OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Història natural dels Països Catalans

El que cal saber del dolor cervical, torticoli i neuràlgia cèrvico-braquial

  • El dolor cervical és el dolor localitzat a la regió del coll. Pot ésser agut, de manera que apareix sobtadament i remet al cap d’uns dies o algunes setmanes. L’origen pot ésser divers, bé que generalment és degut a una alteració intranscendent que no pot ésser identificada. Igualment, de vegades el dolor és crònic, i persisteix durant llargs períodes de temps amb una intensitat variable. Sol ésser originat per trastorns articulars, com ara l’artrosi, o bé per una tensió psíquica que genera contractures musculars.
  • El torticoli és una inclinació o una rotació forçada del cap, deguda a la contracció d’algun múscul de la zona. Pot ésser causat per lesions del disc intervertebral o de les articulacions interapofisiàries vertebrals, o bé per un esquinç, una luxació o una fractura vertebral; també pot ésser de causa desconeguda. En general, hom recupera la mobilitat de la zona al cap d’alguns dies o un parell de setmanes.
  • La neuràlgia cèrvico-braquial consisteix en l’aparició de dolor localitzat al coll, a la part superior de l’esquena i al llarg d’una extremitat, degut a la compressió d’alguna de les arrels nervioses dels segments cervicals de la columna vertebral. En general, és causada per una hèrnia del disc intervertebral, i aleshores el dolor desapareix progressivament al cap d’unes setmanes, a mesura que la lesió es recupera. En el tractament, és fonamental el repòs absolut de la regió cervical, i per això de vegades s’utilitzen collarets ortopèdics que impideixen els moviments del coll. En els casos més intensos, cal descomprimir l’arrel nerviosa que n’és afectada amb una intervenció quirúrgica.

Llegir més...