OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Gran enciclopèdia catalana

Exercici físic i músculs esquelètics

Els músculs esquelètics, és a dir, aquells que s’insereixen en els ossos o en les estructures articulars, sia directament o per mitjà de tendons, són els que s’encarreguen de mantenir les postures corporals i de desplaçar el cos bellugant-ne els diferents segments. Així, doncs, en llur acció està la base de qualsevol exercici físic.

Cada múscul esquelètic és compost per nombroses cèl·lules o fibres musculars, molt estretes i allargades, que es disposen paral·lelament entre elles, i formen fascicles o feixos musculars. Cada fascicle muscular, d’uns quants mil·límetres de diàmetre i una longitud molt variable, és envoltat per una beina de teixit conjuntiu. El conjunt d’aquests fascicles forma la massa del múscul.

Per la seva banda, cada fibra muscular prima és formada per una sèrie de filaments molt fins, les miofibril·les, que la solquen longitudinalment. Cada miofibril·la, al seu torn, és formada per uns filaments proteics longitudinals, encara més estrets, que en l’acte de la contracció muscular llisquen i s’enllacen entre ells, i escurcen així la longitud de la fibra muscular.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...