre del 2015.

2016 Món Política i institucions
1 de novembre de 2016 Diada castellera de Vilafranca

En la Diada castellera de Vilafranca del Penedès, la colla local, els Castellers de Vilafranca, intenten aixecar dos castells de deu, però només descarreguen el tres de deu amb folre i manilles. També descarreguen el quatre de nou sense folre. Els Castellers de Sants descarreguen per primera vegada el cinc de nou, a més del dos de nou amb folre i manilles. Els Capgrossos de Mataró carreguen el dos de nou amb folre i manilles i el tres de nou amb folre, i els Xiquets de Tarragona completen el tres de nou amb folre i el quatre de vuit amb agulla.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
31 d’octubre de 2016 Terratrèmols al centre d’Itàlia

Entre els dies 27 i 31 d’octubre se succeeixen diversos terratrèmols al centre de la península Itàlica, a les regions d’Úmbria i les Marques. El dia 30 té lloc el sisme d’intensitat més elevada (6,5 graus en l’escala de Richter) i és el més potent enregistrat des del 1980, a causa del qual unes 40.000 persones han de ser evacuades. Segons els geòlegs, aquests terratrèmols estan relacionats amb el que a l’agost va devastar Amatrice, a la mateixa zona.

2016 Món Ciència i cultura
30 d’octubre de 2016 S’aprova el tractat de Lliure Comerç entre el Canadà i la Unió Europea

Després d’un bloqueig de dues setmanes, el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, i representants dels vint-i-vuit membres de la Unió Europea signen el tractat de Lliure Comerç CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), pel qual s’eliminen la pràctica totalitat dels aranzels entre la Unió Europea i el Canadà. S’estima que gràcies al CETA el comerç entre ambdues parts s’incrementarà en uns 11.000 milions d’euros. Les negociacions van ser bloquejades pel Parlament de Valònia (Bèlgica), que va utilitzar el seu dret de veto (com a part constitutiva d’un estat membre de la UE) per a paralitzar la signatura (14 d’octubre). Finalment, ambdues parts accedeixen a reformar algunes clàusules per a protegir els interessos de la regió.

2016 Món Política i institucions
30 d’octubre de 2016 Detingut el director del principal diari opositor turc

La policia deté Murat Sabuncu, director del diari Cumhuriyet, el periòdic secular més antic de Turquia i un dels principals portaveus de l’oposició a les polítiques del president Recep Tayyip Erdo?an. S’acusa el diari de tenir vincles amb el clergue exiliat Fethullah Gülen, a qui el Govern acusa d’orquestrar el cop d’estat fallit al mes de juliol. Des d’aleshores, el Govern ha tancat una quinzena de mitjans de comunicació. L’anterior director del diari, Can Dündar, va dimitir el càrrec a l’agost en ser condemnat a cinc anys de presó per revelar secrets d’estat, sentència que va ser molt criticada per organitzacions de defensa dels drets humans.

2016 Món Política i institucions
29 d’octubre de 2016 Mariano Rajoy és investit nou president del Govern espanyol

El president del Partido Popular, Mariano Rajoy, és investit president del Govern espanyol en segona votació per 170 vots a favor, 111 en contra i 68 abstencions. Es tanca així un llarg període de paràlisi (314 dies de Govern en funcions) que va començar l’endemà de les eleccions del 20 de desembre de 2015 i que va portar a repetir les eleccions generals el 6 de juny de 2016. En la votació, Rajoy ha rebut el suport del seu partit, Ciutadans i Coalición Canaria, i ha tingut l’abstenció del PSOE. El dilluns 31, Mariano Rajoy jura el càrrec de nou president del Govern. El dijous 3 de novembre, presenta el nou Govern que, entre altres canvis, substitueix el ministre de l’Interior Jordi Fernández Díaz per Juan Ignacio Zoido, i el ministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo per Alfonso Dastis. Soraya Sáenz de Santamaria, per la seva banda, manté la vicepresidència i assumeix la cartera d’Administracions Territorials.

2016 Món Política i institucions
29 d’octubre de 2016 Cerimònia dels premis Octubre

A l’Hotel Astoria de València se celebra la 45a edició dels premis Octubre. El guanyador del premi Andròmina de novel·la és Josep Franco, per La vida és dura. El premi Andrés Estellés de poesia és per a Rubén Luzón, per Alguna cosa, i el Joan Fuster d’assaig és per a Joan García del Muro, per Soldats del no-res.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
28 d’octubre de 2016 Primera prova d’accés a l’advocacia en català

Per primera vegada es fa a Barcelona la prova d’accés a l’advocacia en català. Al desembre del 2014, els catorze degans dels col·legis d’advocats catalans van demanar la descentralització de la prova i que es pogués fer en català. El 2015 es va poder fer a Barcelona, entre altres capitals de comunitats autònomes, però només en castellà. Al febrer, el ministeri va reiterar la llengua única de la prova, contrària a les recomanacions del Consell d’Europa, però, posteriorment, al setembre del 2016 el ministeri de Justícia en funcions, encapçalat per Rafael Catalá, va signar amb representants dels governs de comunitats amb llengües cooficials un conveni que permet fer la prova en la llengua pròpia de la comunitat.

2016 Països Catalans Societat i economia
28 d’octubre de 2016 Tesla s’instal·la a Barcelona

La multinacional nord-americana Tesla, una de les fabricants d’automòbils elèctrics més importants del món i pionera en sistemes d’autoconducció, s’inscriu en el registre mercantil per instal·lar la seva seu social d’Espanya i Portugal a Barcelona. L’empresa té previst iniciar l’activitat amb la distribució de cotxes elèctrics, bateries i altres accessoris relacionats amb els vehicles elèctrics.

2016 Països Catalans Societat i economia
27 d’octubre de 2016 El Govern català denuncia ADIF davant l’Audiència Nacional pel dèficit d’inversió a Rodalies

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, anuncia la presentació d’un recurs administratiu de la Generalitat de Catalunya contra la concessionària ADIF pel mal servei dels trens de Rodalies i Regionals. El 15 de setembre, ADIF va comunicar a la Generalitat de Catalunya que no està obligat a complir les inversions acordades el 13 de novembre de 2013, quan el Govern espanyol es va comprometre a invertir 306 milions d’euros a Rodalies per resoldre les deficiències més urgents. Les obres haurien d’haver acabat al juliol del 2016, però només s’han enllestit treballs per valor de 13 milions, el 4% del total. El 26 d’octubre es reclama el traspàs total de Rodalies a la Generalitat en un acte comú al palau de la Generalitat de Catalunya, encapçalat pel president Puigdemont, que va reunir alcaldes i representants de l’àmbit econòmic i social.

2016 Països Catalans Societat i economia
27 d’octubre de 2016 Acord per a declarar l’àrea marina protegida més gran del món

Vint-i-quatre estats (incloent-hi la Xina, Rússia i els Estats Units) més la Unió Europea, membres de la Comissió per a la Conservació dels Recursos Biològics Marins de l’Antàrtida (CCAMLR), acorden per unanimitat, en una trobada a Hobart (Austràlia), la creació de l’àrea marina protegida més gran del món a la mar de Ross. L’aspecte crucial de l’acord és la prohibició total de la pesca durant trenta-cinc anys en aquesta zona de l’Antàrtida d’1,5 milions de km2, especialment rica en cetacis, pingüins i ocells marins, que presenta una gran concentració de nutrients i de krill. Les negociacions han durat anys i han tingut una forta oposició de Rússia.

2016 Món Ciència i cultura
26 d’octubre de 2016 Espanya cancel·la l’escala tècnica dels vaixells russos a Ceuta per pressions de la UE i l’OTAN

Espanya anul·la el permís de parada tècnica de vaixells de guerra russos a Ceuta, que des del 2011 eren abastits al port de l’enclavament espanyol en la ruta cap a Síria. La mesura es deu a les crítiques de l’OTAN i la UE a la missió de la flota russa, encapçalada pel portaavions Kuznetsov, d’assistir el Govern sirià, condemnat per la violència indiscriminada en la guerra d’aquest país.

2016 Món Política i institucions
25 d’octubre de 2016 Atemptat en una acadèmia militar del Pakistan

Unes seixanta persones, la majoria cadets i militars, moren en un atemptat perpetrat per terroristes suïcides a la ciutat pakistanesa de Quetta, prop de la frontera amb l’Afganistan. Hi ha, a més, un centenar de ferits. L’atemptat no és rei- vindicat, però les sospites recauen sobre el grup fonamentalista Lashkar e Jhangvi. Al mes d’agost van morir a la ciutat unes noranta persones en dos atemptats: un contra advocats i l’altre contra un hospital.

2016 Món Política i institucions
25 d’octubre de 2016 Lliurament del Premi Internacional Catalunya

El president Carles Puigdemont lliura en un acte al palau de la Generalitat el 28è Premi Internacional Catalunya als metges Josep Baselga, Manel Esteller i Joan Massagué en reconeixement a les seves aportacions en la lluita contra el càncer. És la primera vegada que tres persones comparteixen aquest premi.

2016 Països Catalans Societat i economia
24 d’octubre de 2016 Comença el desmantellament de la Jungla de Calais

S’inicia el desmantellament de l’anomenada Jungla de Calais, el camp improvisat prop d’aquesta ciutat des d’on un gran nombre d’immigrants provava de passar clandestinament a la Gran Bretanya aprofitant la proximitat dels ferris i l’entrada a l’Eurotúnel. Al febrer i març del 2016, el Govern francès va dur a terme un tancament parcial, que ara esdevé definitiu. El pla del Govern francès consisteix a dispersar els emigrants en "centres d’acollida i orientació", on rebran formació durant quatre mesos. El pla és dut a terme conjuntament amb la Gran Bretanya, que financia la construcció d’un mur d’un quilòmetre a la carretera d’accés al port i a l’entrada de l’Eurotúnel i es compromet a acollir emigrants que tinguin família a la Gran Bretanya i a acollir els menors en situació vulnerable. Els emigrants que compleixin les condicions d’asil seran acceptats per tots dos governs. Tanmateix, un cop completada l’evacuació, al llarg de la setmana següent continua l’afluència d’immigrants a Calais.

2016 Món Societat i economia
24 d’octubre de 2016 Denúncia de l’explotació de refugiats sirians per multinacionals

La cadena pública britànica BBC denuncia en un reportatge que refugiats sirians treballen per a proveïdors de les multinacionals del tèxtil Zara, Mango, Marks & Spencer i altres empreses a Turquia, sovint sense permís de treball ni condicions laborals i de seguretat i amb salaris abusius. La resposta de les empreses és que no tenien coneixement de les situacions o que ja han donat un termini perquè es regularitzin.

2016 Món Societat i economia
23 d’octubre de 2016 Diada castellera de Santa Úrsula

A la plaça del Blat de Valls se celebra el concurs de castells de Santa Úrsula, un dels més importants del calendari casteller. La Vella dels Xiquets de Valls n’ha estat la protagonista, ja que descarrega el seu primer 4 de 10 amb folre i manilles, al qual han seguit el 3 de 10 amb folre i manilles i el 4 de 9 sense folre. La Colla Joves Xiquets de Valls només ha completat el 3 de 9 amb folre i el 2 de 8 amb folre.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
22 d’octubre de 2016 S’aprova el nom del partit hereu de CDC

En una consulta electrònica i presencial, el 85% dels 11.028 associats vota a favor que el nom del partit hereu de Convergència Democràtica de Catalunya sigui Partit Demòcrata Europeu Català (PDECat). El Ministeri de l’Interior havia rebutjat el nom original de Partit Demòcrata Català. El nom aprovat consta en el registre de partits espanyols des del 29 de setembre.

2016 Països Catalans Política i institucions
21 d’octubre de 2016 Retirada l’estàtua de Franco al Born

L’Ajuntament de Barcelona retira l’estàtua de Francisco Franco al Born després d’haver estat tombada per un grup de joves. L’estàtua decapitada del dictador, obra de l’escultor Josep Viladomat, era, juntament amb el monument a la victòria franquista de Frederic Marès, l’element central de l’exposició "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", que l’Ajuntament de Barcelona va inaugurar el 18 d’octubre al Born Centre de Cultura i Memòria, i que serà vigent fins al febrer del 2017. L’exposició va donar lloc a una gran polèmica i des del primer dia l’estàtua del dictador va ser objecte d’atacs.

2016 Països Catalans Política i institucions
21 d’octubre de 2016 Lliurament dels premis Princesa de Asturias

Els reis d’Espanya presideixen, a Oviedo, la cerimònia de concessió dels premis Princesa de Asturias. Els premiats d’enguany són l’actriu catalana Núria Espert (arts), la Convenció Marc de l’ONU sobre el Canvi Climàtic i l’Acord de París (cooperació internacional), la historiadora britànica Mary Beard (ciències socials), el fotògraf nord-americà James Nachtwey (comunicació i humanitats), el bioenginyer nord-americà Hugh Herr (investigació científica i tècnica), l’escriptor nord-americà Richard Ford (lletres), el triatleta espanyol Javier Gómez Noya (esports) i les Aldees Infantils SOS (concòrdia).

