OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

Diccionari dels Partits Polítics de Catalunya, segle XX

Grupos de Acción Carlista

siglaGAC
Partit polític
siglaGAC
ciències polítiques polít
Agrupació política de caràcter secret, nascuda el 1964 dins l’Agrupación de Estudiantes Tradicionalistas, que optà per la lluita armada per tal d’enderrocar la dictadura franquista.

Els GAC pretenien l’evolució ideològica del Partit Carlí [PC] vers un sistema de socialisme d’autogestió global i el desplaçament dels sectors tradicionalistes i integristes que encara influïen en la direcció del partit. Quan el III Congrés del Poble Carlí (4/VI/1972, Arbonne, França) adoptà la línia ideològica del socialisme d’autogestió global, abandonaren la lluita armada i s’autodissolgueren. S’assentaren principalment a Navarra, País Basc, Aragó i Catalunya.

Iniciaren les seves accions la nit del 7 al 8 de setembre de 1968 i les més espectaculars tingueren un ampli ressò en els mitjans informatius. Les més destacades foren l’assalt a Radio Requeté de Pamplona, amb l’emissió de proclames revolucionàries durant sis minuts (2/V/1970); l’assalt i destrucció de la maquinària del diari El Pensamiento Navarro, de Pamplona (23/VIII/1970), que els tradicionalistes franquistes havien pres al PC; l’assalt del repetidor de TVE de Berberana (Burgos), per tal d’interceptar el missatge de Franco de fi d’any (30/XII/1970), i la col·locació a Pamplona d’una bomba al monument del Duque de Ahumada (8/III/1972). Components destacats entre altres foren: Carlos Catalán, José Antonio Cob, Enrique Enciso, José Antonio García Robles, Juan Antonio Giró, José M. Porro i Juan Querejeta Vera.

Col·laboració: 
JCCl

Llegir més...