OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Secreció de suor

La suor és un líquid clar, de gust salat, secretat per les glàndules sudorípares. És elaborada en les cèl·lules del glomèrul secretor de les glàndules sudorípares i travessa el conducte excretor fins que ateny la superfície de la pell. A mesura que la secreció passa pel conducte de la glàndula, hi ha substàncies que poden ésser reabsorbides d’acord amb les necessitats de l’organisme. Així, la composició de la suor es pot modificar segons les necessitats de cada circumstància. La secreció drenada a l’exterior conté fonamentalment aigua, en la qual hi ha dissolts lactats, clorur sòdic i amoníac.

Una certa quantitat de suor és drenada constantment a la superfície cutània, on es barreja amb el sèu i, progressivament, es va evaporant. D’aquesta manera, en condicions normals, hom elimina cada dia mig litre de suor aproximadament.

La quantitat i la composició de la suor no són sempre les mateixes, perquè la secreció és regulada pel sistema nerviós. De fet, la regulació de la suor depèn, d’una banda, del sistema nerviós vegetatiu, que controla les funcions dels òrgans interns i, de l’altra, directament del sistema nerviós central.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...