TEMES

Torna-la a tocar, Sam! (Versió IA)

Com la intel·ligència artificial està començant a compondre la nostra música

Molts de nosaltres, de petits, anàvem a classes de piano. Classe rere classe anàvem aprenent petits secrets de la música i per fer aquests primers passos passaven setmanes i mesos en què probablement els nostres pares, germans i coneguts ens sentien repetir la mateixa seqüència de notes. Semblava que tot anava bé fins que arribava la típica nota que espatllava tota la frase musical que havíem construït. Tornàvem a començar i recomençar fins que un dia la seqüència ens sortia bé i llavors ens preparàvem per poder ensenyar algun dia aquella cançó, que havíem memoritzat i repetit desenes de vegades, en una audició a l’escola de música junt amb els companys i familiars dels alumnes.

Tot aquest procés requeria molt temps, cansament, esforç..., i això feia que poder tocar la cançó davant d’algú altre et fes sentir orgullós.

Aquell piano, que normalment era de paret, tenia 88 tecles i arribava a un rang d’unes 7 octaves. Les possibilitats d’acords i melodies són quasi infinites, però les combinacions de notes que sonen bé es poden aprendre després d’assajar i interpretar moltes cançons de diferents compositors.

Recentment l’equip de la plataforma d’aprenentatge automàtic de Tensorflow de Google ha agafat més de 1.400 interpretacions de la competició de piano International Piano e-Competition i les ha utilitzat per entrenar un model d'intel·ligència artificial (concretament de deep learning, 'aprenentatge profund') capaç de decidir quina nota o acord podria venir després de l’anterior. Els enginyers de Google han agafat aquest model, l’han adaptat per a un piano i han aconseguit que només amb 8 tecles qualsevol persona pugui fer una improvisació musical completament personalitzada en funció dels botons que toqui l’usuari. Vegeu-ne un exemple:

Probablement, no serà més que una curiositat o una joguina, però el que ens mostra això és el futur de la composició musical. O fins i tot el present, ja que avui dia ja tenim artistes que componen música utilitzant intel·ligència artificial. És el cas de l’empresa Amper AI (www.ampermusic.com), que utilitzant intel·ligència artificial ajuda a compondre música en funció d’uns paràmetres escollits per l’usuari, com són l’estil musical, els instruments que vol que interpretin la cançó i els beats per minut. No són els únics, IBM, Google, Jukedeck, Spotify o Melodrive són algunes de les empreses que ofereixen serveis similars. Centrem-nos en Amper AI, perquè recentment ha col·laborat amb la cantant Taryn Southern, i han tret l’àlbum I am AI. Aquest treball ha estat compost, produït i interpretat per aquest software. La cantant ha fet les melodies de la veu i n’ha escrit la lletra, però la base musical ha estat creada per intel·ligència artificial. Voleu veure’n un exemple? Mireu el següent vídeo:

En aquest videoclip, no només la cançó ha estat composta per intel·ligència artificial (models de deep learning, per ser més concrets), sinó que en el videoclip també s’han utilitzat tècniques de deep dream, un projecte de Google per crear efectes visuals, del qual parlarem en un proper article.

Actualment hi ha molts projectes en què s’utilitzen models d’intel·ligència artificial per compondre música, i molts autors i grans discogràfiques entrenen i utilitzen models específicament creats per compondre el proper gran hit. El debat sobre si aquestes tècniques estan fent perdre l’essència de la música us el deixo a vosaltres, però del que podeu estar segurs és que tot el procés, frustracions i emocions d’aprendre a tocar un instrument, no les canviarà de ben segur un algorisme d’intel·ligència artificial... (O sí: https://www.musiah.com/articles/general/musiah-and-a-i-piano-lessons-genius.html)

 

REFERÈNCIES:

  1. Use Machine Learning to Play an Entire 88-Key Piano with Just 8 Buttons 
  2. Musician Taryn Southern on composing her new album entirely with AI 
  3. How AI-Generated Music is changing the way hits are made 

 

Contacta amb Divulcat