OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Cronologia dels Països Catalans i del món

Taula       Línia del temps       Calendari: Any | Mes
Mostrant 1 - 250 de 2943
Imatge Dates Esdeveniment Època històrica Àrea geogràfica Àrea temàtica
26 de desembre de 2020 Descobriment arqueològic a Pompeia

El ministeri de cultura italià anuncia el descobriment d’un 'thermopolium', un establiment on se servia menjar, al jaciment arqueològic de Pompeia. Les restes son remarcables per l’excepcional estat de conservació: el color de les pintures del taulell està gairebé intacte, i en els envasos que es venien per a emportar hi ha encara restes de menjar. Hi ha també restes humanes sepultades a conseqüència de l’erupció del 79dC.

2020 Món Ciència i cultura
21 de desembre de 2020 Conjunció de Júpiter i Saturn

La nit del solstici d'hivern té lloc la conjunció de Jupiter i Saturn, i fins a mitjan gener del 2021 els dos planetes se separa gradualment. Aquest fenomen, conegut popularment com estrella de Nadal, té lloc aproximadament cada 20 anys, però a Catalunya l’última que es va identificar a menys de 0,1 graus, com la d’enguany, no es produïa des del 1623. La propera s’ha calculat per al 15 de març de 2080.

2020 Món Ciència i cultura
8 de desembre de 2020 Nova altitud oficial de l’Everest

El Nepal i la Xina anuncien conjuntament l’altitud de l’Everest en 8.848, 86m. Fins ara les altituds mesurades per tots dos estats diferien en 4 metres, amb la Xina amb la mesura més baixa (8.844,43m).

2020 Món Ciència i cultura
30 de novembre de 2020 Descoberta d’un important centre d’art rupestre a Colòmbia

Un equip d’arqueòlegs colombians i britànics anuncien la descoberta d’un dels conjunts de pintura rupestre més extensos del món. Localitzades a l’estat de Guaviare, en plena selva amazònica els anys 2017 i 2018, l’existència de les pintures s’ha mantingut en secret. Durant aquest temps s’ha realitzat un documental en cinc capítols que estrena el canal britànic Channel 4 el 5 de desembre. Les pintures tenen uns 12.500 anys d’antiguitat i representen amb gran realisme figures humanes i d’una gran varietat d’animals de finals de la darrera glaciació.

2020 Món Ciència i cultura
30 de novembre de 2020 S’anuncia un programa d’intel·ligència artificial que prediu el plegament de les proteïnes

Científics del laboratori Deep Mind de Londres anuncien la creació d’un programa que prediu el plegament tridimensional de les proteïnes. Aquestes formes determinen en bona part com les proteïnes desenvolupen les seves funcions en els organismes, i lleugers canvis poden donar com a resultat malalties o alteracions en les funcions vitals. Fins ara la determinació d’aquestes formes només es podia fer amb mètodes de laboratori llargs i costosos.

2020 Món Ciència i cultura
27 de novembre de 2020 Desxifrat un dels sistemes d’escriptura més antics

L’arqueòleg francès François Desset anuncia el desxiframent de l’elamita linear, un sistema d’escriptura identificat el 1901 i que va ser utilitzat fa més de 4.000 anys a l’actual l’Iran. L’elamita linear és contemporani de les primeres escriptures cuneïformes (protocuneïforme) de Mesopotàmia.

2020 Món Ciència i cultura
24 de novembre de 2020 Missió espacial de la Xina a la lluna

El coet Llarga Marxa 5 s’envola des de la plataforma de Wenchang, a l’illa de Hainan, en direcció a la Lluna. El coet transporta el robot Chang’e 5, que té per missió recollir mostres minerals de la superfície lunar. La missió es completa el 16 de desembre, quan la càpsula aterra a la Mongòlia interior el 16 de desembre amb les mostres.

2020 Món Ciència i cultura
18 de novembre de 2020 Redescobert el vaixell de comerç de vi més antic de Catalunya

Arqueòlegs del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) anuncien la localització, sota les aigües properes a les illes Formigues (Baix Empordà) de les restes d’un vaixell del segle IaC dedicat al comerç de vi, el més antic conegut a Catalunya. Descobert el 1958, se’n va perdre el parador als anys vuitanta. El temporal Glòria (gener 2020) va fer aflorar algunes restes del vaixell gràcies a les quals s’ha redescobert.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
14 de novembre de 2020 Descobriment de més de 100 sarcòfags de l’època faraònica

El ministre d’antiguitats i turisme d’Egipte anuncia la descoberta de més de 100 sarcòfags a la necròpoli de Saqqara, uns 30 km al Sud de El Caire. Els taüts, de fusta i en molt bon estat de conservació gràcies a haver estat 2.500 anys en cambres mortuòries tancades, pertanyen a alts funcionaris, sacerdots i altres membres de les elits de la dinastia 26ena. Alguns contenen mòmies, i a les cambres hi ha també màscares, estàtues, ceràmica i altres objectes funeraris. Aquesta descoberta és precedida per les de 13 i 59 sarcòfags als mesos de setembre i octubre, respectivament, al mateix jaciment de Saqqara.

2020 Món Ciència i cultura
12 de novembre de 2020 Formalitzat l’acord per al projecte Ariel

Els estats membres de l’Agència Espacial Europea (ESA) signen l’acord que dona inici a la realització del telescopi espacial Ariel (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey). La data de posada en marxa es preveu per al 2029 i té com a objectiu principal estudiar l’origen i la formació dels exoplanetes.

2020 Món Ciència i cultura
29 d'octubre de 2020 Identificat l’autor d’un frontal romànic català exposat als Estats Units

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona anuncien la descoberta de l'autor d’un frontal d'altar procedent de l’església de Sant Martí de Lleida, actualment exposat al The Walters Museum de Baltimore (Estats Units). Basant-se en l’estil, en algunes inscripcions quasi esborrades de la pintura i de documentació de l’època, els especialistes arriben a la conclusió que l’autor de l’obra va ser un Raimundus, un mestre actiu a Lleida al segle XIII, que la va crear vers el 1250.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
20 d'octubre de 2020 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

Se celebra al Palau de la Música Catalana el 52 Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, que en l’edició de l’any 2020 guardona el poeta, narrador i dramaturg Enric Casasses. Per tercer any consecutiu, no hi assisteix el president de l’entitat, Jordi Cuixart, condemnat a 9 anys de presó en el judici del referèndum de l’u d’octubre.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
18 d'octubre de 2020 Cloenda del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Acaba la 53 edició del Festival de Cinema de Sitges. Celebrat entre els dies 8 i 18 d’octubre, adopta a causa de la COVID-19 un format híbrid, amb més de 250 projeccions presencials i més de 150 en línia. Entre els premiats hi ha Brandon Cronenberg, director de Possessor Uncut, que reben els premis al millor director i a la millor pel·lícula. Entre els premis honorífics es reconeix la trajectòria de Robert Englund, protagonista de Nightmare on Elm Street (1984) i William Friedkin, director de The Exorcist (1973)

2020 Països Catalans Ciència i cultura
16 d'octubre de 2020 Tancament dels cinemes Texas de Barcelona

Es confirma el tancament de les sales de cinema Texas, al barri de Gràcia de Barcelona, per la situació insostenible provocada per la COVID. Els cinemes Texas van ser una iniciativa del realitzador Ventura Pons. Oberts el 2014, exhibien pel·lícules de reestrena a preus ajustats i subtitulats en català.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
5 d'octubre de 2020 L’Audiència d’Osca confirma el trasllat dels murals de Sixena

L’Audiència provincial d’Osca rebutja els recursos de la Generalitat i el MNAC a la sentència del 4 de juliol de 2016 emesa pel jutjat d’Instrucció número 2 d’Osca que ordena el trasllat de les pintures murals de Sixena exposades al MNAC. Els jutjats rebutgen la validesa del contracte pel qual les monges del monestir van cedir indefinidament els frescos exposats al museu.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
2 d'octubre de 2020 Recuperades unes 500 obres del llegat Muñoz Ramonet

La guàrdia civil recupera 474 peces del llegat de l’empresari Julio Muñoz Ramonet. Després de la seva mort, Muñoz Ramonet va llegar la seva col·lecció a l’ajuntament de Barcelona, però les seves filles en van amagar o vendre una gran part. El llegat va ser conegut el 1994 i ha donat lloc a nombrosos plets.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
23 de setembre de 2020 Moren uns 400 cetacis a Tasmània

Més de 400 caps d’olla apareixen avarats en una platja de Tasmània. Uns 380 moren i uns 50 poden ser salvats. L’aparició de grups de cetacis en platges no és desconeguda tot i que les causes  no són clares, però aquesta és una de les ocasions dels darrers anys en què el nombre de cetacis morts és més elevat.

2020 Món Ciència i cultura
13 de setembre de 2020 Setmana del Llibre en Català

Se celebra la 38a edició de la Setmana del Llibre en Català, que a causa de la pandèmia de la covid-19 redueix la durada a cinc dies i trasllada l’emplaçament de la plaça de la Catedral al Moll de la Fusta de Barcelona.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
2 de setembre de 2020 Detectada una gran fusió de forats negres

Les anàlisis de l’observatori LIGO-VIRGO dels senyals captats pels radars dels sistemes de detecció d'ones gravitacionals el 29 de maig de 2019 confirmen que corresponen a la fusió de dos forats negres de fa 7 mil milions d’anys. Es tracta de la fusió més gran de forats negres i l’energia alliberada equivaldria a la de vuit sols com el del sistema solar.

2020 Món Ciència i cultura
2 d'agost de 2020 Primera missió tripulada a l’espai d’una companyia privada

La nau Crew Dragon de la companyia Space X completa la seva missió i amara a l’Atlàntic, prop de la costa de Florida. És el primer cop que una empresa privada envia a l’espai dos astronautes (Robert Behnken i Doug Hurley). La missió va ser posposada un any per una explosió d’una Crew Dragon no tripulada el 22 d’abril de 2019.

2020 Món Ciència i cultura
30 de juliol de 2020 Missió de la NASA a Mart

Des de la base de cap Canaveral la NASA du a terme el llançament de la nau que transporta el robot Perseverance a Mart. És previst que el robot es col·loqui a la superfície del cràter Jezero el febrer de 2021. El seu objectiu és trobar testimonis de vida o fòssils, i experimentar el vol en l’atmosfera del planeta amb un dron. La de la NASA és la tercera missió a Mart en menys de quinze dies després de les de la Unió dels Emirats Àrabs i de la Xina.

2020 Món Ciència i cultura
23 de juliol de 2020 Missió de la Xina a Mart

Des de la base de Wenchang a l’illa de Hainan, té lloc el llançament d’un coet Llarga Marxa 5 cap a Mart. La missió, que rep el nom de Tianwen-1, és previst que situï un vehicle sobre la superfície del planeta. Un dels objectius de la Tianwen-1 és l’estudi de la seva geologia.

2020 Món Ciència i cultura
23 de juliol de 2020 Sant Jordi alternatiu

Se celebra el dia de Sant Jordi alternatiu proposat per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes davant la impossibilitat de celebrar-lo en la data habitual a causa del confinament imposat per la covid-19. Una setmana abans, per tal d’evitar els contagis, totes dues entitats acorden cancel·lar l'espai comú de parades que tenien previst instal·lar per tot el passeig de Gràcia de Barcelona. La majoria de llibreries també renuncien a les parades al carrer.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
19 de juliol de 2020 Missió de la Unió dels Emirats Àrabs a Mart

S’enlaira des de l’aeroport de Tanegashima (Japó) un coet amb la sonda Hope, per estudiar el clima i l’atmosfera de Mart. La missió és una iniciativa de la Unió dels Emirats Àrabs i té un important suport científic dels Estats Units. Es preveu que la data d’arribada de la missió coincideixi amb el 50è aniversari de la fundació dels Emirats, primer estat arabomusulmà a incorporar-se a l’exploració espacial.

2020 Món Ciència i cultura
18 de juliol de 2020 Incendi a la catedral de Nantes

Es declara un incendi a la catedral de Sant Pere i Sant Pau de la ciutat francesa de Nantes, que destrueix l’orgue del segle XV i algunes obres d’art. L'incendi es produeix un any i tres mesos després del de Notre-Dame de París però els danys són molt menors. El dia 26 un voluntari de la catedral confessa a la policia ser l’autor de l’incendi.

2020 Món Ciència i cultura
1 de juliol de 2020 Mort de centenars d’elefants a Botswana

Les autoritats de Botswana i entitats conservacionistes alerten que des del mes de maig més de 300 cadàvers d’elefants africans han estat trobats morts a la zona del delta interior de l’Okavango. Es descarta que aquestes morts siguin obra de caçadors furtius perquè els elefants conserven intactes els ullals. Al setembre, s'anuncia que els resultats d'investigacions en laboratoris de diversos llocs del món coincideixen a assenyalar la ingesta de cianobactèries, una toxina produïda per algues microscòpiques, com la causa de la mort dels elefants. Botswana concentra la població d’elefants africans més gran del món (uns 1.300).

2020 Món Ciència i cultura
22 de juny de 2020 Descobertes les restes d’un important monument prehistòric a Anglaterra

Un equip d’arqueòlegs de diverses universitats de la Gran Bretanya anuncia el descobriment d’un antic monument neolític a uns 3 kms de Stonehenge. El monument, d’uns 4.500 anys d’antiguitat, consisteix en un anell d’uns 2 kms de diametre format per una sèrie de grans fossats.

2020 Món Ciència i cultura
19 de juny de 2020 Comiat de Txarango amb l’últim disc

El grup Txarango, un dels més populars de la música en català, posa a la venda el seu disc De vent i ales, amb el qual posa fi a la seva trajectòria. El grup va començar el desembre del 2019 una gira de comiat abans de dissoldre’s que va haver d’interrompre’s el 12 de maig de 2020 per la covid-19.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
13 de juny de 2020 Descobert un important jaciment prehistòric a la vall de Ribes

Un equip d’arqueòlegs dirigit per Eudald Carbonell i Carles Tornero descobreix, a la bauma dels fadrins (Queralbs, Ripollès), utillatge de quars tallat del 6700 aC, que confirma l'activitat humana vers el 6700 aC, i testimoniaria la presència d’un dels últims grups caçadors recol·lectors a Catalunya. Tot i que als anys setanta Carbonell havia identificat el lloc com a jaciment prehistòric, el descobriment de restes tan antigues en reforça la importància.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
4 de juny de 2020 Commemoració dels 50 anys de la mort de Josep Carner

El president de la Generalitat, Quim Torra, la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga i el tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Subirats, participen en un acte virtual de record a l'escriptor Josep Carner en el cinquantè aniversari de la seva mort a través del compte de Twitter de la Institució de les Lletres Catalanes. El format virtual de la majoria dels actes ve imposat per les restriccions de les mesures contra la covid-19.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
4 de juny de 2020 Retirat un article sobre la hidroxicloroquina enmig d’una polèmica

The Lancet, publicació mèdica de referència mundial, retira un article sobre els efectes de la hidroxicloroquina després que Surgisphere, l’empresa que va dur a terme la investigació, es negués a facilitar les seves dades perquè fossin revisades per un equip independent. El 22 de maig es va publicar l’article, on s'afirmava que els tractaments amb hidroxicloroquina augmentaven el risc de mort entre els pacients. Arran de l’estudi, l’OMS va aturar el seu assaig clínic Solidaritat amb aquest medicament, generalment emprat contra la malària, com a possible tractament de la covid-19. A finals de maig, el diari The Guardian va publicar dos articles que qüestionaven les dades i la metodologia de Surgisphere. El mateix dia que The Lancet retira l’article, l’OMS reprèn l’assaig Solidaritat.

2020 Món Ciència i cultura
3 de juny de 2020 Descobriment d’una gran estructura arquitectònica de la civilització maia

Un equip d’arqueòlegs publica a la revista Nature els resultats d’una investigació a la localitat d’Aguada Fénix de l’estat mexicà de Tabasco. Mitjançant la tècnica del lidar, els arqueòlegs hi han identificat un gran complex cerimonial maia datat entre els anys 1000 i 800 aC. El conjunt se situa sobre una plataforma artificial d’uns 1.400 metres de longitud màxima i una elevació d’entre 10 i 15 m on hi ha nou calçades disposades en forma radial.

