TEMES

Un enxaneta a l’espai

El 22 de març de 2021 s’ha enlairat el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, l'Enxaneta

Avui, 22 de març de 2021, s’ha enlairat el primer nanosatèl·lit de la Generalitat de Catalunya, que es diu Enxaneta. El nom el van proposar cinc nenes i hi han votat més de 10.000 infants, tot un èxit de participació!

f-1_cubesat_flight_model.jpg

Què és un nanosatèl·lit?

Doncs com el seu nom bé diu, un satèl·lit petit. Però hi ha més coses a dir: és una manera diferent de dissenyar i fabricar satèl·lits; és una manera diferent de pensar què fer i com amb un satèl·lit. En lloc de pensar i dissenyar durant anys un satèl·lit gran, car i complex que duri un munt d’anys, actualment el que es fa és dissenyar i preparar un satèl·lit petit, lleuger, una mica més senzill i que no durarà tant, però a canvi serà molt més barat. Així, passem de pressupostos de centenars de milions d’euros de cost a tan sols centenars de milers d’euros. De desenes d’anys de desenvolupament a no més de dos o tres anys abans no tenir-lo preparat i llest per ser llançat. 

Aquesta reducció de temps i costos ha engegat el que es coneix com a new space, on petites o mitjanes empreses, governs de països petits o universitats i centres de recerca poden posar en òrbita els seus satèl·lits, ja sigui per generar dades per a nous negocis, per donar cobertura a dispositius terrestres, per obtenir imatges o dades del territori, o per fer proves de noves tecnologies, entre d'altres.

Aquesta reducció de preu s’aconsegueix sobretot de dues maneres: reduint pes, gràcies a la miniaturització dels components, i reduint prestacions i temps de funcionament del satèl·lit.

La primera forma és prou sabuda: la tecnologia cada cop permet més i més capacitats en xips més petits. També es fa servir tecnologia més moderna i no tan provada a l’espai com la que es fa servir en els satèl·lits clàssics. Com que es fan servir components comercials que no estan preparats per a l’espai, pot passar que la seva vida útil sigui més curta, però a canvi baixen molt els costos. També pot passar que fallin una mica més sovint que els grans, però es té en compte i es dissenyen tenint això al cap. També es poden planificar llançaments successius de satèl·lits que substitueixen els que fallaran.

Tot plegat afavoreix que es pugui reduir el preu i la mida. De fet, un nanosatèl·lit porta una tecnologia més semblant a la que portem al nostre telèfon mòbil que no pas el que porten els satèl·lits convencionals. 

I amb tot això, sabem que l’Enxaneta proveirà de servei de comunicació per a la internet de les coses (IoT). Les xarxes terrestres, que es basen a col·locar antenes per tot el territori per donar cobertura, de vegades no poden arribar a certs llocs complicats, com poden ser muntanyes altes o valls profundes, selves i boscos molt densos, etc. Els satèl·lits poden oferir cobertura en aquestes regions complicades i donar un suport addicional a les xarxes terrestres ja existents.

Enxaneta servirà per fer proves d’aquesta tecnologia arreu del món, ja que la seva òrbita polar fa que vagi donant voltes a la Terra seguint aproximadament un meridià i per tant passa per sobre de tot el planeta cada cert temps. L’òrbita on serà és una òrbita solar síncrona, que vol dir que passa més o menys a la mateixa hora per un punt donat del planeta. Així, es pot saber anticipadament a quina hora passarà per sobre d’una regió on ha de donar cobertura de comunicació.

I per acabar, vull reivindicar la paraula patufèl·lit com a sinònim de nanosatèl·lit. Va ser proposada per un nen participant en el concurs de l’Info-k de TV3, i em sembla una paraula magnífica!
 

Contacta amb Divulcat