2016 Món Ciència i cultura
20 d’octubre de 2016 El Tribunal Constitucional anul·la la prohibició dels toros a Catalunya

Per 8 vots a favor i 3 en contra, el Tribunal Constitucional (TC) anul·la la prohibició de les corrides de toros a Catalunya aprovada pel Parlament al juliol del 2010. El TC dóna la raó al Partido Popular, que va presentar un recurs en contra poc després d’aprovar-se la norma i que ha trigat sis anys a resoldre’s. Els arguments del TC es basen en la invasió de competències.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
19 d’octubre de 2016 Declarat culpable de suborn l’expresident de la República del Congo

Jean-Pierre Bemba, exvicepresident de la República Democràtica del Congo, és declarat culpable d’haver intentat subornar testimonis en el judici contra ell al Tribunal Penal Internacional. El 21 de març, aquest Tribunal el va declarar culpable de crims contra la humanitat durant el conflicte a la República Centreafricana dels anys 2002-03.

2016 Món Política i institucions
19 d’octubre de 2016 El Parlament de Catalunya tramita la llei que il·legalitza les sentències del franquisme

El Parlament de Catalunya aprova, per unanimitat, tramitar la proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que presenten conjuntament Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i la CUP. La llei comporta declarar nul·les i sense cap efecte jurídic les sentències dels prop de 20.000 consells de guerra sumaríssims i dels judicis polítics dictats a Catalunya durant el franquisme. La proposta ha estat presentada per la Comissió de la Dignitat.

2016 Països Catalans Política i institucions
18 d’octubre de 2016 Burundi, primer Estat a retirar-se del Tribunal Penal Internacional

El president de Burundi, Pierre Nkurunziza, signa un decret pel qual retira el país del Tribunal Penal Internacional. La mesura té lloc en el curs d’una investigació del TPI sobre la violència política al país, en la qual s’acusa el president de violació dels drets humans. El dia 21, Sud-àfrica anuncia mesures per a la retirada i, el 26, el Govern de Gàmbia també anuncia una decisió en el mateix sentit. Des de la seva instauració, la majoria de processos del TPI s’han dirigit contra líders africans, cosa que ha alimentat les queixes de molts dels governs del continent (un gran nombre dels quals són règims autoritaris) acusant el TPI de prejudicis racistes.

2016 Món Política i institucions
18 d’octubre de 2016 El Congrés reprova Fernández Díaz

Tots els partits menys el Partido Popular aproven la moció presentada pel Partit Demòcrata Europeu de Catalunya (PDECat) de condemna del ministre de l’Interior en funcions, Jordi Fernández Díaz, pel cas de les filtracions que mostraven com el 2014 planificava, junt amb l’excap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, acusacions sense fonament o directament falses contra polítics independentistes. La moció s’aprova l’endemà que la Fiscalia del Tribunal Suprem rebutgi investigar el contingut de les filtracions.

2016 Món Política i institucions
17 d’octubre de 2016 Es crea el Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Catalunya

El Consell de l’Advocacia de Catalunya, el Col·legi d’Economistes de Catalunya i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya creen el Tribunal d’Arbitratge Esportiu de Catalunya (TAEC), organisme que ha de servir per a la resolució de conflictes en l’esport català. Entre les tasques que el nou tribunal tractarà, hi ha els conflictes originats a juntes directives d’entitats, litigis per patrocini, desacords en convenis de drets de formació esportiva, impugnació d’acords d’assemblees i les matèries que formen part de l’àmbit privat de les entitats i les empreses esportives, per a les quals té previst oferir la possibilitat de resoldre’ls per mitjà de l’arbitratge o per mitjà de la mediació.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
17 d’octubre de 2016 La Xina envia dos astronautes a l’espai

A la base de Jiuquan té lloc l’enlairament de la nau espacial Shenzhou 11, tripulada per dos astronautes, amb destí al laboratori espacial Tiangong 2, llançat el 15 de setembre. Es preveu que els dos astronautes s’estiguin un mes al laboratori fent-hi experiments, la missió més llarga duta a terme per la Xina. El dia 21, dos dies després de l’arribada dels astronautes xinesos al laboratori espacial, un satèl·lit nord-americà identifica a la superfície de Mart el lloc on ha col·lidit la sonda Schiaparelli de l’Agència Espacial Europea, que va ser posada en òrbita el 14 de març.

2016 Món Ciència i cultura
17 d’octubre de 2016 Comença una ofensiva a gran escala sobre Mossul

L’exèrcit iraquià, forces kurdes del Kurdistan iraquià autònom i guerrillers àrabs sunnites i xiïtes, assistits per la coalició liderada pels Estats Units formada sobretot per avions militars, inicien una ofensiva massiva per recuperar Mossul, la segona ciutat de l’Iraq, en mans de l’anomenat Estat Islàmic (EI) des del juny del 2014. Tot i la diferència en el nombre d’efectius (uns 100.000 atacants contra uns 5.000 o 10.000 militants de l’EI), un mes després continuen els combats. Durant aquest temps, prop de 100.000 persones fugen de la ciutat i la majoria s’allotgen en camps construïts als afores pel Govern i les Nacions Unides. El dia 28, les Nacions Unides denuncien que els militants de l’EI han segrestat milers de persones dels voltants de la ciutat per utilitzar-los com a escuts humans.

2016 Món Política i institucions
16 d’octubre de 2016 Clausura del Festival de Cinema de Sitges

Amb la cerimònia de lliurament de premis es clausura el Festival de Cinema de Sitges, que ha tingut lloc entre els dies 7 i 16 d’octubre. En aquesta 49a edició, la comèdia negra Swiss Army Man, dels nord-americans Dan Kwan i Daniel Scheinert, obté el premi a la millor pel·lícula. El seu protagonista, l’actor britànic Daniel Radcliffe, s’enduu el premi al millor actor principal. El premi especial del jurat és per a The Autopsy of Jane Doe, d’André Øvredal, el premi a la millor direcció és per a Yeon Sang-ho, per Train to Busan, i el premi a la millor actriu principal el rep Sennia Nanua, per Melanie, the Girl with All the Gifts. Els actors Christopher Walken i Max von Sydow reben premis honorífics.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
15 d’octubre de 2016 El PSC confirma Miquel Iceta com a primer secretari

En les primàries celebrades a Barcelona, Miquel Iceta és confirmat com a primer secretari del Partit dels Socialistes de Catalunya, càrrec que ocupa des del juny del 2014. Iceta s’imposa a l’aspirant Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, amb el 54,14% dels vots contra el 45,86%.

2016 Països Catalans Política i institucions
15 d’octubre de 2016 Homenatge a Lluís Companys

En el 76è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa accidental de Barcelona, Laia Ortiz, reten homenatge al president Lluís Companys al castell de Montjuïc, on va ser executat. En el seu parlament, Puigdemont manifesta que la voluntat clara i manifesta del poble de Catalunya no es pot impedir dictant lleis en contra seu, i remarca que el president Companys és l’únic president europeu escollit democràticament afusellat a Europa, i que són els vestigis de la legalitat que va permetre la seva execució el que impedeix que els catalans decideixin lliurement el seu futur.

2016 Països Catalans Política i institucions
14 d’octubre de 2016 Es crea una nova organització política nord-catalana

Oui au Pays Catalan, la plataforma que va reivindicar sense èxit la inclusió de Pays Catalan al nom de la nova regió francesa, finalment anomenada Occitània, s’organitza com a moviment polític. El nucli el formen exmilitants de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya a la Catalunya del Nord encapçalats pel seu antic líder, Jordi Vera. Aquest moviment es desmarca de l’independentisme de l’antic soci i es proposa, sobretot, el reconeixement oficial de la Catalunya del Nord a França com a col·lectivitat diferenciada i renuncia, així mateix, a emprar el català en els actes públics.

2016 Països Catalans Política i institucions
14 d’octubre de 2016 Descoberts al País Basc gravats paleolítics de gran importància

Les autoritats de Lekeitio (Biscaia) anuncien la descoberta de gravats rupestres d’una gran rellevància arqueològica. Els gravats es troben a uns 50 m de profunditat a la cova d’Armintxe, dins del terme municipal, i tenen uns 14.500 anys d’antiguitat. Es tracta de figures d’animals (bisons, cavalls, cabres i lleons) en l’estil realista del magdalenià, com les d’Altamira (Cantàbria) o Las Caus (Occitània). La descoberta, però, va tenir lloc al maig.

2016 Món Ciència i cultura
14 d’octubre de 2016 Nou acord per a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle

Del 8 al 14 d’octubre, se celebra a Kigali (Ruanda) la 28a edició del Protocol de Mont-real sobre substàncies que destrueixen la capa d’ozó. El darrer dia de la cimera, els participants signen un acord qualificat de trascendental per a eliminar gradualment la producció i l’ús dels fluorohidrocarburs (HFC), que potencien l’efecte hivernacle. L’acord entra en vigor el 4 de novembre.

2016 Món Ciència i cultura
13 d’octubre de 2016 Designat el nou secretari general de l’ONU

L’Assemblea General de les Nacions Unides aprova per aclamació el nomenament de l’exprimer ministre portuguès António Guterres com a nou secretari general en substitució del sud-coreà Ban Ki-moon a partir de l’1 de gener de 2017. El 5 d’octubre, els cinc membres del Consell de Seguretat de l’ONU amb dret a veto van avalar la candidatura de Guterres, que s’imposa a les candidatures de les que haurien estat les primeres dones al capdavant de l’organització, les exprimeres ministres de Noruega, Gro Harlem Brundtland, i de Nova Zelanda, Helen Clark. Guterres va dirigir l’Agència de l’ONU per als refugiats des del 2005 fins al 2015.

2016 Món Política i institucions
12 d’octubre de 2016 Celebració del Dia de la Hispanitat

A Madrid se celebra la tradicional desfilada militar del 12 d’octubre amb motiu del Dia de la Hispanitat i de les Forces Armades. Presidida pels reis d’Espanya, no hi assisteixen, com és habitual els darrers anys, ni el president de la Generalitat ni el lehendakari ni, tampoc aquest any, la presidenta de Navarra. Hi són presents representants del Govern en funcions presidit per Mariano Rajoy, però sense cap membre de l’oposició. A Catalunya, una seixantena de municipis decideixen mantenir oberts els ajuntaments i donar l’opció als funcionaris d’anar a treballar, entre d’altres el de Badalona, governat per la coalició Badalona en Comú, i el de Berga, governat per la CUP. A Badalona, un jutjat obre una causa penal contra l’Ajuntament d’aquesta població per desobediència. El 17 d’octubre, els subdelegats del Govern espanyol envien una sol·licitud d’informació a cinquanta-vuit ajuntaments per haver obert el 12-O. D’altra banda, a Barcelona unes 5.000 persones assisteixen a l’acte concorregut sobretot per la ultradreta, on també és present el líder del PP de Catalunya, Xavier García Albiol. Simultàniament, unes 400 persones segueixen la marxa antifeixista pel centre de la ciutat.

2016 Món Política i institucions
11 d’octubre de 2016 La presidenta del Parlament de Catalunya rep la suspensió de la Comissió Constituent

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, rep la suspensió del Tribunal Constitucional (TC) sobre la Comissió d’estudi del Procés Constituent. La suspensió adverteix que qualsevol actuació encaminada a l’activació de la Resolució 263/XI del Parlament de Catalunya, que avala l’exercici del dret a decidir per la via de la desconnexió i l’activació d’un procés constituent propi, atesa la inexistència d’un marc legal espanyol que ho faci possible, contravé la sentència del TC i el faculta per a impedir-ne l’acompliment. El lliurament de la suspensió va ser precedit, el 6 d’octubre, de l’aprovació per unanimitat del TC de demanar a la fiscalia actuar contra Forcadell per no acatar-ne les resolucions. El mateix dia 6, el Tribunal Suprem va reclamar el suplicatori al Congrés contra l’exconseller Francesc Homs per poder-lo processar per haver facilitat la consulta del 9-N. D’altra banda, el 13 d’octubre, el jutge del cas 9-N obre judici oral contra Mas, Rigau i Ortega pels delictes de desobediència greu i prevaricació.