2020 Món Ciència i cultura
30 de maig de 2020 S’enlaira amb èxit la missió SpaceX/NASA cap a l’EEI

Des de la base de cap Canaveral de Florida té lloc l’enlairament del coet Falcon 9, que transporta la càpsula Dragon amb dos astronautes cap a l’Estació Espacial Internacional. Dinou hores després del llançament (previst per al 29 de maig però que es va ajornar pel mal temps), el Dragon s’acobla amb èxit a l’EEI. És la primera missió tripulada de la NASA a l’EEI en nou anys, i la primera a utilitzar els serveis d’una empresa privada per a aquest fi (SpaceX). A partir d’ara, és previst que el transport de les missions de la NASA a l’EEI es dugui a terme amb els coets reutilitzables de SpaceX.

2020 Món Ciència i cultura
26 de maig 2020 Acord per a la promoció de les llengües de l’Estat espanyol

Els instituts que promouen les quatre llengües oficials de l’Estat espanyol a l’estranger (Consello da Cultura Galega, Etxepare Euskal Institutua, Institut Ramon Llull, Instituto Cervantes) signen un acord de col·laboració. Fins ara, els quatre instituts actuaven cadascun pel seu compte. L’acord té una vigència de quatre anys prorrogables.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
16 de maig de 2020 Protestes a Bòsnia per un homenatge a col·laboracionistes nazis

Organitzacions antifeixistes protesten per una missa oficiada a Sarajevo en memòria dels ústaixes, que van establir un règim pronazi regit pels croats durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta celebració es duia a terme a Bleiburg (Àustria), darrer bastió dels ústaixes, però la covid-19 comporta que se celebri a Sarajevo.

2020 Món Ciència i cultura
8 de maig de 2020 Terratrèmol al nord-est de Catalunya

Un terratrèmol de magnitud 3,6 amb epicentre a Riudarenes sacseja les comarques del nord-est de Catalunya. Tot i que no hi ha danys personals ni materials, el sisme és clarament percebut en una zona extensa i és el de més intensitat des de fa un any.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
27 d'abril de 2020 Tanquen els cinemes El Punt de Cerdanyola

Els cinemes El Punt de Cerdanyola, el multicine amb l’aforament més gran de Catalunya, tanca les portes després de 75 anys. El tancament estava previst des del 2018, quan una constructora va comprar els terrenys on hi havia el complex, però la crisi provocada per la covid-19 l’ha avançat.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
9 d'abril de 2020 Troben mort l’os Cachou

Cachou, un os mascle del Pirineu, és trobat mort en un bosc prop de Lés (Vall d’Aran). Oficialment, la causa de la mort és la baralla amb un altre os i la caiguda per un barranc. Tanmateix, entitats ecologistes sospiten d’un enverinament. El 12 de maig la jutgessa declara el cas sota secret de sumari i paralitza l’accés als informes de la necròpsia sol·licitats per les entitats.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
23 de març de 2020 Identificat l’organisme bilateral més antic

Un article publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) anuncia la descoberta de l’organisme de simetria bilateral més antic. Denominat Ikaria wariootia, el fòssil va ser descobert a Austràlia del Sud, i està datat en uns 555 milions d’anys, edat que correspon al període Ediacarià, en què va tenir lloc l’explosió dels organismes pluricel·lulars.

2020 Món Ciència i cultura
11 de març de 2020 La Fundació Vila Casas obre el sisè espai

La Fundació Vila Casas inaugura el sisè espai d'exposicions al castell de Vila-seca (Tarragonès) amb "La resistència del signe", una exposició de gravats d’Antoni Tàpies. El conveni que estableix l'ús del castell per part de la Fundació té en principi una durada de quatre anys.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
5 de març de 2020 Premis Enderrock

Se celebra a l’Auditori de Girona la gala dels XXII premis Enderrock, que per primer cop TVC transmet en directe pel Canal 33 i altres emissores. En aquesta edició el grup vigatà Oques Grasses s’endú el major nombre de premis. També reben premis, entre d’altres, Miki Núñez, Manel, Ginestà, Rosalía i Andrea Motis. Núria Feliu rep el premi Enderrock d’honor. Assisteixen també a l’acte el president de la Generalitat, Quim Torra, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i alguns consellers del govern.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
3 de març de 2020 Premi Pritzker

Les arquitectes irlandeses Yvonne Farrell i Shelley McNamara, de l'estudi Grafton Architects, són declarades guanyadores del premi Pritzker d'arquitectura en l'edició del 2020.

2020 Món Ciència i cultura
24 de febrer de 2020 Donació al MACBA d’un dels primers col·leccionistes catalans

El mecenes i col·leccionista Rafael Tous dona al MACBA la seva col·lecció d’obres d’art conceptual, formada per prop d’un miler d’obres d’una trentena de destacats artistes d’aquest corrent. És una de les donacions més importants en la història de l’art català de les darreres dècades.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
19 de febrer de 2020 Comença l’any Josep Benet

Un acte al palau de la Generalitat és el punt de partida de l’Any Josep Benet. Josep Benet va ser un home clau en l’antifranquisme perquè va representar alhora el catalanisme, l'esquerra i la major part de l’Església catalana contra la dictadura.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
18 de febrer de 2020 Primer "esquelet" de Neandertal descobert en una dècada

Investigadors nord-americans anuncien el descobriment a Shanidar (Kurdistan iraquià) de les restes articulades d’un espècimen de Neandertal, és a dir, que conserven gran part dels ossos en la posició original en què va morir. Per les restes de pol·len, els científics associen la troballa a un enterrament ritual on s’haurien col·locat flors. L’últim esquelet articulat de Nendertal es va trobar el 2010 a la cova Foradada (Oliva, la Safor).

2020 Món Ciència i cultura
15 de febrer de 2020 Màxima intensitat del Dennis

La borrasca Dennis, formada l’11 de febrer al nord de l’Atlàntic, assoleix la màxima intensitat entre els dies 15 i 16. És un dels ciclons extratropicals més violents mai registrats en aquesta zona, i afecta sobretot Irlanda, el País de Gal·les, el nord d’Anglaterra, Islàndia, Suècia i els Països Baixos amb cops de vent de més de 150 km/h i pluges sobtades i torrencials. Hi ha 7 víctimes mortals.

2020 Món Ciència i cultura
13 de febrer de 2020 Dimiteix la direcció dels premis César per les acusacions contra Roman Polanski

Els membres de la direcció de l’Acadèmia que atorga els premis César (França) dimiteixen en bloc després de les acusacions de falta de transparència i per les nominacions al director Roman Polanski, acusat per una actriu d’haver-la violat el 1975 i amb una ordre de cerca i captura als Estats Units per la violació d'una menor. El dia de la gala, Polanski rep el premi al millor director pel seu film, J’accuse, el qual també rep dos premis més i 9 nominacions. Durant l’acte, al qual Polanski no assisteix, diversos assistents abandonen la sala en protesta pels premis.

2020 Món Ciència i cultura
9 de febrer de 2020 Cerimònia dels Oscars

Se celebra la 92 edició dels premis de l’Acadèmia de Hollywood. La gran guanyadora és Gisaengchung (‘Paràsits’), del director sud-coreà Bong Joon-ho, que guanya l’Oscar a la millor pel·lícula, la millor pel·lícula de parla no anglesa (primer cop que coincideixen els 2 guardons), millor director i millor guió original, que comparteixen el director i Han Jin Won. L’Oscar als millors actor i actriu protagonistes són, respectivament, per a Joaquin Phoenix (Joker) i Renée Zellweger (Judy). 1917, de Sam Mendes, que partia com a favorita, es queda només amb els Oscars a la direcció de fotografia, mescla de so i efectes especials.

2020 Món Ciència i cultura
7 de febrer de 2020 Descobert un important conjunt d’art rupestre a Catalunya

L'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i la Generalitat de Catalunya anuncien la descoberta del conjunt d’art prehistòric més gran de Catalunya a la cova de la Font Major de l’Espluga de Francolí. Els prop de 100 gravats, que comprenen tant elements simbòlics com figures humanes i animals, van ser descoberts per Josep Maria Vergés a final d’octubre del 2019. És també la mostra d’art rupestre més antic conegut en territori català (uns 15.000 anys), corresponent al Paleolític.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
7 de febrer de 2020 Descobert un exoplaneta gegant de formació recent

L’Institut de Tecnologia de Rochester (Nova York) anuncia el descobriment de l’exoplaneta més proper a la Terra fins ara conegut (a uns 330 anys llum), situat a Epsilon Chamaeleontis, un grup jove d'estrelles visible a prop de la constel·lació del Camaleó. 2MASS 1155-7919 b, com ha estat denominat, té, a més, la particularitat d’orbitar al voltant d'una estrella de només 5 milions d’anys d’edat, cosa que pot contribuir a aclarir molts aspectes de la formació dels planetes. La detecció s’ha dut a terme emprant dades procedents de l’observatori Gaia, de l’Agència Espacial Europea.

2020 Món Ciència i cultura
25 de gener de 2020 33ns premis Goya

Dolor y gloria, de Pedro Almodovar s’emporta 7 trofeus dels premis Goya, entre els quals a la millor pel·lícula, millor direcció, millor guió original, millor actor protagonista (Antonio Banderas) i millor actriu de repartiment (Julieta Serrano). El premi a la millor actriu principal és per a Belén Cuesta per la interpretació en La trinchera infinita, de Jon Garaño. Eduard Fernández rep el premi al millor actor de repartiment per Mientras dure la guerra, d’Alejandro Amenábar.

2020 Món Ciència i cultura
19 de gener de 2020 Premis Gaudí 2020

Se celebra al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) la 12a edició dels Premis Gaudí. Els dies que vindran, de Carlos Marqués-Marcet, és el film guanyador, que també rep tres premis més, un dels quals a la millor protagonista femenina (María Rodríguez). El premi al millor protagonista masculí és per a Karra Elejalde per Mientras dure la guerra i la millor direcció per a Belén Funes (La hija de un ladrón). El cineasta Francesc Betriu ha rebut el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter. En el seu discurs, la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, reivindica l’audiovisual català i alerta sobre les grans dificultats del sector davant l'abandonament de l'Administració.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
6 de gener de 2020 Premis Josep Pla i Nadal

Se celebra a l’Hotel Ritz de Barcelona l’acte de lliurament dels premis Josep Pla (54a edició) i Nadal (76a edició). El Josep Pla recau en Laia Aguilar per la novel·la Pluja d’estels i el Nadal en Ana Merino per El mapa de los afectos.

2020 Països Catalans Ciència i cultura
30 de desembre de 2019 Condemnat un científic per modificar nadons genèticament

Un tribunal de la Xina condemna el científic He Jiankui a tres anys de presó per modificar nadons genèticament. He Jiankui va anunciar el 2018 haver aconseguit nadons fills de persones que tenien la sida resistents al virus manipulant el genoma dels embrions amb una tècnica d’edició genètica. L’experiment va ser criticat en el seu moment per una gran part de la comunitat científica xinesa i internacional, tant des del punt de vista de l’eficàcia real com de les implicacions ètiques. Segons la sentència, ni He Jiankui ni els seus col·laboradors estaven qualificats, i van violar deliberadament les regulacions i els principis ètics.

2019 Món Ciència i cultura
24 de desembre de 2019 Descobert un gran palau maia a Mèxic

Un equip d’arqueòlegs anuncia la descoberta d’un gran palau maia al jaciment de Kulubá (Iucatán). El palau, que té uns 1.000 anys d’antiguitat, fa uns 55 m de llarg per 6 d’altura i 15 d’amplada.

2019 Món Ciència i cultura
23 de desembre de 2019 Concessió de les medalles d’or de la Generalitat de Catalunya

La Generalitat de Catalunya lliura les medalles d’or de la institució a la geògrafa Anna Cabré i a l’escriptor Josep Vallverdú.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
20 de desembre de 2019 Premi Internacional Catalunya 2019

L’escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o, un defensor de la literatura en llengües autòctones africanes, rep el 31è Premi Internacional Catalunya.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
16 de desembre de 2019 Comencen els actes del 250 aniversari de Ludwig van Beethoven

La reobertura del Museu Beethoven de la ciutat alemanya de Bonn, on va néixer el compositor alemany, dona inici als prop de 700 actes que n’han de commemorar el 250 aniversari. La data culminant és el 16 de desembre de 2020, bé que no es coneix el dia exacte del naixement.

2019 Món Ciència i cultura
13 de desembre de 2019 Nit de Santa Llúcia i concessió dels premis internacionals Catalunya

Al teatre Sagarra de Santa Coloma de Gramenet se celebra la 69a edició de la Nit de Santa Llúcia. Novament es torna a reivindicar la llibertat del president d’Òmnium Cultural, l’entitat organitzadora, i la resta dels presos polítics independentistes. El premi Sant Jordi és per a David Nel·lo per la novel·la Les amistats traïdes. El Carles Riba correspon a Lluís Calvo pel poemari L’espai profund, el Mercè Rodoreda a Carlota Gurt per les narracions Cavalcarem tota la nit, el Folch i Torres de narrativa per a nois i noies a Lluís Prats per la novel·la Estimat monstre i el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil a Toni Mata per Nascuts per ser breus. Hores abans, el mateix dia es concedeixen a Andorra els premis internacionals Catalunya que atorga la Fundació Ramon Llull. Els guardonats són el catalanòfil japonès Ko Tazawa, el folklorista nord-americà Michael Mason i la traductora marroquina Annie Bats.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
11 de desembre de 2019 Descoberta la representació figurativa més antiga

La revista Nature publica un estudi sobre unes pintures rupestres descobertes el 2017 per un equip d’arqueòlegs a la cova Leang Bulu'Sipong 4, a les illes Cèlebes (Indonèsia), que representen figures humanes caçant animals. L’anàlisi, basada en la degradació radioactiva de l'urani, data les figures entre uns 35.000 i uns 44.000 anys d’antiguitat, cosa que les converteix en les representacions més antigues, i superen de molt les de l’art rupestre europeu del Paleolític superior (14.000-21.000 anys), fins ara les més antigues conegudes.

2019 Món Ciència i cultura
10 de desembre de 2019 Cerimònies dels premis Nobel

Se celebra a l’Auditori (Konserthuset) d’Estocolm la cerimònia de lliurament dels premis Nobel de l’any 2019. El canadenc James Peebles i el suïssos Michel Mayor i Didier Queloz comparteixen el Nobel de física; el nord-americà John B. Goodenough, el britànic M. Stanley Whittingham i el japonès Akira Yoshino el de química; els nord-americans William G. Kaelin Jr i Gregg L. Semenza, i el britànic Peter J. Ratcliffe el de medicina; l’indi Abhijit Banerjee, la francesa Esther Duflo i el nord-americà Michael Kremer el d’economia. De manera excepcional, el 2019 el Nobel de literatura té dos guanyadors, un dels quals, la polonesa Olga Tokarczuc, correspon al premi de l’any 2018, que va restar suspès a causa d’un escàndol que va afectar un dels membres del jurat. La concessió del Nobel de literatura de 2019 a l’austríac Peter Handke desferma una controvèrsia per les seves declaracions en defensa del govern iugoslau en les guerres dels Balcans de la darrera dècada del segle XX. Com és habitual, el premi Nobel de la pau es lliura a l’Ajuntament d’Oslo. El guardonat d’enguany és el primer ministre d’Etiòpia Abiy Ahmed.

