TEMES

Tycho Brahe, l'home del nas d'or

Probablement un dels astrònoms més singulars de la història

tycho.jpgAvui ens remuntarem a la segona meitat del segle XVI per descobrir un dels personatges més excèntrics de la història de l’astronomia. Es tracta de l’astrònom danès Tycho Brahe.

Tycho Brahe va desenvolupar la seva carrera abans que Galileu introduís l’ús del telescopi, per tant es considera el darrer dels grans observadors del cel a ull nu. Brahe, un curiós de l’observació del cel, es va adonar que la major part de fenòmens astronòmics que es produïen no quadraven amb les dates de què es disposava a l’època i va arribar a la conclusió que calia realitzar millors observacions per tal de fer els càlculs dels esdeveniments de forma més precisa. Amb aquesta idea al cap, va observar de forma incansable centenars d’estels i va anotar les seves posicions amb una precisió increïble per ser fetes a ull nu, i també va informar nombroses taules de seguiment de planetes que serien crucials en l’esdevenir de la història.

Malgrat ser un observador meticulós, Brahe tenia al cap la idea que la Terra havia de ser central, influït per la creença de l’època que es considerava la Terra el centre del món. A partir de les seves observacions, va proposar un model de sistema solar on els planetes estaven en òrbita al voltant del Sol a excepció de la Terra que estava fixa i era tot el sistema solar el que orbitava com un bloc al seu voltant, el sistema tychònic. Aquest sistema era molt complicat, quan davant seu tenia les dades que li donaven la resposta correcta i que Johannes Kepler més tard trobaria.

Es tracta d’un personatge molt peculiar perquè de ben jove va patir una lesió al nas i lluïa una pròtesi feta de metalls preciosos. La història de “l’accident” és de les més singulars de la ciència, segons sembla tot va ocórrer en un duel a espasa amb un altre estudiant per resoldre qui era millor matemàtic dels dos... Una solució molt matemàtica, com es pot deduir. La història diu que Tycho va guanyar el duel, però va perdre part del nas i se’l cobria amb aquestes pròtesis.

També és motiu d’estudi la seva mort, ja que durant molt temps fou atribuïda a no haver-se volgut alçar d’un copiós àpat per anar al servei. Ara bé, en analitzar les seves restes el 1996 es va veure que realment va morir per enverinament de mercuri, produït molt probablement pels medicaments que ell mateix es fabricava per guarir-se de les conseqüències d’una vida agitada i plena de festes i excessos de tota mena.

Sabies que...?

Entre les observacions més cèlebres de Tycho Brahe hi ha les dades de l’anomenada estrella de Tycho, un estel que va esclatar com a supernova l’any 1572 i del qual va fer un detallat seguiment que el va convertir en reputat astrònom. Ara bé, realment ell no la va descobrir, tal com sempre va reconèixer en felicitar públicament les observacions d’un dels descobridors, l’astrònom valencià Jeroni Munyós.

Nota:

Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (11 d'octubre de 2020): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2020/10/11/tycho_brahe_home_del_nas_or_116733_2626.html

Contacta amb Divulcat