TEMES

AQUEST POST ESTÀ EN CONSTRUCCIÓ, en breu estarà publicat

25 anys d'aquell 10 d'octubre de 1994...

Permeteu-me que comenci aquest post amb una petita història personal:

El 10 d'octubre de 1994, ara fa vint-i-cinc anys, jo em trobava a Tarragona i feia poc més d'una setmana que havia iniciat els meus estudis de primer curs de la llicenciatura de Geografia a la Facultat de Lletres de la Universitat Rovira i Virgili, que es trobava a la Plaça Imperial Tàrraco.

Recordo que aquella tarda teníem classe de Climatologia amb la Dra. Manola Brunet, que potser no era tant coneguda aleshores. La qüestió és que la professora Brunet va arribar a classe força alterada. Ens va dir que venia de veure el riu. Va suspendre la classe teòrica de l'aula i ens va portar a veure el riu Francolí sobre el pont de la N-340, a pocs metres de la plaça Imperial Tàrraco.

Aquella imatge del riu Francolí circulant amb tota la fúria del món, portant arbres sencers com si res i tant o més ample que el mateix pont em va deixar totalment estupefacte. Segurament aquella va ser la millor classe que he rebut mai i des d'aleshores estic estudiant el clima i les aigües.

Enguany s'ha commemorat el vint-i-cinquè aniversari d'aquella gran avinguda que va passar a la memòria col·lectiva. Era una crescuda de referència atès la gran quantitat de pluja recollida, més de 400 mm en 2 dies, i també per la magnitud dels cabals registrats, més de 1000 m3/s i que van portar a l'evacuació del barri del Serrallo de Tarragona. La riuada es va estudiar en profunditat, es van instal·lar plaques indicadores per a recordar el nivell de la riuada, especialment a la devastada població de La Riba, i un any després va entrar en servei l'anomenat SAIH (Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica) per disposar de dades en temps real amb l'objectiu, entre altres, d'avisar a la població amb antelació suficient en cas de riuades. 

Per capricis del destí i de la natura, la commemoració ha quedat enfosquida per la repetició d'una altra crescuda al riu Francolí, que segons les primeres dades que ens estant arribant, ha assolit un nivell més elevat que la de 1994 i ha estat més violenta i més sobtada.

Tots ens hem posat a recuperar les dades de la riuada de 1994 per comparar-la, però el que segurament hem après en aquests 25 anys és que no hi ha dues riuades iguals. Ni la quantitat de pluja ha estat la mateixa,ni la cobertura del sòl és la mateixa, ni les condicions d'humitat del sòl eren les mateixes, i tampoc ho era l'estat de la llera, possiblement amb més vegetació i amb més ocupació. Hi ha moltes coses a investigar i moltes preguntes per respondre. Ens cal recollir dades de camp, com ens va ensenyar la professora Brunet, i ens cal esbrinar perquè es va generar aquest "Tsunami fluvial" com algú ho ha batejat. 

No podrem evitar que es repeteixi un fenomen semblant, però n'hem d'aprendre d'aquest episodi tant funest per evitar més desgràcies. 

 

Contacta amb Divulcat