OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Cronologia dels Països Catalans i del món

Tacte rectal

El tacte rectal és un mètode d’examen que consisteix en la introducció dels dits del metge a l’interior de la darrera porció intestinal, el recte, per tal de palpar-ne l’interior i, a través de les seves parets, el relleu dels òrgans veïns.

Aquest mètode és molt útil en la diagnosi de les malalties de l’aparell digestiu que afecten el mateix recte, com les hemorroides o els pòlips, o bé òrgans digestius propers, com l’apendicitis.

Tanmateix, però, en la diagnosi de les malalties de l’aparell genital el tacte rectal és també una prova fonamental, perquè molt a prop del recte hi ha òrgans importants que formen part d’aquest mateix aparell, diferents en cada sexe. Així, en l’home, per davant del recte hi ha la pròstata, mentre que en la dona hi ha la vagina i l’úter.

El tacte rectal es pot realitzar en diverses posicions, però en general s’efectua amb la persona que és examinada ajaguda lateralment i amb les extremitats inferiors flectides cap endavant, o bé ajaguda d’esquena i amb les cames separades i flectides, o fins i tot agenollada i amb el tors inclinat cap endavant.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...