OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Història. Política, societat i cultura dels Països Catalans

Monòxid de carboni en el tabac

En la combustió del tabac també es produeix monòxid de carboni (CO), un gas altament tòxic que constitueix del 3 al 6% del fum del tabac. La seva concentració no varia en funció dels procediments industrials, per la qual cosa les presentacions comercials baixes en nicotina o baixes en quitrà no representen cap protecció en aquest sentit.

El monòxid de carboni és absorbit a nivell dels alvèols pulmonars, passa a la sang i es combina amb l’hemoglobina, la substància transportadora de l’oxigen. D’aquesta manera, el CO desplaça l’oxigen i, en definitiva, redueix la seva concentració en la sang, per la qual cosa els teixits reben sang menys oxigenada del que és normal.

La reducció de la concentració d’oxigen repercuteix directament sobre l’activitat del sistema nerviós central. En estudis experimentals, s’ha comprovat que el monòxid de carboni pot reduir les capacitats sensitives, els reflexos i l’agilitat mental, i que a concentracions elevades causa mal de cap, nàusees i pot deteriorar la capacitat intel·lectual.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...