OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Biosfera

Rosàcia. Rinofima

La rosàcia és un trastorn de causa desconeguda, caracteritzat per l’aparició d’àrees de pell envermellides, amb els vasos sanguinis dilatats, sobre les quals es formen pàpules i pústules. Es localitza típicament a la cara, sobretot en la zona central, tot i que es pot estendre a d’altres àrees.

Aquest trastorn se sol presentar entre 30 anys i 50. Actualment, hom no en coneix l’origen, però s’han proposat diverses teories que l’atribuïen a una alteració congènita, el consum excessiu de cafè o alcohol, o trastorns gastrointestinals. Cap d’aquestes hipòtesis no ha estat confirmada. Això no obstant, hom ha observat que el consum d’alcohol o aliments picants n’accentua les manifestacions, com també les situacions d’estrès emocional.

La rosàcia es presenta com un envermelliment difús als pòmuls, el mento i el dors del nas, sobre el qual poden aparèixer vasos sanguinis dilatats. De vegades, es formen lesions semblants a les de l’acne, com ara pàpules, pústules o nòduls, tot i que, a diferència d’aquesta malaltia, la rosàcia no produeix barbs.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...