TEMES

Els temps estan canviant

Els temps estan canviant, i ho estan fent a tota velocitat. Canvia el clima al mateix temps que ho fan la tecnologia, la població i, evidentment, l’agricultura i les feines del camp. El temps atmosfèric és diferent del que feia 30 anys enrere, però encara més, amb l’arribada del segle XXI es va accelerar aquest canvi i ara mateix pràcticament cada mes veiem caure algun rècord meteorològic, ja sigui per temperatures altes, per intensitat de fenòmens o per períodes sense precipitació.

Allò que sabien els nostres avis sobre el temps, i ni tan sols el que feien els nostres pares a la Terra, ja no serveix, simplement no funciona, perquè el món és molt diferent.

Actualment cal adaptar la tecnologia a la Terra i estar atent als canvis que es produeixen. Canvis pel que fa al clima, però també pel que fa als gustos i costums de la societat i encara més a les tecnologies en el tractament, la conservació i la distribució dels aliments.

Sovint es parla de canvi climàtic, però no tant de l’acceleració que hi ha hagut en els últims anys en la vida diària i encara menys en el que ha de venir en un futur molt proper.

Quan es parla de canvi climàtic sovint es fa mirant al passat, per comparar-ho amb com era el temps abans, però el que importa és mirar al futur per saber com serà el temps que ens espera, i per fer-ho, cal veure també com seran la societat i la tecnologia dels pròxims anys.

Quan el futur del clima es fa mirant a l’aigua i a les necessitats de l’agricultura, és encara més important planificar i preveure les adaptacions de les infraestructures i sistemes de reg a la disponibilitat real d’aigua i a les necessitats de la producció.

El canvi climàtic i el canvi social i tecnològic s’aniran accelerant fins al 2045 d’una forma mai vista. Fins al 2025, la tendència que ja s’ha vist aquests anys que pugin les temperatures i que tinguem períodes llargs sense precipitació fora del Pirineu es convertiran en habituals. Sembla que l’Alt Pirineu mantindrà els totals de precipitació, però disminuiran les nevades. Aquest panorama posa de manifest el protagonisme que tindran els sistemes de canals per transportar l’aigua, i la necessitat de protegir-los, modernitzar-los i millorar els sistemes d’entrega d’aigua als cultius.

Per al 2025 falten uns 7 anys, i per al 2045 en falten 27; tot plegat està a tocar, i per això calen accions que es comencin a planificar i a executar com més aviat millor.

Des del 1995 no hi ha hagut cap any en què la temperatura a Catalunya hagi estat per sota de la mitjana de la dels anys 1961/90, i ja després del 2000, la temperatura mitjana ha quedat consolidada en un grau per sobre d’aquesta mitjana, tot i que alguns anys s’arriba a superar en 1,5 graus. Més calor significa més evapotranspiració, i per tant menys aigua disponible al terra. Els cultius de secà són els que estan patint més aquesta situació, que, però, també es deixa sentir en la quantitat d’aigua que demanen els de regadiu. El que és clar que passarà fins al 2025 és que es consolidarà aquesta pujada d'1,5 ºC, i si no hi ha accions decidides per frenar el canvi climàtic a escala mundial, aquesta tendència a l’ascens de les temperatures continuarà accelerada els anys següents.

De manera immediata cal preparar-se i prendre accions pel que ja estem veient aquests anys i que ha de continuar i fer-se habitual:  

  • Períodes llargs sense pluja, o amb pluja per sota de l’evapotranspiració, fet que vol dir terra sec i àrid

  • Episodis de tempestes fortes i més episodis de pedra des de finals de l’hivern, fins ben entrada la tardor, que inclouen moments importants del creixement de les plantes i les feines de recol·lecció

  • Estius amb calorades amb temperatures que freguin o superin els 40 ºC i nits i matinades amb temperatures per sobre dels 25 ºC.

Cal invertir en recerca per millorar la resposta dels cultius a l’estrès tèrmic i hídric, i en nous sistemes de reg més efectius i amb menys pèrdues.

Com ha estat sempre: l’aigua és font de vida, de riquesa, però tan sols la veiem passar, cosa que ens fa responsables del moment en què nosaltres la utilitzem.

Contacta amb Divulcat