TEMES

Phronima: un organisme del plàncton que va arribar a Hollywood

Avui us vull presentar uns petits crustacis, els Phronima. Pertanyen a l’ordre dels amfípodes i tenen una vida força curiosa; a més a més, són molt famosos, però no avancem esdeveniments. Els Phronima no sobrepassen els quatre o cinc centímetres, tenen potes llargues, uns ulls compostos ben grossos, i són mig transparents, amb alguna taca de color vermell. Fins aquí em direu que no tenen res d’especial. I és cert.

El que fa que els Phronima siguin únics és la seva estratègia de vida, car neden per l’oceà profund fins que troben una salpa, un doliòlid, o qualsevol altre tunicat planctònic gelatinós —recordeu del post Plàncton gelatinós que les salpes i doliòlids són plàncton gelatinós, de vida lliure amb forma de barrilet o bossa semitransparent i gelatinosa—. Un cop en localitzen un que els fa patxoca, simplement s’hi instal·len a dins, com aquell que es busca una casa d’estiueig.

phronima2-2.jpg

Aquarel·la mostrant una Phronima sedentaria dins la seva caseta gelatinosa. Dibuix de Miquel Alcaraz

Equipats amb unes terribles urpes, els Phronima tallen l’interior dels seus hostes per deixar una estructura de barrilet buida. Tot i que l’estructura final poc s’assembla a l’hoste original, encara manté algunes cèl·lules vives. Després, naveguen pel mar des de dins, alimentant-se quan aconsegueixen una presa adient. La seva caseta transparent els serveix de protecció i també per dipositar-hi els prop de 600 ous que són capaces de posar. Els ous fan eclosió en aquesta caseta bressol i s'hi desenvolupen a dins fins que arriben a l’adolescència, moment en el qual deixen la casa i se'n van a buscar-se la vida pels oceans. Tot plegat ben curiós.

Tanmateix, estic segur que us pregunteu per què he dit que els Phronima són famosos. Doncs, perquè diuen les males llengües que la criatura terrorífica que va acabar amb quasi tota la tripulació de la Nostromo (excepte la tinent Ellen Ripley i el seu gat, Jonesy) de la pel·lícula Alien (1979), de Ridley Scott, estava inspirada en un Phronima. Si us hi fixeu bé veureu les semblances, que no són poques.

screenshot-2021-11-29-at-14.28.53_copy.jpg

A l'esquerra, imatge de Phronima, de Solvin Zankl. i a la dreta,fotograma on apareix l'Alien de la pel·lícula Alien, de la 20th Century Fox