OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Art de Catalunya

Necrosi cortical renal

La necrosi cortical renal és una forma relativament estranya d’infart renal caracteritzada per la destrucció parcial o total de la part cortical del ronyó, sense que afecti la part medul·lar. En general és anomenat també necrosi cortical bilateral, ja que solen afectar-se conjuntament ambdós ronyons.

La malaltia, les causes íntimes de la qual es desconeixen, es presenta generalment en dones afectades per algun trastorn relacionat amb l’embaràs o el postpart, com ara toxèmia gravídica, hematoma retroplacentari, hemorràgia postpart, sèpsia puerperal o avortament sèptic. També es pot presentar després d’una infecció greu, un traumatisme important o deshidratació. Igualment, pot ésser deguda a l’acció de diverses substàncies tòxiques, com ara fòsfor, etilenglicol o verí de serp.

Independentment de l’origen que presenti es produeix la destrucció d’una part important de la zona cortical del ronyó. Com que a l’escorça hi ha els glomèruls renals, la necrosi cortical altera notablement la filtració glomerular que origina la formació de l’orina.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...