TEMES

AQUEST POST ESTÀ EN CONSTRUCCIÓ, en breu estarà publicat

Les dones en l'edat mitjana

La dona de l'Edat Mitjana va viure clarament en un context de subordinació davant de l'home. Tomás d'Aquino ja justificava esta supeditació de les dones per la superioritat —tant espiritual com corporal— de l'home. Durant este període històric, es va oblidar la primera versió de la creació bíblica a favor de la segona, molt més desfavorable per a la dona. De la creació dels cossos, amb el sorgiment d'Eva de la costella de l'home, sorgix la desigualtat, i l'humà quedà dividit en dos parts: el superior (raó i esperit) per a l'home i l'inferior (cos i carn) per a la dona.

En el segle XII, Hildegarda de Bingen deia: “la dona és dèbil, veu en l'home a qui puga donar-li força, com la Lluna rep la seua força del Sol. Per això està sotmesa a l'home, i ha d'estar sempre llesta per a servir-lo”. Veurà el cos de la dona com imperfecte i encara que crega que en origen l'home i la dona són iguals, només la llavor masculina està beneïda divinament.

Igualment, la influència d'Aristòtil en l'edat mitjana va perjudicar en gran manera la concepció de la dona, una influència que va entendre que la debilitat física de la dona es manifestava en el seu enteniment, i que per tant, l'home havia de ser guia d'esta dona-pecadora.

La dona cristiana

En alguns aspectes la dona va ser molt valorada en l'alta edat mitjana. Al ser minoria en la societat tenien el valor que dóna l'escassetat. La seua fecunditat era molt apreciada. Per exemple, les lleis bàrbares establien forts càstics als assassins de dones, 2 o 3 vegades majors que als d'un home assassinat.

La mortalitat femenina va ser major que la masculina. Causes:

  • morts al donar a llum
  • ajudaven des de molt jóvens en el treball agrícola
  • víctimes de violència física endèmica.

En societats fluides i amb recursos escassos com les societats de frontera, estos recursos són utilitzats sense restricció de gènere. Una esposa i mare clarament pot exercir un gran poder. Les reines d'eixa època assumien tasques administratives en les Corts i intervenien en assumptes eclesiàstics.

És difícil saber el percentatge de població femenina, esperança de vida i mitjana de naixements perquè els escrigues el consideraven fets faltats de rellevància. Només se sap de reines, santes o abadesses.

En l'Edat Mitjana es creia en la doctrina que els humors condicionaven les persones i tenien efecte sobre l'aspecte, la conducta i la propensió a la malaltia. Les dones eren considerades de naturalesa melancòlica que els portava a una conducta neuròtica. A més, eren constantment sermonejades sobre la seua inferioritat natural i la culpa pel que és cert que el seu nivell de tensió havia de ser alt.

Per norma general les dones morien abans que els hòmens. Este fet tendix a millorar i amb la millora de l'alimentació l'anèmia femenina disminuïx. Però, a partir del segle XII les guerres i conflictes van fer que es donara la volta i en algunes zones ja hi ha més dones que hòmens.

Si la dona sobrevivia al naixement i la infància, el gran risc són els parts. La seua supervivència depenia de la seua fortalesa natural i de la complexitat d'este. Generalment les dones de l'elit tenien més descendència. La plebs intentava retardar els intervals entre parts usant mètodes anticonceptius, que eren deplorats pels teòlegs, encara que potser en menor grau que en l'actualitat és deplorat per l'Església. Era un problema moral menor, no un pecat mortal. Per a això s'utilitzaven preservatius fets de bufeta o intestins d'animals o beuratges a manera d'espermaticides.

La solteria va ser rara fins molt avançada l'Edat Mitjana. En les ciutats tenien més possibilitats de trobar treball i ser independents. Les dones que tenien una vida sense parts, normalment religioses, podien viure fins més dels 60 anys.

