OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Edat de l’inici de la pubertat

No hi ha una edat determinada que marqui el començament dels canvis púber als en tots els casos. Així, doncs, es tracta d’un ampli període en què, segons les característiques constitucionals de cada individu en particular, s’inicia la pubertat.

En les nenes, els canvis puberals s’inicien, de mitjana, cap als 9 anys, per bé que es considera perfectament normal que comencin en un període que oscil·la entre els 8 anys i els 13.

En els nens, generalment la pubertat s’inicia, de mitjana, cap als 11 anys i mig, i és absolutament normal que comenci en un període comprès entre els 10 anys i els 14.

En l’inici de la pubertat influeixen els factors suara esmentats, en especial els genètics hereditaris: és comú que hi hagi certa similitud en l’època de començament dels canvis entre pares i fills, o entre germans. També poden modificar el moment de l’inici les característiques de l’alimentació, ja que tant si el nodriment és deficient com si és excessiu, pot produir-se un cert retard. Alhora, les alteracions endocrines i diverses malalties generals poden avançar o endarrerir l’inici de la pubertat.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...