2019 Món Ciència i cultura
3 de desembre de 2019 Primeres excavacions al jaciment de Banyeres del Penedès

La direcció de l’equip d’arqueòlegs que excava l’antic poblat ibèric de Banyeres del Penedès (Baix Penedès) confirma la importància del jaciment, descobert el 1998 però no estudiat fins el 2019. L'extensió d’unes 4,5 hectàrees, els murs de defensa i les grans cases de fins a 4 habitacions porten els arqueòlegs a considerar el poblat com el lloc de residència dels cabdills dels cossetans orientals.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
2 de desembre de 2019 Pompeu Fabra, Medalla d’or de Barcelona a títol pòstum

L’Ajuntament de Barcelona concedeix la Medalla d’or a títol pòstum al lingüista Pompeu Fabra, autor de les Normes ortogràfiques, la Gramàtica catalana i del Diccionari de la llengua. La distinció li havia estat concedida el febrer de 1938 però Pompeu Fabra no havia pogut recollir-la per trobar-se camí de l’exili. Recull la distinció un dels seus nets.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
2 de desembre de 2019 Acord de mecenatge de la Fundació Vila Casas a la Fundació Miró

La Fundació Joan Miró i la Fundació Vila Casas signen un acord de col·laboració estable per a la conservació de la Col·lecció Joan Miró. Des del gener del 2020 i fins al 2030, la Fundació Vila Casas aportarà 100.000 euros l’any a la Fundació Joan Miró per a aquest propòsit.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
20 de novembre de 2019 Jordi Cruz, principal guanyador de les estrelles Michelin a Catalunya

Jordi Cruz es converteix en el xef català actual amb més estrelles (5) quan el seu restaurant Angle en suma la segona. També aconsegueixen estrelles els restaurants Aürt de Barcelona d’Artur Martínez; Cinc Sentits, també de Barcelona, de Jordi Artal, i Deliranto de Salou de Josep Moreno.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
13 de novembre de 2019 Rellançament de la Bernat Metge amb la "Ilíada"

L’editorial Alpha, del grup Som, publica una nova versió en català de la Ilíada a càrrec de Pau Sabaté, la primera traduïda en vers en quaranta anys. La presentació inaugura la col·lecció Bernat Metge Universal, que s’emmarca en el projecte La Casa dels Clàssics, impulsada pel seu director Raül Garrigasait.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
12 de novembre de 2019 Primera edició del premi Proa de novel·la

Jordi Nopca és el guanyador del primer premi Proa de novel·la per La teva ombra, dotat amb 40.000 euros. L’editorial Proa del Grup 62 va editar fins al 2017 el premi Sant Jordi d’Òmnium Cultural. L’abril de 2019 va crear el premi Proa de novel·la.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
7 de novembre de 2019 Fi del Cercle de Lectors

El grup Planeta comunica la finalització de les activitats del Cercle de Lectors. Aquesta iniciativa per a la promoció de la lectura la va impulsar el 1967 l’editorial alemanya Bertelsmann i Planeta la va continuar quan va adquirir-ne la divisió espanyola (2010-2014).

2019 Món Ciència i cultura
4 de novembre de 2019 Primeres dades de la "Voyager 2" des de l’espai interestel·lar

42 anys després del llançament (1977), comencen a rebre’s dades de la sonda Voyager 2 enviades des de més enllà de l’heliosfera, on comença l’espai interestel·lar. La Vogager 2 va travessar l’espai on acaba l’heliosfera (zona fins on arriben les partícules emeses pel Sol, anomenades vent solar) el 5 de novembre de 2018, i en aquests anys ha recorregut uns 18.000 milions de quilòmetres. Les dades enviades aporten nous elements per al coneixement de l’estructura del sistema solar.

2019 Món Ciència i cultura
3 de novembre de 2019 Acaba el Manga Barcelona

Del 31 d’octubre al 3 de novembre se celebra a la Fira de Montjuïc de Barcelona la 25a edició del Manga Barcelona, fins al 2018 anomenat Saló del Manga. Entre altres, aquest any el saló presenta una exposició commemorativa dels 25 anys, que coincideix amb una mostra al MNAC de l’obra d'Osamu Tezuka, un dels mestres del gènere.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
26 d'octubre de 2019 S’anuncien els guanyadors dels Premis Octubre

L’editorial Tres i Quatre fa públics els noms dels guanyadors dels 47 Premis octubre. Aquest any l’organització anuncia el dia 15 que s’anul·la la cerimònia en protesta per la sentència als presos polítics. Els premiats són Josep Igual, per L’eternitat enamorada (Joan Fuster d’assaig), Josep Colomer, per Les espines del peix (Andròmina de narrativa) Joan Duran per Nua cendra (Vicent Andrés Estellés de poesia) i Carles Batlle per Nòmades (Pere Capellà de teatre).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
18 d'octubre de 2019 Cerimònia dels Premios Princesa de Asturias 2019

A Oviedo té lloc la cerimònia de lliurament dels 38ns Premios Princesa de Asturias. Els guardonats són l’escriptora nord-americana Siri Hustvedt (Lletres), la ciutat polonesa de Gdansk (Concòrdia), la Khan Academy per a l’educació universal (Cooperació), el director teatral Peter Brook (Arts), l’esquiadora nord-americana Lindsey Vonn (esports), el sociòleg cubà Alejandro Portes (Ciències Socials), el Museo del Prado (Humanitats), la botànica nord-americana Joanne Chory i l’ecòloga argentina Sandra Díaz (Investigació Científica i Tècnica).

2019 Món Ciència i cultura
16 d'octubre de 2019 Descoberta d’una trentena de sarcòfags de l'Egipte faraònic

El ministre d’Antiguitats d’Egipte fa pública la descoberta d’una trentena de sarcòfags de l’època faraònica d’uns 3.000 anys d’antiguitat a Luxor, corresponents a la dinastia 22. Pel nombre i per l’excel·lent estat de conservació es tracta de la troballa funerària a Egipte més important des de finals del segle XIX.

2019 Món Ciència i cultura
12 d'octubre de 2019 La nord-americana Simone Biles es converteix en la gimnasta amb més medalles de la història

Amb cinc medalles al Campionat del Món de Stuttgart, totes d’or, la gimnasta nord-americana Simone Biles es converteix en la gimnasta amb més medalles (25) de la història en aquesta competició, tant en categoria masculina com femenina, rècord que posseïa el rus Vital Xtxerba. Quatre dies abans (8 d’octubre), en el mateix campionat Biles, ja va superar el rècord de la russa Svetlana Khórkina en categoria femenina.

2019 Món Ciència i cultura
7 d'octubre de 2019 Recuperats la façana principal i els vitralls wagnerians del Liceu

En l’aniversari dels 20 anys de la reobertura del Gran Teatre del Liceu, es recuperen els vitralls wagnerians i la façana original, obra de l’arquitecte Josep Oriol Mestres (1874). Els vitralls, obra d’Oleguer Junyent, van ser amagats als anys vint junt amb la façana, únic element que va restar intacte després de l’incendi del 1994.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
6 d'octubre de 2019 Descoberta una gran ciutat de l’edat del bronze a Israel

L’Autoritat d’Antiguitats d’Israel presenta en un acte públic el descobriment de les restes de la ciutat de l’edat del bronze més gran del Pròxim Orient coneguda fins ara. El jaciment d’En Assur, situat prop de Hadera, a Israel, abasta unes 65 hectàrees i en el seu moment àlgid hi vivien unes 6.000 persones. A més d’un pla urbanístic força desenvolupat envoltat de muralles, s’hi identifica també un temple ritual de grans dimensions, i restes que testimonien que es tractava d’un centre comercial important. Sota les restes d’aquesta ciutat se’n troben d’una altra anterior del període calcolític (fa uns 7.000 anys).

2019 Món Ciència i cultura
6 d'octubre de 2019 Vuitè campionat del món per a Marc Márquez

El motociclista Marc Márquez guanya el Gran Premi de Tailàndia i es proclama campió del món de motociclisme per vuitè cop i per sisè cop de MotoGP. En aquesta categoria només el superen Giacomo Agostini (8) i i Valentino Rossi (7).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
4 d'octubre de 2019 Jaume Plensa rep el guardó Pau Casals

L’artista plàstic Jaume Plensa és el nou guardonat amb el premi Pau Casals. Instituït per la Generalitat de Catalunya, el seu destinatari esdevé legat d’honor de la cultura catalana durant dos anys amb la missió de projectar-la al món. L’anterior guardó va recaure en Jordi Savall (2017).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
4 d'octubre de 2019 Un home tetraplègic aconsegueix desplaçar-se gràcies a implants al cervell

Un equip de la Universitat de Grenoble i el Centre de Recerca Biomèdica Clinatec aconsegueixen que un home paralitzat per un accident mogui les quatre extremitats i es desplaci. El pacient és proveït d’unes pròtesis als braços i a les cames que formen una mena d’exoesquelet connectades per elèctrodes a la superfície del cervell que el pacient activa donant l’ordre de moure’s al membre. Es tracta d’una prova encara en fase molt experimental que en el futur podria millorar la vida de les persones afectades per diverses formes de paràlisi.

2019 Món Ciència i cultura
3 d'octubre de 2019 Comença el Festival de Cinema de Sitges

Entre els dies 3 i 13 d’octubre té lloc el 52è Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges. Dins del palmarès d’aquesta edició destaquen el film El hoyo, de Galder Gaztelu-Urrutia (millor pel·lícula i Gran Premi del Públic), Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles (millor direcció per Bacurau), Miles Robbins (millor actor per l’actuació a Daniel Isn’t Real), Imogen Poots (millor actriu per l’actuació a Vivarium) i Mirrah Foulkes (millor guió per Judy & Punch). Dels premis honorífics sobresurten l’actor Sam Neill (Gran Premi Honorífic), l’actor i cantant Patrick Wilson (premi Màquina del Temps), la directora Asia Argento (premi Méliès) i el crític Luis Gasca (premi a la trajectòria).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
2 d'octubre de 2019 Plácido Domingo dimiteix la direcció de l’Òpera de Los Angeles

Plácido Domingo dimiteix com a director de l’Òpera de Los Angeles (Califòrnia), on havia estat nomenat l’any 2003. El cantant espanyol pren la decisió després d’un gran nombre d’acusacions per assetjament sexual.

2019 Món Ciència i cultura
29 de setembre de 2019 L’huracà Lorenzo arriba a la màxima intensitat

L’huracà Lorenzo, format el 23 de setembre al S de les illes de Cap Verd, assoleix la màxima intensitat (5) quan es troba a la part més allunyada de la costa. Posteriorment es dirigeix cap al NE, i el 2 d’octubre causa grans destrosses a les Açores, i es dissipa el 4 d’octubre, entre Irlanda i la Gran Bretanya. És l’huracà de més intensitat observat en aquestes latituds.

2019 Món Ciència i cultura
27 de setembre de 2019 Descobriment d’un exoplaneta gegant que qüestiona la teoria actual de formació de planetes

La revista Science publica el descobriment per part d’un equip internacional d’astrònoms de l’exoplaneta pertanyent a un sistema solar a uns 30 anys llum de la Terra. El planeta, anomenat GJ 3512, orbita al voltant d’una estrella nana vermella que no n’hauria pogut ser l’origen d’acord amb les teories actuals sobre la formació de planetes.

2019 Món Ciència i cultura
8 de setembre de 2019 Nou museu dedicat al Bauhaus

En ocasió del centenari del Bauhaus s’inaugura el Bauhaus Museum a Dessau, que després de l’Arxiu Bauhaus de Berlín reuneix la col·lecció més gran d’objectes i documents de l’escola de disseny fundada per Walter Gropius i clausurada pels nazis el 1933. L’edifici, de 3.500 m2 de superfície útil, és un projecte de l’estudi Addenda de Barcelona. L’acte és presidit per la cancellera Angela Merkel.

2019 Món Ciència i cultura
6 de setembre de 2019 Setmana del Llibre en Català

Del 6 al 15 de setembre se celebra a la plaça de la Catedral de Barcelona la 37a Setmana del Llibre en Català. Malgrat que durant dos dies la fira s’ha de tancar a causa del mal temps, que malmet algunes instal·lacions, les vendes superen els 500.000 euros, cosa que els organitzadors consideren un èxit. En aquesta edició s’anuncia també que el director editorial dels segells de Som* (Ara Llibres, Amsterdam i Bernat Metge), Joan Carles Girbés, serà el nou director de la Setmana, substituint Joan Sala (Comanegra).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
5 de setembre de 2019 Premis Altaveu

Se celebra la 31a edició dels premis Altaveu a Sant Boi de Llobregat, dedicats a la música feta a Catalunya. Entre els premiats sobresurten la cantant Rosalía (premi a l’artista musical catalana de més projecció) i, pels darrers treballs publicats el darrer any, la pianista Clara Peya, el trompetista de jazz Raynald Colom i el duo pop Hidrogenesse. També es premia la tasca social del col·lectiu Vozes, el Festival Esperanzah del Prat de Llobregat i la trajectòria del productor Gay Mercader.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
30 d'agost de 2019 Diada castellera de Sant Fèlix

Se celebra a Vilafranca del Penedès la diada de Sant Fèlix, una de les fites del calendari casteller. En l’edició del 2019 es descarreguen el 2 de 8 sense folre i el 5 de 9 amb folre de la Colla Vella Xiquets de Valls, el 2 de 8 de la Jove de Valls, el 3 de 9 amb folre i pilar, el 2 de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 dels Castellers de Vilafranca, i el pilar de 8 amb folre de la Jove de Tarragona.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
28 d'agost de 2019 Descobert un sacrifici humà massiu al Perú

Un equip d’arqueòlegs descobreix les restes d’almenys 227 nens morts en sacrifici ritual al Perú entre els anys 1200 i 1400 dC en una zona ocupada per la cultura precolombina chimú. Les restes, identificades a la zona de Huancacho, a uns 700 km al nord de Lima, pertanyen a nens d’entre 4 i 14 anys, que haurien estat sacrificats per apaivagar el fenomen d'El Niño. El 2018 ja es van identificar acumulacions de cadàvers de nens i animals en zones properes. És el sacrifici ritual d'infants més massiu mai conegut.

2019 Món Ciència i cultura
28 d'agost de 2019 Un fòssil qüestiona la teoria acceptada sobre l’origen dels humans actuals

La revista Nature publicà un estudi sobre el crani fòssil d’un homínid de l’espècie Australopithecus anamensis trobat a Miro Dora (Etiòpia). El descobriment posa en qüestió la hipòtesi més acceptada sobre els ancestres de l’actual Homo sapiens, segons la qual l’Australopithecus afarensis és l’antecessor de l’Australopithecus anamensis. En canvi, l’estudi sobre aquest crani estableix que les dues formes d’Australopithecus van ser contemporànies (uns 4 milions d’anys).

2019 Món Ciència i cultura
26 d'agost de 2019 Rosalía, premiada amb dos importants premis televisius

La cantant Rosalía rep els guardons MTV Video Awards al millor videoclip de música llatina i a la millor coreografia per la cançó "Con altura". La cantant catalana continua amb aquests dos premis la seva projecció internacional que li ha valgut també un premi UK Music Video Awards i dos premis Grammy Llatins, entre d'altres.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
24 d'agost de 2019 Completada l’expedició de les Cinc profunditats

L’empresari i milionari nord-americà Victor Vescovo acaba amb èxit la immersió a les profunditats màximes del sòl marí, expedició que rep el nom de Cinc profunditats. Al llarg dels 10 mesos precedents, tripulant el Deep Sea Vehicle (DSV) Limiting Factor, s’ha submergit a la fossa de Puerto Rico (desembre de 2018, 8.376 m), la fossa de les illes Sandwich del Sud (febrer de 2019, 7.434 m), la fossa de Java (abril, 7.192 m), la fossa de les Marianes (maig, 10.924 m, la profunditat marina màxima, que Vescovo és el primer a assolir), el fons on hi ha les restes del Titànic (juliol, 3.800m) i la fossa Molloy (agost, 5.550 m). L’expedició ha servit per cartografiar aquestes zones, identificar noves espècies i, sobretot, assajar la tecnologia aplicada a les profunditats extremes.

2019 Món Ciència i cultura
20 d'agost de 2019 Actuació a Londres de l’Orfeó Català

L’Orfeó Català i el Cor Jove de l’Orfeó Català canten als concerts BBC Proms de Londres. Sota la direcció de Simon Halsey, Pablo Larraz i Esteve Nabona, l’actuació té lloc al Royal Albert Hall conjuntament amb la London Symphony Chorus i la London Symphony Orchestra, dirigits per Sir Simon Rattle. El cor de tres-centes veus interpreta l’oratori Belshazzar’s feast, de William Walton. És el segon cop que l’Orfeó Català actua en aquests concerts i la primera del Cor Jove.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
13 d'agost de 2019 Es presenta un tractament de l’ebola altament efectiu

Un equip coordinat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) aconsegueix una supervivència del 90% en pacients infectats pel virus de l’Ebola a la República Democràtica del Congo. El tractament es du a terme sobretot amb dos fàrmacs que ataquen el virus activant anticossos, i es va iniciar el novembre de 2018. Tot i l’èxit, se segueix investigant en una vacuna.

