TEMES

Els 97 anys del Meteorològic català

La recuperació de la memòria històrica del Servei Meteorològic de Catalunya per l'IEC

El pròxim 31 de març es compliran 97 anys de la creació del Servei Meteorològic de Catalunya, un organisme pioner en l'observació dels fenòmens atmosfèrics en l'àmbit estatal i integrat des dels seus orígens en l'Organització Meteorològica Internacional. El Servei Meteorològic de Catalunya va ser clausurat el gener del 1939, abans del final de la Guerra Civil, i restablert el 1996, i és un dels tres serveis autonòmics de meteorologia existents fins avui.

L'Agència Basca de Meteorologia, Euskalmet, va ser aprovada el 1990 –denominada en els seus inicis Comissió Basca de Meteorologia–, mentre que una dècada després es va constituir MeteoGalicia. L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) acaba de publicar 1939: els núvols confiscats, un document molt valuós perquè no solament arreplega la important història del Servei Meteorològic de Catalunya –avui conegut com a Meteocat–, sinó que reuneix reproduccions facsímils del director d'aquest servei, el catedràtic de la Universitat de Barcelona Eduard Fontserè, i de Rafael Patxot, meteoròleg expert en nefologia i mecenes, en defensa d'aquesta institució i el seu rellevant patrimoni, de dades i fotogràfic, requisat per les tropes franquistes.

Fins al 1983 el govern català no va aconseguir la restitució de l'arxiu del Servei Meteorològic per part de l'executiu central. Aquesta documentació tenia procedència diversa i revela l'interès de la ciutadania per la meteorologia. Entre les principals institucions que hi van contribuir amb els seus documents hi havia la Xarxa Meteorològica de la Granja Escola Experimental d’Agricultura, l’Observatori Català, l’Observatori de les Escoles Pies de Sabadell, la Societat Astronòmica de Barcelona, l’Estació Aerològica de Barcelona i la secció d’estudis nefològics de la Fundació Concepció Rabell. “Som un poble al qual sempre li agrada mirar al cel”, apunta el director del Meteocat, Oriol Puig, en la seua reflexió recollida en l'obra 1939: els núvols confiscats. Relat d'Eduard Fontserè sobre els últims dies del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

*La versió en castellà del text ha estat pubicada prèviament a Levante-EMV.

 

 

Contacta amb Divulcat