TEMES

Àgora Digital

Vam recórrer en autocaravana més de 6.000 km de sis països europeus. I vam somniar amb els horitzons de quatre mars: la Mediterrània, el Cantàbric, el del Nord i el Bàltic. A l’equipatge familiar, sobresortia el repte #Irta, els deures lúdics plantejats pel projecte Àgora Digital a la comunitat investigadora de la Universitat Jaume I de Castelló per experimentar en la gamificació de la comunicació científica transmèdia, una nova dimensió iniciada gràcies a l’assessorament dels professors Javier Marzal i Esteban Galán.

La gamificació o ludificació de la comunicació científica ha estat un dels reptes d’ÀgoraDigital, el projecte de comunicació científica transmèdia de la UCC+i del Servei de Comunicació i Publicacions, el qual ha comptat amb el suport de la FECYT del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat. Un concepte desenvolupat gràcies als professors Emilio Sáez i Esteban Galán. Per cert, recupere la magnífica entrevista que em va regalar Esteban al seu podcast ComTransmedia per fer balanç d’aquest projecte.

Teníem molta il·lusió d’explorar noves formes de comunicació de la ciència, d’innovar, d’implicar la comunitat investigadora en aquest repte i, alhora, convidar-los a fer servir les xarxes socials i l’entorn digital. Com establir noves vies de diàleg amb la societat per donar a conèixer la investigació que es fa a la nostra universitat? I també teníem el desafiament de fomentar la interacció interdisciplinar de grups de treball per afavorir sinergies.

Vam crear el blog Àgora Digital, un espai obert on divulgar tot tipus de continguts vinculats amb l’activitat investigadora. En aquest llibre digital obert tot estava per escriure, sense els límits més estrictes de la comunicació institucional convencional i garantint el màxim rigor. El resultat està al vostre abast. Curiosament, fa molt poc, bussejant als webs d’universitats de referència, vaig trobar que Oxford també tenia un blog de ciència, Science blog.

Estem contents d’haver aconseguit que les investigadores i els investigadors prengueren la paraula a les xarxes socials i crearen una xicoteta família #CiènciaUJI a Twitter. Una comunitat que va creixent i va construint les seues pròpies xarxes, atenent l’àmbit científic d’especialització. Alhora, d’haver conreat la llavor de la Responsible Research and Innovation (RRI). També ens hem endinsat en les noves vies de Facebook Live, gràcies a Levante-EMV i Mediterráneo, i hem fet formació en comunicació científica, l’última de les accions, amb els investigadors més joves celebrada a Espaitec.

Hem parlat del primer projecte de l’UJI finançat a través d’un micromecenatge, de la primera ERC aconseguida per aquesta universitat, del projecte europeu amb el qual arribarà al nostre campus el primer investigador Marie Curie i, com a última iniciativa dins d’Àgora Digital vam impulsar la creació del Seminari Permanent d’Investigadors en Canvi Climàtic de l’UJI. Però, sobretot, hem compartit moltes converses, hem ideat nous projectes, hem teixit complicitats, amistats i hem gaudit de la travessia. Molt malauradament, també hem sofert tragèdies humanes imprevistes, com ara l’adéu sobtat i dolorós del professor i investigador del Departament d’Enginyeria Mecànica i Construcció Quique Julià, a qui sempre trobarem a faltar.

El viatge #ÀgoraDigital acaba d’arribar al seu port amb la satisfacció d’haver posat una llavor en la comunitat investigadora de l’UJI, d’haver contagiat l’esperit aventurer de comunicació, de diàleg obert amb la ciutadania, en primera persona, sense filtres, a fi d’innovar la comunicació científica #CiènciaUJI en el paradigma digital global.

Contacta amb Divulcat