TEMES

11 de novembre, el trànsit de Mercuri

El planeta Mercuri passarà per davant del disc solar

Els trànsits planetaris són uns fenòmens força excepcionals, i poc coneguts, que consisteixen en el pas d’un planeta per davant del disc solar. A diferència d’un eclipsi de Sol, no tapa notablement el disc de la nostra estrella sinó que apreciem com un petit punt fosc que creua la seva superfície visible. De fet, un eclipsi de Sol no és res més que un trànsit lunar, però com que la Lluna pot tapar completament el Sol li diem eclipsi.

Perquè es produeixi un trànsit planetari des de la Terra ha de ser de Mercuri o Venus, els planetes més propers al Sol que nosaltres i per tant els que en la seva òrbita es poden situar just entre nosaltres i el Sol, essent impossible per a la resta de planetes.

El proper dia 11 de novembre es produeix el trànsit de Mercuri per davant del disc del Sol, és a dir, Mercuri se situa força exactament en línia entre nosaltres i el Sol. Si Mercuri i la Terra tinguessin les òrbites al mateix pla orbital, es produiria un trànsit de Mercuri cada 116 dies (un any “mercurià”). Com que tenen plans orbitals semblants, però no idèntics, en el moment en què Mercuri se situaria entre nosaltres i el Sol, habitualment ho fa lleugerament per damunt o per sota, no passa sempre per davant del disc solar.

D’aquesta manera la configuració Sol-Mercuri-Terra fa que només es pugui produir un trànsit de Mercuri al maig o al novembre i que es produeixin 13 trànsits per segle separats entre 3,5 i 13 anys entre si. El darrer trànsit de Mercuri visible a Catalunya es va produir el 9 de maig de 2016, observat amb dificultats per núvols, mentre que els propers es produiran el 13 de novembre de 2032 i el 7 de novembre de 2039.

Mai s’ha de mirar directament al Sol sense filtres especials per a la seva observació. A més, en el cas del trànsit de Mercuri, degut a la seva mida, es requereix l’ús de telescopis amb filtre solar.  El dia 11 a les 13.35 hora local començarà el primer contacte, quan Mercuri toca ja el disc solar. Al cap d’un minut i mig aproximadament Mercuri ja haurà entrat totalment davant del disc solar i estarà situat en una vora. Durant una mica més de cinc hores anirà lentament recorrent el disc solar, essent el moment central a les 16.20 hores aproximadament. A Catalunya el fenomen acabarà amb la posta de Sol, poc després de les 17.30 hores, i no podrem veure els darrers contactes, els de sortida del planeta, que es produeixen cap a les 19 hores.

Podeu seguir l'esdeveniment al portal ServiAstro de la Universitat de Barcelona.

Sabies que...?

Si ara els trànsits són una curiositat científica, la situació va ser molt diferent fins a finals del segle XIX, en què especialment el trànsit de Venus es feia servir com a eina per calcular la distància entre la Terra i el Sol seguint un mètode proposat per Halley el 1716. Per aquest motiu es van fer expedicions arreu del món, entre les quals la del capità Cook ara fa 250 anys, per observar els trànsits de Venus de 1761, 1769, 1874 i 1882, i obtenir aquesta mesura. 

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (3 de novembre de 2019)

Imatge: Trànsit de Mercuri 2003 observat a la Universitat de Barcelona

Contacta amb Divulcat