2019 Món Ciència i cultura
30 de juliol de 2019 Penguin Random House compra La Campana

El grup editorial Penguin Random House adquireix l’editorial La Campana, una de les més destacades en llengua catalana. Cofundada el 1985 per Josep Maria Espinàs i Isabel Martí, que n’ha estat la directora fins ara, continuarà en la nova etapa com a assessora editorial.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
23 de juliol de 2019 Descoberta arqueològica a Badalona

Es fan públics els resultats d’una intervenció arqueològica de nou mesos de durada als terrenys de l’antiga fàbrica tèxtil L’Estrella, a Badalona. A l’emplaçament hi ha situada una vila romana de més de 2.600 m2, centrada en l’exportació de vi a tot l'imperi. Entre les peces descobertes hi ha una llàntia de terracota que representa un gladiador i una pedra amb la inscripció Porcius, que ha estat relacionada amb Marcus Porcius, un dels principals comerciants de vi de l’Imperi.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
20 de juliol de 2019 Tanca la 26a edició del Sónar

Acaba l’edició del Sónar de 2019, que ha tingut lloc entre els dies 18 i 20 de juliol a la zona del Fòrum, a la Fira de Montjuïc i a la Fira de l’Hospitalet. Aquest any el festival té una forta minva d’assistència (105.000 espectadors enfront dels 126.000 de 2018) i ha estat marcada per la vaga dels muntadors d’escenaris (“riggers”).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
10 de juliol de 2019 Jaume Plensa, premi Pau Casals

La Generalitat atorga el guardó Pau Casals a l’escultor Jaume Plensa. Creat el 2016, aquest premi bianual reconeix l’aportació a la projecció internacional de la cultura catalana i designa, el guardonat, llegat d’honor de la cultura catalana. El primer a rebre el premi va ser Jordi Savall (2017).

2019 Països Catalans Ciència i cultura
10 de juliol de 2019 Identificades les restes fòssils més antigues dels homínids moderns

La revista Nature publica els resultats de la investigació de fragments de dos cranis descoberts a la cova d’Apidima (Grècia) als anys setanta. Un dels cranis correspon a un home de Neandertal i l’altre a un homínid d’una espècie diferent probablement relacionat amb l’Homo sapiens actual. Aquest segon fòssil, datat en 210.000 anys, s’afegeix a altres restes humanes identificades darrerament a Euràsia anteriors o contemporànies als neandertals. Fins fa poc es creia que fins a la gran migració de fa 60.000 anys els únics homínids fora de l’Àfrica eren els neandertals.

2019 Món Ciència i cultura
5 de juliol de 2019 La UNESCO declara l’antiga ciutat de Babilònia Patrimoni Mundial de la Humanitat

La UNESCO declara el jaciment arqueològic de l’antiga ciutat de Babilònia Patrimoni Mundial de la Humanitat. Babilònia va ser el centre d’algunes de les més importants civilitzacions de l’antiguitat. L’Iraq intentava des del 1983 que s’aprovés la declaració, tot i que el jaciment es troba en un estat de deteriorament considerable. En la mateixa reunió s’aprova la inclusió de cinc llocs més a la llista del Patrimoni Mundial.

2019 Món Ciència i cultura
4 de juliol de 2019 Lliurament dels Premis Nacionals de Cultura

Se celebra al Teatre l’Artesà del Prat de Llobregat l’acte de concessió dels Premis Nacionals de Cultura a càrrec del CoNCA. Entre els premiats hi ha l’escriptor Jaume Cabré, la museòloga Josefina Matamoros, l'editora Maria Bohigas, la compositora i pianista Clara Peya i, entre les institucions, el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i el Museu de Lleida. Per primera vegada el guardó reconeix un representant de la gastronomia, Carme Ruscalleda.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
29 de juny de 2019 Inauguració de la nova seu de la Fundació Miquel Martí i Pol

Amb la presència del president Quim Torra i de la consellera de Cultura Mariàngela Vilalloga s'inaugura la nova seu de la Fundació Miquel Martí i Pol a Roda de Ter, dedicada a la preservació i la difusió de l’obra del poeta. La fundació la formen tres cases, en una de les quals va viure.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
28 de juny de 2019 Descobert un palau de 3.400 anys d’antiguitat a Mossul

Un equip d’arqueòlegs germanokurd de la Universitat de Tübingen anuncia la descoberta de les restes d’un palau de 3.400 anys d’antiguitat a Mossul. La sequera ha fet emergir les restes del palau del riu Tigris. Es creu que el palau, de grans dimensions, pertany a l’antic regne de Mitanni, que va ocupar Mesopotàmia entre el 1560 i el 1350 aC.

2019 Món Ciència i cultura
19 de juny de 2019 La UNESCO declara nous espais naturals protegits als Països Catalans

La UNESCO designa com a Reserves de la Biosfera l'Alt Túria, àrea de 67.080 hectàrees compartida entre el País Valencià i la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa, i la vall del Cabriol, de 421.000 hectàrees compartides pel País Valencià i les comunitats autònomes de Castella-la Manxa i Aragó. El mateix dia aprova l'ampliació de la zona marina declarada Reserva de la Biosfera de Menorca, que passa de 71.000 hectàrees (1993) a 514.000 hectàrees, cosa que la converteix en la reserva marina més gran del Mediterrani.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
3 de juny de 2019 Marta Pessarrodona rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

L’escriptora Marta Pessarrodona rep el 51è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes al Palau de la Música. Com va passar en l’edició del 2018, l’acte està dominat per la reivindicació de la independència, la democràcia, l’autodeterminació i la llibertat dels presos polítics, entre els quals Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, entitat que atorga el premi.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
25 de maig de 2019 Acaba el Festival de Canes 2019

Es clou la 72a edició del Festival de Canes, iniciat el 14 de maig. Entre els guardonats hi ha Parasite, del sud-coreà Bong Joon-Ho, que obté la Palma d’Or. El Gran Premi és per a Atlantique de la francosenegalesa Mati Diop. Els premis a la millor actriu i actor són per a l’anglesa Emily Beecham (Little Joe, de Jessica Hausner) i l’espanyol Antonio Banderas (Dolor y gloria, de Pedro Almodóvar). L’actor francès Alain Delon rep la Palma d’Or a la trajectòria enmig d’una polèmica per les seves opinions sobre els homosexuals i les dones. Liberté, del català Albert Serra, és reconeguda amb el Premi Especial del Jurat de la secció Un Certain Regard.

2019 Món Ciència i cultura
16 de maig de 2019 Primer judici civil per l’art de la Franja

Comença el primer judici civil per les obres d’art de la Franja que enfronta els bisbats de Lleida i Barbastre-Montsó. De les 111 en disputa, el bisbat de Lleida en reclama com a pròpies 83. L’origen de la disputa es troba en el canvi de límits entre les dues diòcesis (1995) i en l’ordre del Vaticà (1998) que ordenava el retorn de les obres al seu lloc d’origen.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
12 de maig de 2019 Troballa arqueològica a Roma

Un equip d'arqueòlegs descobreix una nova sala durant unes obres de restauració a la Domus Aurea, el palau imperial construït per Neró a Roma en el segle I dC. La sala, ara plena de runa, és coberta per una volta on s’han preservat els motius ornamentals (frescos d’animals i figures mitològiques).

2019 Món Ciència i cultura
23 d'abril de 2019 Primer terratrèmol detectat fora de la Terra

Científics de la NASA anuncien el que consideren que és, amb molta probabilitat, el primer sisme identificat a Mart. L’anunci és el resultat de l’anàlisi de les dades captades el 6 d’abril pel robot Insight Lander, que des del novembre del 2018 explora la superfície del planeta. És el primer terratrèmol detectat en un cos extraterrestre.

2019 Món Ciència i cultura
22 d'abril de 2019 Explota una nau espacial no tripulada

La nau espacial Crew Dragon, de l’empresa SpaceX de l’emprenedor nord-americà Elon Musk, explota en un enlairament de prova a cap Canaveral (Estats Units). La Crew Dragon, que no va tripulada, havia de servir per portar passatgers a l’Estació Espacial Internacional.

2019 Món Ciència i cultura
16 d'abril de 2019 Un incendi destrueix part de Notre-Dame de París

La matinada del 16 d’abril es declara controlat l’incendi que ha afectat prop de dos terços de la catedral de Notre-Dame de París. L’incendi, que va començar la matinada del dia 15, destrueix l’agulla central, la coberta i el transsepte. Les investigacions posteriors descarten que hagi estat intencionat i apunten a un curtcircuit elèctric. El president Macron fa una crida a la reconstrucció del monument, i immediatament algunes de les primeres fortunes de França responen amb donacions de centenars de milions d’euros.

2019 Món Ciència i cultura
12 d'abril de 2019 Troballes arqueològiques a Tortosa

Un equip d’arqueòlegs desenterra importants restes a Tortosa, que corresponen a l’antiga Dertosa romana i a la ciutat renaixentista. Les restes romanes són un conjunt de tabernae o petits establiments comercials al voltant d'un espai públic, entre l’actual catedral i el riu. Les construccions renaixentistes són de la façana fluvial de Tortosa i coincideixen amb la panoràmica renaixentista de la ciutat dibuixada per l'artista flamenc Anton van den Wyngaerde al segle XVI.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
11 d'abril de 2019 Fracàs del primer intent d’allunatge privat

La sonda israeliana Beresheet s’estavella a la superfície lunar quan una avaria li impedeix alentir la velocitat de descens. Beresheet, construïda per SpaceIL i Israel Aerospace Industries (IAI), va ser llançada el 22 de febrer des de cap Canaveral amb un coet Falcon de la companyia SpaceX, i havia de ser el primer allunatge finançat per una empresa privada.

2019 Món Ciència i cultura
10 d'abril de 2019 Primera imatge real d’un forat negre

Diverses rodes de premsa simultànies anuncien la primera imatge real d’un forat negre, una regió de l’univers amb una gravetat tan potent que absorbeix tota la matèria del seu voltant, fins i tot la llum. En realitat, la imatge no és pròpiament el forat negre sinó el cercle de llum i radiacions que desprèn la matèria en ser atreta al seu interior. El forat negre es troba a la galàxia M87, a uns cinquanta milions d’anys llum de la Via Làctia, i el seu diàmetre equival a tres milions més del de la Terra. La imatge, obtinguda mitjançant vuit telescopis en el consorci internacional Event Horizon Telescope, és el resultat d’un projecte iniciat el 2017. La imatge coincideix força amb les simulacions fetes pels científics i les dades obtingudes per realitzar-la constitueixen un nova confirmació de la teoria de la relativitat d’Einstein.

2019 Món Ciència i cultura
10 d'abril de 2019 Identificada una nova espècie d’homínid

La revista Nature publica un article d’un equip internacional d’antropòlegs amb els resultats de l’anàlisi de restes òssies i dentals localitzades a la cova Callao, a l’illa filipina de Luzon en excavacions iniciades el 2007. Les restes, que tenen entre 50.000 i 60.000 anys d’antiguitat, corresponen a un homínid d’una espècie diferenciada a partir de les anàlisis de l’ADN, a la qual es dona el nom d’Homo luzonensis.

2019 Món Ciència i cultura
3 d'abril de 2019 Lliurament dels premis Serra d’Or

En un acte celebrat a l’Espai Endesa de Barcelona, presidit per l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, té lloc la 53a edició dels premis Serra d’Or. Entre d’altres, reben el premi els escriptors Melcior Comes, Sebastià Alzamora, Sergi Pàmies i Agustí Pons, l’assagista Ingrid Guardiola, la traductora Esther Tallada i el sociolingüista Georg Kremnitz.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
3 d'abril de 2019 Terratrèmol a l’Alt Urgell

Un terratrèmol de 4,2 graus en l’escala de Richter amb epicentre a Ribera d’Urgellet (Alt Urgell) és percebut en tota la meitat nord-occidental de Catalunya. El sisme, que no causa danys, és el més intens del segle XXI. En les hores següents hi ha diverses rèpliques d’intensitat menor. Entre el 14 i el 15 d’abril es registren nous terratrèmols a la mateixa zona.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
19 de març de 2019 El premi Abel de matemàtiques, concedit per primer cop a una dona

Karen Uhlenbeck, professora de la Universitat d’Austin, Texas, rep el premi Abel de matemàtiques per les seves aportacions sobre les anomenades superfícies mínimes. Uhlenbeck és la primera dona a rebre aquest guardó, el més prestigiós en el camp de les matemàtiques, juntament amb la medalla Fields (que el 2014 va rebre per primer cop una dona, la iraniana Maryam Mirzakhani).

2019 Món Ciència i cultura
17 de març de 2019 Unes excavacions deixen al descobert els murs d’un important temple egipci

Acaben les excavacions de Luxor (Egipte) que deixen al descobert els murs exteriors del temple de Tuthmosis III. Dirigides des del 2008 per l’arqueòloga espanyola Myriam Seco, les excavacions han anat donant a conèixer el temple d’un dels faraons més importants de l’antic Egipte.

2019 Món Ciència i cultura
14 de març de 2019 Descobriments sobre l’historial genètic humà de la península Ibèrica

La revista Science publica un article en el qual s’exposen les grans línies de la genètica humana dels darrers 8.000 anys a la península Ibèrica. Una de les principals conclusions és la substitució de la quasi totalitat de la població masculina arran d’una invasió de pastors de les estepes de l’est d'Europa fa 4.000 anys. L'estudi és codirigit per Carles Lalueza Fox, de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), i David Reich, de la Universitat de Harvard.

2019 Món Ciència i cultura
5 de març de 2019 Avenç en el tractament de la sida

La revista Nature publica un article on s’informa que un pacient britànic de sida es troba des de fa divuit mesos sense virus VIH “detectables” després d’un transplantament amb cèl·lules mare. És el segon pacient de sida en el qual no es detecta el virus. Al primer, que va rebre un tractament similar, no se li ha detectat el virus des del 2008.

2019 Món Ciència i cultura
25 de febrer de 2019 Cerimònia dels Oscars 2019

Al Dolby Theater de Los Angeles se celebra la 91a edició del lliurament dels Oscars. The Green Book, dirigida per Peter Farrelly, obté els premis al millor film, millor guió original i millor actor secundari. La producció de Netflix Roma, d’Alfonso Cuarón, que partia com a favorita, obté els premis a la millor fotografia, millor film estranger i millor director. Olivia Colman obté el de millor actriu principal a The Favourite. Rami Malek guanya l’Oscar al millor actor protagonista pel paper a Bohemian Rapsody.

2019 Món Ciència i cultura
17 de febrer de 2019 Clausura de la Berlinale

Acaba la 69a edició del Festival Internacional de Cinema de Berlín, un dels més importants. L’Os d’Or a la millor pel·lícula és per a Synonymes de l’israelià Nadav Lapid, i l’Os de Plata al millor director per a l’alemanya Angela Schalenec, realitzadora d'Ich war zu Hause, aber (‘Jo era a casa, però’). La cineasta catalana Isabel Coixet protagonitza una polèmica quan els exhibidors alemanys demanen vetar la seva pel·lícula, Elisa & Marcela, perquè l’ha produït la plataforma Netflix.

2019 Món Ciència i cultura
13 de febrer de 2019 La NASA renuncia a recuperar l’"Opportunity"

Després de vuit mesos d’intents, la NASA renuncia definitivament a localitzar el robot explorador de Mart Opportunity. L’Opportunity va començar la missió el 2004, amb una durada prevista d’entre tres i quatre mesos, però finalment ha estat actiu més de 14 anys. El principal objectiu era investigar i enviar informació sobre possibles condicions per a la vida al planeta.

2019 Món Ciència i cultura
2 de febrer de 2019 Un videojoc fet a Barcelona guanya el premi més important d’animació

L'estudi barceloní Nomada Studio guanya el premi Annie a la millor animació de videojoc per Gris, produït per l'il·lustrador terrassenc Conrad Roset i estrenat el 2018. Els Annie, organitzats des del 1972 per la divisió de Hollywood de l’Associació Internacional de Films d’Animació (ASIFA), es consideren els premis més importants del gènere.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
31 de gener de 2019 Onada de fred excepcional als Estats Units

Almenys vuit persones moren a causa d'una de les onades de fred polar més greus en dècades, que afecta els estats de l'Oest Mitjà, amb temperatures de fins a -37ºC. El fenomen, que paralitza també moltes activitats habituals, rep el nom de vòrtex polar i és una acumulació d’aire fred a l’Àrtic que, de manera ocasional, es desplaça cap al sud a causa de les altes pressions.