En una societat de classes tan marcades a les dones de classe alta se les protegia al contrari que a les de les classes més baixes. La majoria dels hòmens pensaven que la violència contra elles no comptava i que inclús les violacions no tenien importància. Per exemple, la llei arreplegava la possibilitat de maltractar la dona. El matrimoni, molt jove, significava el domini total del marit. Se'ls exigia ser competents i eficaços a casa.

A més, la majoria de les dones eren serventes, quincalleres, treballadores no qualificades o prostitutes.

 

Teories, lleis i pautes mentals

La concepció de la dona pels pensadors medievals es basava en la seua fàcil acceptació de l'essencial inferioritat que s'explicava com resultat natural del pecat d'Eva. Emfatitzaven la glòria de la virginitat com la millor elecció per a la dona. Els teòlegs consideraven les verges com a part essencial i estaven exemptes de la subordinació. Per a persuadir-les se'ls parlava dels desavantatges del matrimoni.

La dona resultava molt important per al dret, sobretot el canònic que regulava el matrimoni i en el que el més important era complir la funció de mare i esposa. Els cronistes creien en l'autoritat del marit en el matrimoni encara que creant una àrea d'igualtat: ambdós esposos tenien els mateixos drets sobre el cos de l'altre. També prestava especial atenció a les viudes.

Les dones quedaven excloses de l'ordenació sacerdotal. En principi excepte el “govern maternal” de les monges, les dones no tenien cap dret jurisdiccional en l'Església. Les abadesses sí que exercien la seua autoritat i algunes dirigien monestirs d'hòmens i dones. Estos dobles monestirs van ser desapareixent gradualment. Encara que amb diferències segons la jurisdicció, la llei secular presentava les dones com a sers faltats de drets, però també de deures en el terreny públic.

Una dona no podia ser funcionària, ni testimoni, ni jurat excepte en el cas que li afectara directament. La dona fadrina major d'edat i les viudes eren quasi iguals als hòmens en el dret privat.

En el segle XIV, excepte França i Aragó, una dona era lliure de posseir terres, fer contractes i pletejar. Una reina podia ser regent. I en el cas d'absències prolongades del marit, en alguns casos la dona podia actuar legalment en el nom d'este, que la nomenava apoderada. Amb l'extensió del sistema comercial una dona casada podia ser comerciant per dret propi. Açò no sols li donava major llibertat sinó que eximia el seu marit de pagar deutes contrets per la seua esposa.

Donades els desavantatges legals i la poca llibertat, per a moltes dones medievals, la viudetat era un alliberament. El seu estat de llibertat legal i personal els donava nova energia i competències.

En una època que anhelava tractats d'instrucció, els escriptors religiosos i seglars creaven obres exposant els seus ideals per a la dona. La majoria eren repetitius i paternalistes, encara que altres pocs tenen vitalitat i encant.

Felip de Novara, Vicent de Beauvois, que donava un major èmfasi a la castedat. Lluís IX, que va escriure un tractat per a la seua filla o La Tour Landry que també ho va fer per a les seues tres filles van escriure peces d'estes característiques. El més insòlit és sens dubte l'obra de Cristina de Pizán, per tractar-se d'un escrit realitzat per una dona entre tots els tractats escrits per hòmens i que aspirava a oferir regles de conducta per a dones de tots els nivells socials i en totes les etapes de la vida.

 

Dones que governaven

Entre els segles XII i XV les reines no exercien el poder independent que havia caracteritzat a les de l'Alta Edat Mitjana ja que a mesura que les corts es feien més complexes les reines anaven perdent el seu lloc central, passant este a les mans de funcionaris. Així i tot estes dones ocupaven el major rang que podia tindre una dona.

Les reines medievals eren una col·lecció de personalitats molt destacades que sovint exercien un poder considerable. La reina era una dona teòricament submisa no obstant podia crear la seua pròpia facció de seguidors provocant en algunes casos divisions en el regne. A més estes dones van haver de fer front a la seua posició.

