TEMES

Doloroses explicacions

Una bona empenta a la recerca i el coneixement

A 2.000 km de casa, i amb tota la il·lusió d’iniciar una nova aventura, encetem aquest blog.

Primerament, agrair la iniciativa d’Enciclopèdia.cat i de totes les companyes i els companys que treballen per fer possible DivulCAT, aquest engrescador projecte de divulgació científica en català.

I bona falta ens fa. Perquè si ens fixem en les inversions en recerca i innovació de l’Estat espanyol en els darrers anys les dades no són molt esperançadores.

A grans trets, Espanya és l’últim país europeu de l'OCDE –on hi ha 35 països més– en inversió en recerca i innovació. Segons l'OCDE, l’Estat espanyol ha retallat en més d’un 30% la inversió des de l’any 2009. I avui dia, la inversió pública se situa un 13 % per sota dels nivells d’abans de la crisi. La Confederación de Sociedades Científicas de España (COSCE) xifra en més de 20 mil milions d’euros el dèficit de la recerca espanyola durant aquest període. I sense anar més lluny, de la totalitat dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2016 destinats a recerca i innovació el 61,7% del pressupost no es va executar. A Alemanya, on faig recerca actualment, la inversió en recerca i innovació en aquest mateix període ha augmentat en un 38%. Dit això, mirem endavant.

standforscience.jpg

Encarem aquest nou projecte amb optimisme, intentant trencar aquesta dinàmica destructiva de l’Estat espanyol envers la recerca, la innovació i el coneixement.

En aquest blog, com a investigador en la neurofarmacologia del dolor, us parlaré dels meus mals de cap. Parlarem de fàrmacs, de com actuen i com els podem millorar. Parlarem del cervell, de com funciona i què passa si s’espatlla. Parlarem d'estudis recents i antics pensaments. Us explicaré les Neurohistòries que sempre m’han cridat l’atenció. I sempre amb un objectiu comú: fer la ciència més entenedora, entretinguda, i interessant per a tothom.

Els científics us devem moltes explicacions. Intentaré contribuir-hi amb el meu petit granet de sorra. I espero que en gaudiu tant com jo.

Referències:
  • OECD Science, Technology and Industry Scoreboard (2017).
  • Estudios Económicos de la OCDE (2017).
  • Informe COSCE: Análisis de los recursos destinados a I+D+i contenidos en los Presupuestos Generales del Estado Aprobados (2017).

Contacta amb Divulcat