TEMES

L'aventura de Berta a Nanoland

L'estiu del 2019 em vaig aventurar a escriure un llibre sobre el món nano i el món atòmic, buscava quelcom diferent i vaig decidir fer-ho mitjançant una aventura científica. Inspirant-me en "Alice in wonderland" vaig esciure aquesta aventura nano.

Estimada lectora, estimat lector, benvingut a un llibre diferent, benvingut a una modalitat literària poc comuna, que podríem catalogar d'aventura científica. Efectivament, estàs a punt d'iniciar una aventura que et portarà a les profunditats de la matèria.

En aquesta aventura el primer que hem de remarcar és que res és el que sembla, començant per la teva mida, la qual es reduirà tant que pràcticament et podràs confondre amb àtoms i molècules.

L'aventura té com a protagonista una nena, la Berta, una nena de dotze anys que veu com la seva grandària queda reduïda fins a l'escala nanomètrica (és a dir, poc més gran que els àtoms) i entra a Nanoland, un minúscul món ple de sorpreses. La Berta visitarà al costat del seu pare llocs inimaginables i fabulosos, i aprendrà desenes de conceptes científics explicats per personatges fantàstics i històrics.

He de dir que el llibre es pren alguna llicència, per exemple, crear personatges basats en alguns dels més grans científics de la història, de manera que la Berta comparteix ciència amb noms com Rosalind Franklin, Lise Meitner, Marie Curie, Richard Feynman, Eric Drexler, Rita Levi-Montalcini, Mildred Dresselhaus...

Com veuràs molts dels noms dels personatges són de dones, perquè aquest llibre també vol remarcar el paper de les dones en la història de la ciència.

I què ens ensenyaran aquests personatges?

Doncs bàsicament ciència, sent la nanotecnologia l'eix sobre el qual pivota el llibre.

Com dèiem anteriorment, ens hem permès alguna llicència i hem creat algun personatge que potser existirà en un futur pròxim. Qui sap!

Finalment, a part que esperem que gaudeixis d'aquesta aventura, el nostre objectiu principal és acostar la ciència, convertir-la en quotidiana i divertida, i aproximar-la d'una manera diferent i fresca. Esperem que us agradi i que gaudiu d'aquesta aventura científica! La Berta us estarà agraïda eternament.

El llibre

Per endinsar-nos en el món nano, necessitem fer-nos mil milions de vegades més petits que la nostra mida. En el camí d'encongir-se, la Berta veurà i gaudirà de com canvia el món que ens envolta, fins que arriba a la mida de l'ADN i la mateixa Rosalind Franklin li ensenya la molècula de la vida.

La Berta encara es farà més petita i, gràcies a l'ascensor més increïble de la història, visitarà l'interior de l'àtom amb Lise Meitner i després de fer un recorregut històric per l'àtom, intentarà entendre'n el comportament quàntic i, fins i tot, ordenarem àtoms amb Mendeléiev.

A partir d'aquí, Richard Feynman, Smalley, Drexler, Geim i molts altres ens aproparan al món nano, una tecnologia que et permet construir tota mena de materials increïbles amb propietats fantàstiques.

Us perdreu aquest llibre?

Es pot divulgar el món atòmic, nanotecnològic i inclús el món quàntic a través d'una aventura científica? La resposta és que sí, i la trobeu a L'aventura de Berta a Nanoland.

Ja teniu regal de Nadal, només cal que aneu a la llibreria Imatge (Sepúlveda, 87, Barcelona), o a Onada Edicions, i el podreu adquirir... i si em trobeu, us el signo!

Contacta amb Divulcat