Després, es trobaven les princeses reials casades amb nobles. Estes dones posseïen títols com duquesses, comtesses etc... També les burgeses enriquides podien aconseguir este rang per mitjà del matrimoni. A pesar d'haver-hi heretat estes possessions reials, la dona ho perdia tot quan es casava amb el seu marit, recuperant-lo amb la viudetat.

Per això, la llei feudal va prohibir que els grans feus passaren a les mans femenines. No obstant quan no hi havia hereus barons, finalment estos títols requeien en mans de dones. Estes dones podien ser extremadament riques. Esta riquesa sovint es componia també de poder territorial, els que provocava que ostentaren un poder polític.

D'estes dones s'esperava moltíssim. A part de tindre autoritat, quan havien d'assumir el control, tenien una reglamentació molt rígida i una estructura detallada sobre com operar. La gamma d'habilitats t la prudència i previsió que es requeria d'estes com a supervisores dels seus diversos empleats i servents requeria una gran capacitat executiva. La majoria d'estes dones tenien vides sorprenentment agitades, en les que fer front a escaramusses, raptes, plets importants i acusacions de traïció i bruixeria.

Estes dones ens mostren que l'aristocràcia en l'Edat Mitjana no era completament masculina, encara que la majoria d'estes dones no podien desenvolupar les seues capacitats completament fins que enviudaven no obstant demostraven ser capaços de portar vides actives i no sols meres figures decoratives.

 

Dones que resaven

Els primers convents estaven fundats en la seua major part per reis o nobles per a les seues pròpies famílies, amb la qual cosa, moltes d'estes eclesiàstiques eren germanes o inclús les mares d'estos monges en aquells centres.

Les superiores, eren en general gent de nivell social elevat acostumades al poder dret propi. Les abadesses o priores tenien la responsabilitat de governar la seua pròpia comunitat i representar-la en assumptes externs. A més podien viure amb un gran luxe ja que les seues estances eren privades, i algunes arribaven a governar despòticament. Entre els segles XII i XIII l'admissió en els convents es limità a la classe alta. Així la dona d'alta categoria social que no es casava tenia l'opció d'adoptar la vida religiosa.

A finals del XIV i el XV els convents patixen una mediocritat generalitzada i una actitud mes seglar ja que començaven a entre dones de totes les classes, que ho feien per que no els quedava una altra opció.

Al llarg del segle XIII es fan esforços perquè estos mulles estigueren enclaustrades. Ja que molts eclesiàstics volia que estes monges foren submises. I romanguera callada i invisible en els seus convents. Amb l'arribada dels frares i la seua popularitat les dones van tractar d'unir-se contra estes ordes però amb poc èxit. Ja que era inconcebible la llibertat d'estes monges en la mentalitat de l'Edat Mitjana. Per a les autoritats la vida religiosa de les dones havia de ser l'enclaustrament, salvant així les distraccions i temptacions. A més allí no havien d'entrar seglars. Franciscans Dominics tenien convents que complien amb estos aspectes de forma estricta.

A partir del segle XV les dones es troben en un estancament espiritual que simplement oferia una forma de vida respectable per a les dones aristocràtiques o riques les famílies de les quals no els havien trobat marit. D'estes la major part a penes es dedicaven a l'ensenyança a més no tenien relació amb les obres de caritat i no realitzaven l'ofici diví. Amb això observem un retrocés cultural respecte al segle XII i XIII.

Però, a banda d'aquelles estaven les beguines, les quals dones que portaven una vida religiosa adaptada a les circumstàncies i al lloc. Fruit de la societat urbana sorgixen en el segle XI en la diòcesi de Lieja i s'estenen per distints districtes. S'agrupaven en cases reunides en una espècie de comunitat. Cada centre tenia propi estil. Feien vot de castedat, però tenien drets de propietat privada i a més treballaven. Eren lliures de deixar l'associació per a casar-se

Este moviment va ser creixent de forma sorprenent. Però, al no tindre regles formals ni estar subjectes al clero parroquial, eren objecte de sospites. Li'ls acusava d'heretges, ganduleria i mendicitat il·lícita. Açò era a causa de la desconfiança de la jerarquia eclesiàstica i a la necessitat controlar rigorosament les formes de devoció laica.

Realment, les beguines van solucionar una necessitat real de les dones durant la Baixa Edat Mitjana. Este tipus de vida podia oferir un refugi útil i necessari per a moltes dones.

Però, a diferència aquells dos grups, estaven les cenobites o anacoretes, i eren les dones que es retiraven en una cel·la individual per a dedicar-se a l'oració i la vida ascètica, si bé les condicions físiques en què vivien estes dones no eren tan dures com suggerix el terme “cel·la”.

No vivien totalment soles. S'esperava que tingueren una criada discreta i major que fóra a buscar les seues provisions diàries i fera els seus encàrrecs, i també podia tindre una xica jove per a les seues tasques pesades. A més, podia rebre visites en el seu locutori quan hi haguera bones raons per a això, encara que normalment no podien ser hòmens, i eren normalment aquelles persones que acudien a demanar-los consell i orientació.

Encara que estaven en contra del comerç o l'ensenyança per ser activitats incompatibles amb la seua vocació, podien augmentar els seus ingressos amb labors d'agulla.

Després estaven les místiques, i pertanyien a tota la gamma de la vida religiosa i podien estar entre monges, beguines i les religioses, però feien també insistència en l'individual, ja que les seues visions místiques eren el resultat d'una relació personal amb allò diví.

Van ser importants des del punt de vista històric perquè les seues visions reflectixen algunes dels corrents espirituals més profundes de la vida de la seua època i les convertien en intèrprets respectades d'uns ideals que la societat secular medieval lloava, almenys, encara que no els practicara. Ex: Juliana de Norwich.

Per tant, podem dir que les dones tenien un paper positiu dins de l'Església, però la seua funció era més contemplativa que clerical.

 

Dones que treballaven

Tenien gran importància en les seues famílies i solen apareixen en les llistes de contribuents, processos judicials i algun testament.

Les classes baixes, si és que apareixen reflectides alguna vegada en la literatura, eren tractades amb desdeny o amb humor bast. Va ser tasca de Cristina de Pizán, poetessa medieval francesa de finals del segle XIV i començaments del XV, en el seu Tresor de la ciutat de les dames, tractar d'oferir un retrat comprensiu i realista de les activitats de les diverses dones de la ciutat que tan bé coneixia, així com de la llauradora la vida del qual va idealitzar. L'autora presenta les dones parisenques de la seua època en distints nivells socials:

Com les esposes dels comerciants adinerats o les casades amb funcionaris de la reialesa o dels prínceps que vivien a París els aconsellava amar i cuidar els seus marits, ja que encara que hagen sigut cruels durant la seua vida, l'estimable conducta de les seues esposes els donarà tant de remordiment de consciència que quan moren els deixaran tots els seus béns. Havien d'educar als seus fills, mantindre la llar neta i agradable per a quan arribara el seu marit. Havia d'anar a missa primerenc i resar les seues oracions amb devoció, entregar almoines als pobres.

Alguns gremis acceptaven dones, però la majoria de les vegades eren viudes d'hòmens que havien pertangut a al gremi, però altres, com el de les filadores de seda i el de les brodadores, eren majoritària o exclusivament femenins. Així mateix, hi havia un gran nombre de confraries piadoses, que combinaven observances religioses i reunions regulars amb una espècie d'assegurança social. Els fons aportats pels membres s'empraven per a cuidar els seus companys, hòmens o dones, que patiren malaltia, pobresa o vellesa. Cristina de Pizán aconsellava estes dones animar al marit a què acudisca al treball, encarregar-se de controlar econòmicament els comptes de la casa i en general la importància del caràcter familiar de la dona. Havia de ser submisa i educar correctament els seus fills. Era important que prevera el matrimoni d'una filla quasi des del seu naixement.

La vida de les criades i serventes pobres era molt dura, evidentment. S'havien d'alçar enjorn, gitar-se tard, menjar quan tots hagueren acabat; quasi no tenien temps lliure. Havien de ser honrades i treballadores.

En definitiva, en el nivell més alt de la societat urbana la posició legal de l'esposa era semblant a la de la gran dama noble: estava a càrrec de la casa, prenia les funcions del marit quan este s'absentava i, al morir ell, rebia almenys un terç de l'herència. Algunes dones de ciutat també feien els seus testaments. Les viudes en estos nivells més alts de la societat urbana podien encarregar-se del negoci del seu marit a la mort d'este, de la mateixa manera que les seues germanes menys acomodades es feien càrrec de l'ofici del seu marit. El món de la dona artesana, era molt diferent del de la seua rica veïna. Estava molt més aqueferada, ja que ella mateixa treballava de ferm en el negoci, sovint supervisava el taller, però continuava sent responsable dels fills i de la casa. Al contrari que les dames nobles, que normalment tenien la companyia de les seues damisel·les pròpies, l'artesana es passava els dies laborables en companyia de d'hòmens. Havia de complir les mateixes hores de treball, s'enfrontava a la necessitat cobrir els nivells de l'ofici en matèria de qualitat dels gèneres i fiabilitat dels productes i compartia els mateixos castics per cometre infraccions contra les ordenances del gremi o la corporació.

Pareix que les dones es dedicaven a una àmplia gamma d'oficis urbans, que en general eren considerades una part essencial de la unitat econòmica familiar, que pagaven la mitat de qualsevol impost suportat i que les dones pel seu compte rar vegades es trobaven entre els ciutadans més rics, però que moltes pareixen haver aconseguit les comoditats de la classe mitjana. El seu accés al treball era normalment com a esposa i sòcia o com a filla que podia ser preparada per a exercir l'ofici dels seus pares sense reduir el nombre permés d'aprenents.

L'enfocament que dóna d'elles Cristina de Pizàn és fonamentalment idíl·lic i un poc protector, perquè tractava les seues dures vides com si el vera tot de color de rosa. Havien de ser amables amb els seus veïns i lleials treballadores per als seus senyors, anar a missa sempre que pogueren.

El funcionament d'una propietat llauradora, ja fóra lliure o no, era en gran manera un assumpte familiar en què les dones tenien un important paper a l'hora de subministrar la necessària força de treball manual. Els tractats de l'època sobre agricultura subratllen el valor d'una dona per a tals tasques, perquè costava molt menys que un home.

Els llauradors més rics planejaven i disposaven les bodes de les seues filles a una edat més primerenca, perquè tenien més mitjans al seu abast, mentres que la xicota pobra sense terres i sense massa béns podia no tindre més futur que com a criada en la casa d'una altra persona.

Existixen proves, encara que molt escasses, que algunes jóvens tenien autèntica autonomia econòmica abans de casar-se.

Les esposes llauradores eren treballadores de jornada completa, les tasques de les quals eren essencials per a la subsistència i benestar de sa casa. No sols compartien el treball agrícola general, sinó que també treballaven en el xicotet hort del seu pati on podien cultivar verdures, tindre unes quantes gallines i tal vegada un porc per a augmentar la seua pobra dieta i també arreplegaven herbes i llenya en el camp comunal. Tenien a més les tasques domèstiques de teixir el drap per a la casa, cuinar i fer la bugada. Sobretot, alletaven i cuidaven els seus fills, que eren una contribució més a la mà d'obra de la casa, i els mantenien sota raonable vigilància mentres s'ocupaven de les seues pròpies tasques. A banda de totes estes tasques domèstiques, moltes esposes es dedicaven a empreses comercials com la fabricació de cervesa i el forn i inclús podien exercir com a carnisseres.

No s'ha de pensar que la viuda llauradora era sempre un membre pobre i marginal de la seua comunitat. Les viudes podien constituir una proporció relativament alta entre els arrendataris d'un senyoriu concret.

Cal assenyalar que les xicotes no estaven tan lligades a la terra com els hòmens: la prohibició eclesiàstica en contra del matrimoni dins dels quatre graus de parentiu era la causa inevitable de què un nombre considerable buscara un possible marit fóra del seu propi senyoriu, a menys que fóra una hereva.

 

Dones que curaven

La participació de la dona corrent en l'art de curar va començar amb l'aplicació de primers auxilis a què la rodejaven. Formava part acceptada de l'educació d'una dama noble saber tractar les ferides, els ossos trencats o dislocats i els colps greus amb què els hòmens de sa casa podien tornar de les guerres, tornejos o enèrgiques caceres.

Les abadesses dels convents i les seues infermeres delegades tenien molta responsabilitat mèdica i generalment es donava gran importància a l'habilitat especial en este camp (ex: Hildergarda, infermera abans que abadessa).

Pierre Dubois en el seu tractat sobre El rescat de Terra Santa sobre que les dones tenien una especial capacitat per a l'estudi de la medicina i la cirurgia, els quals li pareixien ideals per a les xicotes nobles, ben educades i atractives, que es podien casar amb rics i importants prínceps sarraïns per a impulsar la seua conversió.

No obstant, un xicotet percentatge de dones s'ocupava de totes les branques de l'art de curar

Pareix que els oficis que més es mencionen per a les dones són les de baveres per a practicar sagnies, així com comares (hi havia una quantitat considerable de dones que ocupaven este ofici) i curanderes. També es mencionen a metgesses i cirurgianes, però sempre constituïen una minoria.

Poques dones sabien llatí o podien consultar els erudits tractats mèdics de les escoles, mentres que els pràctics preparats acadèmicament despreciaven la seua experiència pràctica, excepte en els parts, en els que no desitjaven intervindre.

Com els acadèmics insistien en la possessió d'un títol com a requisit necessari per a la llicència—i les dones no podien anar a la universitat—consideraven totes les dones com metgesses il·legals, encara que les autoritats municipals continuaven atorgant llicències a les dones.

Hi havia a més, moltes dones realment ignorants que exercien la medicina en els sectors pobres de la societat i que podien practicar la bruixeria o ser acusades d'això pels seus veïns igualment ignorants. Trobar dones que curaven és difícil, però existixen proves que donen idea sobre les seues activitats i els seus creixents problemes.

Primera dona identificada com metgessa oficialment és Helvidis.

Les metgesses cobraven menys, acceptaven pacients més pobres i, en alguns casos, assistien amb fins purament caritatius. Per esta causa, el govern municipal les tenia en especial consideració.

 

Dones benefactores

Les reines i les dames nobles eren generoses fundadores i benefactores d'hospitals de qualsevol tipus i institucions benèfiques: la reina Matilde d'Anglaterra.

En les institucions benèfiques les dones que atenien a malalts eren admeses per la seua habilitat en el treball manual i per la seua fortalesa, amb coneixements d'infermeria. No admetien dones de noble bressol. També es va oferir com a camp d'activitats adequat a per a les dones que no es podien casar i la classe social de les quals no els permetia accedir a les formes establides de la vida religiosa. No obstant, com l'Església exigia una regla més estricta i més clarament religiosa per als que servien en els hospitals, era necessari que feren vot de pobresa, castedat i obediència, portaren hàbit religiós i empraren més temps en exercicis religiosos. S'encarregaven també de labors de bugaderia.

Les leproseries també eren importants entre estes fundacions dels segles XII i XIII i les dones intervenien sovint com a fundadores, protectores i infermeres dels afectats.

