TEMES

La importància d'estudiar i col·laborar en l'estudi dels meteorits

Hi poden haver meteorits que no hagin estat estudiats mai?

A vegades resulta poc conegut que els meteorits són roques fòssils, formades fins i tot abans que el planeta que ens acull. Aquests meteorits, que són agregats dels primers materials, s'anomenen condrites, i resulten cabdals per a l'evolució del nostre coneixement sobre l'origen de la Terra i, possiblement, de la mateixa vida. Procedeixen de petits asteroides i cometes que, per la seva mida relativament petita, no es van arribar a fondre mai. Ara que intentem evolucionar com a país i que sembla que la ciència és cada vegada més propera a la gent, em permeto fer aquesta entrada per tal que tots plegats reflexionem breument sobre la importància d'aquestes roques, però també sobre la necessitat que el gran públic cooperi amb els científics.

Fa prop de vint anys que caracteritzem nous meteorits caiguts a la Península (Villalbeto de la Peña i Puerto Lápice) i a Amèrica (Berduc, Cali, etc.). Des de fa una dècada, també hem fet de l'Institut de Ciències de l'Espai (CSIC/IEEC) un repositori internacional de meteorits antàrtics de la NASA. A més, estem intentant crear escola per a l'estudi d'aquests meteorits primigenis, les condrites, que són una mena de roques sedimentàries del remolí còsmic que girava al voltant del Sol i que anomenem disc protoplanetari, del qual es van formar els primers cossos sòlids o planetesimals que després formarien els planetes per agregació. Són les roques més antigues que coneixem, i són datades isotòpicament en uns 4.560 milions d'anys (MA).

pia20645_main_0.jpg
Recreació del disc protoplanetari al voltant del Sol (NASA/JPL Caldetech)

Potser l'anècdota més important de la meva carrera va ser que l'any 2014 vam fer que un petit meteorit de poc més d'un centímetre cúbic veiés la llum internacionalment. Es tractava de la condrita ordinària Ardón, caiguda al poble lleonès del mateix nom. Una nena (Rosa González Pérez) l'havia vist caure el 9 de juliol del 1931 i l'havia recollit davant seu, i el va guardar en una capseta durant vuitanta anys. Tot just aquell any un membre d'aquella família, desconeixedora del seu petit tresor científic, em va contactar: es preguntava si podia ser que la seva tieta conservés quelcom d'interès. La meva sorpresa va ser majúscula: el meteorit estava perfectament preservat, com si hagués caigut ahir mateix, i certs registres històrics de la bola de foc ens van permetre reconstruir la història que vam publicar a la millor revista de meteorítica (Trigo-Rodríguez et al., 2011). Tot just en aquell article vam explicar que les estadístiques a la península Ibèrica no quadraven pas: històricament haurien d'haver-hi hagut moltes més caigudes de les que coneixem.

imgp4104_low_0.jpg
El meteorit Ardón (Trigo-Rodríguez et al., 2014)

Bé, si em coneixeu, sabeu que soc una persona propera, o sigui que potser alguns es pregunten: per què explico tot això? Doncs bé, recentment va arribar al meu coneixement que hi ha particulars que poden conservar meteorits a casa seva. Recentment, en un programa de TV3 així ho va declarar una senyora, tot i que no he pogut esbrinar-ne més detalls. Si realment fos així, alguns d'aquests meteorits "ocults" podrien ser de caigudes que, com ara la d'Ardón, no han estat mai reconegudes i de les quals, per tant, cap meteorit no s'ha pogut estudiar. Suposo que els lectors poden entendre la meva sorpresa majúscula, amb falta d'aire inclosa, que vaig sentir; d'aquí ve la meva necessitat de fer aquesta nova entrada al meu blog.

Divulcat, al cap i a la fi, també espera ser un bon mitjà per donar a conèixer les nostres preocupacions. Aquesta n'és una, i molt important: penso que seria bon moment perquè els ciutadans confiessin més en els seus científics i, sobretot, aportessin aquestes roques a la recerca. Potser s'adonen que això, al final, és donar l'oportunitat als joves investigadors de treballar sobre aquestes fascinants roques vingudes des de llunyans racons del nostre sistema solar i que ens porten claus sobre l'origen dels planetes. És hora d'explicar que, respectant la propietat d'aquestes roques, els científics podríem fer interessants descobriments i donar al nostre país ciència puntera de la qual sentir-nos orgullosos tots plegats.

BIBLIOGRAFIA

Trigo-Rodríguez, J.M., et al. (2014). The Ardón L6 ordinary chondrite: A long-hidden Spanish meteorite fallMeteorit & Planet. Sci. 49, 1475-1484

Contacta amb Divulcat