OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Liquen pla (liquen ‘ruber’)

El liquen pla o liquen ruber és una erupció inflamatòria, caracteritzada per la formació de lesions de forma poligonal, prominents, de superfície plana i brillant, d’un color vermellós. No se’n coneix la causa amb exactitud, però, segons els estudis efectuats, és probable que sigui degut a un trastorn immunològic.

L’erupció se sol presentar entre 30 anys i 60. El començament tant pot ésser sobtat com gradual. Es presenta sobretot a la cara anterior dels canells i pot afectar igualment els avantbraços, la regió lumbar, els turmells i la cara posterior de les cames. Les lesions típiques són pàpules vermelloses o moradenques, planes i brillants, poligonals, de 2 mm a 4 de diàmetre, que solen provocar coïssor.

En la meitat dels casos, el liquen pla afecta també les mucoses de la boca o els genitals. Les lesions de les mucoses formen una mena de línies blanquinoses que constitueixen un reticulat. De vegades, pot originar úlceres doloroses.

En el 90% dels casos, les lesions desapareixen abans de dos anys a partir del moment que es van presentar. En un 15%, però, reapareixen.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...