OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Catalunya romànica

El que cal saber del tètan

  • EI tètan és un trastorn molt greu provocat per l’ingrés en l’organisme d’una toxina molt potent que elabora un bacteri denominat Clostridium tetani.
  • El tètan —terme que en grec antic significa ‘tensió’ o ‘rigidesa’—provoca espasmes, o contraccions musculars intenses, persistents i involuntàries, que solen afectar diversos grups musculars del cos i que sovint es compliquen amb asfíxia o aturada cardíaca.
  • Per tal de prevenir el tètan, es recomana de completar ei pla de vaccinació antitetànica durant la infantesa, i vaccinar-se periòdicament, cada deu anys, durant l’adolescència i l’edat adulta. També, en cas de ferides cutànies, encara que siguin superficials i no presentin cossos estranys, hom recomana de rentar-les amb abundant aigua i sabó i desinfectar-les i, si el pacient no recorda amb seguretat si n’ha estat vaccinat en el decurs dels deu darrers anys, adreçar-se a un servei hospitalari.
  • Per tal de prevenir el tètan, convé d’evitar que els infants juguin en llocs d’especial risc, com ara quadres, estables, zones de pas d’animals o les proximitats dels desguassos de clavegueres

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...