2016 Països Catalans Política i institucions
10 d’octubre de 2016 El Consell d’Europa critica Espanya per la corrupció i la falta d’independència judicial

Un informe del Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO) constata el baix incompliment per part de l’Estat espanyol de les recomanacions d’aquest organisme europeu en matèria d’independència del poder judicial i de corrupció. En el primer d’aquests aspectes, assenyala que caldria eliminar el paper que les autoritats polítiques espanyoles tenen en la selecció dels jutges, i remarca que, dels vint-i-vuit estats de la UE, Espanya és el vint-i-cinquè en percepció d’independència judicial. En matèria de corrupció, indica que Espanya no ha adoptat un codi de conducta ni és prou transparent amb relació als possibles conflictes d’interessos dels parlamentaris, i que tampoc s’han regulat les relacions amb els grups de pressió (lobbies).

2016 Món Societat i economia
9 d’octubre de 2016 Primera edició del Barcelona Games World

Tanca la primera edició del Barcelona Games World, la fira dedicada al món dels videojocs, celebrada a Barcelona del 6 al 9 d’octubre. L’èxit ha superat les expectatives, amb gairebé 122.000 visitants. El recinte de Montjuïc és proveït per més d’un miler de terminals perquè hi juguin unes 480.000 partides de la setantena de videojocs exposats.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
9 d’octubre de 2016 Celebració del Nou d’Octubre

Diversos actes configuren la primera celebració del Nou d’octubre, dia del País Valencià, després de vint anys ininterromputs de Govern del Partit Popular. Ximo Puig, el president de la Generalitat Valenciana, centra el seu discurs en la demanda d’una millora del finançament. Abans del discurs s’ha concedit l’Alta Distinció de la Generalitat a una vintena de personalitats, entre les quals hi ha el pintor Joan Genovés, l’artista Manolo Boix, l’escriptor Joan Francesc Mira i el científic Fernando Mojica.

2016 Països Catalans Política i institucions
8 d’octubre de 2016 El pas de l’huracà Matthew provoca més d’un miler de morts a Haití

L’huracà Matthew, format al final de setembre i dissipat la segona setmana d’octubre, provoca grans destrosses i més de 1.500 morts, gairebé la totalitat dels quals a Haití. El Matthew és l’huracà més destructiu al Carib des del Sandy (2012), i també castiga Jamaica, Cuba, la República Dominicana, Veneçuela i diversos estats del sud dels Estats Units, entre d’altres.

2016 Món Societat i economia
8 d’octubre de 2016 Massacre en un funeral al Iemen

Unes 140 persones moren i més de 500 resulten ferides a causa d’un atemptat amb bomba a Sanà, la capital del Iemen. El Govern rebel dels xiï-tes houthis acusa la coalició del Govern enderrocat el 2015 de ser-ne l’autora, i també acusa l’Aràbia Saudita de donar suport a l’atac, cosa que aquest regne nega.

2016 Món Política i institucions
7 d’octubre de 2016 Els islamistes moderats tornen a guanyar les eleccions del Marroc

El Partit per la Justícia i el Desenvolupament (PJD) del primer ministre Abd al-Ilah Binkiran guanya les eleccions generals del Marroc amb 125 escons d’un total de 395. A continuació se situen el liberal Partit de l’Autenticitat i la Modernitat (102) i el conservador Istiqlal (46). Malgrat que el PJD se situa lluny de la majoria absoluta, pot continuar les reformes iniciades el 2011, any que prengué el poder i el Marroc esdevingué nominalment una monarquia constitucional malgrat que el rei Muhàmmad VI conserva la major part del poder executiu.

2016 Món Política i institucions
7 d’octubre de 2016 Un regidor de Vic, acusat de sedició per la fiscalia

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana al jutge que citi a declarar el regidor de la CUP -- Capgirem Vic, Joan Coma, per unes declaracions durant el Ple de l’Ajuntament de Vic del 9 de desembre de 2015, en què es va aprovar una moció de suport a la resolució rupturista del Parlament de Catalunya. Coma va demanar la desobediència a les institucions espanyoles, cosa que el ministeri públic va interpretar com un indici d’incitació a la sedició. Joan Coma no es presenta a declarar a Madrid el dia citat (24 d’octubre) i el 2 de novembre el jutge demana informes als Mossos d’Esquadra, a la Policia Nacional i a la Guàrdia Civil sobre les intervencions públiques de Coma.

2016 Països Catalans Política i institucions
6 d’octubre de 2016 El Parlament de Catalunya aprova celebrar un referèndum unilateral d’independència

L’endemà del debat de política general, el Parlament de Catalunya aprova la proposta del referèndum unilateral de la majoria independentista del Parlament, amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP i l’abstenció dels 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot. La resta de grups hi vota en contra. La cambra també aprova la resolució de Catalunya Sí que es Pot d’un referèndum pactat amb Madrid, amb el suport de Junts pel Sí i l’abstenció de la CUP. El president Puigdemont anuncia que es preveu celebrar-lo com a molt tard al setembre del 2017.

2016 Països Catalans Política i institucions
5 d’octubre de 2016 Clausura del Saloufest

L’empresa I Love Tour, del grup turístic TUI, confirma en un comunicat el final del controvertit Saloufest. Iniciat el 2000, el Saloufest cada estiu reunia a Salou un gran nombre de joves britànics que, per un preu molt baix, prenien part en un "festival" que combinava sobretot oci nocturn amb un gran consum d’alcohol. Els actes de vandalisme cada cop més descontrolats i la imatge de degradació també van donar lloc a crítiques.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
5 d’octubre de 2016 Espanya rebutja ajudar a investigar els crims del franquisme

La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, dóna ordre a totes les fiscalies perquè impedeixin els interrogatoris de la jutgessa argentina Maria Servini a dinou presumptes involucrats en crims comesos per la dictadura franquista. La fiscal general justifica la mesura per la llei d’amnistia del 1977 i la prescripció dels delictes investigats.

2016 Món Política i institucions
5 d’octubre de 2016 Equiparats els acomiadaments de treballadors fixos i temporals a Espanya

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid dictamina que una exinterina del Ministeri de Defensa ha de rebre una indemnització equivalent a la que li correspondria a un empleat indefinit acomiadat per causes objectives. D’aquesta manera, es ratifica la sentència del Tribunal de Justícia de la UE del 14 de setembre que qualifica de discriminatòria la normativa espanyola establerta per la reforma laboral del 2012, per la qual els treballadors amb contracte indefinit cobraven una compensació de vint dies per any treballat, els de contracte temporal, de dotze dies, i els interins, cap.

2016 Món Societat i economia
4 d’octubre de 2016 Comença el judici pel "cas Gürtel"

A la seu de l’Audiència Nacional, a San Fernando de Henares, comença la vista oral del primer judici pel "cas Gürtel". L’extresorer del Partido Popular, Luis Bárcenas, i Francisco Correa són els principals acusats del primer macrojudici per aquest cas de presumpta corrupció vinculada al PP durant els anys 2003 i 2012.

2016 Món Política i institucions
3 d’octubre de 2016 Aprovades les dates del judici del "cas Palau"

L’Audiència de Barcelona estableix el calendari de l’anomenat "cas Palau", en el qual s’ha de jutjar l’antic president de l’entitat Fèlix Millet, l’exdirector administratiu Jordi Montull i l’extresorer de CDC Daniel Osácar, entre d’altres, acusats de la presumpta estafa que va provocar l’espoli del Palau de la Música. El judici ha de començar l’1 de març de 2017 i està previst que duri 4 mesos.

2016 Països Catalans Política i institucions
2 d’octubre de 2016 Rebutjat a Hongria el pla d’acolliment de refugiats de la UE

En el referèndum convocat pel president Viktor Orbán sobre el pla de la Unió Europea que preveu que Hongria aculli fins a uns 1.300 immigrats, el 98% dels votants es pronuncia en sentit negatiu. Tanmateix, el resultat resta invalidat perquè la participació ha estat insuficient (43,4%), ja que no arriba al 50% requerit. El 8 de novembre, la proposta d’Orbán de vetar l’establiment d’immigrants i refugiats és rebutjada per l’abstenció del partit ultradretà Jobbik, que considera que el primer ministre, d’acord amb una llei del 2012, admetria immigrants que poguessin pagar per ser acollits. Orbán és el líder de la Unió Europea més explícitament contrari a la immigració.

2016 Món Societat i economia
2 d’octubre de 2016 Els colombians rebutgen en referèndum l’acord de pau entre el Govern i les FARC

Els colombians, amb una participació del 38%, rebutgen el tractat de pau signat a Cartagena el 27 de setembre entre la guerrilla de las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) i el Govern pel 50,2% contra el 49,8% dels vots. El rebuig al tractat, que l’encapçala l’expresident Uribe, es fonamenta en el que considera un tracte d’impunitat per als responsables dels crims de la guerrilla i una compensació insuficient per a les víctimes. Després d’haver-se’n sabut els resultats, ambdues parts reprenen les negociacions per a refer els acords. En els cinquanta anys de conflicte, el nombre de morts s’estima entre 220.000 i 300.000, el de desapareguts en uns 50.000 i el de desplaçats en uns sis milions.

2016 Món Política i institucions
1 d’octubre de 2016 Pedro Sánchez dimiteix la secretaria general del PSOE

En una reunió de dotze hores de durada, el màxim òrgan del PSOE, el comitè federal, derrota la proposta del secretari general Pedro Sánchez de celebrar un congrés extraordinari i eleccions primàries per a resoldre la qüestió que manté dividit el partit: continuar impedint la investidura de Mariano Rajoy amb un nou vot negatiu o permetre-la amb l’abstenció, proposta que s’imposa per 133 vots a favor contra 107. L’atac a Sánchez és impulsat per Susana Díaz i altres presidents autonòmics socialistes, i té un clar suport de l’expresident del Govern i exsecretari general del PSOE, Felipe González. La derrota de Sánchez comporta que anunciï la dimissió immediata i la designació d’una gestora provisional en la direcció del partit, encapçalada pel president de la comunitat autònoma d’Astúries, Javier Fernández.

2016 Món Política i institucions
30 de setembre de 2016 El funeral de Shimon Peres congrega líders mundials

Un centenar de líders mundials assisteixen als funerals d’estat de l’expresident i primer ministre d’Israel, Shimon Peres, mort el 28 de setembre als 93 anys, que és recordat per la seva tasca en favor de la pau entre israelians i palestins.

2016 Món Política i institucions
30 de setembre de 2016 Final de la missió Rosetta

La missió espacial Rosetta de l’Agència Espacial Europea arriba a la seva fi amb la col·lisió controlada contra el cometa 67P/ChuryumovGerasimenko. La sonda va ser llançada a l’espai el 2 de març de 2004, i després d’un viatge de deu anys, va fer aterrar el vehicle explorador Philae sobre el cometa el 13 de novembre de 2014. Cinquanta-set hores després d’aterrar, el Philae va entrar en un estat d’inactivitat fins al juny del 2015, quan va reprendre les seves funcions. El 13 d’agost va tenir lloc l’aproximació màxima de la sonda Rosetta al Sol (uns 186 milions de quilòmetres). El Philae ha enviat milions de dades i d’imatges que seran analitzades.

2016 Món Ciència i cultura
30 de setembre de 2016 El Govern espanyol augmenta l’impost de societats

El Consell de Ministres aprova augmentar l’impost de societats, que passa del 12% al 23% per a uns 9.000 contribuents que facturen a partir de 10 milions. En el cas dels bancs, la quantitat és del 25%. A més, el Govern espanyol reclama el pagament immediat de l’impost. Es preveu que la reforma estigui en vigor fins al final del 2017, amb possibilitat de prórroga segons l’evolució del dèficit. Amb aquesta mesura es pretenen recaptar uns 8.000 milions per a eixugar parcialment el dèficit. La mesura és criticada com un maquillatge del dèficit públic davant la Unió Europea i, es qualifica de deslleial i confiscatòria, especialment des de Catalunya, on hi ha unes 5.000 empreses afectades.

2016 Món Societat i economia
29 de setembre de 2016 El president Puigdemont supera la qüestió de confiança

Amb els 72 vots de Junts pel Sí i la CUP el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, supera la qüestió de confiança a què es va sotmetre després que la CUP votés en contra dels pressupostos (9 de juny) i el Govern donés per trencat l’acord d’estabilitat amb aquesta formació. La resta de les formacions vota en sentit negatiu. Tanmateix, la CUP adverteix que el Govern no té garantit el suport als pressupostos, que insta a negociar. En el debat, Puigdemont anuncia que al setembre del 2017 convocarà un referèndum d’independència acordat o no amb Espanya.

2016 Països Catalans Política i institucions
29 de setembre de 2016 El nom de la nova regió francesa que inclou la Catalunya del Nord, oficial

El Consell d’Estat francès aprova Occitània (Occitanie) com a nom oficial de la nova regió francesa resultat de la fusió de les antigues regions Migdia-Pirineus i Llenguadoc-Rosselló, després que al juny fos el nom més votat en una consulta ciutadana. Poc abans de la declaració d’oficialitat, el 10 de setembre entre 7.000 i 12.000 persones es manifesten pels carrers de Perpinyà perquè el nom inclogui també la denominació "País Català" (Pays Catalan). Els manifestants, entre els quals hi ha 147 batlles dels 226 de la Catalunya del Nord, representants de partits polítics i organitzacions ciutadanes, també demanen la creació d’una entitat autònoma que agrupi les comarques catalanes de l’Estat francès.

