OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Psoriasi

Definició

La psoriasi és una malaltia cutània que es caracteritza per la formació de pàpules o plaques vermelloses ben delimitades i cobertes d’escames blanquinoses que es desprenen de manera espontània. Des del moment d’aparició, la psoriasi és persistent, sovint durant molts anys, al llarg dels quals alterna períodes de millora de vegades molt prolongats i d’altres en què les lesions s’exacerben.

Causes

Les alteracions que produeix aquesta malaltia són degudes a un trastorn del procés de regeneració de l’epidermis, la causa íntima del qual no és coneguda.

Les cèl·lules que componen l’epidermis es renoven de manera constant. Així, les cèl·lules de la superfície es descarnen i són reemplaçades per unes altres que provenen de les capes més profundes. En general, les cèl·lules que es generen a la capa basal no arriben a la superfície de l’epidermis aproximadament fins al cap d’un mes. En canvi, la psoriasi provoca una acceleració important d’aquest ritme de renovació cel·lular i les cèl·lules formades a la capa basal triguen només quatre dies o cinc a atènyer la superfície cutània.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...