OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Rosàcia. Rinofima

La rosàcia és un trastorn de causa desconeguda, caracteritzat per l’aparició d’àrees de pell envermellides, amb els vasos sanguinis dilatats, sobre les quals es formen pàpules i pústules. Es localitza típicament a la cara, sobretot en la zona central, tot i que es pot estendre a d’altres àrees.

Aquest trastorn se sol presentar entre 30 anys i 50. Actualment, hom no en coneix l’origen, però s’han proposat diverses teories que l’atribuïen a una alteració congènita, el consum excessiu de cafè o alcohol, o trastorns gastrointestinals. Cap d’aquestes hipòtesis no ha estat confirmada. Això no obstant, hom ha observat que el consum d’alcohol o aliments picants n’accentua les manifestacions, com també les situacions d’estrès emocional.

La rosàcia es presenta com un envermelliment difús als pòmuls, el mento i el dors del nas, sobre el qual poden aparèixer vasos sanguinis dilatats. De vegades, es formen lesions semblants a les de l’acne, com ara pàpules, pústules o nòduls, tot i que, a diferència d’aquesta malaltia, la rosàcia no produeix barbs.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...