2016 Països Catalans Política i institucions
28 de setembre de 2016 El president del TSJC rebutja una medalla del Ministeri de l’Interior

Jesús Maria Barrientos, president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, declina la concessió de la medalla al mèrit policial del ministre de l’Interior en funcions, Jordi Fernández Díaz. Barrientos, que va desestimar els recursos de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau pel cas del 9-N i que és l’encarregat de jutjar-los, justifica el refús per mantenir l’"aparença d’imparcialitat i independència".

2016 Països Catalans Societat i economia
27 de setembre de 2016 Acord de pau entre les FARC i Colòmbia

En presència de nombrosos líders internacionals, el president colombià, Juan Manuel Santos, i el líder de la guerrilla de las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC), Rodrigo Londoño, àlies Timochenko, signen a Cartagena d’Índies l’acord de pau que posa fi a 52 anys de conflicte bèl·lic, amb un balanç de 300.000 morts, 45.000 desapareguts i més de 6 milions de desplaçats. En els acords, negociats durant gairebé quatre anys, hi ha tingut una gran rellevància la mediació de Cuba, on es va signar un acord previ el 24 d’agost a la ciutat de l’Havana. El 29 d’agost va entrar en vigor l’alto el foc. L’acord, que ha de ser ratificat en referèndum el 2 d’octubre, preveu la reparació a les víctimes i la reinserció dels guerrillers. La Unió Europea anuncia que retirarà les FARC de la llista de les organitzacions terroristes, mentre que els Estats Units es decanten per esperar.

2016 Món Política i institucions
27 de setembre de 2016 Blackberry deixa de fabricar telèfons mòbils

La companyia canadenca Blackberry anuncia que deixa de fabricar telèfons mòbils després d’anys de pèrdues continuades. També anuncia un acord amb PT Tiphone Mobile Indonesia Tbk per crear PT BB Merah Putih, una companyia per a la fabricació de dispositius mòbils i programari en el mercat indonesi.

2016 Món Societat i economia
27 de setembre de 2016 Naixement del primer nadó amb ADN de 3 persones

En un hospital d’Anglaterra neix el primer nadó amb material genètic de tres persones. El motiu és evitar la síndrome de Leigh, una malaltia genètica, de la qual la mare és portadora, que afecta el desenvolupament del sistema nerviós. La tècnica consisteix a substituir els gens defectuosos de la mare, localitzats als mitocondris, per gens sans de l’òvul d’una donant, del qual es retira el nucli, que se substitueix pel de la mare. L’òvul resultant és fecundat per l’esperma del pare. De fet, només el 0,1% del genoma del nadó procedeix de la donant. Aquesta tècnica de reproducció assistida és un projecte nord-americà, però ha estat duta a terme a la Gran Bretanya, l’únic país on és permesa (des del febrer del 2015).

2016 Món Societat i economia
27 de setembre de 2016 Primera condemna internacional per destrucció del patrimoni cultural de la humanitat

El Tribunal Penal Internacional (TPI) condemna el malià Àhmad al-Faqí al-Mahdí a nou anys de presó per la destrucció del patrimoni cultural de la humanitat. Al-Mahdi, militant del grup islamista radical Ansar al-Din, és declarat culpable d’haver dirigit la destrucció de mesquites i mausoleus de gran valor monumental a Timbuctú l’estiu del 2012 durant la guerra que tingué lloc a Mali. Des de l’inici del judici Al-Mahdi va reconèixer la seva culpabilitat. És la primera condemna del TPI per destrucció del patrimoni cultural.

2016 Món Societat i economia
26 de setembre de 2016 Comença el judici per les targetes opaques

Seixanta-cinc exdirectius de Caja Madrid i Bankia, entre els quals hi ha l’antic president de Caja Madrid Miguel Blesa i l’exministre de Finances espanyol, expresident de l’FMI i expresident de Bankia, Rodrigo Rato, són els acusats en el judici pel cas de les targetes opaques, o targetes black. Les dues entitats facilitaven a directius i membres del consell d’administració targetes de crèdit de lliure disposició que no tributaven enlloc. Les quantitats retirades amb aquestes targetes entre els anys 2003 i 2011 (els anys anteriors han prescrit) sumen més de 9 milions d’euros. La Fiscalia demana penes d’entre un i sis anys de presó per als acusats. També van fer ús de les targetes membres del PP, del PSOE, representants sindicals i Rafael Spottorno, antic cap de la Casa del Rei Joan Carles.

2016 Món Política i institucions
26 de setembre de 2016 Sant Adrià de Besòs declara bé cultural d’interès local les tres xemeneies de la tèrmica

El ple de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs aprova amb els vots de tots els grups menys el PP, que se n’absté, declarar bé cultural d’interès local l’estructura de les torres i l’edifici de la sala de turbines de la tèrmica per impedir que el seu propietari, ENDESA, les pugui enderrocar. El 2011 la tèrmica va entrar en desús i ENDESA en va iniciar l’enderroc al novembre del 2012, que va ser aturat parcialment per entitats ciutadanes i per l’Ajuntament.

2016 Països Catalans Societat i economia
25 de setembre de 2016 Eleccions als parlaments del País Basc i de Galícia

Se celebren eleccions als parlaments basc i gallec, amb resultats similars als de l’anterior legislatura. A Galícia, el Partit Popular manté els 41 diputats (majoria absoluta) que asseguren la continuïtat d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant de la Xunta. En segon lloc, empaten amb 14 diputats En Marea, confluència de Podem, Izquierda Unida i Anova, l’escissió del Bloque Nacionalista Galego (BNG), encapçalada per l’històric Xosé Manuel Beiras, i el PSOE, que perd quatre escons. El BNG en perd un (6). La participació és del 63,7%. Al País Basc, la força més votada segueix sent el Partit Nacionalista Basc (PNB), amb un escó més (28) que el 2012, però que es troba lluny de la majoria absoluta (38). Bildu manté la segona posició amb tres escons menys (19). A continuació, se situen Elkarrekin Podemos (11) i el PSOE (que obté el seu pitjor resultat, 9) i el PP (9).

2016 Món Política i institucions
24 de setembre de 2016 Cimera a Viena sobre els refugiats

La cancellera Angela Merkel i els caps d’estat i de govern de deu països balcànics es reuneixen a Viena per consensuar la política que cal seguir sobre els refugiats i els immigrants. La majoria d’aquests països són molt crítics amb Alemanya, país al qual acusen d’una excessiva tolerància amb els fluxos d’entrada de refugiats i immigrants. El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que ha tancat la frontera sud del seu país amb filats i policies, és qui manté una posició més dura, ja que proposa la creació d’un camp d’asil gegant a la costa de Líbia. Merkel també exposa la seva estratègia, que consisteix a combinar el control de fronteres amb un acolliment de refugiats dosificat, la distribució entre els estats membres de la UE i l’establiment d’acords amb els països de procedència de refugiats i immigrants, llevat de Síria i Líbia, que es troben en estat de guerra.

2016 Món Política i institucions
24 de setembre de 2016 Jeremy Corbyn guanya la moció de confiança al Partit Laborista

El líder laborista Jeremy Corbyn supera àmpliament la moció de confiança plantejada pel sector crític del seu partit amb el 61,8% dels vots en la conferència celebrada a Liverpool. Jeremy Corbyn va ser elegit líder dels laboristes al juny del 2015. Després del "no" de la Gran Bretanya en el referèndum celebrat al juny sobre la permanència a la Unió Europea, 172 diputats laboristes van exigir la seva dimissió en una moció de no confiança, però ell no la va acceptar i la va traslladar als militants en una conferència, que guanya. Després de saber-se’n el resultat, Corbyn fa una crida a la unitat del partit.

2016 Món Política i institucions
23 de setembre de 2016 Yahoo fa públic el ciberatac més gran de la història

L’empresa de serveis d’internet Yahoo comunica a la premsa el ciberatac de més abast de la història, en el qual els pirates van tenir accés a les dades de més de 500 milions d’usuaris. Malgrat que l’atac va tenir lloc el 2014, Yahoo no el fa públic fins al cap de dos anys. Segons l’empresa, les dades robades eren personals, però no bancàries. També sospita que l’atac va tenir el suport d’un estat.

2016 Món Societat i economia
22 de setembre de 2016 Comencen les festes de la Mercè de Barcelona

Del 22 al 25 de setembre se celebra la festa major de Barcelona, la festa de la Mercè, que organitza l’Ajuntament. Aquest any, el consistori escull com a pregoner l’escriptor Javier Pérez Andújar, el qual rep crítiques del sobiranisme per la publicació d’alguns articles en què qualificava els independentistes de totalitaris. Com a acte de protesta es convoca un pregó alternatiu al pla de Palau, en el qual l’actor Toni Albà satiritza la classe política i critica l’escriptor per falta de respecte cap als que no pensen com ell.

2016 Països Catalans Política i institucions
22 de setembre de 2016 Jornada castellera de Santa Tecla

Se celebra a Tarragona la diada castellera de Santa Tecla, en la qual les quatre colles de la ciutat aixequen castells. La Jove de Tarragona aconsegueix per primera vegada el tres de nou amb folre i el pilar, que carreguen en segona ronda, i se sumen així als Minyons de Terrassa i als Castellers de Vilafranca, les dues úniques colles que fins ara havien pogut aixecar-lo.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
21 de setembre de 2016 El Banco Popular anuncia la retallada d’una cinquena part de la plantilla

El Banco Popular anuncia un expedient de regulació d’ocupació (ERO) amb el qual preveu reduir fins a un 20% de la plantilla (uns 3.000 treballadors). El banc, en una situació difícil a causa de l’exposició als actius tòxics, va dur a terme al maig una ampliació de capital que no ha repercutit en la millora esperada.

2016 Món Societat i economia
21 de setembre de 2016 Admès el judici a l’expresident del Brasil

Un jutge admet obrir la causa contra el president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, la seva dona i sis persones més. El fiscal federal els acusa de desviar fons de la petroliera estatal Petrobras, l’escàndol de corrupció política al voltant del Partit dels Treballadors que ha significat la suspensió de la presidenta Dilma Rousseff, també pendent de judici.

2016 Món Política i institucions
20 de setembre de 2016 Les Nacions Unides suspenen l’ajuda humanitària a Síria

Les Nacions Unides decideixen suspendre l’ajuda humanitària a Síria després que un bombardeig aeri destrueixi divuit camions d’un comboi amb aliments, vestits i medicaments a les portes d’Alep. En l’atac moren un nombre indeterminat de conductors i voluntaris. Les investigacions indiquen que els avions que han bombardejat el comboi són russos o sirians. Aquest bombardeig també assenyala la fi del fràgil acord a què van arribar Rússia i els Estats Units el dia 10 per tal de reduir els atacs sobre la població civil i concentrar-se en l’anomenat Estat Islàmic, acord que, tanmateix, totes dues parts s’han acusat mútuament de violar durant els dies següents.

2016 Món Política i institucions
19 de setembre de 2016 Primera cimera de l’ONU sobre refugiats i migracions

Les Nacions Unides celebren la primera cimera sobre refugiats i migracions. Segons l’OCDE, el 2016 es va arribar a una xifra rècord de peticions d’asil, més d’un milió i mig, una quarta part de les quals provenien de Síria. El document final és el resultat de mesos de negociacions, però rep nombroses crítiques per la vaguetat de les propostes, i perquè no recull el que es considerava un dels punts clau: reassentar el 10% dels refugiats del món. El compromís més concret a què s’arriba és la col·laboració en el control de les fronteres.

2016 Món Societat i economia
19 de setembre de 2016 Trobada dels presidents català i valencià

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, visita el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. El principal propòsit de la trobada és posar de manifest el compromís conjunt de reivindicar el Corredor Mediterrani. És la tercera visita d’un president català a València, després de la de Jordi Pujol a Joan Lerma (1993) i de la de José Montilla a Francesc Camps (2009).

2016 Països Catalans Política i institucions
18 de setembre de 2016 Clausura dels Jocs Paralímpics

A l’estadi de Maracanã de Rio de Janeiro se celebra la cerimònia de clausura dels XV Jocs Paralímpics d’estiu, en els quals, entre els dies 7 i 18 de setembre, han competit un total de 159 països i 4.333 esportistes discapacitats. Els estats que més medalles guanyen són la Xina (230, 107 d’or) i, a continuació, la Gran Bretanya (147, 64 d’or) i Ucraïna (117, 41 d’or). Rússia ha estat exclosa en bloc dels jocs pel dopatge planificat des de les autoritats esportives. En aquests Jocs mor el ciclista iranià Bahman Golbarnezhad després d’una topada a la pista. És la primera mort d’un esportista durant una competició olímpica. En la cerimònia, es passa el relleu a Tòquio, on el 2020 han de celebrar-se els següents Jocs.