2019 Món Ciència i cultura
30 de gener de 2019 Segona edició del premi Òmnium

Aprendre a parlar amb les plantes de Marta Orriols és l’obra guanyadora de la segona edició del premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
27 de gener de 2019 XI Premis Gaudí

Se celebra al Palau de Congressos de Catalunya (Barcelona) l’onzena edició dels premis Gaudí. Les pel·lícules més premiades són Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta; Les distàncies, d'Elena Trapé, i Viaje al cuarto de una madre. Joan Pera rep el Gaudí d’honor. Com en l’edició anterior es reivindica l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
22 de gener de 2019 Eclipsi de Lluna de sang

La matinada del 21 de gener és visible des de Catalunya un eclipsi de superlluna, conegut popularment com a Lluna de sang. El nom es deu al to vermellós que adopta la Lluna quan la Terra se situa al mig de la Lluna i el Sol a causa de la interferència de l’atmosfera terrestre. L'última Lluna de sang vista a Catalunya va ser el 27 de juliol de 2018, i la propera serà el 26 de maig de 2021.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
19 de gener de 2019 Inauguració de l’Any Brossa

El dia del centenari del naixement de Joan Brossa, la Fundació que du el nom del poeta organitza una acció poètica i lectura pública per assenyalar l’inici de l'Any Brossa. Tot i estar centrat en la Fundació, es preveuen nombrosos actes dedicats al poeta en diversos punts del territori català.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
17 de gener de 2019 L’IEC presenta una nova gramàtica

L'Institut d'Estudis Catalans presenta la Gramàtica essencial de la llengua catalana. Es tracta d’una gramàtica simplificada i més accessible que la normativa publicada el 2016, sobre la qual es basa. Té la particularitat que és concebuda per ser consultada en línia, i no en paper. La presentació ha estat a càrrec de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC i Maria Josep Cuenca, membre de la Secció Filològica i directora del projecte.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
6 de gener de 2019 Concessió dels premis Nadal i Josep Pla

A l’Hotel Palace de Barcelona té lloc l’acte de lliurament del 75è premi Nadal de novel·la en castellà i el 51è premi Josep Pla en català. L’escriptor Guillermo Martínez guanya el Nadal amb Los crímenes de Alicia i Marc Artigau el Josep Pla amb La vigília.

2019 Països Catalans Ciència i cultura
3 de gener de 2019 Primer giny espacial xinès a la cara oculta de la Lluna

La Xina anuncia l’allunatge de la missió Chang’e 4, que va ser llançada el 7 de desembre i transporta un vehicle robòtic, el primer a allunar a la cara oculta de la Lluna.

2019 Món Ciència i cultura
1 de gener de 2019 Els Estats Units i Israel abandonen la UNESCO

Els Estats Units i Israel abandonen la UNESCO, una decisió anunciada l’octubre del 2017, acusant l’organització de biaix antiisraelià. Des del 2011, en què Palestina hi ingressà, deixaren de contribuir a l'organització.

2019 Món Ciència i cultura
1 de gener de 2019 Primeres imatges de l’objecte més distant conegut del sistema solar

La NASA anuncia la recepció de les primeres imatges de l’objecte del sistema solar més distant del Sol, captades per la sonda New Horizons. Aquest objecte, d’una longitud màxima de 33 km, consta de dues parts més o menys esfèriques i és anomenat Ultima Thule. Situat al cinturó de Kuiper, a una distància de 6,5 mil milions de quilòmetres de la Terra. Les imatges es van captar quan la sonda era a només 28.000 km d’Ultima Thule. Fins ara les imatges més llunyanes eren les de Plutó, captades també per la New Horizons el juliol del 2015, a uns 5 mil milions de quilòmetres de la Terra.

2019 Món Ciència i cultura
27 de desembre de 2018 La Generalitat Valenciana compra el Penyagolosa

La Generalitat Valenciana adquireix la propietat del massís del Penyagolosa, espai declarat parc natural dotze anys abans. En la mateixa iniciativa de protecció de patrimoni d’interès públic, també compra la casa on va viure el poeta Antonio Machado, a Rocafort de Campolivar, el castell de la Todolella i una part del Teatre Principal d'Alacant.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
24 de desembre de 2018 Erupció de l’Etna

El volcà Etna (Sicília), el més actiu d’Europa, registra una erupció en una de les parets laterals acompanyada d’uns 130 sismes de fins a 4 graus en l’escala de Richter. La cendra expulsada cobreix les proximitats i l’aeroport de Catània suspèn unes hores l’activitat. La darrera erupció va ser el 28 de febrer de 2017.

2018 Món Ciència i cultura
22 de desembre de 2018 Un tsunami d’origen volcànic provoca una gran destrucció a Indonèsia

L’erupció del volcà Anak Krakatau, a l’estret de Sonda (Indonèsia), provoca un tsunami de grans proporcions a conseqüència del qual moren més de 400 persones i unes 1.500 resulten ferides a les costes oriental de Sumatra i occidental de Java, a més d’una gran devastació, que obliga a evacuar-ne més de 16.000. Algunes de les zones més afectades són centres turístics (Tanjung Lesung i Pandeglang, a Java, i Lampung i Tanggamus a Sumatra). Els desplaçaments del sòl del fons submari per l’erupció serien els causants de les onades gegants.

2018 Món Ciència i cultura
14 de desembre de 2018 68a edició de la Nit de Santa Llúcia

Òmnium Cultural celebra a Sabadell la Nit de Santa Llúcia. Com l’any anterior, l’acte ve marcat pels presos polítics, entre els quals el president de l’entitat, Jordi Cuixart, del qui es llegeix una carta des de la presó de Lledoners. Els guardonats són Jordi Cabré (premi Sant Jordi de novel·la), Víctor García Tur (Mercè Rodoreda de contes), Núria Franquet (Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies), Maite Carranza (Joaquim Ruyra de narració juvenil), Carles Rebassa (Carles Riba de poesia), Pertty Pesonen (Internacional J. B. Cendrós). El premi Muriel Casals de comunicació el reben els empresaris de la comunicació Jaume Roures i Tatxo Benet pel seu compromís amb la transparència i la democràcia a través de diverses iniciatives.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
7 de desembre de 2018 Missió lunar de la Xina

La Xina dona inici a la missió espacial Chang’e 4, la primera que té com a objectiu explorar la cara oculta de la Lluna. El coet Llarga Marxa 3B, llançat des de la base de Xichang, transporta un vehicle no tripulat que un cop es produeixi l’allunatge al cràter Von Karman, es desplaçarà per la superfície recollint dades que enviarà a la Terra. La missió també transporta un giny estàtic amb llavors dins d’un entorn artificial per dur a terme experiments sobre la biologia de les plantes.

2018 Món Ciència i cultura
26 de novembre de 2018 Aterratge de la sonda Insight a Mart

La sonda Insight de la NASA du a terme l’aterratge al planeta Mart. És l’onzena missió a situar-se sobre la superfície del planeta (la vuitena amb èxit) i la primera que té com a objectiu explorar-ne l’interior.

2018 Món Ciència i cultura
26 de novembre de 2018 Ucraïna declara la llei marcial per un incident naval amb Rússia

El Parlament ucraïnès aprova la proposta del president, Petró Poroixenko, de declarar la llei marcial a les regions fronteres amb Rússia, a les mars Negra i d'Azov i a la frontera amb Moldàvia del 28 de novembre al 27 de desembre (30 dies). El motiu és la captura, per part de guardacostes russos, de tres vaixells de la marina ucraïnesa a la mar d’Azov, a prop de la costa de Crimea, que Rússia va annexar-se el 2014.

2018 Món Ciència i cultura
21 de novembre de 2018 Concessió de les estrelles Michelin

Se celebra a Lisboa l’acte de concessió de les estrelles Michelin per a Espanya i Portugal. Els restaurants catalans Cocina Hermanos Torres (Barcelona) i Restaurant Ricard Camarena (València) reben dues estrelles cadascun i sis més reben la primera estrella: la Barra de Carles Abellan (Barcelona), Oria (Barcelona), Terra (s’Agaró), El Xato (Alacant), Beat (Calp) i Orobianco (Calp). Mantenen les tres estrelles el Celler de Can Roca, Lasarte i Àbac.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
16 de novembre de 2018 Nova definició del quilo

Els científics reunits a Versalles en la 26a Conferència General de Pesos i Mesures aproven per majoria una nova definició del quilogram, que fins ara tenia com a referència el lingot de platí anomenat “Le Grand K”, conservat a Sèvres, prop de París, des del 1889. A partir d’aleshores s’ha deteriorat i resulta poc útil per als actuals mesuraments d’alta precisió. El nou sistema aprovat es basa en la propietat dels electroimants que relaciona el pes amb el corrent elèctric, invariable amb el pas del temps.

2018 Món Ciència i cultura
14 de novembre de 2018 Descobert un dels exoplanetes més propers

La revista Nature publica un article de l’astrofísic Guillem Anglada i el seu equip en el qual anuncia el descobriment del segon exoplaneta més proper a la Terra, que orbita l’estrella de Barnard. L’estrella de Barnard b, com s’anomena l’exoplaneta, està classificada com a “superterra”. Té una massa tres vegades la de la Terra, i és possiblement de superfície rocosa.

2018 Món Ciència i cultura
14 de novembre de 2018 Espanya fa marxa enrere amb l’esport kosovar

El Comitè Olímpic Internacional (COI) i l'Espanyol (COE) arriben a un acord perquè la selecció del país balcànic pugui competir en territori espanyol amb els símbols propis, malgrat que Espanya no reconeix Kosovo. El COI havia amenaçat Espanya de vetar-la per a competicions internacionals després que prohibís als membres de l’equip kosovar participar en els campionats de karate celebrats a Madrid sota la seva bandera.

2018 Món Ciència i cultura
30 d'octubre de 2018 Inaugurada l’estàtua més alta del món a l’Índia

El primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, inaugura a l’Estat de Gujarat (Índia) l’estàtua més alta del món (182 m), dedicada al líder de la independència, Sardar Vallabhbhai Patel. El monument, d'un cost de més de 400 milions d’euros, causa una gran controvèrsia. Els detractors el critiquen per ser una despesa innecessària i també pels perjudicis que la seva construcció ha causat a la població local.

2018 Món Ciència i cultura
30 d'octubre de 2018 Final de la missió Kepler

La NASA anuncia el final de la missió de la sonda espacial Kepler, en quedar sense combustible. En els 9 anys d’activitat, la sonda Kepler ha descobert 2.681 exoplanetes confirmats a la Via Làctia, i entre el 20% i el 50% de les estrelles conegudes fins ara.

2018 Món Ciència i cultura
27 d'octubre de 2018 Carme Ruscalleda tanca el seu restaurant

La xef Carme Ruscalleda serveix el sopar de comiat al seu restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, amb el qual al llarg de 30 anys s’ha situat al capdavant de la gastronomia internacional. En total, amb el Sant Pau i dos restaurants més ha guanyat set estrelles Michelin. Ruscalleda té previst emprendre un nou projecte, el Cuina Estudi.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
23 d'octubre de 2018 Descoberta del vaixell naufragat intacte més antic

Un equip d’arqueòlegs búlgars i britànics anuncia el descobriment del vaixell naufragat intacte més antic. El vaixell, una nau mercant grega d’uns 2.400 anys d’antiguitat, es troba a uns 2.000 metres al fons de la mar Negra. L’absència d’oxigen en aquesta profunditat hauria facilitat que el vaixell, d’uns 23 metres d’eslora, s’hagués preservat gairebé íntegrament. En l’exploració s’han utilitzat robots submarins per a l’obtenció d’imatges del vaixell i mostres a partir de les quals se n’ha determinat l’edat.

2018 Món Ciència i cultura
20 d'octubre de 2018 Llançament d’una missió espacial a Mercuri

S’envola des de la base de Kourou (Guaiana francesa) la missió espacial a Mercuri BepiColombo. El coet Ariane transporta dos satèl·lits de fabricació japonesa i europea amb l’objectiu d’estudiar la composició del planeta per poder respondre a interrogants sobre la formació del sistema solar. El viatge d’aproximació durarà 7 anys. És la tercera missió a Mercuri, després de la del Mariner 10 (1973) i la del Messenger Orbiter (2004), ambdues llançades pels Estats Units.

2018 Món Ciència i cultura
18 d'octubre de 2018 La Sagrada Família acorda pagar llicència d’obres

L'Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora de la Sagrada Família acorden després de dos anys que el temple pagui llicència d’obres. Des que va iniciar-se’n la construcció (1882), el temple no ha estat sotmès a la contribució regular per aquest concepte. En total, seran 136 milions d’euros pagats en deu anys, quan s’estima que l’obra estarà acabada.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
10 d'octubre de 2018 S’inaugura a Cercs un parc temàtic del terror

Horrorland, el primer parc temàtic dedicat al terror del sud d’Europa,obre les portes al públic amb un espectacle d’inauguració. Horrorland utilitza l’edifici de la central tèrmica de Cercs (Berguedà), clausurada el 2011, i és una iniciativa de les empreses Insomnia Corporation i Horror Box, amb seu a Berga i Barcelona, respectivament. El complex temàtic tindrà lloc durant 15 dies coincidint amb la temporada de Halloween del 10 d'octubre al 17 de novembre.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
8 d'octubre de 2018 Tanca Google+

La companyia tecnològica Google anuncia el tancament de la xarxa social Google+ després d’un error de seguretat que ha deixat exposades les dades personals de mig milió d’usuaris. Google+ va començar a operar el 2011 per competir amb Facebook, cosa que no ha aconseguit. Tanmateix, l’empresa manté les versions més restringides de la xarxa.

2018 Món Ciència i cultura
7 d'octubre de 2018 Concurs de Castells de Tarragona

Se celebra a Tarragona el 27è Concurs de Castells, una de les cites castelleres més importants. La Colla Vella de Valls guanya per primera vegada en 18 anys, imposant-se amb un 4 de 9 i un 2 de 8 nets descarregats i un 3 de 10 amb folre i manilles carregat. Els Castellers de Vilafranca, que ocupaven la primera posició des de l’any 2000 queden en segon lloc descarregant el 3 de 10 i la torre de 9, i carregant la torre de 8 neta. En tercer lloc queden els locals, els Xiquets de Tarragona, amb un 5 de 9 amb folre i un 9 de 8 descarregats i un 3 de 10 amb folre i manilles carregat.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
5 d'octubre de 2018 S'inaugura a Badalona un dels primers centres de recerca sobre la leucèmia d’Europa

La Fundació Josep Carreras inaugura a Badalona el nou campus de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia. Participat per l’Institut Català d’Oncologia, l’Hospital Germans Trias i Pujol (al costat del qual té la seu el nou centre) i la Universitat Autònoma de Barcelona, és el tercer campus impulsat per la Fundació, i és previst que se situi al capdavant dels centres europeus per a l’estudi i el tractament d’aquesta i altres malalties malignes de la sang. L’anunci coincideix amb el nomenament de l’oncòleg Manuel Esteller com a nou director de l’Institut contra la Leucèmia.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
27 de setembre de 2018 Inauguració d’un espai d’art al port de València

Amb una retrospectiva de més de 250 obres des del 2012 de l’artista d’Alcoi Antoni Miró, s’inaugura als antics molls del port l’espai d’art de la Base de la Marina de València, emplaçat on fou la seu de l’equip guanyador de la Copa d’Amèrica del 2007. La setmana anterior, unes escultures de Miró exposades al Passeig Marítim van donar lloc a polèmiques perquè s’hi representaven escenes de sexe explícit.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
26 de setembre de 2018 Relleu a la direcció de l'Institut Ramon Llull

La Junta Rectora de l'Institut Ramon Llull, presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, i formada, entre d'altres, per la consellera de Cultura, Laura Borràs, la consellera de Cultura balear, Fani Tur, i el tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Asens, formalitza el nomenament de Iolanda Batallé com a nova presidenta de la institució. Batallé, la primera dona a ocupar el càrrec (efectiu des de l'endemà) succeeix Manuel Forcano, que va estar al front de l'IRL des del 2014.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
24 de setembre de 2018 Es presenta una tècnica que permet a pacients paraplègics tornar a caminar

Dues de les més prestigioses revistes científiques, Nature i New England Journal of Medicine, presenten estudis amb tres pacients amb lesió medul·lar que han tornat a caminar (amb l’ajut de crosses), gràcies a implants que recuperen els senyals elèctrics que el cervell envia als músculs de les cames. Tot i que aquesta tècnica és en fase experimental, està sent desenvolupada a diversos centres, entre els quals l’Institut Guttman de Catalunya.

