TEMES

Passa'm un peta... i t'ensenyaré un forat negre

La recent publicació de la primera imatge d'un forat negre (o del seu horitzó de successos, per ser més exactes) feta pel telescopi EHT (Event Horizon Telescope) ens ha deixat bocabadats a molts.

forat_negre_foto.jpg
La primera imatge d’un forat negre, situat en el centre de la galàxia M87 (10-04-2019) / EVENT HORIZON TELESCOPE

Pel que expliquen a les notícies, i resumint molt, el que han fet ha estat preparar una mena de radiotelescopi virtual ajuntant dades de tot de radiotelescopis d'arreu del món per observar una regió del cel molt concreta amb moltíssima resolució. Això és el primer cop que es feia d'aquesta manera i després d'anys de feina ho han aconseguit.

El que interessa avui aquí és la quantitat ingent de dades que generen aquests telescopis. Pel que diuen, cada un d'aquests genera 64 gigabits de dades per segon, que uns dispositius especials emmagatzemen de forma distribuïda en 32 discs durs especials, per acabar generant uns 350 terabytes al dia de dades. I el pitjor no ha acabat, ja que aquestes dades cal enviar-les a uns centres de processament especials que fan servir supercomputadors per tractar les dades i aconseguir les imatges que avui hem vist. 

I com podem enviar terabytes des de llocs remots com el desert de Xile fins a Bonn a Alemanya, o Massachusetts als Estats Units? 

Amb fibra òptica? Amb enllaços de radiofreqüència especialitzats? Amb alguna tècnica sofisticada i totalment nova? Doncs no, la solució que la gent de l'equip va trobar és molt més prosaica i mundana: ficar tots els discs durs en una caixa i enviar-los per avió. Res més senzill!

Al final, sembla que enviaven petabytes d'informació cada setmana per aquest mitjà tan poc habitual d'una banda a l'altra del planeta per finalment aconseguir la reconstrucció de les dades desitjada.

I és que com diu en Tanenbaum en el seu mític llibre: "No subestimis mai l'amplada de banda d'un camió carregat de cintes magnètiques". En aquest cas, és un avió el que va carregat de discs durs, però ja ve a ser el mateix.

ENLLAÇOS D'INTERÈS

* https://eventhorizontelescope.org/technology
* https://www.eso.org/public/science/event-horizon/

 

Contacta amb Divulcat