TEMES

Any 2018?

Realment hem donat 2018 voltes al Sol després del naixement de Crist?

Ja ha passat més d'un mes del moment tradicional de les campanades i les celebracions del canvi d’any. Moment en el qual els més ‘analògics’ tenen preparada una nova agenda de paper, mentre que els més digitals veuen com els gadgets canvien la data de l’any i van passar d’indicar el número 2017 a mostrar el 2018.

Segons el nostre calendari occidental som l’any 2018 després de Crist (dC) però realment la Terra haurà donat 2018 voltes (anys) al voltant del Sol des del naixement de Jesús? La resposta és ben senzilla... No.  Probablement haurà donat unes quantes voltes més des dels famosos fets de Betlem. I com és possible? No està el nostre calendari basat en els Anno Domini (AD) o anys després de Crist?

Totes les cultures i tradicions han definit els seus propis calendaris i han establert el moment inicial del seu calendari per algun fet destacat en la seva cultura. Així el calendari hebreu té el seu origen tradicional en la gènesi del món segons la Bíblia, l’àrab té l’origen a l’Hègira de Mahoma o el calendari romà tenia el seu origen en la fundació de la ciutat de Roma, el que s’anomenava ab urbe condita.

Per tant la nostra tradició cultural tenia inicialment el comptatge d’anys basat en la fundació de Roma i així es troba en tots els documents fins a principis del segle VI després de Crist. Concretament l’any 525 dC el Papa Hormisdes I va realitzar un encàrrec molt especial a un monjo erudit dels escites (procedents d’Escítia, una regió de l’actual Romania), el recàlcul de les dates de Pasqua i de retruc va implicar la reorganització del calendari  a partir de la identificació de l’any del naixement de Jesús.

Aquest monjo matemàtic vas ser Dionís l’Exigu (era molt baixet) i mitjançant els càlculs de les dates de Pasqua i fent un comptatge exhaustiu de tots els emperadors que havia tingut Roma, va concloure que Jesús havia nascut l’any 753 de Roma (ab urbe condita) i a partir d’aquí va definir l’Anno Domini i el nostre origen del calendari. Ara bé, Dionís va cometre un error i va oblidar de comptar els anys que Octavi August havia regnat amb el nom d’Octavi i no com Emperador Cèsar August, vora uns 5 anys. De manera que va generar un error en el nostre calendari i quan ens situem a l’Anno Domini 2018 realment farà uns 2022 o 2023 anys que Jesús va néixer i per tant la Terra haurà donat aquestes voltes al voltant del Sol des d’aquell esdeveniment.

Sabies que...?

En el moment en què Dionís l’Exigu va realitzar els seus càlculs no es coneixia encara, des del punt de vista matemàtic, el zero en la cultura europea. De fet va arribar molt més tard procedent segurament de l’Índia per part del matemàtic persa al-Khwarazmí, pare de l’àlgebra. Per aquest motiu el nostre calendari no contempla l’existència de l’any 0, sinó que després de l’1 abans de Crist ve l’1 després de Crist.

Nota: La versió inicial de l'article fou publicada al suplement "Lectura", Diari Segre (31 de desembre de 2017)

Contacta amb Divulcat