OBRES

OBRES

Divulgació científica
Estadístiques

☰ Navegació pel sumari

Catalunya romànica

Vagina

La vagina és un òrgan únic situat a la part més baixa de la cavitat pèlvica, entre la bufeta urinària i el recte. Es tracta d’un òrgan buit, apte per a la copulació, ja que té una forma de beina adequada per a la recepció del penis. Té una longitud d’entre 8 cm i 12, i el diàmetre és molt variable, ja que les parets són molt elàstiques. Manté una direcció obliqua de dalt a baix i d’enrere cap endavant.

A la part superior fa prominència el coll uterí —la porció anomenada musell de tenca— de manera que entre el sostre de la vagina i el coll es formen a la part anterior i la posterior uns plecs anomenats fons de sac vaginal anterior i fons de sac vaginal posterior, respectivament.

En la porció superior, les parets interiors de la vagina són llises, estan una mica separades entre si i formen una cavitat. En canvi, les parets de la resta de la vagina són rugoses i solen estar en contacte les unes amb les altres. Les rugositats principals es troben en sentit transversal a l’eix de la vagina, però també destaquen dos plecs longitudinals, l’un posterior i l’altre anterior.

VOLS VEURE TOT L’ARTICLE?

Dona't d'alta a Enciclopèdia.cat mitjançant l’enllaç https://www.enciclopedia.cat/donat-dalta

i podràs consultar gratis tots els continguts de +enciclopèdia

Llegir més...