2018 Món Ciència i cultura
20 de setembre de 2018 Identificat l’animal fòssil més antic

Un equip australià de científics identifica el fòssil més antic mai conegut, descobert el 2013 a la costa de la mar Blanca, al nord-est de Rússia. Es tracta d’una mena de medusa segmentada que rep el nom de Dickinsonia. La seva edat s’estima en uns 558 milions d’anys. Les restes de colesterol fossilitzades permeten classificar-lo com un animal.

2018 Món Ciència i cultura
13 de setembre de 2018 Aprovada l’exhumació de Franco del Valle de los Caídos

El Congrés dels Diputats aprova exhumar el cos de Francisco Franco del Valle de los Caídos, el mausoleu que el dictador va erigir després de la Guerra Civil. És un dels compromisos contrets pel govern de Pedro Sánchez en relació amb la memòria històrica. El decret rep 172 vots a favor i 164 abstencions, les quals corresponen als diputats de PP i Ciudadanos.

2018 Món Ciència i cultura, Política i institucions
3 de setembre de 2018 Un incendi destrueix un dels museus més importants del Brasil

Un incendi destrueix totalment el Museu Nacional de Rio de Janeiro, construït el 1818 i on es conservaven uns 20 milions de peces corresponents als àmbits de la història natural, l'antropologia i l’època colonial.

2018 Món Ciència i cultura
1 de setembre de 2018 Censura de l’u d’octubre a Visa pour l’Image

Visa pour l’Image, el festival de fotoperiodisme celebrat a Perpinyà i un dels més importants del món, omet en la seva edició de 2018 qualsevol imatge sobre l’u d’octubre i el procés català en general. Per contrarestar aquesta absència s'organitzen diverses exposicions a la ciutat amb més de 600 fotografies del procés. Aquesta 30 edició de Visa pour l’Image se celebra de l’1 al 16 de setembre.

2018 Països Catalans Ciència i cultura, Política i institucions
1 de setembre de 2018 Polèmica dimissió del director del Teatre Lliure

Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure des del 2005 dimiteix del càrrec després d’unes acusacions d’assetjament laboral a través de les xarxes socials. La dimissió de Pasqual generà una forta polèmica. L’exdirector qualifica les acusacions de campanya per “ser substituït amb urgència per una dona jove”.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
30 d'agost de 2018 Descoberts a la Sagrera més de 350 cossos de la guerra dels Segadors

La represa de les obres de l’estació del TAV a la Sagrera permet recuperar les restes de 358 cossos del segle XVII enterrats en 68 fosses. Segons els arqueòlegs es tracta dels soldats de l’exèrcit acampat durant el setge de Barcelona de la guerra dels Segadors i que haurien mort de pesta. El 2011 ja es van localitzar 182 d’aquests cossos.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
24 d'agost de 2018 Creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

Representants dels governs català, andorrà i francès formalitzen al Centre d’Interpretació de Comapedrosa (Andorra) la creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions, que uneix els parcs naturals de l’Alt Pirineu (Catalunya), el de la Vall de Sorteny i el Comunal de Comapedrosa (Andorra) i el regional dels Pirineus de l’Arieja (Estat francès). El parc, de més de 428.000 hectàrees i amb la Pica d’Estats com a màxima altura, comprèn 158 municipis, 15 de catalans, dos d'andorrans i 141 de francesos, i uneix tres zones protegides en un dels espais transfronterers amb una de les biodiversitats més riques d’Europa.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
12 d'agost de 2018 Enlairament d’una sonda per estudiar el Sol

S’enlaira amb èxit a cap Canaveral (Florida, Estats Units d’Amèrica) la sonda Parker de la NASA en direcció al Sol. És la primera missió dirigida a la corona del Sol, on ha d’arribar el mes de novembre. A partir de llavors és previst que orbiti al voltant de l’astre 24 vegades fins al 2025, recollint-ne dades.

2018 Món Ciència i cultura
5 d'agost de 2018 Segon terratrèmol en una setmana a Indonèsia

Un terratrèmol de magnitud 6,9 provoca més de 250 morts a l’illa de Lombok (Indonèsia), a l’est de Bali. Prop de 20.000 persones s'han quedat sense llar. La setmana anterior (29 de juliol), un primer sisme d’intensitat 6,4 va provocar 16 morts a la mateixa illa. Els tres dies següents es produeixen més de 350 rèpliques, la més forta de les quals el dia 9, d'una intensitat entre 5,9 i 6,2.

2018 Món Ciència i cultura
2 d'agost de 2018 Els Estats Units sancionen Turquia per la negativa a alliberar un pastor protestant

El govern dels Estats Units imposa sancions contra els ministres de Justícia i Interior de Turquia per la negativa del govern d’aquest país d’alliberar el pastor nord-americà Andrew Brunson. El govern turc acusa Brunson i 20 nord-americans més d’estar involucrats en l’intent de cop d’estat de 2016. Una setmana més tard, els Estats Units imposen aranzels a les importacions d’alumini i acer turc, cosa que accentua la caiguda de la lira. El dia 15 el govern turc imposa aranzels a importacions nord-americanes.

2018 Món Ciència i cultura
1 d'agost de 2018 Lliurament de la Medalla Fields

En una cerimònia a Rio de Janeiro té lloc el lliurament de la Medalla Fields, el guardó més prestigiós en el camp de les matemàtiques, que es concedeix cada quatre anys. En l’edició d’aquest any reben el premi Akshay Venkatesh (Índia), Alessio Figalli (Itàlia), Caucher Birkar (Iran) i Peter Scholze (Alemanya), que destaca per la seva trajectòria i assoliments en geometria algèbrica amb només 30 anys.

2018 Món Ciència i cultura
29 de juliol de 2018 El gal·lès Geraint Thomas guanya el Tour

El ciclista gal·lès Geraint Thomas, de l’equip Sky, guanya la Volta ciclista a França per primera vegada. En segona posició se situa l'holandès Tom Dumoulin (Sunweb) i l'anglès Chris Froome, també de l’equip Sky, i que va guanyar les edicions dels anys 2013, 2015, 2016 i 2017.

2018 Món Ciència i cultura
28 de juliol de 2018 El president Puigdemont torna a Bèlgica

El president de la Generalitat Carles Puigdemont arriba a Bèlgica, on s’incorpora a la residència de Waterloo per activar-hi el Consell de la República Catalana des de l’exili. Durant quatre mesos Puigdemont ha estat retingut a Alemanya fins que els jutges alemanys han descartat el delicte de rebel·lió pel qual els tribunals espanyols en reclamaven l’extradició.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
27 de juliol de 2018 L’eclipsi més llarg del segle

Entre aproximadament les 21.30 i les 23.13 (hora catalana) té lloc l’eclipsi de lluna més llarg del segle XXI (103 minuts). En el seu moment àlgid (cap a les 22.13) l’eclipsi és total i el satèl·lit adquireix una tonalitat rogenca coneguda com a “lluna de sang”, causada per la desviació de la llum solar en interposar-se la Terra entre el Sol i la Lluna. Les zones on més visible és l’eclipsi són l’est d’Europa oriental, el centre i l’est d’Àsia, i la pràctica totalitat d’Àfrica. És invisible en gairebé tot el continent americà.

2018 Món Ciència i cultura
26 de juliol de 2018 Nova confirmació de la teoria de la relativitat

A partir d’observacions del Very Large Telescope, astrònoms de l’European Southern Observatory (ESO) i altres institucions fan públiques les conclusions sobre l’anomenat desplaçament cap al vermell i la gran acceleració de l’estrella S2 quan passa prop de Sagitarius A, el gran forat negre de la Via Làctia. Aquests canvis no es poden explicar per la física newtoniana i, en canvi, encaixen amb la teoria de la relativitat d’Einstein.

2018 Món Ciència i cultura
25 de juliol de 2018 Descobriment d’aigua líquida a Mart

Un equip d’investigadors italians detecta per primer cop l’existència d’aigua líquida a Mart a partir de dades obtingudes pel radar MARSIS, de la missió Marx Express, de l’Agència Espacial Europea (ESA). Es tracta d’una mena de llac d’uns 20 km de diàmetre i unes desenes de centímetres de fondària sota la superfície glaçada del pol sud del planteta. El gran nombre de sals que conté fan possible l’estat líquid de l’aigua malgrat les baixes temperatures, molt inferiors als 0ºC.

2018 Món Ciència i cultura
25 de juliol de 2018 Eleccions parlamentàries al Pakistan

El Pakistan celebra eleccions parlamentàries que donen com a guanyador el Moviment per a la justícia del Pakistan (PTI) liderat per l’exestrella del criquet Imran Khan, que supera els dos grans partits tradicionals: la Lliga Musulmana i el Partit Popular. Tanmateix, el TPI no arriba a una majoria còmoda, cosa que l’obliga a iniciar negociacions per formar govern. Tant la campanya com les eleccions han estat dominades per la violència, amb alguns dels pitjors atemptats en anys. El 17 d'agost el parlament elegeix Khan primer ministre, que és investit l'endemà.

2018 Món Ciència i cultura
17 de juliol de 2018 Descoberta de dotze llunes de Júpiter

Un equip d’astrònoms de la Carnegie Institution for Science confirmen la descoberta de 12 llunes que orbiten Júpiter, una de les quals, anomenada Valetudo, és qualificada d’”estranya” per les propietats de la seva òrbita. L’observació dels satèl·lits va ser feta el març de 2017 des del telescopi Blanco de Cerro Tololo (Xile) durant la cerca d’un hipotètic novè planeta al límit del sistema solar.

2018 Món Ciència i cultura
15 de juliol de 2018 Acaba la Copa del Món de futbol amb victòria de França

La selecció francesa guanya per 4 a 2 la selecció croata de futbol en la final de la 21a Copa del Món de futbol de la FIFA celebrada a Rússia.

2018 Món Ciència i cultura
6 de juliol de 2018 La Generalitat i la Diputació de Girona compren el volcà de Santa Margarida

La Generalitat i la Diputació de Girona adquireixen per 1,1 milió d'euros el volcà de Santa Margarida, situat al municipi de Santa Pau (Garrotxa). El cràter és un dels llocs de més interès del parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, que n'assumeix a partir d'ara la gestió.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
3 de juliol de 2018 Troballa arqueològica de primer ordre al Penedès

Gràcies al georadar, un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) determinen la grandària de la ciutat ibera de Banyeres (Baix Penedès), soterrada i de 2,5 hectàrees, comparable per les dimensions a la del jaciment d'Ullastret. L'Ajuntament de Banyeres ha de comprar els terrenys del jaciment i també es preveu una primera temporada d'excavacions.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
2 de juliol de 2018 Col·locació de la Creu Gloriosa a la Sagrada Família

Es col·loca la Creu gloriosa a la façana de la Passió de la Sagrada Família, peça amb què es conclou aquesta part del temple. La Creu, prevista en els plànols d'Antoni Gaudí, fa 7,5 metres d'alt i pesa 18 tones.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
1 de juliol de 2018 Cloenda dels Jocs Mediterranis de Tarragona

Acaben els Jocs Mediterranis de Tarragona (22 de juny - 1 de juliol), marcats per incidents diversos: a més dels problemes en algunes instal·lacions i d’organització, s’han fet notar la baixa assistència de públic i les polèmiques relatives al repartiment d’entrades, i a les acusacions de marginació del català i la cultura catalana. En el terreny esportiu, Itàlia és el país que aconsegueix més medalles (156, 56 de les quals d'or), seguit d’Espanya (122, 38 d’or) i Turquia (95, 31 d’or). Dels esportistes dels Països Catalans han obtingut medalles les nedadores Mireia Belmonte, Jèssica Vall, Lidón Muñoz i la triatleta Anna Godoy, a més de diversos integrants dels equips estatals femenins d'handbol, waterpolo, bàsquet i relleus 4x100 i dels equips masculins de futbol i bàsquet.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
22 de juny de 2018 Inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona

Amb una cerimònia al Nou Estadi, s'inaugura a Tarragona la divuitena edició dels Jocs Mediterranis (22 de juny – 1 de juliol). Fins al darrer moment es manté la incògnita de l'assistència del president de la Generalitat, Joaquim Torra, a causa del posicionament de Felip VI després del referèndum del primer d'octubre. Finalment, el president Torra assisteix a la cerimònia.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
21 de juny de 2018 L'IEC obre una delegació a l'Alguer

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, i el síndic de l'Alguer, Mario Bruno, inauguren al palau Serra la seu de l'entitat a la ciutat. Tres dies abans, el 19 de juny, les onze associacions defensores del català a l'Alguer crearen el Consell de la Llengua Catalana, amb seu al mateix edifici.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
16 de juny de 2018 Els socis d’Òmnium Cultural reelegeixen Jordi Cuixart

Jordi Cuixart, en presó preventiva al centre penitenciari de Soto del Real des de fa vuit mesos, és reelegit president d’Òmnium Cultural pràcticament per unanimitat en l’assemblea celebrada al pavelló de la Vall d’Hebron de Barcelona. La de Cuixart, juntament amb els vicepresidents Marcel Mauri, Marina Llansana i Joan Vallvé, és l'única candidatura que es presenta. En el mateix acte s’anuncia l’obertura d’una delegació de l’entitat a Brussel·les.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
16 de juny de 2018 L’Escola d’Art de Glasgow, destruïda pel foc

Un incendi destrueix la històrica Escola d’Art de Glasgow (Escòcia), un dels centres d’art i de disseny més prestigiosos i destacat exemple de l’arquitectura modernista a la Gran Bretanya. És el segon incendi de l’edifici en només quatre anys.

2018 Món Ciència i cultura
13 de juny de 2018 Descoberta una gran nau romànica a la catedral de Vic

Unes obres de rehabilitació posen al descobert una gran nau romànica a la catedral de Vic. La sala, d'uns mil anys d'antiguitat, forma part de la canonja medieval, una de les poques parts conservades de l'edifici romànic original.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
11 de juny de 2018 Itàlia nega l’entrada a un vaixell amb més de 600 immigrants i refugiats

Matteo Salvini, ministre italià de l’Interior, nega l’accés als ports italians del vaixell Aquarius, operat per una oenagé alemanya, que ha rescatat en aigües de Líbia 629 immigrants i refugiats. El govern de Malta, per la seva banda, també es nega a acollir els refugiats. Salvini, líder de la Lliga Nord, forma part, amb el Moviment 5 Estrelles, d'un govern de coalició antiimigració. El mateix dia, el president del nou govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia que ofereix al vaixell desembarcar en un port espanyol, concretament al de València, i que Espanya acollirà també els immigrants i refugiats que transporta.

2018 Món Ciència i cultura
10 de juny de 2018 Comencen les emissions d'À Punt

La Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l'ens públic de comunicació del País Valencià, comença les emissions regulars del seu canal de televisió, À Punt. Després del tancament de Radiotelevisió Valenciana l'any 2013, el País Valencià torna a disposar de televisió pública.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
4 de juny de 2018 Quim Monzó rep el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes

L’escriptor Quim Monzó rep el cinquantè Premi de les Lletres Catalanes al Palau de la Música Catalana, que li lliura el president Joaquim Torra. Durant l’acte es llegeix una carta des de la presó de Jordi Cuixart, president de l’entitat organitzadora, Òmnium Cultural, i es reivindica l’alliberament dels presos polítics i la llibertat d’expressió, que també esmenta Monzó en el seu discurs.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
3 de juny de 2018 Un centenar de morts i més de 3.000 evacuats en l’erupció d’un volcà a Guatemala

La violenta erupció del volcà Fuego, a uns 40 quilòmetres al sud-oest de la capital del país, provoca un centenar de víctimes mortals, més de 200 desapareguts i uns 3.000 evacuats, segons fonts oficials. La cendra del volcà obliga a tancar l’aeroport internacional. El Fuego és un dels volcans més actius de l’Amèrica Llatina. En una erupció del 2012 foren evacuades unes 10.000 persones.

