TEMES

Divulcat visita de nou el supercomputador MareNostrum

Aquest 29 de novembre a la tarda, una trentena de persones vam visitar de nou les instal·lacions del supercomputador MareNostrum, en el marc d’una nova activitat, la sisena, organitzada per Divulcat.

supercomputador_novembre.jpg

Guiats per Oriol Riu, ens vam endinsar en l'antiga església que acull el supercomputador per descobrir-lo. La capacitat actual del supercomputador MareNostrum 4 el situa entre els trenta més potents del món. Compta amb una potència màxima de més d’11,15 petaflops o, el que és el mateix, una potència que li permet fer més d’11.000 bilions d’operacions per segon, i està connectat als centres de recerca i les universitats europees, cosa que permet a investigadors i científics de disposar d'una potència encara més alta en les seves recerques.

Durant la visita, vam descobrir també alguns dels projectes que s'hi desenvolupen i vam comptar excepcionalment amb l'acompanyament també de la doctora en Matemàtica Aplicada Eva Casoni, autora del blog HPC: ENGINYERIA EN EVOLUCIÓ a Divulcat. Eva Casoni ens va presentar alguns dels projectes en biomecànica en què participa i en els quals la utilització del supercomputador és imprescindible per fer els càlculs matemàtics necessaris per assolir, entre d'altres, models teòrics del flux sanguini en un cor segons la patologia d'aquest, i valorar la mida mínima d'un stent perquè sigui operatiu.

Des de Divulcat donem les gràcies al BSC-Centre de Supercomputació de Barcelona, a Eva Casoni i a tots els participants per fer d’aquesta visita una experiència molt satisfactòria. 

Ens continuareu trobant a Divulcat, on podeu llegir els interessants articles que publiquen més de 50 investigadors dels Països Catalans. Si no us en voleu perdre cap, també us podeu subscriure al butlletí, on a més anirem anunciant les properes activitats que estem preparant.

Contacta amb Divulcat