TEMES

Deixem la Lluna a les fosques

El dia 27 de juliol es produeix un eclipsi total de Lluna

El proper dia 27 de juliol es produeix un dels fenòmens astronòmics més destacats de l’any, i que és observable des del nostre territori, es tracta d’un eclipsi total de Lluna. En un eclipsi de Lluna, com el nom indica és la Lluna l’astre que es deixa de poder observar degut al fet que el nostre planeta la deixarà a les fosques.

composta_raw_jpg.jpg
Imatge: Cortesia d'Eduard Masana (Universitat de Barcelona)

Cal tenir present que tot objecte a l’espai projecta una ombra en direcció oposada al Sol, i és quan un objecte entra a l’ombra d’un altre quan es deixa de veure, i diem que s’ha produït un eclipsi. Des del planeta Terra, el que condiciona els eclipsis és la posició del nostre satèl·lit natural, la Lluna. Aquesta orbita de forma inclinada respecte del pla Terra-Sol, conegut com a eclíptica, i per tant, és en casos molt concrets que es produeix una alineació perfecta (o quasi) d’aquests tres astres: Sol, Terra i Lluna. Segons com sigui aquesta alineació tindrem els diversos tipus d’eclipsis, així, si la Lluna s’interposa entre el Sol i nosaltres tindrem un eclipsi de Sol. En canvi el que succeirà el proper dia 27 és que la Terra s’interposa entre la Lluna i el Sol, de manera que la Lluna en fase plena queda a l’ombra i deixa de rebre els rajos del Sol, per la qual cosa es produeix l’eclipsi.

La Lluna en "amagar-se" darrere la Terra, primer entra en la zona anomenada penombra, on li arriben parcialment els rajos del Sol, i des de la Terra veiem un eclipsi penombral que alguns cops és gairebé imperceptible. En el cas que ens ocupa la Lluna no només entrarà a la penombra sinó completament en l’ombra deixant de rebre la llum directa del Sol. Serà, per tant, un eclipsi total que podrem veure des de bona part del nostre territori, però que podran veure completament a la zona central d’Àsia i a l’est del continent africà.

El dia 27, l’eclipsi començarà a les 19.14 hores amb la fase penombral, però la Lluna encara no haurà sortit a Catalunya i haurem d’esperar que siguin més de les 21 hores, moment en què apareixerà per l’horitzó ja en fase d’ombra però encara com a eclipsi parcial. La totalitat de l’eclipsi començarà a les 21.30 hores amb la Lluna difícilment observable per estar propera a l’horitzó, però tindrem ocasió d’observar la totalitat fins a les 23.13 hores aproximadament, després la Lluna començarà a sortir de l’ombra fins a recuperar la normalitat a quarts de dues de la matinada. Per tant, tenim força estona per gaudir de l’espectacle.

Sabies que...?

En el moment de la totalitat la Lluna no desapareix completament de la nostra visió sinó que pren una coloració ataronjada o marronosa. Aquest color és degut al fet que, malgrat que no li arriba llum directa del Sol, rep llum desviada per la nostra atmosfera i per tant no queda fosca del tot. Existeix una classificació, la de Danjon, per catalogar aquest color i es vincula el to de la Lluna a la quantitat de pols en suspensió que hi ha a la nostra atmosfera, essent més fosca com més erupcions volcàniques s'hagin produït. 

 

Nota: La versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (15 de juliol de 2018): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2018/07/15/deixem_lluna_les_fosques_51558_2626.html

Contacta amb Divulcat