OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Catalunya romànica

Síncope (lipotímia o desmai)

Definició

S’anomena síncope una pèrdua sobtada i passatgera de la consciència deguda a una minva brusca del flux sanguini cerebral que provoca la caiguda de la persona afectada i un estat d’inconsciència que no se sol prolongar més enllà de dos minuts, després dels quals la recuperació, en general, és completa. Una altra denominació comuna de la síncope és lipotímia, i popularment és coneguda com a desmai.

Sovint, la síncope és precedida per un fenomen anomenat presíncope, caracteritzat per una sensació de mareig, visió borrosa, pal·lidesa, sudació, debilitat muscular accentuada, pèrdua de l’equilibri postural, i obnubilació mental. La presíncope és anomenada popularment esvaniment.

La síncope pot ésser considerada tant una manifestació d’una malaltia com una alteració en si mateixa amb causes específiques. D’altra banda, mentre que sovint la pèrdua de consciència és fugaç i seguida d’una recuperació total, en altres casos és originada per afeccions potencialment greus i pot evolucionar desfavorablement.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...