TEMES

Què fem els paleontòlegs?

Des de l’aparició de l’home anatòmicament modern (Homo sapiens sapiens) en el Neolític, s’han produït un conjunt de canvis molt importants en els ecosistemes naturals. L’ésser humà ha transformat aquests entorns de manera directa (amb les seves pròpies mans) o indirecte (per exemple, a través dels seus residus), i moltes de les espècies que ens rodejaven han anat desapareixent a poc a poc. D’algunes encara en tenim imatges històriques (com del llop de Tasmània, Thylacinus cynocephalus), però de moltes altres no ens en podem ni recordar (com dels mamuts, Mammuthus sp., caçats activament pels humans). Així, els paisatges que ens envolten queden lluny de ser els verdaders ecosistemes. A més, aquestes modificacions humanes afegeixen un soroll de fons que, en molts casos, impedeixen als científics determinar les verdaderes lleis biològiques que regeixen el nostre planeta.

Una de les finestres que tenim per observar ecosistemes verges és a través de la paleontologia. L’estudi de la vida passada ens permet conèixer les espècies extintes mitjançant l’anàlisi de les seves restes fòssils. I no únicament podem saber quines espècies existien, sinó que també coneixem aspectes de la seva biologia i ecologia (dieta, locomoció, longevitat, etc.). Existeixen reconstruccions molt acurades de com era l’espècie i en quin entorn natural habitava!

Els humans som éssers curiosos i ens interessa entendre el món on vivim. I què millor que viatjar en el temps per saciar aquesta curiositat i veure la veritable naturalesa! En aquest blog podreu llegir els “Documentals en el temps”, una visita guiada a la vida del passat. Cadascun dels seus relats tractarà sobre una espècie extinta i el seu entorn ambiental. Podrem conèixer veritables quimeres de la naturalesa del tot inusuals. Però també parlaré de la zoologia actual.

Espero que gaudiu del món animal i del viatge en el temps per conèixer espècies extintes!

Contacta amb Divulcat