2016 Món Ciència i cultura
18 de setembre de 2016 El partit de Vladímir Putin guanya les eleccions al Parlament rus

Se celebren a Rússia eleccions per a renovar escons a la Duma (Parlament), les primeres des del 2003 que combinen llistes de partit i candidatures uninominals per districte. Rússia Unida, el partit del president Vladímir Putin, obté el 44,5% dels vots. A continuació se situen l’ultranacionalista Partit Liberal Democràtic (15,3%), el Partit Comunista (14,9%) i el partit Rússia Justa (8,1%). El candidat uninominal que obté més vots és el primer ministre Dmitri Medvédev. Amb aquests resultats, Putin s’assegura que la Duma seguirà donant-li suport.

2016 Món Política i institucions
17 de setembre de 2016 Aplicada per primer cop l’eutanàsia a un menor

Bèlgica és el primer Estat del món en el qual s’aplica l’eutanàsia a un menor d’edat, un noi de 17 anys en fase terminal que va demanar morir. La llei de l’eutanàsia es va reformar a Bèlgica el 2014 per permetre el suïcidi assistit a menors amb capacitat de discerniment i consentiment dels pares. Bèlgica és l’únic país del món que permet aplicar l’eutanàsia a menors.

2016 Món Societat i economia
16 de setembre de 2016 Reunió de líders europeus a Bratislava

Se celebra a Bratislava, Eslovàquia, la primera cimera dels caps d’estat i de govern de la Unió Europea sense la Gran Bretanya. En aquest Consell Europeu, la cancellera alemanya Angela Merkel qualifica de "crítica" la situació de l’organització. La reunió, que dura només un dia, posa de manifest les profundes diferències entre els estats membres amb relació a temes com la crisi de la zona euro, la política relativa a immigrants i refugiats, les mesures d’austeritat, la sortida de la Gran Bretanya i els tractats de lliure comerç.

2016 Món Política i institucions
15 de setembre de 2016 L’empresa concessionària del túnel del Pertús, a concurs de creditors

TPFerro, l’empresa concessionària que gestiona el túnel del Pertús, presenta concurs de creditors, i el jutge decideix que es liquidi. La gestió de la infraestructura l’assumeixen els governs espanyol i francès. El Govern espanyol sosté que l’Estat ha d’indemnitzar TPFerro, que deixa un deute de més de 550 milions d’euros. TPFerro és una empresa constituïda a parts iguals per la francesa Eiffages i l’espanyola ACS de Florentino Pérez.

2016 Món Societat i economia
14 de setembre de 2016 Elegit el nou president de la UEFA

L’eslovè Aleksander ?eferin és escollit nou president de la UEFA per 42 vots contra els 13 del candidat rival, l’holandès Michael van Praag. El mandat de ?eferin, que té el suport del president de la FIFA Gianni Infantino, serà només de dos anys, i completa el de l’anterior president Michel Platini, que va dimitir en ser inhabilitat al maig per presumpta corrupció.

2016 Món Ciència i cultura
14 de setembre de 2016 Rita Barberà abandona el PP, però continua com a senadora

L’exalcaldessa de València Rita Barberà comunica al Partit Popular la baixa del partit, l’endemà que el Tribunal Suprem obri la causa contra ella per un presumpte delicte de blanqueig de capitals. Barberà, però, manté l’escó de senadora i passa a formar part del grup mixt, malgrat que fins i tot des del seu partit se li demana que renunciï a l’acta. La decisió del Suprem es basa en l’informe que va enviar el Jutjat d’Instrucció número 18 de València, que investiga el "cas Imelsa" i que acusa l’exalcaldessa d’ingressos irregulars el 2003, el 2010 i el 2011 per un import superior a 200.000 euros. L’exfiscal general de l’Estat Cándido Conde-Pumpido és el magistrat designat per a investigar Rita Barberà.

2016 Països Catalans Política i institucions
13 de setembre de 2016 Dimiteix un dels principals impulsors de la causa contra la presidenta suspesa del Brasil

El president de la cambra baixa del Brasil, Eduardo Cunha, dimiteix el càrrec després que la gran majoria de diputats n’hagin votat la destitució. Cunha va ser acusat de ser titular de comptes a Suïssa amb fons procedents de la corrupció. Tot i que ell ho va negar, les autoritats suïsses van confirmar l’existència dels comptes. Cunha és considerat un dels principals impulsors de l’encausament de la presidenta Dilma Rousseff, motiu pel qual va ser suspesa del càrrec al mes de maig. El 19 d’octubre Cunha és arrestat.

2016 Món Política i institucions
13 de setembre de 2016 Bárcenas retira l’acusació contra el PP de destruir proves

Luis Bárcenas, l’extresorer del Partit Popular processat per la comptabilitat irregular que assignava sobresous il·legals, retira l’acusació que va fer contra el seu antic partit de destruir els discos durs en què suposadament s’emmagatzemaven proves de l’acusació. Tanmateix, el procés judicial continua perquè es mantenen la resta d’acusacions.

2016 Món Política i institucions
12 de setembre de 2016 CaixaBank i Repsol es venen el 20% de Gas Natural

Els dos primers accionistes de Gas Natural, CaixaBank i Repsol, arriben a un acord per a la venda del 20% de l’empresa al fons nord-americà GIP per uns 3.800 milions d’euros. Cadascun dels socis es desprèn del 10% del capital. Aquesta operació va acompanyada per la substitució d’Isidre Fainé com a president de CaixaBank, que és substituït per Jordi Gual. Fainé, al seu torn, relleva Salvador Gabarró al capdavant de Gas Natural.

2016 Països Catalans Societat i economia
11 de setembre de 2016 Cinquè Onze de Setembre multitudinari

Catalunya es mobilitza massivament en ocasió de l’Onze de Setembre per cinquè any consecutiu. La mobilització del 2016, organitzada novament per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, se celebra simultàniament de manera descentralitzada en cinc poblacions diferents: Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt (Gironès) i Berga (Berguedà). En total, les cinc manifestacions, que tenen com a lema "A punt per la independència", congreguen aproximadament el mateix nombre de persones que les dels anys anteriors. De les cinc manifestacions, la més nombrosa és a Barcelona, on al passeig de Sant Joan es concentren centenars de milers de persones. Com els anys anteriors, la manifestació atreu l’atenció d’un gran nombre de mitjans internacionals, i en una roda de premsa amb periodistes estran-gers al Palau de la Generalitat, el president Carles Puigdemont explicita la intenció de plantejar de nou a l’Estat la celebració d’un referèndum acordat amb motiu de la qüestió de confiança del 28 de setembre, i preveu també celebrar eleccions de caràcter constituent, després de l’onze de setembre de 2017.

2016 Països Catalans Política i institucions
10 de setembre de 2016 La Comissió Europea es desdiu de limitar la itinerància gratuïta

La Comissió Europea (CE) renuncia a limitar l’eliminació gradual del sobrepreu de les trucades de mòbil des de l’estranger (itinerància, o roaming). Pressionada per les companyies de telefonia, el dia 6 de setembre la CE va proposar limitar la gratuïtat només a 90 dies "per evitar abusos", contra la directiva europea que havia començat a aplicar-se el 30 d’abril. Tanmateix, davant de les protestes dels diputats del Parlament Europeu, la CE anuncia l’eliminació de la proposta, però diu també que la vol reformular.

2016 Món Societat i economia
9 de setembre de 2016 La Generalitat de Catalunya atorga la Medalla d’Or a Muriel Casals a títol pòstum

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, lliura la Medalla d’Or de la institució, a títol pòstum, a Muriel Casals, diputada de Junts pel Sí i expresidenta d’Òmnium Cultural, que va morir el 4 de febrer a causa d’un accident.

2016 Països Catalans Societat i economia
9 de setembre de 2016 Acte de les esquerres en commemoració de l’Onze de Setembre de 1976

Esquerra Republicana de Catalunya, Podem i la CUP protagonitzen un míting a la plaça de Catalunya de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) en el qual commemoren el primer Onze de Setembre després del franquisme, el qual es va celebrar en aquest mateix lloc. La convocatòria pretén homenatjar les forces catalanistes d’arrel popular que van lluitar contra el franquisme i que van ser les impulsores d’aquella mobilització. L’acte aixeca malestar entre polítics i sectors del catalanisme, perquè no s’hi convida a participar ni el Partit Demòcrata Europeu Català (hereu de Convergència Democràtica de Catalunya) ni el Partit dels Socialistes de Catalunya.

2016 Països Catalans Política i institucions
9 de setembre de 2016 American Airlines anuncia vols directes Barcelona-Xicago

L’empresa American Airlines anuncia per a l’any 2017 l’inici de vols directes amb Xicago des de l’aeroport del Prat. Aquesta ciutat s’afegeix als vols regulars ja existents que uneixen la capital catalana amb Nova York i Miami i, durant l’estiu, amb Filadèlfia i Charlotte. Dos dies abans (7 de setembre), la línia de baix cost Norwegian Airlines anuncia l’obertura de 4 noves rutes des del Prat fins a Los Angeles, San Francisco, Nova York i Miami a partir del 6 de juny de 2017.

2016 Països Catalans Societat i economia
9 de setembre de 2016 Una noia catalana, vetada i finalment admesa a la Universitat de Còrdova

L’estudiant catalana Carmen Hidalgo no és admesa a la Universitat de Còrdova per a estudiar Filologia Hispànica, malgrat que segons la llei qualsevol estudiant que hagi superat la prova d’accés a la universitat (PAU) pot estudiar a qualsevol universitat de l’Estat. El motiu adduït és que una de les proves de la selectivitat era literatura catalana, que no existeix en el currículum andalús. Després que la universitat no hagués respost les seves demandes, Hidalgo explica el seu cas als mitjans de comunicació i la Generalitat hi intervé. El mateix dia 9, la Junta d’Andalusia declara que tot ha estat un error administratiu.

2016 Països Catalans Societat i economia
8 de setembre de 2016 Els propietaris de Damm acorden pagar una multa per evitar la presó

La família Carceller, principals accionistes de la cervesera Damm i de Cacaolat, signa un acord amb la Fiscalia Anticorrupció per a evitar el judici i la presó del president Demetrio Carceller Arce i del seu pare Demetrio Carceller Coll, a canvi del pagament d’una multa de més de noranta milions d’euros. La Fiscalia acusa els Carceller i altres alts càrrecs d’evasió fiscal i blanqueig. El 2010, a Demetrio Carceller Coll se li van bloquejar béns valorats en 400 milions d’euros a causa d’aquesta presumpta evasió fiscal.

2016 Països Catalans Societat i economia
7 de setembre de 2016 Renúncia del bisbe de Mallorca

El bisbe de Mallorca, Xavier Salinas, presenta al Vaticà la renúncia a la diòcesi. Xavier Salinas és objecte de nombroses crítiques els darrers mesos per la relació, qualificada d’impròpia, amb la seva secretària, l’exmarit de la qual acusa el prelat de la ruptura del seu matrimoni. El lloc de Salinas, que és nomenat bisbe auxiliar de València, és ocupat pel bisbe auxiliar de Barcelona, Sebastià Taltavull.

2016 Països Catalans Societat i economia
7 de setembre de 2016 Inauguració d’una oficina del FC Barcelona a Nova York

El Futbol Club Barcelona obre una oficina a Nova York. És la segona del club a l’estranger, després de la de Hong Kong. L’operació té com a objectius principals situar l’entitat entre les primeres multinacionals, aconseguir un patrocinador que competeixi amb Qatar Airways i finançament per a la construcció del nou Camp Nou i l’Espai Barça.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
6 de setembre de 2016 El Govern català amplia la seva xarxa exterior

L’endemà de l’obertura de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Portugal (Lisboa), el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, anuncia la creació de quatre noves delegacions a Copenhaguen (Dinamarca), Ginebra (Suïssa), Varsòvia (Polònia) i Zagreb (Croàcia), que s’afegeixen a les vuit ja existents. Romeva justifica les delegacions com a mandat legal que emana de l’Estatut, i les presenta com una "necessitat econòmica i sociopolítica" i com una "oportunitat" per al Govern espanyol.

2016 Països Catalans Política i institucions
6 de setembre de 2016 Obertura de l’any judicial

L’acte d’obertura de l’any judicial, centrat a atacar l’independentisme català, és presidit pel rei Felip VI i té lloc al Tribunal Suprem. La fiscal general de l’estat, Consuelo Madrigal, critica en el seu discurs el "total menyspreu" de l’independentisme per la Constitució, i contraposa el concepte que els independentistes tenen de la llibertat a la legalitat espanyola, expressada en la sentència del Tribunal Constitucional del 2 de desembre de 2015. A més, declara nul·la i inconstitucional la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya. Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, centra la intervenció a defensar que la justícia espanyola no està polititzada.