2018 Món Ciència i cultura
30 de maig de 2018 Suspès el premi Crexells del 2018

La junta de l'Ateneu Barcelonès suspèn la convocatòria del premi Crexells 2018 per la retirada dels 11 finalistes el dia 29 de maig en protesta per la decisió del jurat d'incorporar a la llista de finalistes quatre obres més. La polèmica provoca la renúncia de la vicepresidència de l'entitat, Gemma Calvet.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
19 de maig de 2018 Finalitza la 71a edició del Festival de Cannes

Durant dotze dies té lloc el festival de cinema francès més important. S’endú la Palma d’Or Hirokazu Kore-eda amb Shoplifters. Pel que fa a la resta de premis, el guardó al millor director és per al polonès Pawel Pawlikowski per la seva història d’amor Cold War; els premis a la millor interpretació són per a l’actriu kazakha Samal Yeslyamova i l’actor italià Marcello Fonte; el Gran Premi el recull el nord-americà Spike Lee amb BlacKkKlansman. Finalment, per primera vegada, el festival atorga una Palma d’Or especial al cineasta francès Jean-Luc Godard.

2018 Món Ciència i cultura
5 de maig de 2018 Tanca la llibreria La Tralla de Vic

42 anys després de la seva obertura (1976) tanca la Llibreria La Tralla de Vic. Regentada per Imma Bellafont fins al 2012, era un dels centres de la vida cultural de la ciutat i de la comarca. Segons els actuals responsables de la llibreria, el tancament es deu a les dificultats econòmiques.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
3 de maig de 2018 L’Acadèmia de Hollywood expulsa Bill Cosby i Roman Polanski

L’Acadèmia d’Arts i Ciències del Cinema de Hollywood expulsa el presentador de televisió Bill Cosby i el director Roman Polanski per violar el codi de conducta de l’organització. Cosby fou declarat culpable de violació al mes d’abril, i Polanski fou declarat culpable el 1978 d’haver violat l’any anterior una noia de 13 anys. Són els primers membres que expulsa l’Acadèmia.

2018 Món Ciència i cultura
20 d'abril de 2018 Obre al públic el Mas Miró

Coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement, obre les portes al públic el Mas Miró de Mont-roig del Camp (Baix Camp), la casa museu dedicada a Joan Miró. El pintor passà, des del 1911, moltes temporades a la casa pairal, que té una gran vinculació amb els inicis de la seva obra (entre altres, la pintura La masia és una recreació del mas). El museu és gestionat per la Fundació Mas Miró, constituïda pels successors de Joan Miró.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
19 d'abril de 2018 Llançament del telescopi espacial TESS

La NASA posa en òrbita des de cap Canaveral el telescopi TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). La missió del TESS és la detecció d’exoplanetes (planetes més enllà del sistema solar), especialment els que puguin ser habitables.

2018 Món Ciència i cultura
18 d'abril de 2018 Desallotjades les dues acampades de protesta de Barcelona

La guàrdia urbana de Barcelona desallotja les dues acampades de protesta que des de fa uns dos mesos estan instal·lades a la plaça de Catalunya. Una de les acampades reivindica la República i el president a l’exili Carles Puigdemont, i l’altra és pel dret a l’habitatge de persones sense llar. A la mateixa plaça, l’Ajuntament habilita espais perquè durant Sant Jordi els dos grups d’activistes informin de les seves reivindicacions.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
17 d'abril de 2018 La UNESCO aprova el Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec

La junta de govern de la UNESCO fa públic el reconeixement del Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec, que passa a formar part de la llista mundial d’aquestes zones protegides. Amb 2.000 km2, ocupa les comarques del Pallars Jussà, part de la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. El 2015 fou aprovat el Geoparc de Catalunya Central, el primer en territori català.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
17 d'abril de 2018 El Tribunal Europeu de Justícia dicta sentència contra Polònia per tala abusiva

El Tribunal Europeu de Justícia dictamina que el govern polonès ha infringit les directrius europees de protecció del medi ambient en autoritzar a triplicar la tala d’arbres al bosc de Białowieza, declarat patrimoni natural mundial per la UNESCO. El govern polonès respon que “respecta” la sentència.

2018 Món Ciència i cultura
16 d'abril de 2018 Comença el judici als empresonats d’Altsasu

Comença a l’Audiència Nacional el judici a vuit joves d’Altsasu acusats de terrorisme. Els joves es barallaren amb dos guàrdies civils de paisà en un bar de la localitat el 15 d’octubre de 2016. Tres dels vuit joves han estat en presó preventiva 516 dies. El dia abans del judici unes 45.000 persones es manifestaren a Pamplona demanant “justícia” per als encausats. L’u de juny l’Audiència absol els joves del delicte de terrorisme però els condemna entre 2 i 12 anys per desordres públics i atemptats a l’autoritat.

2018 Món Ciència i cultura
13 d'abril de 2018 Dimiteix per un cas d’assetjament sexual la cap de l’Acadèmia que atorga el premi Nobel de literatura

Katarina Frostenson, membre de l’Acadèmia sueca que escull el premi Nobel de literatura dimiteix del càrrec després que 18 dones denunciessin el seu marit, Jean-Claude Arnault, per assetjament sexual. El 7 d’abril tres acadèmics dimitiren del càrrec quan la institució va aprovar per majoria que Frostenson romangués en el càrrec. A causa de l’escàndol, el 4 de maig l’Acadèmia fa pública la decisió de no anunciar el guanyador del 2018 fins a l’edició del 2019, conjuntament amb el d’aquest any. L'u d'octubre un tribunal suec condemna Arnault a dos anys de presó.

2018 Món Ciència i cultura
2 d'abril de 2018 Cau a l’oceà Pacífic una estació espacial xinesa

L’estació espacial xinesa Tiangong 1 impacta al NW de Tahití a la matinada. La Tiangong 1, dedicada a tasques logístiques, va enlairar-se el 2011 amb la previsió d’acabar la missió el 2022, però el 2016 va deixar de funcionar. Al desembre de 2017 les autoritats xineses van informar que s’havia perdut el control sobre el giny, que cauria en algun lloc de la superfície terrestre que no es podia determinar.

2018 Món Ciència i cultura
10 de març de 2018 Xile crea una gran reserva marina al seu litoral

La  presidenta de Xile Michelle Bachelet signa el decret pel qual es crea una gran àrea de protecció al litoral, que comprèn 1,4 milions de km2 de superfície marina i representa el 42% de les aigües territorials de Xile. El govern administra conjuntament la zona amb les comunitats indígenes, que hi tenen drets de pesca. Al setembre del 2017 el govern també va declarar protegides les aigües que envolten l’illa de Pasqua.

2018 Món Ciència i cultura
7 de març de 2018 El Museu de Lleida exposa una obra censurada a la Fira ARCO

El Museu de Lleida exposa l’obra de Santiago Sierra Presos polítics a l'Espanya contemporània, retirada al febrer de la Fira ARCO de Madrid. L’obra, adquirida per l’empresari Tatxo Benet, inicia al Museu de Lleida un periple per diverses ciutats.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
4 de març de 2018 90a edició dels Oscar

Se celebra la 90a edició dels Oscar. Entre els premiats sobresurt el director mexicà Guillermo del Toro que, amb el seu film The Shape of Water, obté quatre Oscar, entre els quals a la millor pel·lícula i al millor director. Gary Oldman obté l'Oscar al millor actor principal per Darkest Hour, i Frances McDormand a la millor actriu per Three Billboards outside Ebbing, Missouri.

2018 Món Ciència i cultura
1 de març de 2018 Relleu a la direcció de l'Obra Cultural Balear

L'advocat Josep de Luis succeeix Jaume Mateu en la presidència de l'Obra Cultural Balear, que aquest ha exercit des del 2005. De Luis ha obtingut 146 dels 225 vots emesos pels membres de l'entitat.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
28 de febrer de 2018 L’Aràbia Saudita autoritza les sales de cinema

Després de 40 anys de prohibició, el govern saudita autoritza l’obertura de cinemes al país, mesura que justifica com una forma d’incentivar l’economia. És una més de les mesures liberalitzadores que afecten sobretot les dones i l’oci, impulsades des del 2017 pel príncep hereu Muhammed bin Salman.

2018 Món Ciència i cultura, Societat i economia
25 de febrer de 2018 Acaben els Jocs Olímpics d'hivern de Pyeongchang

Acaben els 23ns Jocs Olímpics d'hivern, celebrats a la localitat sud-coreana de Pyeongchang del 9 al 25 de febrer. L'equip rus n'ha estat absent a causa d'una condemna per dopatge del 2017, tot i que s'hi ha permès la participació d'atletes russos a títol individual. El dia 28 de febrer el COI restitueix el Comitè Olímpic Rus.

2018 Món Ciència i cultura
25 de febrer de 2018 Inauguració del Mobile World Congress (MWC) 2018

El rei d'Espanya, Felip VI, inaugura l'edició del 2018 del Mobile World Congress, que té lloc del 26 de febrer a l'1 de març als recintes de Fira Montjuïc de Barcelona i Fira Montjuïc de l'Hospitalet de Llobregat. El rei ha estat rebut amb grans manifestacions de protestes ciutadanes per la seva defensa de la violència policial en el referèndum de l'u d'octubre de 2017. Pel mateix motiu el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no han assistit a l'acte protocol·lari previ al sopar inaugural del dia anterior. 

2018 Països Catalans Ciència i cultura, Política i institucions
23 de febrer de 2018 Primera edició del Premi Òmnium

S’atorga per primer cop el Premi Òmnium a la Millor Novel·la Catalana de l’Any. Dotat amb 20.000 euros, va ser creat per Òmnium Cultural el 2017 per a distingir la millor novel·la publicada l’any anterior. El guanyador de la primera edició és Raül Garrigasait per l’obra Els estranys.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
21 de febrer de 2018 Inici de l’Any Fabra

Al Teatre Zorrilla de Badalona té lloc l’acte inaugural de l’Any Pompeu Fabra un dia després dels 150 anys del seu naixement en aquesta ciutat. Es commemora també el centenari de la publicació de la Gramàtica catalana, la primera de caràcter normatiu, escrita pel mateix Fabra.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
21 de febrer de 2018 La Fira de Madrid ARCO censura una obra sobre presos polítics a Espanya

La direcció de Feria de Madrid (IFEMA) fa retirar de l'exposició d'art "ARCO" una obra de l'artista Santiago Sierra que denuncia l'existència de presos polítics a l'Estat espanyol. L'obra, Presos políticos en la España contemporánea, consisteix en els retrats pixelats de polítics i activistes independentistes, els joves d'Altsasu, els titellaires de Madrid empresonats el 2016, directius d'Egin o simpatitzants del 15-M.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
14 de febrer de 2018 Les Corts Valencianes aproven la nova llei de plurilingüisme

Amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, el ple de les Corts Valencianes aprova la nova llei de plurilingüisme a l’escola, que substitueix l'anterior decret llei del plurilingüisme, anul·lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià després d'un recurs. PP i Ciudadanos hi voten en contra. La nova llei estableix un mínim del 25% d'hores lectives en castellà i valencià, i entre el 15% i el 25% d'anglès.

2018 Països Catalans Ciència i cultura, Política i institucions
9 de febrer de 2018 Comencen els Jocs Olímpics d'hivern a Corea del Sud

Se celebra la cerimònia d'inauguració dels 23ns Jocs Olímpics d'hivern, que tenen lloc a la localitat sud-coreana de Pyeongchang del 9 al 25 de febrer.

2018 Món Ciència i cultura
7 de febrer de 2018 Es posa en òrbita el transbordador espacial "Falcon Heavy"

L’empresa aeroespacial SpaceX de l’emprenedor Elon Musk posa en òrbita el Falcon Heavy, el transbordador espacial més gran de la història, capaç de transportar fins a 64 tones de càrrega. Es tracta d’un viatge de prova que pot significar un gran pas endavant en la cursa espacial.

2018 Món Ciència i cultura
28 de gener de 2018 Desena edició dels Premis Gaudí

Conduïda per l’actor David Verdaguer, se celebra a l'Auditori del Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona la gala dels Premis Gaudí. Les pel·lícules més guardonades són Estiu 1993, de Carla Simón; Tierra firme, de Carlos Marques-Marcet i Incerta glòria d’Agustí Villaronga. Durant l’acte es reivindica l’alliberament dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
20 de gener de 2018 Acaba el Dakar 2018

Finalitza a Córdoba (Argentina) la 40a edició del ral·li Dakar, que es disputa en 14 etapes des del 6 de gener al Perú, Bolívia i l’Argentina. Els guanyadors són Carlos Sainz en cotxes i Matthias Walkner en motos.

2018 Món Ciència i cultura
16 de gener de 2018 Important descobriment geològic a Mèxic

Un equip de submarinistes del projecte arqueològic i geològic Gran Acuífero Maya anuncia el descobriment de la cova submergida més gran del món a Mèxic. El sistema Sac Actun, situat a la península del Yucatán, mesura un total de 347 km de longitud.

2018 Món Ciència i cultura
13 de gener de 2018 El govern d’Aragó fa retirar un llibre de text per l’expressió “Corona catalanoaragonesa”

El govern d’Aragó ordena la retirada d’un llibre de text d’història d’una editorial catalana perquè utilitza l’expressió “Corona catalanoaragonesa”. Segons la conselleria aquesta expressió constitueix una “manipulació de la història”, i considera que l’únic terme correcte és “Corona d’Aragó”. El 22 de gener l’Institut d’Estudis Catalans replica al govern d’Aragó que es tracta d’una denominació de trajectòria acreditada i cita altres expressions comparables com regne asturlleonès que mai han estat qüestionats.

2018 Països Catalans Ciència i cultura
7 de gener de 2018 Evacuació d’una illa de Papua Nova Guinea per l’erupció d’un volcà

L’erupció d’un volcà a l’illa de Kadovar (Papua Nova Guinea) obliga les autoritats a evacuar la totalitat dels 600 habitants d'illes properes. Dos dies després de l’erupció l’illa resta coberta de lava i cendres. És el primer cop que es registra una erupció en aquest volcà.

2018 Món Ciència i cultura
31 de desembre de 2017 Mallorca torna a celebrar la seva Diada en la data original

Mallorca torna a celebrar oficialment la Diada de l’Estendard, o de la Conquesta, vint anys després que el Govern del PP canviés el dia pel 12 de novembre. Amb motiu de la Diada, es convoca una manifestació que recorre el centre de Palma sota el lema "Per la democràcia, cap a la sobirania", que grups espanyolistes intenten boicotejar.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
29 de desembre de 2017 Nova edició de la Nit de la Cultura

L’Obra Cultural Balear celebra, al Teatre Principal de Palma, la 31a edició de la Nit de la Cultura, equivalent a les Balears de la Nit de Santa Llúcia o la Nit dels premis Octubre. El Gabriel Alomar es lliura a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, la figura dels quals és reivindicada pel públic. L’Obra Cultural també ha premiat el setmanari El Iris, de Ciutadella, la historiadora Maria Barceló i Crespí, el projecte acadèmic Magisteri Teatre / Mag de poesia, la música manacorina Joana Gomila, els historiadors Jaume Llabrés i Aina Pascual, Joan Pau Jordà, Joan Colom i Gabriel Mayol, autors del llibre Somnis compartits. La identitat mallorquina a debat, i la filòloga i escriptora Maria Magdalena Gelabert i Miró.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
16 de desembre de 2017 L’asteroide Phaeton assoleix la màxima proximitat a la Terra

L’asteroide Phaeton 3200, que dona nom a la pluja d’estels coneguda com Gemínids, arriba al punt de màxima aproximació a la Terra, 27 cops la distància de la Terra a la Lluna (distàncies lunars), equivalent a uns 10,3 milions de quilòmetres de distància. Per les seves dimensions (5 km de llarg), és el tercer asteroide proper a la Terra potencialment més perillós. Després de refer la seva òrbita, és previst que torni a aproximar-se a la Terra l’any 2093, aquest cop a 7,4 distàncies lunars (uns 2,9 milions de quilòmetres).

2017 Món Ciència i cultura
15 de desembre de 2017 67 edició de la Nit de Santa Llúcia

En un clima de reivindicació política Òmnium Cultural celebra al polisportiu Virrei Amat de Nou Barris de Barcelona la 67 edició de la Nit de Santa Llúcia, amb l’absència per primer cop del president de l’entitat organitzadora, Jordi Cuixart, que es troba en presó preventiva. Entre altres premis, el Sant Jordi és per a Joan-Lluís Lluís per la novel·la Jo sóc aquell que va matar Franco, El Mercè Rodoreda de contes és per a Clara Queraltó per El que pensen els altres, i el Carles Riba de poesia per a Josep Maria Fulquet per Ample vol de la nit. El premi Òmnium de comunicació passa a anomenar-se Premi Muriel Casals en homenatge a la presidenta de l’entitat traspassada l’any anterior, i s'atorga als informatius de TV3 i Catalunya Ràdio.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
14 de desembre de 2017 Els Estats Units amenacen la neutralitat d’internet

La Comissió Federal de Comunicacions, l’organisme regulador als Estats Units, anuncia que permetrà als proveïdors dels serveis d’internet donar prioritat a determinats serveis, alentint o accelerant l’accés a les dades o bé cobrant als usuaris. La nova regulació s’aprova només per un vot de diferència i és un pas enrere en la política de Barack Obama de garantir la neutralitat a la xarxa. La mesura és rebuda amb nombroses crítiques i protestes.

