Lluís Companys, president de Catalunya
Lluís Companys, president de Catalunya. Biografia humana i política és l’adaptació digital de l’obra en dos volums que Enciclopèdia Catalana va publicar el 2006 sota la direcció de Josep Maria Solé i Sabaté.
L’execució del president de la Generalitat Lluís Companys el 15 d’octubre de 1940 a la muntanya de Montjuïc de Barcelona a mans d’un escamot de l’Exèrcit franquista, marca un abans i un després en la història contemporània de Catalunya. La mort el convertí en un símbol de la lluita contra un règim dictatorial que pretenia dur a terme un genocidi cultural i nacional a Catalunya.
Avui, encara continua essent una figura que atrau estudiosos i historiadors. Hi ha un fet incontestable arreu del país i a molts llocs del món: el president de Catalunya Lluís Companys dóna nom a carrers, places, edificis i tota mena d’instal·lacions. És la denúncia de la barbàrie i, alhora, l’homenatge a un home i a un país.
La seva mort, i el ressò que va tenir, va trencar forçats silencis, va afluixar ferris controls i obligades censures. L’eco de la ignomínia assassina va ser molt superior a la voluntat dictatorial dels seus botxins de silenciar l’home i el país. Immediatament després de ser afusellat, hom va dir que la seva figura s’aniria engrandint amb el temps. I ha estat així.
Josep Maria Solé i Sabaté
Doctor en Història, Universitat Autònoma de Barcelona (biografia de Josep Maria Solé a la Gran enciclopèdia catalana)
Teresa Abelló i Güell
Doctora en Història (Universitat de Barcelona)
Ramon Alquézar i Aliana
Doctor en Història (Universitat Autònoma de Barcelona)
Agustí Colomines i Companys
Doctor en Història (Universitat de Barcelona)
Josep Cruanyes i Tor
Historiador i advocat
Enric Olivé i Serret
Doctor en Història (Universitat Rovira i Virgili)
Josep Maria Ortiz i Arilla
Llicenciat en Història
Jordi Pomés i Vives
Doctor en Història (Universitat Autònoma de Barcelona)
Queralt Solé i Barjau
Llicenciada en Història
Paco Tovar Aloguín
Doctor en Història (Universitat Rovira i Virgili)