2016 Món Societat i economia
5 de setembre de 2016 Incendis provocats al nord d’Alacant

Diversos incendis simultanis es declaren a les comarques de la Marina Alta i la Marina Baixa, que afecten les poblacions de Benitatxell, Bollulla, Xàbia i l’espai natural protegit de la Granadella. A causa del foc, que crema més de 800 hectàrees, cal evacuar unes 1.500 persones. Fins l’endemà l’incendi no és controlat. Segons la policia i els tècnics forestals, el foc ha estat provocat, tenint en compte l’aparició simultània dels focus.

2016 Països Catalans Societat i economia
4 de setembre de 2016 Se celebra la cimera del G20

Els dies 4 i 5 de novembre se celebra, a la ciutat xinesa d’Hanghzou, l’onzena cimera del G20, que reuneix les principals economies del món desenvolupat i dels països emergents, amb la participació dels caps d’estat i de govern i també de representants del món econòmic i financer respectius. Entre els temes més destacats hi ha les repercussions del Brexit, la sobreproducció d’acer barat a la Xina i els dubtes de la Unió Europea pel que fa al Tractat Transatlàntic per al Comerç i les Inversions (TTIP)

2016 Món Política i institucions
4 de setembre de 2016 Teresa de Calcuta canonitzada

En una cerimònia a Sant Pere del Vaticà, a la qual assisteixen més de 100.000 persones, el papa Francesc canonitza la mare Teresa de Calcuta, la monja albanesa premi Nobel de la pau el 1979 per les obres de caritat a Calcuta (Índia), però també molt criticada per les seves opinions i per l’organització que va crear. D’acord amb el protocol de l’Església catòlica per a accedir a la santedat, se li atribueixen dos miracles, ambdós guaricions de malalts de càncer, el segon aprovat pel papa Francesc el 2015.

2016 Món Societat i economia
3 de setembre de 2016 Samsung atura la venda d’un dels seus models per perillositat

La multinacional coreana fabricant de mòbils i tauletes digitals atura la venda del Galaxy Note 7, el mòbil intel·ligent d’última generació que va llançar al mercat el 19 d’agost. El motiu és que diversos aparells s’han incendiat durant la càrrega. Inicialment, la companyia ofereix als clients la revisió de tots els mòbils venuts i substituir-los per un mòbil temporal. Tanmateix, el 10 d’octubre, Samsung atura la fabricació del Galaxy Note 7.

2016 Món Societat i economia
2 de setembre de 2016 Comença la Setmana del Llibre en Català

Obre la 34a Setmana del Llibre en Català, que enguany té les instal·lacions, fins l’11 de setembre, a l’avinguda de la Catedral, indret que l’Ajuntament de Barcelona s’ha compromès a mantenir com a seu estable de l’exposició a partir d’ara. L’edició d’enguany aplega 150 expositors i es duen a terme més de 250 activitats relacionades amb el llibre. La xifra de visitants i de vendes supera les d’edicions anteriors. El premi Trajectòria que atorga l’Associació d’Editors en Llengua Catalana és aquest any per a la traductora Anna Casassas.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
2 de setembre de 2016 Assassinada una monja catalana a Haití

La religiosa Isabel Solà mor a Port-au-Prince, capital d’Haití, a conseqüència dels trets que li disparen dos homes que suposadament li volien prendre la bossa de mà. Solà havia ingressat el 1985 a la Congregació de Religioses de Jesús-Maria, i des del 2008 es dedicava a tasques humanitàries en aquest país. El 9 de setembre se celebra un funeral multitudinari en memòria seva a Barcelona.

2016 Països Catalans Societat i economia
2 de setembre de 2016 Rajoy fracassa en la investidura en la segona votació

El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, no aconsegueix en segona votació la investidura a la presidència del Govern després de les eleccions del 6 de juny. Rajoy, que necessita la majoria absoluta, obté 170 vots contra 180 i només obté el suport de Ciutadans i Coalició Canària, a més del PP. El 25 d’octubre, el rei Felip VI el proposa novament en una nova sessió d’investidura, que té lloc el dia 29.

2016 Món Política i institucions
1 de setembre de 2016 Es confirmen a Madrid els dos primers casos de febre hemorràgica de Crimea-Congo a Europa

A l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid es confirmen els dos primers casos a Europa de febre hemorràgica de Crimea-Congo. Un dels afectats va morir el dia 29 d’agost, i posteriorment la infermera que el va atendre va haver de ser ingressada a l’UVI. La febre hemorràgica de Crimea-Congo, que es transmet per la picada d’una paparra, presenta una elevada mortalitat i no té un tractament clarament efectiu. Unes 200 persones que han estat en contacte amb els dos afectats estan en observació, i a algunes se’ls ha prescrit l’aïllament als seus domicilis.

2016 Món Societat i economia
1 de setembre de 2016 Patum extraordinària en el centenari de la Mare de Déu de Queralt

Berga celebra una Patum fora de temporada (per Corpus) per celebrar la coronació de la Mare de Déu de Queralt, que se celebra cada vint-i-cinc anys des del 1916, i que uneix els dos grans símbols de la ciutat: la Patum i el santuari de Queralt. El 2016 coincideix també amb el centenari de la coronació.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
31 d’agost de 2016 Executat el viceprimer ministre de Corea del Nord

Un diari de Seül, Corea del Sud, informa que el viceprimer ministre i ministre d’Educació de Corea del Nord, Kim Yong-jin, va ser executat pel règim de Kim Jong-un al juliol, juntament amb un altre alt funcionari del Govern. Ambdós van ser acusats de contrarevolucionaris. Els darrers mesos, el Govern comunista de Pyongyang ha dut a terme purgues en l’Administració i el Govern. Al maig del 2015 el ministre de Defensa va ser exe-cutat per haver-se adormit en un acte públic.

2016 Món Política i institucions
31 d’agost de 2016 L’EI anuncia la mort d’un dels seus líders

L’Estat Islàmic confirma la mort del seu portaveu, el xeic Abú Muhàmmad al-Adnaní, sirià fundador de l’organització en aquest país i portaveu, mentre supervisava les operacions de les seves tropes a Alep, al nord de Síria. El Pentàgon reconeix haver fet un atac selectiu a Síria, que pot haver provocat la mort del cap gihadista.

2016 Món Política i institucions
30 d’agost de 2016 Diada castellera de Sant Fèlix

Les colles dels Verds de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, la Vella dels Xiquets de Valls i la Joves Xiquets de Valls protagonitzen a Vilafranca del Penedès una de les millors diades de Sant Fèlix dels darrers temps. La colla local aconsegueix carregar el quatre de deu amb folre i manilles al segon intent. Els Minyons de Terrassa carreguen per setena vegada en la seva història el tres de deu amb folre i manilles. La Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca també descarreguen aquest castell. D’altra banda, la Joves descarrega el dos de nou amb folre i manilles, la Vella, el quatre de nou sense folre, i els de Vilafranca, el tres de nou amb folre i agulla.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
30 d’agost de 2016 La Comissió Europea anuncia que Apple ha de pagar tretze mil milions d’euros a Irlanda

Després de tres anys d’investigació, la Comissió Europea dictamina que els beneficis fiscals d’Apple per tenir la seu europea a Irlanda són il·legals, i que ha de pagar tretze mil milions d’euros al Govern d’aquest estat membre de la UE en concepte d’impostos no pagats, tot i que les le gislacions irlandeses del 1991 i el 2007 van reduir al mínim els impostos a aquesta companyia i a d’altres. El Tresor dels Estats Units adverteix la Comissió que es pot estar immiscint en l’ordenament fiscal d’estats tercers. L’1 de setembre, la comissària confirma la sentència i adverteix altres multinacionals que fan ús d’una pressió fiscal mínima per a atreure inversions en altres estats membres. Apple i el Govern irlandès recorren contra la decisió als tribunals.

2016 Món Societat i economia
30 d’agost de 2016 Dimissió del ministre d’Economia francès

El president francès, François Hollande, accepta la dimissió del ministre d’Economia, Emmanuel Macron. La causa de la dimissió té a veure amb el rumb de l’executiu encapçalat pel primer ministre, Manuel Valls. Macron, que és substituït pel titular de Finances, Michel Sapin, anuncia la creació d’un nou moviment polític liderat per ell anomenat En Marxa. També dimiteix la ministra d’Ultramar, George Pau-Langevin, que és rellevada per la secretària d’estat d’Igualtat, Ericka Bareigts.

2016 Món Política i institucions
29 d’agost de 2016 Geòlegs de tot el món proposen una nova era geològica basada en l’impacte humà

Un informe presentat al Congrés Internacional de Geologia aconsella la introducció d’una nova subdivisió de la cronologia de la Terra. El període proposat succeeix l’Holocè, iniciat a la fi de la darrera glaciació, fa uns 12.000 anys, i rep el nom d’Antropocè, a causa del paper determinant que té l’activitat humana en el canvi climàtic, l’extinció massiva d’espècies, l’augment del nivell del mar, l’erosió causada per la desforestació i, fins i tot, la freqüència i intensitat dels fenòmens meteorològics. D’acord amb l’informe, els inicis de l’Antropocè se situen vers els anys cinquanta del segle XX, quan aquests i altres fenòmens d’influència humana van començar a tenir efectes realment globals. El terme ha estat difós sobretot pel premi Nobel de química Paul Crutzen des dels primers anys del segle XXI. Tot i que la proposta va rebre 30 vots favorables i només 3 en contra del Grup de Treball sobre l’Antropocè (WGA, per les sigles en anglès), que va elaborar l’informe, i un gran nombre de geòlegs hi és favorable, la nova denominació ha de superar nous escrutinis per a esdevenir oficial.

2016 Món Ciència i cultura
28 d’agost de 2016 El Tribunal de Comptes Europeu adverteix Espanya per la política ferroviària

El Tribunal de Comptes Europeu fa públic un informe en el qual dirigeix fortes crítiques al Govern espanyol per les decisions que afecten el transport per ferrocarril. En particular, subratlla que la gran majoria dels ajuts de la Unió Europea es destinen a l’alta velocitat en detriment de les necessitats del transport de mercaderies en ferrocarril. Un dels autors de l’informe, Fernando Pascual Gil, també critica el baix rendiment de la línia entre Figueres i Perpinyà i en culpa la mala coordinació entre les administracions francesa i espanyola. També remarca el retard en la construcció de connexions amb els principals ports de la zona, Barcelona i Tarragona.

2016 Món Societat i economia
27 d’agost de 2016 Els Estats Units creen la reserva marina més gran del món

En una visita a Hawaii, el president nord-americà, Barack Obama, inaugura la reserva marina més gran del món. El monument nacional marí de Papahānaumokuākea, que s’estén a l’oceà Pacífic entre les illes Midway i Hawaii, va ser creat el 2006 pel president George W. Bush, però ara ha estat ampliat quatre vegades i, amb 1,5 milions de km2, constitueix també l’àrea natural protegida més gran del món.

2016 Món Ciència i cultura
26 d’agost de 2016 Assassinat el viceprimer ministre bolivià

Uns miners segresten i maten a cops el viceprimer ministre de Bolívia, Rodolfo Illanes. Els fets tenen lloc a la regió de Panduro, on des del dia 10 els miners estan en vaga. El conflicte té l’origen en la nova llei de sindicats, que imposa la sindicació obligatòria i a la qual s’oposen les cooperatives mineres, integrades per 150.000 treballadors. Els vaguistes reivindiquen poder ser contractats directament per les empreses privades.

2016 Món Política i institucions
26 d’agost de 2016 El Consell d’Estat francès anul·la les ordenances municipals sobre el burquini

El Consell d’Estat, el màxim òrgan judicial de França, declara nuls els bans promulgats per alcaldes d’alguns municipis del sud de França que prohibeixen el burquini, el vestit de bany de les dones musulmanes. Segons els alcaldes (molts, de poblacions de platja pròximes a Niça, on el mes anterior hi va haver un dels atemptats més greus de l’Estat Islàmic), el burquini atempta contra la llibertat de la dona i fomenta el radicalisme islamista, però el Consell d’Estat considera que prohibir-lo vulnera drets fonamentals.

2016 Món Societat i economia
26 d’agost de 2016 Confirmada la sentència de sis anys de presó per a Oscar Pistorius

Un jutge sud-africà rebutja el recurs contra la sentència a l’atleta paralímpic Oscar Pistorius que el condemnava a sis anys de presó per l’assassinat de la seva promesa, Reeva Steenkamp. El recurs, que reclamava una sentència més dura, va ser cursat pels familiars de la víctima.

