OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Gran Diccionari de la llengua catalana

Fractura òssia

Definició

La fractura òssia consisteix en el trencament, total o parcial, d’un os o més.

Causes

L’os és una estructura sòlida, apta per al sosteniment i la protecció de l’organisme, que té també un cert grau de flexibilitat. Això li permet de resistir l’acció contínua dels músculs que es contreuen per moure’l. La fractura es produeix quan la resistència de l’os és menor que la força a què es veu sotmès, com és el cas d’alguns traumatismes o cops importants, o quan per raons diverses l’os ha perdut la resistència i la flexibilitat habituals, de manera que esdevé més fràgil.

La causa de fractura més freqüent consisteix en un traumatisme exterior, és a dir, quan es produeix un cop o un impacte amb un objecte. És habitual, per exemple, en els accidents de trànsit i les caigudes.

El trencament també pot ésser ocasionat per un traumatisme intern, com el provocat per una contracció brusca i intensa dels músculs inserits a l’os, la qual cosa pot succeir en llançar una pedra o donar un cop de peu molt fort, per exemple, si la força de contracció dels músculs és tan marcada que supera la resistència de l’os.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...