2017 Món Ciència i cultura
12 de desembre de 2017 Comença l’Any Guinovart

Amb la inauguració de la mostra "Temps de Cartells", al Museu de l’Hospitalet-L’Harmonia, es dona inici a l’Any Guinovart. Entre les activitats que es duran a terme, s’inclouen una quinzena llarga d’exposicions per tot Catalunya, organitzades per la Fundació Privada Espai Guinovart Agramunt i amb suport oficial. Josep Guinovart, que va morir el 12 de setembre de fa 10 anys, és un dels pintors més reconeguts a Catalunya.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
11 de desembre de 2017 Comencen les emissions de la ràdio pública valenciana

Comencen les emissions d’À Punt, la nova ràdio pública valenciana, que reprèn les emissions interrompudes per l’anterior ens públic, Radiotelevisió Valenciana, clausurat l’octubre del 2013, i substituït el juliol del 2016 per la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació. Les primeres emissions inclouen un total de 28 hores setmanals repartides en 10 programes, música i repeticions.

2017 Món Ciència i cultura
10 de desembre de 2017 Primer concert de l’Orquestra del Liceu a la seu de l’ONU de Ginebra

Sota la direcció de Josep Pons, l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu actua per primer cop amb el "Concert per la pau i els drets humans" a la seu de l’ONU de Ginebra, a la sala que cobreix la cúpula amb un mural del pintor Miquel Barceló. L’Orquestra interpreta obres de Beethoven, Händel i Strauss i ret homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils, i també es recorda Pau Casals.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
10 de desembre de 2017 Cerimònia dels premis Nobel

Se celebra a la Sala de Concerts d’Estocolm l’acte de lliurament dels premis Nobel. Aquest any són guardonats Barry C. Barish, Kip S. Thorne i Rainer Weiss (física), Jacques Dubochet, Richard Henderson i Joachim Frank (química), Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash i Michael W. Young (medicina), Kazuo Ishiguro (literatura) i Richard Thaler (economia). El premi Nobel de la pau s’atorga el mateix dia, a l’Ajuntament d’Oslo, a l’organització no governamental Campanya Internacional per l’Abolició de les Armes Nuclears.

2017 Món Ciència i cultura
5 de desembre de 2017 El COI veta la participació de Rússia als Jocs Olímpics d’Hivern del 2018

El president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, anuncia a Lausana que no autoritza Rússia a participar en els Jocs Olímpics d’Hivern de Pyeongchang (Corea del Sud) el 2018. Aquest organisme pren la decisió després de suspendre el Comitè Olímpic Rus per dopatge d’estat als Jocs d’Hivern de Sotxi (Rússia) el 2014. Tanmateix, els atletes russos podran participar en els Jocs a títol individual si demostren que no s’han dopat.

2017 Món Ciència i cultura
15 de novembre de 2017 Descobert un planeta possiblement habitable

Un equip internacional d’astrònoms de la Universitat de Grenoble anuncia el descobriment del planeta conegut amb les condicions més favorables per a acollir alguna forma de vida, després de Pròxima b (2016). El planeta, anomenat Ross 128b, ha estat localitzat pel cercador de planetes HARP de l’Observatori Europeu del Sud (ESO) a La Silla (Xile). Amb una massa similar a la de la Terra, Ross 128b n’està separat per una distància relativament propera (11 anys llum) i orbita al voltant de l’estrella nana roja Ross 128.

2017 Món Ciència i cultura
1 de novembre de 2017 Inaugurada la 23a edició del Saló del Manga

De l’1 al 5 de novembre se celebra a la Fira de Montjuïc (Barcelona) la 23a edició del Saló del Manga. El Saló registra aquest any l’entrada més nombrosa, amb 148.000 persones, 6.000 més que en l’anterior edició. La del 2017 té com a centres d’interès els 25 anys de Bola de Drac, els 100 anys de l’anime i una exposició de robots.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
29 d’octubre de 2017 Celebració dels premis Octubre

Se celebra a València la 46a edició dels premis Octubre. En la cerimònia, dedicada als líders empresonats de l’ANC i Òmnium Cultural, es lliuren els guardons a Vicent Pallarès (premi Andròmina de novel·la per Les llàgrimes d’Orfeu), Carles Camps (premi Vicent Andrés Estellés de poesia per El rastre d’uns escrits), Manuel Molins (premi Pere Capellà de teatre per Ratzinger Papa 265) i Margarida Castellano (premi Joan Fuster d’assaig per Passats i presents d’allà i d’ací).

2017 Països Catalans Ciència i cultura
20 d’octubre de 2017 Cerimònia dels premis Princesa de Asturias

Se celebra a Oviedo la cerimònia de concessió dels premis Princesa de Asturias, presidida pel rei d’Espanya, Felip VI. Els guardonats del 2017 són el poeta polonès Adam Zagajewski (lletres), la Hispanic Society of America (cooperació internacional), la col·laboració científica LIGO i els físics nord-americans Kip S. Thorne, Barry C. Barish i Rainer Weiss (investigació científica i tècnica), l’artista britànic William Kentridge (arts), el grup comicomusical argentí Les Luthiers (comunicació i humanitats), la selecció neozelandesa de rugbi (esports), la historiadora anglesa Karen Armstrong (ciències socials) i la Unió Europea (concòrdia). En representació d’aquest darrer reben el premi els presidents de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, del Consell Europeu, Donald Tusk, i del Parlament Europeu, Antonio Tajani. Tots tres agraeixen el guardó amb una defensa sense matisos del Govern de Mariano Rajoy i la unitat d’Espanya. El més hostil és Tajani, que fa referència als "egoismes nacionalistes", que contraposa a l’exemplar, segons ell, Espanya, representada per la Constitució del 1978. Donald Tusk és el menys agressiu dels tres i fa una lleu crítica al Govern espanyol, al qual li demana que prioritzi la força dels arguments a l’argument de la força.

2017 Món Ciència i cultura
15 d’octubre de 2017 Acaba el Festival de Cinema de Sitges

Amb xifres rècord (66.136 entrades venudes, un 10% més que el 2016) acaba el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, més conegut com Festival de Sitges, que el 2017 celebra els 50 anys. Dels premis del festival, dut a terme entre els dies 5 i 15 d’octubre, cal esmentar els concedits a Jupiter’s Moon (millor pel·lícula), de l’hongarès Kornél Mundruczó, Thelma (premi especial del jurat), del noruec Joachim Trier, Coralie Fargeat (premis a la millor direcció i al millor director novell) per Revenge, Rafe Spall (millor interpretació masculina) a The Ritual, i Marsha Timothy (millor interpretació femenina) a Marlina the Murderer in Four Acts.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
15 d’octubre de 2017 Gala del premi Planeta

Javier Sierra guanya, amb El fuego invisible, el 66è premi Planeta de novel·la. La gala té lloc al Palau de Congressos de Barcelona malgrat que el Grup Planeta va anunciar el 10 d’octubre que traslladava la seu social a Madrid.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
12 d’octubre de 2017 Els Estats Units abandonen la UNESCO

La directora general de l’organització de l’ONU per a l’Educació, la Cultura i la Ciència (UNESCO), Irina Bokova, anuncia que els Estats Units fan efectiva la seva retirada de l’organisme. Els Estats Units van deixar de contribuir el 2011 a la UNESCO quan va acceptar Palestina com a membre de ple dret. L’endemà, Israel anuncia que també se’n retira.

2017 Món Ciència i cultura
26 de setembre de 2017 Un destacat periodista turc, en llibertat provisional

Kadri Gürsel, columnista de Cumhuriyet, un dels diaris turcs de més circulació clausurat per ordre del Govern, és alliberat després d’onze mesos. Gürsel està acusat de col·laboració amb grups terroristes pels seus reportatges sobre l’opositor exiliat Fethullah Gülen o el Partit dels Treballadors del Kurdistan, i està sent processat juntament amb uns altres disset periodistes i editors.

2017 Món Ciència i cultura
17 de setembre de 2017 Acaba la Setmana del Llibre en Català

Del 8 al 17 de setembre se celebra la 35a edició de la Setmana del Llibre en Català. Les xifres d’assistència als actes (26.000 persones), vendes (26.189 exemplars) i facturació (402.000 euros) confirmen la tendència a l’alça dels anys anteriors i es baten rècords.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
17 de setembre de 2017 Diada castellera de Santa Tecla

Se celebra a Tarragona la diada castellera de Santa Tecla, on participen la Colla Vella de Valls, els Castellers de Vilafranca i les colles locals Jove de Tarragona i Xiquets de Tarragona. La Vella de Valls descarrega el quatre de nou amb folre i el cinc de nou amb folre i el pilar, i carrega el quatre de nou sense folre. Els Castellers de Vilafranca no aconsegueixen descarregar cap dels castells (el tres de deu, la torre de vuit neta i el quatre de nou net o el tres de nou amb l’agulla). La Jove de Tarragona descarrega el cinc de nou amb folre i el quatre de nou amb folre, i els Xiquets de Tarragona descarreguen el tres de nou amb folre.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
15 de setembre de 2017 La sonda Cassini finalitza la seva missió i es desintegra

La sonda Cassini de la NASA finalitza la seva missió precipitant-se a l’atmosfera de Saturn, on es desintegra. Llançada el 1997 per la NASA, després d’un viatge d’aproximació de 7 anys, la sonda ha estat la principal font de dades numèriques, imatges i mesuraments sobre Saturn, en particular de la seva atmosfera, els anells i els satèl·lits, que ha enviat de manera regular a la Terra.

2017 Món Ciència i cultura
12 de setembre de 2017 El director de TV3, advertit pel TC sobre la publicitat de l’1-0

El director de TV3, Vicent Sanchis, rep la notificació del Tribunal Constitucional que l’adverteix que el canal públic català no pot emetre publicitat sobre el referèndum de l’1 d’octubre. La notificació es fa extensiva a un miler llarg de càrrecs: la Mesa del Parlament, el Govern i alts càrrecs, els 947 alcaldes, els Mossos d’Esquadra i els responsables dels mitjans públics catalans. Alguns diaris també renuncien a incloure publicitat institucional del referèndum. El dia 14, els tribunals activen una bateria de mesures contra la difusió a internet: tancament del lloc web oficial del referèndum, ordre judicial als proveïdors d’internet de bloqueig dels webs vinculats, tancament dels webs de l’Associació de Municipis per la Independència i de l’Associació Catalana de Municipis i querelles contra els seus presidents. A banda, Correus prohibeix als seus treballadors tramitar enviaments sobre l’1-O. El dia 26, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ordena bloquejar més de 140 webs pel suport a l’1-O.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
9 de setembre de 2017 Important descoberta arqueològica a Egipte

El ministre d’Antiguitats d’Egipte anuncia el descobriment a la ciutat de Luxor de la tomba d’un orfebre de la cort que va viure fa més de 3.500 anys, durant la XVIIIa dinastia. Entre els objectes trobats, al sepulcre hi ha una estàtua de l’orfebre i la seva dona i una màscara funerària, esteles funeràries, diversos objectes ceràmics i sarcòfags. A prop de la tomba, també s’hi han descobert més mòmies d’antics egipcis de les dinasties XXI i XXII.

2017 Món Ciència i cultura
5 de setembre de 2017 Creada una gran reserva marina al voltant de l’illa de Pasqua

Xile aprova la creació de la Reserva Marina Hanga Roa Otai, una de les més grans del món (720.000 km2) al voltant de l’illa de Pasqua, a l’oceà Pacífic. La mesura ha anat precedida d’un referèndum celebrat el 3 de setembre pels rapanuis, els pobladors originaris de l’illa. Els 462 votants es van manifestar majoritàriament a favor de la creació d’aquesta àrea protegida, que serà cogestionada amb l’executiu de Michelle Bachelet. La característica més important de la reserva és la prohibició de la pesca industrial.

2017 Món Ciència i cultura
30 d’agost de 2017 Comença el Festival de Cinema de Venècia

Entre el 30 d’agost i el 9 de setembre, té lloc la 74a edició del Festival de Cinema de Venècia, un dels més prestigiosos del món. Vint-i-un films competeixen en la selecció oficial i entre els guardons sobresurten el Lleó d’Or a la millor pel·lícula (The Shape of Water, de Guillermo del Toro) i a la trajectòria a Jane Fonda i Robert Redford. El Gran Premi del Jurat és per a Foxtrot, de Samuel Maoz, i la Copa Volpi al millor actor i a la millor actriu és per a Kamel El Basha, per L’insulte i per a Charlotte Rampling, per Hannah, respectivament.

2017 Món Ciència i cultura
23 d’agost de 2017 El Manchester City compra el Girona

City Football Group, empresa propietària del Manchester City i quatre equips de diferents països, adquireix el 88,6% de les accions del Girona FC. Pere Guardiola, germà de l’entrenador Pep Guardiola i propietari de la societat Girona Football Club, vinculat al City Football Club, es queda amb la meitat d’aquest percentatge. La resta es reparteix entre petits accionistes. El tracte inclou el traspàs de cinc futbolistes del Manchester City al Girona i el compromís que el Girona esdevingui planter del City.

2017 Països Catalans Ciència i cultura
21 d’agost de 2017 Eclipsi solar visible a gran part del món

Entre les 15.47 i les 21.04 hores del temps universal coordinat (UTC) té lloc un dels eclipsis solars més visibles de les darreres dècades. El fenomen és total en 14 estats dels Estats Units (el primer que cobreix el continent en 99 anys) i parcial a l’Amèrica Central, l’Amèrica del Sud, l’oest d’Europa, el nord d’Àfrica i part de Rússia.

2017 Món Ciència i cultura
4 d’agost de 2017 Comença el Campionat del Món d’atletisme

Entre els dies 4 i 13 d’agost se celebra a Londres el 16è Campionat del Món d’atletisme. La seu de les competicions és el London Stadium de Stratford, el mateix dels Jocs Olímpics de Londres. Els atletes dels Estats Units són els que s’emporten el major nombre de medalles (30, de les quals 10 són d’or). Segueixen Kenya (11, 5 d’or), Sud-àfrica (6, 3 d’or), la Xina (7, 2 d’or) i França (5, 3 d’or). Aquests campionats són els de la retirada de l’alta competició del llegendari velocista jamaicà Usain Bolt, malgrat que en aquesta ocasió només obté una medalla de bronze en els 100 m llisos.

2017 Món Ciència i cultura
3 d’agost de 2017 Descoberta una tècnica per a guarir una cardiopatia d’origen genètic

Un equip de científics dels Estats Units, Corea del Sud i la Xina publica en la revista Nature els resultats d’un estudi experimental en embrions humans que han aconseguit eliminar la mutació en un gen causant de la miocardiopatia hipertròfica. Aquesta tècnica també permet eliminar la malaltia en els fills dels portadors de la mutació. La cardiopatia hipertròfica causa la mort de persones aparentment sanes i es detecta en una de cada 500 persones. Tot i l’èxit en els resultats de l’experiment, els autors afirmen que la tècnica es troba encara en fase preliminar.

2017 Món Ciència i cultura
1 d’agost de 2017 Destacat descobriment arqueològic a França

El Ministeri de Cultura francès qualifica d’excepcional el jaciment arqueològic romà descobert a Sainte-Colombe, a 30 km al sud de Lió, a la riba del Roine. Els experts consideren la troballa, identificada en uns terrenys per edificar, com la més important de l’arqueologia francesa en mig segle. L’anomenada Petita Pompeia comprèn una àrea de 7.000 m2, on, entre d’altres, hi ha 19 mosaics en un excel·lent estat de conservació i diversos habitatges, alguns de gran sumptuositat. S’estima que el lloc va ser habitat durant uns 300 anys fins que, després de diversos incendis, va ser abandonat cap al segle III dC.

2017 Món Ciència i cultura
Llegir més...