2016 Món Ciència i cultura
25 d’agost de 2016 Terratrèmol devastador a Itàlia

A la regió italiana de les Marques, a uns 100 km a l’est de Roma, es produeix un dels terratrèmols d’efectes més greus que han tingut lloc a Itàlia després del del 2009, el de L’Aquila, amb 300 morts. El sisme, d’una intensitat de 6,2 graus en l’escala de Richter, destrueix gairebé del tot la ciutat d’Amatrice, on moren unes 280 persones. Altres localitats afectades són Arquata del Tronto, Accumoli i Pescara del Tronto. El nombre total de víctimes és de 291 morts i 388 ferits.

2016 Món Ciència i cultura
24 d’agost de 2016 La Junta Electoral prohibeix a Arnaldo Otegi presentar-se a les eleccions basques

La Junta Electoral de Guipúscoa impedeix que el líder de Bildu, Arnaldo Otegi, presenti la candidatura a les eleccions basques del 25 de setembre. L’òrgan fonamenta la mesura en la sentència de l’Audiència Nacional del 18 de gener de 2016, que va inhabilitar Otegi per a l’exercici de càrrecs públics i a presentar-se com a candidat fins el 28 de febrer de 2021. El 6 de setembre, el Tribunal Constitucional rebutja admetre a tràmit el recurs de Sortu (una de les formacions que integren Bildu) en contra de la inhabilitació, amb la qual cosa es ratifica la decisió de la Junta.

2016 Món Política i institucions
23 d’agost de 2016 La UE rescata el primer banc portuguès

La Comissió Europea arriba a un acord amb el Govern portuguès per a rescatar el banc més gran del país, la Caixa Geral de Depósitos (CGD). El cost del rescat és de 4.600 milions d’euros. D’altra banda, l’Estat portuguès es compromet a aportar una injecció de capital de fins a 2.700 milions d’euros a l’entitat. A canvi del rescat l’entitat assegura que farà una reestructuració i que complirà un pla de viabilitat. El Govern portuguès aconsegueix que aquesta injecció de diners no sigui considerada una ajuda pública i que no es compti en el dèficit públic. Portugal ja va ser objecte de rescats bancaris el 2014 i el 2015.

2016 Món Societat i economia
23 d’agost de 2016 Vetada la participació de Rússia als Jocs Paralímpics

El Comitè Paralímpic Internacional (CPI) anuncia la negativa a la participació als Jocs Paralímpics de tots els esportistes russos. Pocs dies abans, el Tribunal Arbitral de l’Esport (TAS) va rebutjar el recurs presentat per Rússia. El motiu del vet és el dopatge sistemàtic promogut des de les autoritats esportives d’aquest país. La prohibició també s’estén als Jocs Paralímpics d’hivern de Pyeongchang, Corea del Sud, previstos per al 2018.

2016 Món Ciència i cultura
22 d’agost de 2016 Trobada de líders europeus amb Merkel

A l’illa de Ventotene, al davant de Nàpols, se celebra la primera de les trobades dels líders europeus que impulsa la cancellera alemanya, Angela Merkel, per a fixar una estratègia comuna sobre la sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea i la crisi dels emigrants i refugiats. Hi participen el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi. Els dies següents de la setmana, Merkel es reuneix amb 14 caps d’estat o de govern (la meitat dels membres de la Unió). Aquestes trobades són, de fet, reunions preparatòries per a la cimera de Bratislava del 16 de setembre, en què es definirà l’estratègia de la UE sobre el Brexit.

2016 Món Política i institucions
21 d’agost de 2016 Descobriment d’un neandertal fòssil a Moià

L’equip d’arqueòlegs de les coves de la Teixonera i del Toll, de Moià (Moianès), de l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), presenta la seva troballa més important després de 14 anys d’excavacions. Es tracta d’un ullal inferior de llet i un petit fragment de crani parietal pertanyent a un individu d’entre 7 i 9 anys que va viure a les coves fa 50.000 anys i que els arqueòlegs han batejat com el nen de Moià. Aquestes restes s’afegeixen a les altres de neandertal localitzades a Catalunya, fins ara, a Banyoles, Sitges i la cova Mollet de Serinyà (aquest cas, més dubtós).

2016 Països Catalans Ciència i cultura
21 d’agost de 2016 Clausura dels Jocs Olímpics de Rio de Janeiro

A l’estadi de Maracanã té lloc la clausura dels 31ns Jocs Olímpics amb un espectacle inspirat en la samba. En l’acte també es presenta Tòquio com a seu dels propers Jocs Olímpics. Pel que fa al medaller d’aquests Jocs, els Estats Units s’emporten el nombre de medalles més gran, amb 121, 46 de les quals, d’or. Els segueix la Xina amb 70 (26 ors), la Gran Bretanya, amb 67 (27 ors), Rússia, amb 56 (19 ors), Alemanya, amb 42 (17 ors), i el Japó, amb 41 (12 ors). Els participants més destacats són els nedadors nord-americans Michael Phelps i Katie Ledecky, amb 5 i 4 medalles d’or, respectivament, la gimnasta nord-americana Simone Biles (4 ors) i el velocista jamaicà Usain Bolt, que, a més de guanyar 3 medalles d’or, és el primer atleta de la història a aconseguir 3 medalles d’or en tres Jocs Olímpics successius. Vint-i-un esportistes dels Països Catalans han guanyat alguna medalla, entre els quals hi ha el tennista Rafael Nadal (or) i la nedadora Mireia Belmonte (bronze i or), o els jugadors de bàsquet dels equips femenins i masculins que han aconseguit les medalles d’argent i bronze, respectivament. L’incident que té més repercussió mediàtica durant els Jocs té lloc el 15 d’agost, quan el nedador i medallista olímpic nord-americà Ryan Lochte fa una denúncia falsa de robatori amb tres companys més quan en realitat van protagonitzar un acte de vandalisme. El 8 de setembre, la Federació de Natació i el Comitè Olímpic dels Estats Units anuncien una suspensió a Lochte de deu mesos i una multa de 100.000 dòlars.

2016 Món Ciència i cultura
20 d’agost de 2016 Inaugurat el primer jardí elevat de Barcelona

Al barri de Sants de Barcelona s’obre al públic el primer jardí elevat de la ciutat, construït sobre les vies del tren i del metro, entre la plaça de Sants i el carrer de la Riera Blanca. L’obra té l’origen en les rei- vindicacions dels veïns de soterrar les vies, que finalment es van cobrir i s’hi va fer un jardí al damunt. El nom de l’espai és Jardins de la Rambla de Sants, i en destaca l’umbracle, l’espai semicobert d’ús polivalent que és la porta d’entrada als jardins per la plaça de Sants, amb una coberta de 800 metres.

2016 Països Catalans Societat i economia
19 d’agost de 2016 Els inculpats del "cas BPA" acusen Espanya d’amenaces per obtenir informació de la família Pujol

Els germans Cierco, inculpats en l’afer de la intervinguda Banca Privada d’Andorra per blanqueig de capitals, declaren davant la jutgessa instructora, Canòlic Mingorance, que van rebre amenaces d’agents de la policia espanyola perquè els subministressin informació financera confidencial de membres de la família Pujol. A petició de la jutgessa i del Govern de la Generalitat, el Govern andorrà anuncia una investigació sobre les acusacions. El dia 25, el ministre d’Afers Estrangers andorrà, Gilbert Saboya, assegura a TV3 que l’intercanvi d’informació amb el Govern espanyol va tenir lloc en el marc dels convenis entre els dos estats.

2016 Món Societat i economia
19 d’agost de 2016 Una cinquantena de morts en un atemptat en un casament a Turquia

Moren 51 persones d’ètnia kurda, entre les quals, nombrosos infants, en un atemptat suïcida durant un casament a la ciutat de Gaziantep, al Kurdistan turc, prop de la frontera amb Síria. Segons el president turc, Erdo?an, que condemna l’atemptat, l’autor és un menor d’entre 12 i 14 anys que sembla que va detonar els explosius que transportava o que algú els va detonar per control remot. Erdo?an atribueix l’atemptat a l’Estat Islàmic, però poc després fonts del Govern turc neguen tenir-ne clars els motius i l’autor de l’atemptat, que ningú no reivindica. El dia 23, l’exèrcit turc llança una campanya de bombardejos massius a la mateixa zona fronterera contra posicions tant de l’Estat Islàmic com de la guerrilla kurda.

2016 Món Política i institucions
18 d’agost de 2016 Les Nacions Unides critiquen les mesures antidroga del president filipí

Un informe de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans critica la política contra el narcotràfic del president de les Filipines, Rodrigo Duterte. L’informe censura especialment el gran nombre d’execucions extrajudicials dutes a terme per les forces de seguretat contra sospitosos de tràfic de drogues. Segons l’informe, des del 10 de maig, en què Duterte va ser elegit president, més de 800 persones han mort com a resultat d’aquesta política. També critica la persecució a què el president sotmet els drogoaddictes, ja que els considera delinqüents i no malalts. El dia 21, Duterte respon a aquestes crítiques amenaçant amb la sortida de les Filipines de les Nacions Unides. El dia 5 de setembre, el president filipí insulta el president Obama per haver-li adreçat una crítica semblant, i, en resposta, el president nord-americà cancel·la una trobada prevista amb ell. Tanmateix, el dia 8, després d’una sessió preliminar de la cimera de l’Associació de les Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a Laos, on els dos líders tenen una breu conversa, Obama declara "superat" l’incident.

2016 Món Societat i economia
18 d’agost de 2016 Denunciat un dels pitjors abusos de la policia mexicana

La Comissió Nacional de Drets Humans del Govern mexicà denuncia el cas de violència policial més greu en una dècada. Segons les investigacions, la policia va matar 22 persones de manera arbitrària en una operació contra el narcotràfic. Els fets es van produir el 22 de maig de 2015, quan la policia va encerclar un grup de narcotraficants en un ranxo de l’estat de Mi-choacán. A més de les execucions sumaríssimes, segons la comissió, la policia va manipular els cadàvers per a amagar proves. Des del març, els narcotraficants havien assassinat una trentena d’agents.

2016 Món Societat i economia
17 d’agost de 2016 Arrestat un membre del COI a Rio

La policia brasilera irromp a l’hotel de Rio de Janeiro on s’allotja Pat Hickey, membre del Comitè Olímpic Internacional i president del Comitè Olímpic Europeu i del Comitè Olímpic Irlandès, i se l’emporta detingut. Hickey és acusat de participar en una trama de revenda d’entrades a preus inflats. Els dies anteriors van ser detingudes diverses persones relacionades amb el cas. Immediatament després de l’operació, Hickey suspèn la presidència dels càrrecs, tot i que rep nombroses demandes perquè la seva renúncia sigui definitiva.

2016 Món Ciència i cultura
16 d’agost de 2016 La Xina llança el primer satèl·lit quàntic

Des del Centre de Llançament de Satèl·lits de Jiuquan, al desert de Gobi, la Xina llança un coet que transporta el primer satèl·lit quàntic de la història, el quantum science satellite (QUESS), que, en desprendre’s de la nau, orbitarà al voltant de la Terra. El QUESS és un satèl·lit experimental, destinat al desenvolupament de sistemes de comunicació basats en la física quàntica. En cas d’èxit, permetria dissenyar comunicacions invulnerables als atacs i les interferències. La idea original del satèl·lit va ser del físic austríac Anton Zeilinger, de la Universitat de Viena, que el 2001 va demanar fons a l’Agència Espacial Europea per al projecte, que li van ser denegats. Posteriorment, ha estat la Xina qui l’ha desenvolupat.

2016 Món Ciència i cultura
15 d’agost de 2016 Descoberta una presumpta trama corrupta de la USOC

Els Mossos d’Esquadra desmantellen una presumpta trama corrupta de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC). Segons les investigacions, durant 30 o 40 anys el sindicat presumptament va desviar 3,2 milions d’euros en subvencions per a formació. La trama sembla que va acabar amb la fallida de l’organització i la dimissió en bloc de la comissió exe-cutiva, l’any 2013, i la constitució d’una junta gestora.

2016 Països Catalans Societat i economia
15 d’agost de 2016 Veïns de l’Alt Empordà tallen la N-II per a reivindicar obres

Uns 200 veïns dels municipis de Garrigàs, Pontós, Borrassà i Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà) tallen el trànsit a la N-II a la cruïlla de Garrigàs. Els veïns reclamen al Ministeri de Foment que dugui a terme les obres demanades des de fa anys per tal de posar fi a la sinistralitat anormalment alta d’aquest tram. El dia 28 es repeteix el tall a Pontós, l’altre punt negre de la carretera.

