Callositat
Definició i causes
Les callositats consisteixen en un engruiximent i un enduriment circumscrit de l’epidermis que es presenta en zones de la pell sotmeses a fregaments repetits o a una pressió persistent.
El fregament reiterat i la pressió contínua sobre la pell incrementen la regeneració de les cèl·lules epidèrmiques, les quals creixen de manera accelerada alhora que augmenten l’elaboració de ceratina, que és la substància que confereix duresa a la capa externa de la pell. Així, es produeix una acumulació de capes de cèl·lules mortes, amb un contingut alt de ceratina, que formen una àrea de pell gruixuda i endurida.
Les callositats apareixen sobretot en zones de la pell comprimides pel calçat, la qual cosa s’esdevé sovint quan hom utilitza sabates molt estretes, o de taló alt. Poden afectar peus normals, però de fet llur formació és afavorida per les deformitats que hi pugui haver, les dels ossos i les articulacions sobretot. Però també és possible que afectin qualsevol altra zona del cos sotmesa a pressió o fregament, com ara les mans de persones que les fan servir en feines dures.
VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?
Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta
i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia