TEMES

L'Univers s'expandeix

Fa 90 anys de la publicació de l'article d'Edwin Hubble que ho mostrava de manera evident

Durant el mes de gener de l’any 1929, ara fa just noranta anys, un dels més rellevants astrònoms del segle XX publicava un article que esdevenia la primera prova clara i contundent que l’Univers s’expandia, es tracta dels treballs d’Edwin Hubble, que van ser la primera constatació del que acabaria essent la teoria del big-bang.

Aquest investigador, que ha donat nom al telescopi espacial més famós, durant bona part dels anys vint del segle passat es va centrar en l’observació d’altres galàxies i a analitzar-hi la presència d’un tipus d’estrelles que tenen una variabilitat ben coneguda, les cefeides, des de l’Observatori de Mount Wilson als Estats Units.

Les estrelles cefeides tenen una particularitat, són estrelles que varien i la seva variació està directament relacionada amb la seva brillantor. De manera que si es pot mesurar la seva variació, podem saber la seva brillantor real i comparant-la amb com l’observem des de la Terra podem saber la distància de l’estrella a nosaltres. És el que s’anomena un patró de distàncies. Doncs aquesta és la idea que va utilitzar Edwin Hubble per determinar la distància a galàxies llunyanes, allí on va poder detectar cefeides.

Hubble va combinar les seves mesures de distància amb les mesures que l’astrònom Vesto Slipher havia fet de la velocitat d'aquestes. Slipher ho mesurava aplicant l’efecte Doppler que fa que quan observem un objecte que s’allunya de nosaltres es vegi lleugerament més vermell (el que anomenem redshift) i quan s’apropa més blau. Aquest efecte, i en el fons el mètode, és el mateix que s’utilitza en alguns dels radars de circulació per determinar la velocitat dels vehicles i en cas d’excés poder tramitar la denúncia corresponent. 

Slipher ja va poder determinar que segons les seves mesures la gran majoria de galàxies s’allunyaven de la Terra. Aquest fet ja va motivar el sacerdot i científic belga Georges Lemaître a postul·lar, l’any 1927, la hipòtesi de l’expansió de l’Univers. La prova clau, però, la va anunciar Hubble en adonar-se que com més lluny estaven les galàxies, a major velocitat s’allunyaven i va determinar la coneguda com a llei de Hubble, amb una constant que relaciona la velocitat amb la distància i que s’ha anat recalculant a mesura que s’han tingut observacions amb millor precisió. Dos anys més tard, el mateix Lemaître, va presentar la teoria per la qual l’Univers es va originar en una explosió d’un “àtom primigeni”.

Sabies que...?

Tradicionalment s’ha anomenat llei de Hubble la relació entre velocitat i distància entre les galàxies. Ara bé, atès que el concepte de l’expansió i el model el va postul·lar Georges Lemaître, el mes d’agost passat, en la XXX Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (IAU), es va aprovar per vot electrònic que tots els membres de la IAU decidíssim un possible canvi de nom. Després que vam haver votat, l'octubre passat es va anunciar el canvi a llei de Hubble-Lemaître.

Nota: Una versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement "Lectura" del diari Segre (27 de gener de 2019): https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2019/01/27/l_univers_expandeix_66755_2626.html

Contacta amb Divulcat