2016 Països Catalans Societat i economia
15 d’agost de 2016 Els Estats Units envien quinze detinguts de Guantánamo als Emirats Àrabs Units

El Pentàgon anuncia el trasllat de 12 iemenites i 3 afganesos internats al centre de detenció de Guantánamo als Emirats Àrabs Units. Actualment, només resten 61 presoners a la base de Guantánamo. El centre va ser obert el 2002 per a empresonar els sospitosos de terrorisme, i va ser molt criticat per les detencions sense proves de la majoria dels interns i pels mètodes d’interrogació, sovint qualificats de tortura. L’administració Bush va alliberar-ne fins a 532, la majoria sense càrrecs. Quan va arribar a la presidència Barack Obama (2009) va prometre el tancament de la presó, però pocs mesos abans d’acabar el mandat encara continua operativa. Aquest és el grup més nombrós de presos del penal alliberats al llarg de tots aquests anys.

2016 Món Política i institucions
14 d’agost de 2016 Un imam és assassinat a Nova York

Maulama Akonjee, un imam nascut a Bangladesh, i el seu ajudant són morts a trets en una mesquita, l’Al-Furqan Jame Masjid de Queens, al veïnat d’Ozo Park d’aquest barri. Després de l’assassinat es convoquen concentracions de protesta pel que es considera un crim incitat per l’odi religiós. Tanmateix, el presumpte autor, un home d’origen hispà anomenat Oscar Morel, nega haver disparat i les investigacions no aclareixen el mòbil de l’atemptat.

2016 Món Política i institucions
13 d’agost de 2016 Amenaces homòfobes a l’alcalde de Terrassa

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, denuncia haver estat objecte d’insults i amenaces homòfobes per un individu no identificat per haver canviat el nom d’un carrer de la ciutat fins ara dedicat a Salvador Gros, un voluntari de la División Azul, pel de Font de la Noguera. Ballart rep immediatament milers de missatges de suport de ciutadans per la xarxa, així com del president de la Generalitat, Carles Puig- demont, i de la majoria de partits polítics catalans. L’Observatori contra l’Homofòbia demana al Govern que sancioni l’autor dels insults en aplicació de la Llei per a garantir els drets del col·lectiu LGTB (lèsbic, gai, transsexual i bisexual).

2016 Països Catalans Política i institucions
12 d’agost de 2016 Atemptats coordinats en zones turístiques de Tailàndia

En menys de 24 hores, els dies 11 i 12 d’agost tenen lloc explosions en cinc zones turístiques de Tailàndia. Els atacs es produeixen a Hua Hin (3 morts), Phang-nga (cap mort), Surat Thani (un mort), Trang (un mort) i Phuket (cap mort). Hi ha, a més, uns 30 ferits, de nacionalitat tailandesa, alemanya, italiana, austríaca i neerlandesa. Cap grup reivindica l’atemptat, però les sospites recauen en organitzacions separatistes musulmanes del sud. És el primer cop que el terrorisme a Tailàndia té com a objectiu el turisme, sector clau en l’economia del país.

2016 Món Política i institucions
11 d’agost de 2016 Interceptat un carregament de més de 800 armes a Algesires

El Ministeri de l’Interior anuncia el descobriment i la requisa d’un carregament de 809 armes a càrrec de la unitat d’anàlisi de riscos de la duana d’Algesires. Les armes procedien de Ghana i estaven destinades a operadors comercials d’armament als Estats Units dedicats al contraban d’armes.

2016 Món Política i institucions
10 d’agost de 2016 L’Ajuntament de Barcelona tanca més de 200 pisos turístics

En aplicació del nou Pla municipal d’habitatges d’ús turístic, l’Ajuntament de Barcelona ordena el tancament de 256 pisos turístics il·legals i sanciona amb multes de 30.000 euros les plataformes Airbnb i HomeAway, que n’han gestionat el lloguer. A més, anuncia la imposició d’una multa de 600.000 euros als dos portals si comprova que les plataformes han reincidit en la publicació d’anuncis de pisos turístics sense llicència. L’endemà Airbnb i HomeAway anuncien recursos contra les sancions. Les primeres multes van ser imposades al desembre del 2015.

2016 Països Catalans Societat i economia
9 d’agost de 2016 Desarticulada una xarxa que utilitzava menors per a pornografia

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil detenen set persones a Tortosa i a Cubelles, i també a València, a Xàbia i a Barakaldo, que presumptament integraven una xarxa que captava i explotava menors en situació de risc marginal a Barcelona, Tortosa, València i el Marroc per a utilitzar-los en pornografia infantil. Han estat detectades 80 víctimes, totes menors en situació de risc a Catalunya i el País Valencià, tant de famílies immigrants com de famílies desestructurades o tutelats per la Generalitat.

2016 Països Catalans Societat i economia
8 d’agost de 2016 Atemptat en un hospital del Pakistan

Més de 70 persones moren quan explota una bomba en un hospital de Quetta, ciutat del Pakistan fronterera amb l’Afganistan. L’atac va dirigit contra un grup d’advocats i periodistes que havien anat a l’hospital poc després que el president de l’Associació d’Advocats del Balutxistan fos assassinat unes hores abans. L’atemptat, que duu a terme un terrorista suïcida, és reivindicat per l’Estat Islàmic i pels talibans amb poc temps de diferència.

2016 Món Política i institucions
7 d’agost de 2016 Els tailandesos voten una nova constitució proposada pels militars

Amb una participació del 54%, els tailandesos donen un clar suport (61,5%) a la Constitució elaborada i proposada per la junta militar que controla el país des del cop d’estat del 2014. El referèndum també inclou una segona pregunta, que demana als votants si el Senat (els membres del qual són tots designats pel Govern) hauria de participar en la tria del primer ministre, proposta que també és acceptada. El Govern militar s’havia compromès a celebrar eleccions generals al final del 2017 en cas que la Constitució fos aprovada. L’oposició i els observadors internacionals denuncien greus irregularitats en la votació.

2016 Món Política i institucions
6 d’agost de 2016 Elegit el nou secretariat nacional de la CUP

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) culmina, amb l’elecció del secretariat nacional, el procés de renovació de la cúpula iniciat al maig a Esparreguera (Baix Llobregat), quan es va decidir que la majoria de l’òrgan el formés una llista conjunta. El 76,23% de la militància vota a favor de la llista única i diverses candidatures individuals. Integren el nou secretariat l’exdiputat Quim Arrufat, el regidor gironí Lluc Salellas i l’exalcaldessa de Sant Pere de Ribes Anna Gabaldà, entre d’altres. La votació es va fer entre el 30 de juliol i el 4 d’agost, i hi van participar 1.098 persones, el 63% de la militància.

2016 Països Catalans Política i institucions
5 d’agost de 2016 Inici dels XXXI Jocs Olímpics

Amb la cerimònia d’inauguració a l’estadi de Maracanã, comencen els 31ns Jocs Olímpics de l’era moderna, que tenen com a seu la ciutat brasilera de Rio de Janeiro. Hi prenen part uns 10.500 esportistes de 206 estats, als quals cal afegir un equip de refugiats format per 10 esportistes procedents de Síria, del Sudan del Sud, de la República Democràtica del Congo i d’Etiòpia. Kosovo i el Sudan del Sud, sota bandera olímpica, hi participen per primera vegada. És el primer cop que se celebren unes olimpíades a Sud-amèrica, i arriben envoltades de polèmiques esportives i extraesportives, ja que el Brasil viu una profunda recessió i el mateix estat de Rio de Janeiro es va declarar el 17 de juny en fallida. També és un moment de greu crisi política, amb la presidenta Rousseff suspesa per un cas de corrupció d’abast nacional i a punt de ser jutjada, a la vegada que aquest mes és el país del món amb més incidència del virus del Zika. Tot i que l’Organització Mundial de la Salut només recomana a les dones embarassades no visitar el Brasil durant aquestes dates, alguns esportistes (especialment golfistes i tennistes) declinen participar-hi. En el terreny esportiu, l’escàndol del dopatge programat dels esportistes russos marca decisivament els Jocs de Rio. Malgrat que l’Agència Mundial Antidopatge va recomanar la cancel·lació de la participació russa en bloc, com va fer la Federació Internacional d’Atletisme, finalment el Comitè Olímpic Internacional (COI) decideix deixar la decisió a l’arbitri de les diferents federacions. Un dia abans de l’inici dels Jocs, el COI anuncia l’admissió de 271 dels 389 esportistes russos que hi havien de participar. A banda, hi ha algunes instal·lacions mal acabades o no acabades del tot i problemes de seguretat.

2016 Món Ciència i cultura
4 d’agost de 2016 Investigat l’exalcalde de Sabadell per un afer de comissions irregulars

La jutge del "cas Mercuri", el qual involucra l’exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos i el seu equip de govern (1999-2013), investiga una nova derivació del cas, consistent en el presumpte cobrament de comissions il·legals de l’empresa subministradora d’aigües de Sabadell (CASSA). Bustos i tres regidors més (un dels quals és el seu germà), que formaven part del consell d’administració de l’empresa, sembla que van percebre pagaments d’entre 4.000 i 10.000 euros de la companyia entre el 2009 i el 2011.

2016 Països Catalans Societat i economia
3 d’agost de 2016 El Deutsche Bank compra Diagonal Mar

Deutsche Bank arriba a un acord amb el fons britànic Northwood Investors pel qual adquireix el macrocentre comercial Diagonal Mar, del districte 22@ de Barcelona. Northwood Investors era propietari de Diagonal Mar des del 2013, quan el va adquirir al "banc dolent" irlandès Nama per 160 milions d’euros.

2016 Països Catalans Societat i economia
3 d’agost de 2016 Boko Haram anuncia un nou líder

En una entrevista publicada en un setmanari de l’Estat Islàmic, aquest hi anuncia que la seva branca nigeriana, Boko Haram, té com a nou líder Abú Mussab al-Barnawí. No s’esmenta l’anterior líder de l’organització terrorista, Abubakar Shekau, que ocupava el càrrec des del 2009.

2016 Món Política i institucions
3 d’agost de 2016 Cessat el director de l’aeroport de Lleida-Alguaire

La Generalitat fa cessar Alberto López, director de l’aeroport de Lleida-Alguaire des de la seva inauguració (2010). Cristina Pastor, responsable de l’aeroport de la Seu, n’assumeix la direcció fins al nomenament del director definitiu. La Generalitat de Catalunya no explicita els motius del cessament.

2016 Països Catalans Societat i economia
3 d’agost de 2016 Detinguts els lladres de la col·lecció Gudiol

La policia fa pública la detenció de quatre persones el 7 de juny pel robatori de 443 obres de la col·lecció d’art propietat de l’artista Montserrat Gudiol, entre les quals hi ha dues pintures atribuïdes a Murillo i a El Greco. El robatori es va cometre el 2015, poc després de la mort de l’artista. Com que els marxants i col·leccionistes d’art estan sotmesos a una forta vigilància, els lladres van intentar extorquir els fills de Montserrat Gudiol, als quals van exigir 600.000 euros per tornar-los les obres. La policia va poder identificar els lladres a partir dels missatges que van enviar a la família.

2016 Països Catalans Ciència i cultura
3 d’agost de 2016 Vagues al cremallera de Montserrat

El sindicat UGT de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya convoca 13 dies de vagues parcials al cremallera de Montserrat. Les mobilitzacions tenen l’origen en el conveni pendent d’acordar. Segons el sindicat, les retallades repercuteixen en els sous dels empleats, inferiors als dels treballadors de les línies metropolitanes. La companyia justifica la diferència del sou per la categoria de servei turístic del cremallera, imposada per llei. Les vagues, que continuen al setembre, provoquen diversos col·lapses a l’accés al monestir per carretera.

2016 Països Catalans Societat i economia
2 d’agost de 2016 Descoberts els diaris de Himmler a Rússia

S’anuncia el descobriment dels diaris del capitost nazi Heinrich Himmler. Identificades en un arxiu militar de Podolsk, una ciutat al sud de Moscou, les més de 1.000 pàgines del document corresponen als anys 1938, 1943 i 1944, i seran estudiades per especialistes, que els compararan amb els diaris de Joseph Goebbels. Himmler va ser el principal dissenyador i executor del sistema d’extermini massiu de jueus en camps de concentració.

2016 Món Ciència i cultura
2 d’agost de 2016 Condemnat per subversió un activista xinès

Zhai Yanmin, un prominent advocat i activista per la democràcia i els drets humans xinès, és condemnat a una vigilància constant i és inhabilitat per a prendre part en activitats polítiques. Zhai Yanmin és un dels 300 detinguts més destacats en una operació contra la dissidència que va començar el 9 de juliol, i és condemnat per posar en perill l’ordre públic i la seguretat nacional i per ser un agent a sou. El seu judici, com el d’altres detinguts en l’operació, és qualificat d’"obert" per les autoritats, però l’accés dels mitjans de comunicació és en realitat molt restringit. Els estats occidentals critiquen aquests judicis, que consideren polítics i que van contra la llibertat d’expressió.

2016 Món Política i institucions
Llegir més...