TEMES

Ramadà

Per què aquest mes comença cada any en una data diferent?

El 16 de maig passat va començar el mes del ramadà, segurament el més rellevant del calendari musulmà, en el qual és molt coneguda la pràctica del dejuni especial o sawm. Enguany aquest mes, el novè del calendari, finalitzarà el 15 de juny. Durant aquest període també es commemora la Nit del Destí (Laylat al-Qadr), en la qual l’Alcorà va ser revelat al profeta Mahoma.  

Si revisem quan comença el ramadà en altres anys veurem que no coincideix en la mateixa data del nostre calendari; de fet, l’inici es va avançant respecte de la nostra referència una mica més de deu dies cada any. Aquest fet té un origen astronòmic i en com es defineix el calendari musulmà o àrab tradicional, que és purament lunar: és l’únic que s’utilitza en l’actualitat que no considera en cap moment el Sol per definir-lo, com sí que passa amb els lunisolars, com el xinès i l’hebreu, i els solars, com el nostre calendari, anomenat gregorià, cristià o occidental. 

El calendari musulmà té la base en una tradició sumèria de considerar 360 cicles de la Lluna per definir un període de 30 anys. Per tant, cada any té 12 cicles de la Lluna o mesos, que, a diferència dels nostres mesos, es defineixen sincronitzats amb el cicle lunar i tenen una durada de 29 o 30 dies de manera alterna. D’aquesta manera, un any musulmà tindria 354 dies, però per tal d’aproximar-se amb més precisió als cicles lunars es defineixen els anys abundants o embolístics, com els nostres anys de traspàs, en què el darrer mes en lloc de 29 dies en té 30. En cada cicle de 30 anys hi ha 19 anys estàndards i 11 d'abundants; d’aquesta manera, l’any mitjà musulmà dura 354,36 dies, mentre que el nostre calendari té un any mitjà de 365,25 dies per ajustar-se a l’òrbita de la Terra al voltant del Sol. Per tant és aquesta diferència la que explica any rere any que el calendari musulmà s’avanci aquests 10 o 11 dies respecte del nostre. 

Un altre fet a destacar és l’inici del calendari: si el cristià està definit en base al naixement de Jesús, en el cas del musulmà s’inicia en l’anomenada hègira, el moment de la fugida de Mahoma cap a Medina per constituir la primera comunitat musulmana i que es data a l’any 622 del calendari cristià. Per tant, actualment el calendari musulmà es troba en el seu any 1439, començarà el 1440 el 12 de setembre. 

Sabies que...?

El calendari musulmà tradicional defineix l’inici de cada mes, no a la mitjanit del primer dia, sinó en la posta de Sol del primer dia en què es pugui veure un fil de lluna en fase creixent. Aquest fet se sol produir dos dies després de la lluna nova, però depèn del lloc, les condicions atmosfèriques i l’habilitat de l’observador, fet que ha generat (i segueix generant) confusió en l’inici i final dels mesos entre diverses comunitats musulmanes.

Nota: La versió inicial d'aquest article va ser publicada al suplement ‘Lectura’ del diari ‘Segre’ (20 de maig del 2018) https://www.segre.com/noticies/lectura/seccions/univers/2018/05/20/ramada_46854_2626.html 

Contacta amb Divulcat