Els greixos o lípids
Els greixos o lípids són compostos químics que, de la mateixa manera que els hidrats de carboni, estan formats bàsicament per àtoms de carboni, d’oxigen i d’hidrogen, però que, a diferència d’aquells, no són solubles en medis aquosos —excepte els anomenats fosfolípids—, però sí en dissolvents orgànics, com ara l’èter o el cloroform. Aquests nutrients tenen un poder energètic molt alt.
Pràcticament tots els aliments contenen una proporció més gran o més petita de lípids. Els olis comestibles, les margarines i els greixos animals concentrats, com ara la mantega i els llards, estan formats en gran part per lípids. També les carns, les aus, alguns peixos, la llet i els formatges, els ous i les fruites seques grasses contenen proporcions relativament altes de greixos. En canvi, les fruites, les verdures i les hortalisses solen contenir quantitats ínfimes d’aquests compostos.
La funció principal dels lípids és d’emmagatzemar i de proporcionar energia. Això no obstant, alguns d’ells s’utilitzen per a formar estructures pròpies de l’organisme.
VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?
Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta
i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia