Profecies fissurades
- Home
- 1 of 2
El 18 de març plovia a bots i barrals a Maai Mahiu: un clàssic dia de la temporada humida keniana. La Monica Njoroge observava per la finestra. De sobte, una seqüència de fets accelerats: crit de la mare, aparició immediata d’una munió de veïns, recollida de totes les pertinences possibles en temps rècord, volar cap a la porta i des de fora veure amb incredulitat com el terra s’anava esquerdant i s’hi obria un abisme. Dies després, la casa ja no existia. Ara hi ha una esquerda on hi caben aproximadament tres piscines olímpiques, una sota l'altra, i que s’allarga fins on arriba la vista: travessa camps i carreteres. La Monica i els habitants de Maai Mahiu encara estan perplexos: alguns mitjans profetitzaven ràpidament que tot això havia passat perquè l'Àfrica s'està partint en dos. I no només l'Àfrica. Dies abans eren el Perú, Austràlia, l'Aràbia Saudita i múltiples casos més. Vaja, que, pel que sembla, l’apocalipsi és imminent. Això sí, no ens el volem perdre.
Vista aèria de l’esquerda de Maai Mahiu
L’esquerda que va aparèixer a Maai Mahiu està alineada amb la Gran Vall del Rift, que resulta ser una de les valls més especials del planeta. A part d’ocupar una zona de l'Àfrica famosa pels seus grans llacs, volcans i sabana i per ser probablement l’escenari d’origen de la nostra espècie, resulta que aquesta gran vall té un origen diferent de les altres. Com el seu nom indica, és un rift. En aquestes zones, l’escorça de la Terra, que és la part dura sobre la qual habitem (i per sota de la qual tot es posa tòrridament complicat), pateix un estirament pels costats que fa que es vagi aprimant o trencant. En general, els rifts es troben oceà endins, però la Gran Vall del Rift n’és una excepció i actualment es troba en un continent. Es preveu que, d’aquí milions d’anys, l'escorça d'aquesta vall s’haurà aprimat i trencat tant que quedarà coberta per un oceà que separarà l'Àfrica en dos continents: un que contindrà l’actual Somàlia, part d’Etiòpia, Kènia i Tanzània i l’altre, la resta de l'Àfrica continental.
L’escorça s’aprima i es trenca a les zones de rift continental (Font: https://en.wikipedia.org/wiki/Plate_tectonics)
Era clar doncs: l’esquerda de Maai Mahiu s’havia produït com a conseqüència de la separació del continent, no? Doncs no és or tot el que lluu. El mètode científic es basa en lobservació, així que, com a bons científics, els geòlegs i geofísics del Servei Geològic de Kènia van estar observant no només l’esquerda, sinó els seus voltants i també el que havia passat els dies previs a la seva aparició. Finalment, i per desil·lusió de molta gent, tot indica que l’origen de l’esquerda és l’erosió del terreny que hi ha sota la carretera provocada per les fortes pluges dels dies anteriors. Tal com la Dra. Sara Figueras (cap de l'àrea de geofísica i sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) explicava fa uns dies a la ràdio, els materials volcànics que hi ha a la zona estan poc consolidats i per tant són fàcilment erosionables. Vaja, que, segons la ciència, la història de l’esquerda resulta ser molt més avorrida del que s’esperava. És cert que l'Àfrica s’està separant, però és una separació que s’està produint a quilòmetres de profunditat, i molt lentament (tardarà encara uns milions d’anys més), i no sembla que l’esquerda que va travessar la casa de la Monica hi tingui res a veure.
De la mateixa manera, també resulta difícil parlar de partició de la Terra a Cusco (Perú). A la zona de Llusco (Cusco) hi ha un sistema de falles, que a vegades es mouen i alliberen energia. Quan aquesta energia és molt gran, es pot produir un terratrèmol de gran magnitud. És d’esperar, doncs, que si una falla es mou es detecti un terratrèmol, per petit que sigui. Quan van aparèixer les esquerdes a Cusco, fa unes quantes setmanes, no es va registrar cap terratrèmol, segons reporta l’Institut Geològic del Perú, però el que sí que es va detectar van ser fortes pluges. Una vegada més, les pluges són les que van provocar el moviment de la terra, el que vindria a ser una esllavissada, que, de fet, no és res nou a la zona.
A Cusco una esllavissada ha provocat esquerdes (Font: Ministerio de Defensa del Perú)
Així doncs, sembla que ni apareixen continents nous, ni s’acosta l’apocalipsi, ni l’aparició d’aquestes esquerdes arreu del planeta té una correlació entre si. Tenen en comú entre elles que s’han produït a causa d'una alteració de les forces que fan que el terreny sigui estable. Potser cal que ara la ciència es pregunti si realment hi ha alguna cosa que està fent augmentar el nombre d’esllavissades i altres tipus d’inestabilitats.