Encara que és difícil calcular el nombre de dones que servien com a monges i criades en les nombroses institucions, grans i xicotetes, la veritat és que proporcionaven una altra via, menys visible, per a les energies i capacitats de les dones. Desconegudes i sovint passades per alt, estes dones van complir una funció poc gloriosa, però humana i necessària, en la societat medieval.

 

Dones marginades

Les lleis de la societat medieval eren fetes i aplicades per hòmens que generalment consideraven les dones no sols subordinades i inferiors, sinó també amenaçadores, perquè es pensava que traspassaven els límits de la raó amb facilitat. Per això, estos hòmens se sentien més inclinats a castigar els delictes comesos per dones perquè tenien més possibilitats d'alterar l'orde públic i els era fàcil apartades de la societat quan infringien les seues normes. Ens referim a les prostitutes i les delinqüents.

A les primeres, la societat li les tolerava com un mal necessari i podien reintegrar-se en la comunitat general quan renunciaven al seu estil de vida.

I les segones, estaven relacionades amb la passió sexual a la bruixeria. Per què eren especialment acusades de bruixeria? Perquè la bruixeria s'entén com l'ús de pràctiques màgiques tradicionals, com ara els enxisos i les pocions sovint relacionades amb l'obtenció d'un amant, la fertilitat o el part. Durant els períodes de pau, prosperitat i calma social lassa acusacions i els castics per bruixeria eren relativament escassos. Molts dels juís medievals per fetilleria i a vegades per bruixeria se celebraven en els tribunals seculars en compte d'ant un tribunal eclesiàstic, encara que no pareix haver-hi molta diferència entre el mètode laic i el clerical. Ambdós desembocaven en desagradables maniobres polítiques, sovint en les esferes més altes, perquè una acusació d'este tipus era una forma eficaç de destrossar la reputació de l'acusat, encara que després es demostrara que era innocent, alhora que només l'acusació bastava per a imposar l'embargament immediat dels béns de l'acusat.

Existia una especial desconfiança a les dones heretges. Així, per exemple, les dones van tendir a adoptar el catarisme abans que els hòmens, perquè els oferia més possibilitats que l'Església catòlica.

La posició d'una dona davant dels tribunals seculars depenia, com en tants altres aspectes de la seua vida, del seu estat civil a més de la llei local. Normalment una dona fadrina major d'edat o una viuda podien respondre per si mateixes, però una dona casada, legalment sota la jurisdicció del seu marit, havia de comptar amb l'ajuda d'este o almenys amb una autorització.

La gamma de delictes en què una dona podia estar implicada era prou àmplia, però el delicte més corrent era el robatori (degut moltes vegades a la misèria econòmica). A vegades delictes de pèrits, i l'assassinat o incendi (encara que menys comuns). L'infanticidi era quasi exclusivament un delicte femení. Sabem que la gran majoria de les mares cria als seus xiquets de bolquers; no obstant, són nombroses les que es veuen obligades a abandonar prompte els seus fills per la misèria, la malaltia o la pública desaprovació.

Les dones també podien comparéixer davant dels tribunals eclesiàstics a més dels seculars, perquè tots els casos relacionats amb el matrimoni entraven dins de la jurisdicció de l'Església. També s'ocupaven de la immoralitat sexual, especialment quan estava implicat un clergue, i en tals casos les dones rebien un tracte molt més dur que els hòmens.

Per a finalitzar, podem dir que la tolerància de la societat medieval cap al delicte femení variava molt. S'acceptava a les prostitutes, si evitaven el robatori i les baralles. Els actes comesos, ja foren comesos per hòmens o per dones, es castigaven per igual, però les acusacions de bruixeria i heretgia contra les dones sovint es devien a raons polítiques. En una situació així una dona necessitava un suport extraordinàriament poderós per a escapar sense dany. En una societat basada fonamentalment en la força, les dones sempre estaven en desavantatge i podien ser arrossegades fàcilment fora dels límits acceptats de la seua societat.

Contacta amb Divulcat